Hyvä rasva vastaan paha rasva...niin kovin mustavalkoista, oikein
Bushismiä parhaimmillaan.
Olisi varmasti järkevämpää, jos aloitettaisiin yleisesti puhumaan sopivasta rasvasoeksesta...sillä pelkästään nauttimalla näitä "hyviä" rasvoja "huonot" rasvat sivuttaen ei saavuteta kovinkaan tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota.
Kovat eli tyydyttyneet rasvat ovat saaneet huonon rasvan maineen, koska niitä on niin kovin helppo saada liikaa perinteisistä "roskaruuista"
Parhaimpaan tulokseen pääset kun syöt siten, että n.1/3-osa rasvoista on tyydyttynyttä, eli kovaa ja n.2/3-osaa on tyydyttymätöntä.
Kovat rasvat saat helposti esim. aivan normaaleista liharuuista ja vaikkapa voipitoisista levitteistä.
Tyydyttymättömät rasvat taasen vaikkapa rypsi ja oliiviöljyistä taikkapa kalasta...mutta esim. auringonkukkaöljyä kannattaa välttää sen erittäin suuren omega-6 rasvahapposisältönsä vuoksi. (omega-6 rasvahappo on tärkeä ja välttämätön rasvahappo, mutta liian suuret määrät suhteessa sen vastavaikuttajaan omega-3 rasvahappoon aiheuttavat elimistössä tulehduksellisia reaktioita)
Kalaöljyt ansaitsevat erityismaininnan...niitä kannattaa ehdottomasti nauttia...sillä niiden sisältämä EPA rasvahappo kuuluu omega-3 rasvahappoklaaniin ja on kaiken lisäksi niistä kaikkein tehokkain vaikuttaja.
Näistä omega-3 / -6 rasvahapoista vielä hiukkasen...molemmat ovat välttämättömiä rasvahappoja joita elimistö tarvitsee, mutta ei kykene itse valmistamaan.
Nämä rasvahapot kilpailevat samoista reseptoreista elimistön soluissa...jos toista saadaan selkeästi suurempia määriä, vie tämä myös samassa suhteessa soluista näitä reseptori paikkoja...lisäksi nykyisin oletetaan että optimaallinen omega-6 : -3 suhde olisi 1 : 1...tästä johtuen molempia rasvahappoja tulisi saada suurin piirtein sama määrä vuorokauden aikana...mikä kylläkin Fineliä tutkimalla vaikuttaa aika mahdottomalta tehtävältä
Elimistö vaihtaa n. 3 kk aikana kaikki solujen rasvahapot (tuskin kuitenkaan rasvasoluun varastoitunutta rasvaa)...eli tasapainoisen rasvaseoksen nauttimisen aloittamisesta tulokset alkavat näkyä vastaa n. 1-2 kk kuluttua.
Jos sattuu omaamaan suhteellisen paljon varastorasvaa, niin tällöin ainakin aluksi voisi olla kuitenkin hyvä nipistää kovien rasvojen osuus päivän ravinnosta varsin pieneksi...sillä sitä taitaa elimistö saada vähintäänkin riittävästi "vyötäröltä"...kun rasvavarastot alkavat olla kohtuullisella tasolla lisäilee sitten hiljalleen kovien rasvojen määrää sinne n.1/3-osa tasolle.
cockton-
"Itse en ole löytänyt ihmisen metaboliasta perusteita sille, miksi kasvisrasva olisi eläimelle terveellisempää kuin eläinrasva."
Tähän sen verran kommenttia...jos olet matalan hiilihydraatin ruokavaliolla, näin todennäköisesti onkin...siis kovien elänrasvojen LDL- kolesterolia nostavalla vaikutuksella ei aiheudu elimistölle haittaa.
Mutta jos olet "nykyperinteisen" ruuan syöjä, jolloin mukana on myös vähintäänkin kohtuullisesti hiilihydraatteja, on vaarana korkean LDL kolesterolin plakkautuminen verisuonen pintaan...eli kasvisrasvaa kannattaa tällöin syödä jo pelkästään LDL kolesterolia laskevan vaikutuksen vuoksi...mutta kuten alussa jo mainitsinkin monipuolinen kaikkia rasvalaatuja sisältävä ravinto on parasta...monipuolisuus kunniaan...älkäämme olko
Busheja