Jos joku on kiinnostunut aiheesta, kyseessä on siis useimmiten
uchi-mata tai
harai-goshi. Heittäjä ei jää tuossa kielletyssä versiossa kumartuneeseen asentoon, vaan heittää kuperkeikan eteenpäin (toivoen vetävänsä kaadettavan mukaan).
Vaarallisen liikkeestä tekee kaadettavan reaktio. Kaadettava nopealla liikkeellä vetäisee oikean kätensä heittäjän kainalosta (jossa se on kiinni, ja jonka takia kaadettava tulee mukaan). Tällöin heittäjä menettää tasapainonsa ja tuuskahtaa eteenpäin matolle jalkojen ollessa liian takana tasapainon palauttamiseen. Em. halvaus sattuu siten, ettei heittäjä ehtinyt painaa leukaa rintalastaan ja tehdä ukemia, vaan päälaki osui mattoon murtaen niskan. Myös useita selkärangan murtumistapauksia on sattunut.
Kuperkeikkaheitosta rangaistaan kilpailuissa rankimmalla tavalla; tuomari keskeyttää ottelun ja julistaa heittäjän hävinneeksi (Hansoku-make:lla).
Alkuperäiseen otsikkoon: judo sopii hyvin kuntourheiluksi, mutta kilpailut ja erityisesti kilpailuista saatavat pisteet näyttelevät ratkaisevaa osaa esimerkiksi vyökoevaatimuksissa. Vihreä vyö vaatii kilpailukokemusta, sininen otteluvoittoja. Siitä ylöspäin pisteitä vaaditaan enenevässä määrin. Puuttuvia ottelusuorituksia/-pisteitä voidaan hyvittää pidemmällä suoritusajalla ja aktiivisella toiminnalla judotapahtumissa (osallistuminen leireille, kilpailujen toimitsija, yms) vain pidemmällä suoritusajalla hyvitettäessä kyse on usein vuosista, jos treenejä ei viikossa ole paljoa (vain 2-3).
Kuntopohjalla harjoittelevalla se vyön väri ei kuitenkaan saisi olla tärkein päämäärä, ei tietenkään kilpailijallekaan, joten tervetuloa lajin pariin kaikki kiinnostuneet!