Hyvät rasvat?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja gts/R
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
7.3.2005
Viestejä
57
Ikä
41
Olen lueskellut paljon tätä foorumia, mutta silti ei ole selvinnyt, että mitkä ovat niitä hyviä rasvoja ja mistä niitä saa? Entä miten paljon näitä pitäisi nauttia ja mihin kellonaikaan päivästä?
 
Hyviä rasvoja ovat ns. pehmeät rasvat. Hyviä rasvoja saa mm. rypsi- ja oliiviöljystä. Ne eivät sisällä pahaa kolesterolia LDL:ää vaan HDL:ää, mikä on hyvää kolesterolia. Rasvoja kannattaa nauttia illalla, koska ne hidastavat ravintoaineiden imeytymistä.
 
Missä muodossa esim. näitä rypsi- ja oliiviöljyä kannattaa nauttia? Ihanko raakana vai kenties johonkin sekoittamalla?
 
Desert sanoi:
Hyviä rasvoja ovat ns. pehmeät rasvat. Hyviä rasvoja saa mm. rypsi- ja oliiviöljystä. Ne eivät sisällä pahaa kolesterolia LDL:ää vaan HDL:ää, mikä on hyvää kolesterolia. Rasvoja kannattaa nauttia illalla, koska ne hidastavat ravintoaineiden imeytymistä.

LDL ja HDL ovat kolesterolin kuljettajaproteiineja.

LDL ("huono) kuljettaa sitä verisuonten seinämiin ja kudoksiin.

HDL ("hyvä) kuljettaa sitä pois edellä mainituista paikoista ja kuljettaa sen maksaan.

Hyvistä rasvoista desertin mainitsemien lisäksi kalaöljy kapselit.

Proteiinien kanssa rasvat on yötä vasten edellytys ainakin mun aineenvaihdunnalla jos haluaa massaa saada.
 
gts/R sanoi:
Missä muodossa esim. näitä rypsi- ja oliiviöljyä kannattaa nauttia? Ihanko raakana vai kenties johonkin sekoittamalla?

Ruoan sekaan tai suoraan lusikalla sellaisenaan. Itse otan mieluummin sellaisenaan kun en tykkää sotkea ruoan sekaan. Makuun tottuu nopeasti, paitsi ehkä oliiviöljyyn...
 
gts/R sanoi:
Missä muodossa esim. näitä rypsi- ja oliiviöljyä kannattaa nauttia? Ihanko raakana vai kenties johonkin sekoittamalla?

Kylmäpuristettuna ja kuumentamatta. Sekoita vaikka safkan päälle tai rahkaan ennen syömistä.

Rypsiöljy on parempi kuin oliivi.

Kuumentaminen muuttaa rasvahappoprofiilia tosi paljon huonompaan suuntaan.
 
Voin suoraan sanoa, etten todella tiedä. Ja veikkaan ettei kukaan tähän ketjuun vastaavista tiedä sen enempää. Tiedolla en tarkoita käsitystä. (Ellei käy niin hyvä mäihä että se erikoislääkäri löytää juuri tämän ketjun, kun ei ole niitä aikaisempiakaan ketjuja löytänyt.)

Itse en ole löytänyt ihmisen metaboliasta perusteita sille, miksi kasvisrasva olisi eläimelle terveellisempää kuin eläinrasva.

Virallinen kanta ilman perusteluita löytyy tästä

Epävirallinen kanta, ja lukuisia perusteluja löytyy tästä.
 
Hyvä rasva vastaan paha rasva...niin kovin mustavalkoista, oikein Bushismiä parhaimmillaan.

Olisi varmasti järkevämpää, jos aloitettaisiin yleisesti puhumaan sopivasta rasvasoeksesta...sillä pelkästään nauttimalla näitä "hyviä" rasvoja "huonot" rasvat sivuttaen ei saavuteta kovinkaan tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota.
Kovat eli tyydyttyneet rasvat ovat saaneet huonon rasvan maineen, koska niitä on niin kovin helppo saada liikaa perinteisistä "roskaruuista"

Parhaimpaan tulokseen pääset kun syöt siten, että n.1/3-osa rasvoista on tyydyttynyttä, eli kovaa ja n.2/3-osaa on tyydyttymätöntä.

Kovat rasvat saat helposti esim. aivan normaaleista liharuuista ja vaikkapa voipitoisista levitteistä.
Tyydyttymättömät rasvat taasen vaikkapa rypsi ja oliiviöljyistä taikkapa kalasta...mutta esim. auringonkukkaöljyä kannattaa välttää sen erittäin suuren omega-6 rasvahapposisältönsä vuoksi. (omega-6 rasvahappo on tärkeä ja välttämätön rasvahappo, mutta liian suuret määrät suhteessa sen vastavaikuttajaan omega-3 rasvahappoon aiheuttavat elimistössä tulehduksellisia reaktioita)

Kalaöljyt ansaitsevat erityismaininnan...niitä kannattaa ehdottomasti nauttia...sillä niiden sisältämä EPA rasvahappo kuuluu omega-3 rasvahappoklaaniin ja on kaiken lisäksi niistä kaikkein tehokkain vaikuttaja.

Näistä omega-3 / -6 rasvahapoista vielä hiukkasen...molemmat ovat välttämättömiä rasvahappoja joita elimistö tarvitsee, mutta ei kykene itse valmistamaan.
Nämä rasvahapot kilpailevat samoista reseptoreista elimistön soluissa...jos toista saadaan selkeästi suurempia määriä, vie tämä myös samassa suhteessa soluista näitä reseptori paikkoja...lisäksi nykyisin oletetaan että optimaallinen omega-6 : -3 suhde olisi 1 : 1...tästä johtuen molempia rasvahappoja tulisi saada suurin piirtein sama määrä vuorokauden aikana...mikä kylläkin Fineliä tutkimalla vaikuttaa aika mahdottomalta tehtävältä :rolleyes:

Elimistö vaihtaa n. 3 kk aikana kaikki solujen rasvahapot (tuskin kuitenkaan rasvasoluun varastoitunutta rasvaa)...eli tasapainoisen rasvaseoksen nauttimisen aloittamisesta tulokset alkavat näkyä vastaa n. 1-2 kk kuluttua.

Jos sattuu omaamaan suhteellisen paljon varastorasvaa, niin tällöin ainakin aluksi voisi olla kuitenkin hyvä nipistää kovien rasvojen osuus päivän ravinnosta varsin pieneksi...sillä sitä taitaa elimistö saada vähintäänkin riittävästi "vyötäröltä"...kun rasvavarastot alkavat olla kohtuullisella tasolla lisäilee sitten hiljalleen kovien rasvojen määrää sinne n.1/3-osa tasolle.


cockton-
"Itse en ole löytänyt ihmisen metaboliasta perusteita sille, miksi kasvisrasva olisi eläimelle terveellisempää kuin eläinrasva."

Tähän sen verran kommenttia...jos olet matalan hiilihydraatin ruokavaliolla, näin todennäköisesti onkin...siis kovien elänrasvojen LDL- kolesterolia nostavalla vaikutuksella ei aiheudu elimistölle haittaa.
Mutta jos olet "nykyperinteisen" ruuan syöjä, jolloin mukana on myös vähintäänkin kohtuullisesti hiilihydraatteja, on vaarana korkean LDL kolesterolin plakkautuminen verisuonen pintaan...eli kasvisrasvaa kannattaa tällöin syödä jo pelkästään LDL kolesterolia laskevan vaikutuksen vuoksi...mutta kuten alussa jo mainitsinkin monipuolinen kaikkia rasvalaatuja sisältävä ravinto on parasta...monipuolisuus kunniaan...älkäämme olko Busheja
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Jep, Bushismia ei tueta. :)

Omakohtaisen kokemukseni perusteella eläinrasvat eivät korreloi LDL:n nousuun. (Omakohtaisen kokemukseni perusteella eläinrasvat korreloivat LDL:n laskuun, mutta tätähän nyt ei saa sanoa ääneen tai tulee vihaisia setiä KTL:stä ja pamputtaa.)

Juu, ravinnejakauma on mulla 35/5/60, joten nykyperinteisestä pastaruokavaliosta ei voi puhua :D Monipuolisuus on epäilemättä hyvä asia, mulla noi rasvat tulee pääasiassa eläimistä, pähkinöistä ja oliivioljystä (kylmäpuristettu neitsytöljy).

Noista roskaruoista vielä... Niistä tulee ennenkaikkea kovetettuja kasvisrasvoja eli transrasvoja, joiden on ihan oikeasti todettu korreloivan (triglyseridien kautta) sydäntauteihin. Samaa kakkaa tulee kutakuinkin kaikesta teollisesti valmistetuista eineksistä yms. rasvavalmisteista. Tämä siis EI tarkoita kasvisrasvoja yleensä, vaan juuri kovetettuja sellaisia. Niistä nyt kannattaa joka tapauksessa pysyä kaukana.
 
Piillä ja Coctonilla näyttää olevan rasva - asiat hallussa :worship: .
Luin ja yritin oppia samalla jotain...

Itse syön leivän päällä flooraa ja illalla pari ruokalusikallista kp - rypsäriä.
Viime viikolla mitattiin kolesteroliarvot ja luku oli alle 3,88 joka on alin
lukema jonka se mittari näyttää. Eli arvot on kohdallaan, eikä varmasti vähiten kp - rypsärin ansiosta :rock: .
 
Floora = kovetettuja kasvisrasvoja
Rypsäri = runsaasti omega6:sta ;)

No joo, mutta kannattaa noissa rasva-arvoissa tuijottaa kohtuullisen vähän sitä kokonaiskorresteroolia, ja enemmänkin HDL/LDL -suhdetta - mitä enemmän HDL:ää SUHTEESSA LDL:ään, sen parempi. (Tätä on tietysti paras seurata jos on muuttanut ruokavaliotaan johonkin suuntaan.) Hyvän suhteen on todettu suojaavan sydän etc. -taudeilta enemmän kuin matala kolesterooli sinänsä.

Ja hallussa nämä rasva-asiat ei kyllä ole :D :D Herra siunaa jos oliski... :piis:
 
maximillian: Rypsiöljy on parempi kuin oliivi.
Millä perusteella? Käytän rypsäriä ja olisi hyvä tietää.

Oliiviöljyssä on öljyhappoa enemmän. Tämä rasvahappo sisältää vain yhden kaksoissidoksen ja nostaa veren HDL-tasoa. No lisäähän tietysti esim liikuntakin HDL:n määrää.

No en kanna kovin suurta kolestroli-huolta ennen vaihdevuosiani :)
Estrogeeni alentaa LDL:n ja nostaa HDL:n määrää, joten kolestrolin poistuminen elimistöstäni käy luontevasti :hyper:
 
Rasva-asiat ovat äärimmäisen mielenkiintoisia, ja niistä saa aina kunnon vänkäyksen pystyyn :) Ja tuosta Pii:n mainitsemasta asiasta, että ketoillessa ei eläinrasvojen LDL:n nostosta aiheudu haittaa, sinänsä mielenkiintoista.

Viime kesänä itse myös ketoilin ja kävin muista syistä syksyllä lääkärillä->labroissa ja otettiin kolesteroli samalla

LDL:1.5
HDL:1.62
kokonais:3.4
Triglyseridit:0.59

Ja nyt olen jälleen menossa labroihin muista syistä ja pyysin ottamaan samalla kolesterolin, ihan mielenkiinnosta, joten on hauska nähdä miten nuo arvot ovat muuttuneet, ruokavalio on muuten pysynyt lähes samana, ainoa ero on että nyt syön myös hiilihydraatteja n.20-30% kokonaisenergiasta.
 
Cockton sanoi:
Rypsäri = runsaasti omega6:sta ;)
Lähde Fineli

Rypsiöljy:
Linolihappo (Omega-6) 22 080mg/100g
Alfalinoleenihappo (Omega-3) 10 876mg/100g

22 080 - 10 876 = 11 204mg

Oliiviöljy:
Linolihappo 10 367mg/100g
Alfalinoleenihappo 544mg/100g

10 367 - 544 = 9 823mg


11 204 - 9 823 = 1 381mg/100g

Näin kun laskinta näpytellään, niin havaitaan oliiviöljyssä omega-6:sta olevan sadassagrammassa 1,4g vähemmän, mitä sitä on rypsiöljyssä.
Saman määrän saa kun syö 100g sianlihaa (sianlihan keskiarvosta laskettuna)

Sitten tietenkin taasen vastavetona voidaan ilmoittaa epäilyjä alfalinoleenihapon hyötysuhteesta...mutta aika on nuori rypsiöljyn kohdalta, niinsanoakseni...rypsiöljykulttuuri täällä suomenmaassa on vielä kovin nuorta...ja lienee vieläkin "marginaaliryhmien" käyttämää.
Jotta saataisiin luotettavan puoleista tietoa rypsi vastaan oliivi kamppailusta, tulisi ihmisten syödä kuten perinteisissä oliiviöljymaissa...ainoastaan öljyksi olisi vaihtunut rypsiöljy...tulisipahan aivan uusia makuvivahteita välimerenantimiin :D

Taidanpa tämän jo joskus maininneenikin, että monipuolisuutta myös öljyjen litkimiseenkin...jopa auringonkukkaöljyäkin voi hyvinkin nauttia aina silloin tällöin (tonnikalaa öljyssä purkista)...painoarvo tosin rypsi / oliivi aksentilla...kalaöljyä unohtamatta, jota latkitaankin jokapäivä ;)
 
Anna-Kristiina sanoi:
Oliiviöljyssä on öljyhappoa enemmän. Tämä rasvahappo sisältää vain yhden kaksoissidoksen ja nostaa veren HDL-tasoa.
Kertatyydyttymätön rasva:

Oliiviöljy 68,4g/100g
Rypsiöljy 59,6g/100g
Lähteenä jälleen Fineli

Kyllä näistä luvuista voi todeta, että molemmat sisältävät ko. rasvaa ja paljon...enpä menisi näin ollen oliiviöljyä nostamaan millekkään jalustalle suhteessa rypsäriin...tuolla tasolla ero on enempi markkinointitekninen...eli voidaan käyttää mainoksessa arvona sisältää enemmän kuin...
 
Jeps! Kiitti 3,14...... :)

Näyttäisi juu olevan paremmassa suhteessa tossa rypsärissä toi omega 6 ja 3.
Mukavaa, kun taas saa tietää pikkuisen enemmän näistäkin.

Juolahtipa mieleeni,että miksiköhän monet jättävät dietillä maidon pois, vaikka se sisältää konjugoitua linolihappoa (CLA:ta)? Tuleehan siitä peräti 32 ylimääräistä kaloria/dl, mutta tuon CLA:n takia se olis musta hyvä pitää myös dietillä.

Mistähän muualta konjugoitua linolihappoa saa? Käsittääkseni sillä on jotain vaikutusta rasvan palamisessa? Mutta saattaa isoina annoksina kerääntyä maksaan.

Yhtä kysymysmerkkiä...
 
Pii sanoi:
enpä menisi näin ollen oliiviöljyä nostamaan millekkään jalustalle suhteessa rypsäriin...

Jep, minusta ehdottomasti tärkein tekijä tässä on maku, joka minusta rypsiöljyssä on huomattavasti parempi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom