Jauhelihojen erot - keskustelua jauhelihasta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja marvolo
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
14.5.2004
Viestejä
663
Ikä
41
Jauheliha raakana

Syön mielelläni (naudan)jauhelihaa raakana. Onko tällä mitään vaikutusta proteiinin, sinkin ym. lihan sisältämien ravintoaineiden imeytymiseen? Eli onko vatsan vaikeampi käsitellä raakaa kuin kypsää lihaa tms.?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
no proteiinithan ainakin hajoavat paremmin imeytyvään muotoon kun niitä lämmitetään.. tai jotenkin noin. Siis selkeästi sanottuna lämmitetystä lihasta ainakin proteiinit imeytyvät paremmin.
 
Katohan Jeesuksia..

Ja minäkö olen käsittänyt asian niin, että raakana liha olisi päin vastoin paremmassa muodossa. Jauhelihan kohdalla tietysti tulee vastaan sitten bakteerit. Nimittäin pääosa bakteereista on lihan pinnassa, mutta kun se jauhetaan mössöksi, niin bakteerit pääsee tunkeutumaan ympäri lihaa ja tästä syystä pilaantuminen nopeutuu huomattavaksi. Oma lukunsa on sitten porsaan ja broilerin liha, joita ei suositella syötäväksi ollenkaan ilman kypsennystä salmonellan, jersinan, sun muiden tautien takia.
 
Amerikan Jeesus sanoi:
no proteiinithan ainakin hajoavat paremmin imeytyvään muotoon kun niitä lämmitetään.. tai jotenkin noin. Siis selkeästi sanottuna lämmitetystä lihasta ainakin proteiinit imeytyvät paremmin.

Onkohan varmasti näin? Vaikea uskoa, että se lämmittäminen parantaisi proteiinin imeytymistä. Minulla on myös ollut sellainen käsitys, että ruokien kypsentäminen nimenomaan heikentäisi ravinteiden imeytymistä. Olisikohan kellään varmaa tietoa asiasta?

lasikuitujeesus: Tiedätkö onko tuolla raa'an lihan syönnillä jotain edullisia vaikutuksia? Entä haitat(bakteerit sun muut)?
 
kummajainen sanoi:
lasikuitujeesus: Tiedätkö onko tuolla raa'an lihan syönnillä jotain edullisia vaikutuksia? Entä haitat(bakteerit sun muut)?

Tulee petomainen olo :evil: .

Terveitä tässä ollaan. Voihan ravintolassakin tilata pihvin raaka/medium/kypsä. Tosin bakteereitahan on kai eniten siinä lihan pinnalla, joten pienikin kypsennys auttaa siihen. Jauhelihassa on myös enemmän pinta-alaa, joten voisi kuvitella että bakteereita on enemmän.
Mutta ei ne minuun pysty :)

Edit: Syön siis vain nautaa raakana.
 
Juu, tosi on, että jauhelihassa bakteerit on koko tökötissä. Hyväähän se olisi syödä sipulin ja pippureiden kanssa, mutta ei kauhean turvallista. Jos ravintolasta tilaa pihvin "raakana", se on vain pikaisesti karvennetty pinnasta. Eivät takuuvarmasti myy pihviä lautaselle täysin raakana, koska eivät voi taata bakteerittomuutta.
 
[mutu]Eikös se nyt olisi ihan loogista, että ihmisen elimistö on evoluution myötä tottunut kypsennettyyn ravintoon, ja pystyy näin hyödyntämään sitä paremmin, juuri raa'an ravinnon bakteereista johtuen.[/mutu]
 
Toni Halmeen meininkiä, jauhelihaa raakana :rock: .
 
Tartar-pihvit ovat kyllä aivan perkelee hyvää. Raakaa jauhelihaa, raaka keltuainen, kaprista, sipulia, suolaa ja pippuria. Nam!! Eräs mun lemppareista. :)
 
maku on uskomaton :eek: . Jos raakaa lihaa pitää/voi syödä, ni miksette osta protskupussia, jossa on ainakin hyvä imeytyminen...
Sitähä voi syödä vaikka miten kiljun makuista jauhoa ku raakaa lihaaki voi syödä :rock:
 
Frodo sanoi:
maku on uskomaton :eek: . Jos raakaa lihaa pitää/voi syödä, ni miksette osta protskupussia, jossa on ainakin hyvä imeytyminen...
Sitähä voi syödä vaikka miten kiljun makuista jauhoa ku raakaa lihaaki voi syödä :rock:

Siis hei. Meikäläisen makuaistit on vain erikoistuneet raakaan lihaan. Ei ne puuta ole. Esim. maksaa en voi syödä edes kypsänä.

Edit: No jaa. Kun tarkemmin miettii, niin tuo maksa on kyllä ainoa. Siitä on kai joku lapsuuden trauma. Kaikki muu kyllä menee alas.
 
Ainakin (sisä)file käsitellään teurastamossa niin, ettei siihen pääse salmonellaa. Useimmat ruhon osat pitäisi kypsentää ja kanassa salmonellaa on todella usein.
Mitenköhän turvallista j-liha on raakana? ..onkohan paisti- ja tavallisella eroa?
 
ravintoarvoista enkä terveellisyydestä tiedä mitään,mutta lasillinen esim.sian verta päälle niin ASENNE on TAATTU!!voi sanoo vääntävänsä veren maku suussa :) :rock:
 
Mun serkku söi kerran raakaa jauhelihaa muistaakseni uhotakseen äidilleen, ja sai siitä satsista matoja... Kiva kun koko perhe joutui sen jälkeen matokuurille :)
 
plag sanoi:
[mutu]Eikös se nyt olisi ihan loogista, että ihmisen elimistö on evoluution myötä tottunut kypsennettyyn ravintoon, ja pystyy näin hyödyntämään sitä paremmin, juuri raa'an ravinnon bakteereista johtuen.[/mutu]

Se nyt on valitettavasti toisinpäin. Kun tuota lämmitettyä lihaa ollaan syöty vasta sellaiset 1/200 osaa siitä mikä aika syötiin silloin "joskus" sitä kylmää mammutin yms lihaa. :D eli veikkaisin, että kyllä se vatsa tykkää vielä enemmän siitä raa'asta lihasta, mutta ne bakteerit,ne bakteerit... :eek:
 
Itse lähtisin mutustelemaan siten, että suoliston suotuisa bakteerikanta ei liiemmin hyväksy jengiinsä raakaa lihaa. Tämäkin olisi kuitenkin tottumiskysymys. Löytyyhän sitä tältäkin päivältä esimerkkejä susien parissa kasvaneista vekaroista. Tuskin olivat kovin kulinaristisia ja pitkälle kypsytettyjä aterioita.

Eli en suosittele. :)
 
Manala sanoi:
Se nyt on valitettavasti toisinpäin. Kun tuota lämmitettyä lihaa ollaan syöty vasta sellaiset 1/200 osaa siitä mikä aika syötiin silloin "joskus" sitä kylmää mammutin yms lihaa. :D eli veikkaisin, että kyllä se vatsa tykkää vielä enemmän siitä raa'asta lihasta, mutta ne bakteerit,ne bakteerit... :eek:
Oisko tarkempaa päivämäärää heittää siitä milloin tuli keksittiin? ;) Ei se evoluutio nyt niin hidas ole, etteikö niin tärkeä asia kuin ravinnonsaanti vaikuttaisi "nopeasti" kehitykseen. Aikaisimmat (epävarmat) todisteet kontrolloidusta tulen käytöstä ovat miljoonia vuosia vanhoja. Joka tapauksessa jo homo sapiensia edeltäneet "ihmiset" osasivat käyttää tulta. Bakteerien evoluutio on lisäksi aivan hillittömän nopeaa. Wildemarin arvio lienee lähellä totuutta.

No mutupohjalla liikutaan joka tapauksessa. Finelistä verraten raa'asta kananmunasta ja jauhelihasta saa (siis imeytyy) hieman vähemmän ravinteita kuin paistetusta kananmunasta ja jauhelihasta, joten asialla ei ole suurta merkitystä muuten kuin bakteerien kannalta.

I rest my case. :arvi:
 
plag sanoi:
Oisko tarkempaa päivämäärää heittää siitä milloin tuli keksittiin? ;) Ei se evoluutio nyt niin hidas ole, etteikö niin tärkeä asia kuin ravinnonsaanti vaikuttaisi "nopeasti" kehitykseen. Aikaisimmat (epävarmat) todisteet kontrolloidusta tulen käytöstä ovat miljoonia vuosia vanhoja. Joka tapauksessa jo homo sapiensia edeltäneet "ihmiset" osasivat käyttää tulta. Bakteerien evoluutio on lisäksi aivan hillittömän nopeaa. Wildemarin arvio lienee lähellä totuutta.

No mutupohjalla liikutaan joka tapauksessa. Finelistä verraten raa'asta kananmunasta ja jauhelihasta saa (siis imeytyy) hieman vähemmän ravinteita kuin paistetusta kananmunasta ja jauhelihasta, joten asialla ei ole suurta merkitystä muuten kuin bakteerien kannalta.

I rest my case. :arvi:
no jooh en mene heittämään mitään lukuja siitä kuinka kauan tuo aikaväli olisi, sillä en tosiaan muista ja pelkkää :kakka: en jaksaisi puhua..., mutta sen sanon että kyllä ihminen on sönyt lihansa kauemmin raakana kuin paistettuna, eihän se tulen keksiminenkään sitä taannut että sitä mammuttia ruvettiin kuumentamaan :david:
 
Manala sanoi:
Se nyt on valitettavasti toisinpäin. Kun tuota lämmitettyä lihaa ollaan syöty vasta sellaiset 1/200 osaa siitä mikä aika syötiin silloin "joskus" sitä kylmää mammutin yms lihaa. :D eli veikkaisin, että kyllä se vatsa tykkää vielä enemmän siitä raa'asta lihasta, mutta ne bakteerit,ne bakteerit... :eek:

Tää on jotenkin hupaisa kommentti. Mietit että maha pitää enemmän raa-asta lihasta koska sitä on syöty kauemmin.. Noh.. Kuinkakohan pitkään nämä raa-an lihan syöjät sitten keskimäärin elivät? Paljon vähemmän kuin nykyihmiset jotka syövät yleensä kypsää lihaa. No mutta bakteerithan ne ihmiset tappoi silloin? Ei. Jos suomalainen menee ulkomaille, vaikkapa Espanjaan ja juo siellä hanasta vettä saa suomalainen todennäköisesti jonkin sortin ripulin tai vastaavan. Mutta sen jälkeen ei mitään oireita tule koska elimistö tottuu nopeasti. Tästä voidaan päätellä että kehittyneen ruokavalion ohella on ihmisen elinikä noussut reilusti, joten kypsä liha on terveellisempää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom