Intervallitreenillä parempia tuloksia kuin aerobisella?

Liittynyt
12.7.2007
Viestejä
81
Lukekaapas tällainen artikkeli:

http://www.iwantsixpackabs.com/my_video_tips/interval_training.html

Kaveri väittää, että intervallityyppisellä, anaerobisella treenillä saa huomattavasti parempia tuloksia rasvanpolttoon kuin perinteisellä tasapaksulla aerobisella treenillä.
Toisaaltahan tuo tuntuu jokseenkin järkevältä, mutta toisaalta taasen tulee se väistämättä eteen, että millä perusteella aineenvaihdunta muka vilkastuisi aerobisessa ainoastaan treenin ajaksi, kun taas anaerobisella se jatkuisi heti monta tuntia etiäpäin. Onko jollain selitystä tälle? Muutenkin joku voisi laittaa kyseisen saitin arvosteluun, vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta ja itse ainakin sain ihan hyviä tippejä vatsalihastreeniin tuolta.
 
Näistä intervalleistahan on topiceja jo aika monta. Käytä vaan hakua niin löytyy. Mutta tosiaan monihan noita intervalleja nykyään dietillä harrastaa (itse mukaanlukien).
 
Lukaisepas itse tämä niin löydät ihan tieteellistä faktaa.

Kysehän on siitä, että kroppa pyrkii tasoittamaan vuorokausitasolla rasvojen ja sokereiden käytön energiaksi. Koska korkean intensiivin harjoituksessa (intervallitreeni ja myös kuntosaliharjiottelu) käytetään energiaksi pääasiassa sokereita (koskan energian saa käyttöön nopeammin), kroppa tasoittaa tilannetta käyttämällä enemmän rasvaa treeniajan ulkopuolella.

Itse vedän myös dieetillä intrevallitreeniä mutta käytän siihen kahvakuulan heiluttelua. Juokseminen on vaan niin vittumaista :)
 
Itse vedän myös dieetillä intrevallitreeniä mutta käytän siihen kahvakuulan heiluttelua. Juokseminen on vaan niin vittumaista :)

Mitähän muita näitä HIIT-tyyppiseen treenin olevia liikkeitä on kuin juuri mainitesemasi, polkupyörät ja punnerrus-leuanveto-kyykky-kompinaatio?
 
Äkkiseltään tulee vielä mieleen jonkunlainen kuntopiiri painojen kanssa. Jos salilla on mahdollista, voi kulkea laitteesta toiseen pumppailemassa sarjoja ja nostamalla sykettä sillä. Googlettelemalla esim. Iron Cardio löytyy lisävinkkiä.
 
Toisaaltahan tuo tuntuu jokseenkin järkevältä, mutta toisaalta taasen tulee se väistämättä eteen, että millä perusteella aineenvaihdunta muka vilkastuisi aerobisessa ainoastaan treenin ajaksi, kun taas anaerobisella se jatkuisi heti monta tuntia etiäpäin.

Vilkastuminen on suhteellinen käsite, mutta kyllähän se punttitreeninkin jälkeen on koholla pitkään, kun lihakset ovat kärsineet rääkkiä. Lihasten palautuminen syö energiaa, joka nostaa aineenvaihdunnan tasoa - ainakin jonkin verran. Tämä taitaa olla myös HIITin pitemmän aineenvaihdunnan taustalla, eli rankka työskentely aiheuttaa hieman vauriota ja vaatii pidempää palautumista.

Intervallitreeni kuormittaa lihaksia vähän eri tavalla kuin tasainen hidas, kun energiaa pitää nopeasti mobilisoida paljon raskaan työn ajaksi, ja sitten taas nopeasti korjata vajetta näiden lyhytaikaisten energiavarantojen osalta. Tasaisessa ravissa energiaa tarvitaan hitaasti pitemmän aikaa, jolloin energiantuottoprosessi on hieman erilainen. Energian konvertointi ensin rasvavarastosta nopeisiin varastoihin ja sieltä työkäyttöön syö ehkä hieman enemmän, kun mitä jos energia menisi suoraan rasvasta työkäyttöön, joka voisi olla HIITin hieman tehokkaamman energiankulutuksen taustalla.

Plussana vielä että bodarille HIITti sopii sinänsä hyvin, että ei tarvi juosta tuntia kerrallaan, riittää kun sen 200m sipaisee sydän kurkussa ja sitten läähättää vartin :D
 
Äkkiseltään tulee vielä mieleen jonkunlainen kuntopiiri painojen kanssa. Jos salilla on mahdollista, voi kulkea laitteesta toiseen pumppailemassa sarjoja ja nostamalla sykettä sillä. Googlettelemalla esim. Iron Cardio löytyy lisävinkkiä.

Mutta tuota itsellä käsitys intervallista on se, että tehdään esim. 100m sata lasissa, minkä jälkeen hölkötellää 200-300m suunnilleen 150 sykkeellä, miten tuo systeemi on mahdollista painoilla?
 
Mutta tuota itsellä käsitys intervallista on se, että tehdään esim. 100m sata lasissa, minkä jälkeen hölkötellää 200-300m suunnilleen 150 sykkeellä, miten tuo systeemi on mahdollista painoilla?

Ei kannata ajatella juoksutreenin kannalta. Ei sitä kroppaa kiinnosta juoksetko vai nosteletko jotain kunhan syke kasvaa (tietenkin tässä tapauksessa kun ei pyritä kehittämään lihasta). Välillä sitten puuskutellaan ja annetaan sykkeen rauhoittua. Omasta mielestäni tuo painoilla tehtävä intervallitreeni on huomattavasti mielekkäämpää kuin peräsuoli pitkällä juokseminen.
 

Pure Creatine 300 g -25%

Puhdaslaatuinen kreatiinimonohydraatti

14,90€
jos se ainoa tavoite intervallien käytölle on rasvan poltto, ei liikuntamuodolla ole väliä. jos kuitenkin on tavoitteena kehittää erilaisia urheilullisia kestävyys- ja nopeus/voimakestävyysominaisuuksia, on spesifisyys tärkeetä samoin kuin treenien suunnittelu. lisäksi mutu-pohjainen työ- ja lepojaksojen intensiteetti pitää unohtaa. erilaisia intervalleja on niin paljon kuin käyttökohteitakin. anaerobisen kynnyksen kohottamiseenhan intervallien hyötysuhde kevyempään työhön nähden on tutkittukin melko paljon. paras tulos IMO tulee kuitenkin yhdistämällä kumpaakin työtapaa.
 
No tuota, voisiko joku laittaa vähän infoo tuosta painoilla tehtävästä intervallista? Sitä kun on näitä entisiä lätkäjunnareita joka on tottunu vain siihen että kun koutsin pilli laulaa kerran juostaan niin perkuleen lujaa ja kun se rääkäsee toisen kerran niin hölkötellään. Eli, miten onnistuu punteilla 'sata lasissa' meininki? Eli teettekö sitten vaikka supersarjoja? Millaisilla painoilla? Toistot? Miten pysyy paketti kasassa ettei väännä puuskuttaessa huonolla tekniikalla itseään rikki?
 
punteilla voi tehdä karkeasti jaotellen kahdenlaisia intervallitreenejä. toiset on kevyempiä, jopa aerobisia, jolloin tehdään aika isoja, yleisiä liikkeitä (korkea veto, kyykyt, punnerrukset, ylätaljat, vatsat, liikeyhdistelmät, kuten rinnalleveto+työntö+etukyykky jne...) suht pienillä vastuksilla 10-20 toiston sarjoja siten, että ne painavat, mutta eivät hapota tavattomasti. tällöin siirtymiset on aikalailla ilman taukoja liikkeestä toiseen. kierroksen yhteispituus siellä 10-20 minuutin paikkeilla ja kierroksia 3-6 per treeni. kierroslevot kohtuulliset eli syke laskee 110 huitteille.

toinen vaihtoehto on tietenkin voimapainotteisempi ja käytetään lyhyempiä sarjoja (5-15) ja liikkeiden välillä on lepointervalli 30"-2´. liikkeitä semmonen 5-10 ja kierroksia 3-6. kierroslevot hyvät, eli syke laskee 100 paikkeille.

kolmas vaihtoehto vois olla erilaiset hybridit, joissa yhdistellään kevyitä ja/tai raskaita suorituksia ja/tai aerobisia/anaerobisia pidempiä suorituksia fillarilla, juosten, soutaen jne. nää on kaikki käyttötarkoituksesta, lajista, tavoitteista jne kiinni.
 
oukei, kiitoksia! No tuota tuon tyyppistä 'paina niin perkuleesti ja sen jälkeen läähätä ja läkähdy' -treeniä tulee pari kertaa viikkoon lätkähöntsyillä, muuten ajattelin sitten ruveta varmaankin käymään noilla salin spinning-tunneilla, kunhan tässä plussakausi saadaan loppuun. Tuli muuten vielä mieleen tämmöinen, voisiko tällainen jaksotus toimia, että vetäis 6vko +200kcal ja 1vko -200 ? Toimisko tollanen paketti, kun haen tasaista painonnousua ilman hirveää kasaa ylimääräistä ?
 
JTO toikin hyvin asian esille, eli nimenomaan rasvanpolton kannalta korkeatehoinen harjoittelu on tehokkaampaa kuin aerobinen peruskuntoharjoittelu, mutta haluttaessa kehittää kestävyysominaisuuksia pitkällä tähtäimellä: asia on aivan erilainen.

Korkeatehoisessa harjoittelussa on aina muistettava oikeanlainen jaksottaminen ja tehotaso, jotta vältetään etenkin huonon peruskunnon omaavalle henkilölle erilaisia lihasvaivoja (penikkatulehdus yms.) ja hyvinkin mahdollinen ylikunto.

Punttireenit ovat erinomaisia intervalliharjoitteluun!
 
Kannattaako tuo HIIT ennemmin tehdä ruokailun jälkeen vai tyhjällä vatsalla?

No heti ison ruokailun jälkeen ei varmaan kannata ihan jo sen takia, että täydellä vatsalla hankalaa, ruoansulatus haittaa treeniä ja toisinpäin ja lisäksi kovassa treenissä tulee helposti ylös. Rasvanpolton kannalta sillä varmaan ei valtavaa merkitystä ole.
 


Kirjoita vastaus...

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom