trebla sanoi:
Vielä kaipaisin tutkimusta/lisätietoa siitä kumpaa kannattaa enemmän katsoa, omegojen suhdetta vai määrää.
Molemmat ovat varsin tärkeitä määreitä.
Tuo n-3:n-6 suhde tulisi olla 1:4-1:1 kieppeillä...mieluiten lähempänä 1:1 :tä
Tätä "teoreettista" 1:1 arvoa käytin siinä laskumyysteeriössänikin kun poissuljin...eli kompensoin n-6 määrää n-3 määrällä.
Molemmat rasvahapot kuuluvat myös monityydyttymättömiin rasvahappoihin, joidenka kokonaismäärää tulisi myös kontrolloida...tämä siitä syystä, että monityydyttymättömät rasvahapot ovat varsin reaktiivisia, eli muodostavat herkästi mm. happiradikaalien kanssa uusia kemiallisia yhdisteitä, jotka eivät välttämättä ole kovinkaan hyväksi terveydelle...kun taasen kertatyydyttymättömät rasvahapot ovat kemiallisesti paljon vakaampia.
Monityydyttyneiden rasvahappojon määrän tulisi olla 5-10% päivän kokonaisenergiasta.
Jaa, ennen kuin rypsi vastaan oliivi jälleen alkaa, niin rypsiöljyssä on kertatyydyttymättömiä rasvahappoja 61% ja monityydyttymättömiä yhteensä 34%...eli sopii vallan mainiosti jokapäiväiseen käyttöön.
Eli kuten niin monessa muussakin asiassa...sopivasti on hyväksi, liian paljon tai vähän on pahaksi.
Ja jottei nyt kukaan saa väläystä rueta omega-6 rasvahapottomalle ruokavaliolle...niin ko rasvahappo on myös ihmiselle elintärkeä rasvahappo, jota elimistö ei kykene itse muodostamaan...siis se on saatava ja sitä täytyy saada ravinnosta...kyse on vain siitä, että omega-3 rasvahappoja saamme liian vähän.