Intin safkat?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja mental
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
4.7.2013
Viestejä
33
Lähtö ois maanantaina ja vähän mietityttää et minkälaista safkaa siel on tarjolla? Mitä esim. tarjoillaa aamusin,päivällä,illalla ja tarviiko sinne kannella mitää omia sapuskoita (tonnaria,protskupatukoita,wheyt yms.)? Ite oon kyl kaikkiruokainen ja en nirsoile ruuan suhteen, mut ihan uteliaisuudesta kysyn:)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Aika hiilaripainotteistahan tuo on kuulopuheiden mukaan, mutta tuskin tarvitsee kauheasti omia eväitä kasarmilla. Metsään ainakin itse varaan protskupatukoita ja pähkinöitä.
 
Jos grammaakaan proteiinia haluat syödä niin ota vain omia eväitä. Melkeinpä ainoastaan maidosta saa sitä protskua intissä, sitä menikin se 1-2l päivässä.
 
Kyllä meillä oli liharuokaa päivittäin. Ei kuitenkaan erikseen mitään kanafileekulhoa tai tonnikalaa. Heraa kaappiin vaan ja hyviä prodepatukoita mettäreisuille. Ei siellä nälkää tarvi nähdä.
 
Meilläkin oli liharuokaa toki joka päivä, mutta kastikkeesta sattumat kalastivat ensimmäiset viisi jantteria, tietysti. Pihvit, pullat ja vastaavat taas olivat rajoitettuja. Maitoa ja jauheita vaan naamaan. Muuten tosi maistuvat ruoat oli!

Aamupalalla yleensä jotain puuroa, sämpylää/ruispalaa/rieskaa, leikkelettä/juustoa + jotain vihannesta, välillä myös riisimuro/maishiutaleet + mehukeitto, joskus karjalanpiirakkaa. Rasvaton maito, kaakaojauhe, pari eri mehua, kotikaljaa.

Lounaalla ja päivällisellä joku perus kotiruoka. Niinkuin kouluruokaa mutta meillä ainakin oli paljon maistuvampaa. Juomat samat mutta ilman kaakaojauhetta.

Iltapala aika sama kuin aamupala mutta ilman puuroa. Joskus joku erikoisuus, esim. lihapiirakka/hampurilainen/pizzapala. Juomat samat kuin aamupalalla.

Maastossa vähän köyhemmät setit tietysti, määrät rajoitettu. Maastoon kannattaa ottaa reilusti omaa syötävää mukaan: pähkinät, patukat, ehkä myös jauheet hyviä.

PS. Aamuja :whip:
 
Maito pelastaa kasarmilla. Mä vetelin litran joka ruokailun yhteydessä, siitä tulee jo 1200kcal ja 120g protskua.

Metsään parhaita pähkinät. Myös tonnikala on kätevää, sen voi sotkea ruoan sekaan jos tuntuu valtion soppa liian laihalta. Shakeri ja jauhot on vaikea ratkaisua maastossa, kun vettä ei välttämättä ole aina saatavilla ylimääräistä.
 
Ei se ruoka tosiaan mitään erikoista ole! Perus koulusafkaa.

90% hiilaria

Eli paljon patukoita ja juomia mukaan sekä hera säkkejä! Nuo välipalat kannattaa olla mahd. proteiinipitoisia, hiilareita saa intin safkoista tarpeeksi...

Iltapalalle en koskaan kerennyt kun treenasin aina iltalomilla 18.30-20.00

Litra maitoa meni lähes joka aterialla
sekä reilu 1cm voita näkkärin päälle

Itsellä meni kutakuinkin näin päivän safkat kasarmilla

-Ennen aamupalaa 30g heraa
-Intin aamupala (puuroa, maitoa, kahvia)

-Välipala - Protskupatukka/protskujuoma

-Intin lounas

-Välipala Protskupatukka/protskujuoma

-30g heraa
-Intin päivällinen

-Latausjuoma (aminot yms.)
(treeni)
-Palautusjuoma

-Iltapala 1. Raejuustoa + jogurttia (sodesta)

-Iltapala 2. Kananmunia (sodesta)

Ps. Santiksessa ainakin oli joka keskiviikko kananmunia aamupalalla -> ennätys yhdellä kertaa oli 17 kananmunaa taskuihin + yks tarjottimelle.
Tästä riitti yleensä myös seuraavalle päivälle ;)
 
Siis perusmuonahan on hiilaria. Kaikki keitot/vuoat/laatikot/mitkä tahansa on kaikki täynnä lähinnä perunaa ja vettä. Siitä se intin ruoka pääasiassa koostuu. Mutta juurikin kasarmilla maito on hyvä ja ainakin Parolassa sai leivän päälle kinkkua tai juustoa ja sitähän siellä sitten tuli rohmuttua aikamoiset pinot tarjottimelle. Metsään patukat ja tonnikala ja kaappiin protskujauhot, niin kyllä noilla jo jotenkin pärjää. Ja vaikka vielä öljypullo mukaan, jos kalorit tuntuu jäävän vajaaks.
 
Intin safkat on jaolla 15% pp, 55-60% hh, 25-30% r energian suhteen ja yksittäisen taistelijan päivittäinen energiansaanti on 3000-4000kcal. Tuossa on siis 110-130g proteiinia. Nuo noudattavat ihan normaalisti ravitsemusneuvottelulautakunnan suosituksia:

http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/attachments/vrn/puolustusvoimat.pdf

Kun se proteiinin tarve on jotain 1,1-2g/kg niin kyllä noilla ihan hyvin pärjää.
 
Intin safkat on jaolla 15% pp, 55-60% hh, 25-30% r energian suhteen ja yksittäisen taistelijan päivittäinen energiansaanti on 3000-4000kcal. Tuossa on siis 110-130g proteiinia.

Miten ne laskee tuon? Nimimerkillä 2-3kk intissä ja 23kg tippui paino. Loppuaikana sotkusta laadukkaat kalorit :D

Safkahan riippuu voimakkaasti myös palveluspaikasta. Itse kävin Niinisalossa ja Säkylässä. Jälimmäisessä paljon paremmat ruoat. Mutta sitten pari taistelulentäjämekanikkolääkintämiestä Kauhavalta valitti, että heillä ruoka 100x parempaa ja Säkylässä paskaa. Tosin ihmettelivät myös, miksei leireille Säkylässä tuotu saunaa.
 
Tonnikalaa ota mukaan helvetisti! Sitä kannattaa olla mukana aamupalalla ainaki ja metässä tuna on lähes pakollinen eväs!
 
Miten ne laskee tuon? Nimimerkillä 2-3kk intissä ja 23kg tippui paino. Loppuaikana sotkusta laadukkaat kalorit :D

Safkahan riippuu voimakkaasti myös palveluspaikasta. Itse kävin Niinisalossa ja Säkylässä. Jälimmäisessä paljon paremmat ruoat. Mutta sitten pari taistelulentäjämekanikkolääkintämiestä Kauhavalta valitti, että heillä ruoka 100x parempaa ja Säkylässä paskaa. Tosin ihmettelivät myös, miksei leireille Säkylässä tuotu saunaa.

Miten nyt yleensä nuo lasketaan, katsotaan raaka-aineet ja ynnätään ravintoarvot yhteen. Sen perusteella sitten tehdään annoksesta esimerkki, jota kermaperseet ei noudata kun siinä on sitä, tätä ja tota pahaa. Nälkää paikataan sitten sotkun munkilla. Ei intin keittiö poikkea mistään suurtalouskeittiöstä. Ruoan maku ja muut sekundaariset ominaisuudet ovat tosiaan kokeista kiinni, mutta laskennalliset arvot pitäisi kaikkialla olla samat.
 
Vekaranjärvellä oli ainakin hyvät ruuat ja raejuustoa esim oli erikseen aika usein.
Leireille kuitenkin suosittelen ottamaan mukaan vaikka tonnikalaa öljyssä ja nuudeli pusseja.
 
Perjantaisin pastaa+kinkkukastiketta :kuola:
Ainakin vekaralla tuntu olevan aina ennen lomille lähtöä tuota.

Tämä :D

Miten nyt yleensä nuo lasketaan, katsotaan raaka-aineet ja ynnätään ravintoarvot yhteen. Sen perusteella sitten tehdään annoksesta esimerkki, jota kermaperseet ei noudata kun siinä on sitä, tätä ja tota pahaa. Nälkää paikataan sitten sotkun munkilla. Ei intin keittiö poikkea mistään suurtalouskeittiöstä. Ruoan maku ja muut sekundaariset ominaisuudet ovat tosiaan kokeista kiinni, mutta laskennalliset arvot pitäisi kaikkialla olla samat.

Ootsä käyny intin? Kyllä ne meillekki oppitunneilla lupas et kaikki saa tarvittavat kalorit, myös maastossa :D paskan vitut. Mutta mental, kun pääset kassulle ja jos siellä jääkaappi niin toki kannattaa tuoda myös raejuustoo ja rahkaa lomilta, helppo ottaa aina sellane 200g raejuustopurkki mukaan lounaalle/päivälliselle. Leireillä sit tuna oli paras, hyvin menee pakista minkä tahasa lämpimänruoan seassa.
 
mites kantsiiko noit eväitä roudata ekoina päivinä vai sitten myöhemmin kun pääsee ekoille lomille? luulen et suattaapi olla kaappi täynnä :D
 
Ootsä käyny intin? Kyllä ne meillekki oppitunneilla lupas et kaikki saa tarvittavat kalorit, myös maastossa :D paskan vitut. Mutta mental, kun pääset kassulle ja jos siellä jääkaappi niin toki kannattaa tuoda myös raejuustoo ja rahkaa lomilta, helppo ottaa aina sellane 200g raejuustopurkki mukaan lounaalle/päivälliselle. Leireillä sit tuna oli paras, hyvin menee pakista minkä tahasa lämpimänruoan seassa.

Olen. Olen vähän enemmänkin ollut tekemisissä ja ruokahuolto on myös tuttu osa-alue räjähteiden ja muun mukavan lisäksi.
 
mites kantsiiko noit eväitä roudata ekoina päivinä vai sitten myöhemmin kun pääsee ekoille lomille? luulen et suattaapi olla kaappi täynnä :D

En ite ainakaan ottas ekalla kerralla mukaan.

Siellä on aluksi niin paljon tekemistä, ettei välipalat käy edes mielessä.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom