Hyvän ja herkullisen ei aina tarvitse olla epäterveellistä! (reseptejä)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Faidra
  • Aloitettu Aloitettu
Mikä rasvassa ja suolassa on epäterveellistä? Yritäpä elää ilman jompaa kumpaa.

:offtopic:Heh. Mikäs verenpaineessakaan on epäterveellistä? Ilman ei elä.. mutta jos sitä on liikaa niin sit ei vissiin ollutkaan hyvä juttu?! :jahas:

edit: Ja toi pekoni tossa ei välttämättä ole kauhean terveellinen juttu. Toi kyllä toimisi varmasti aika hyvin ihan jollain väh. rasv. palvikinkullakin. Sitten päälle spraypullosta rypsiöljyä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mikä rasvassa ja suolassa on epäterveellistä? Yritäpä elää ilman jompaa kumpaa.
Kohtuus kaikessa, voihan tuollaistakin joskus tehdä. Mutta tässä threadissä haettiin nimenomaan terveellistä hyvää ruokaa, ainakin minä tulkitsen otsikon niin. Terveellinen ruoka on sellaista jota voi huoleti syödä vaikka joka päivä, tuo ei vaikuta siltä. (Suomalaiset saavat suolaa keskimäärin vuorokaudessa: naiset: 7g, miehet: 10g, suositus molemmille: 5g.) Pekonissa on suolaa 2,5g/100g ja tuohon tuli kaksi pakettia? Tuosta tuleekin jo parille ihmiselle koko päivän suola-annos kerralla. Suositusten ylärajoilla jos mennään. Itse asiassa koko kysymyksesi on aivan älytön, luulenkin että tuo on pelkkää saivartelua saivartelun ilosta.
 
:offtopic:Heh. Mikäs verenpaineessakaan on epäterveellistä? Ilman ei elä.. mutta jos sitä on liikaa niin sit ei vissiin ollutkaan hyvä juttu?! :jahas:

edit: Ja toi pekoni tossa ei välttämättä ole kauhean terveellinen juttu. Toi kyllä toimisi varmasti aika hyvin ihan jollain väh. rasv. palvikinkullakin. Sitten päälle spraypullosta rypsiöljyä.
sianrasva: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=708&lang=fi
oliiviöljy: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi

Mikä tuossa sian rasvassa niin pahaa on. Aika vähän tulee tyydyttyneitä rasvoja pekoniannoksesta. Sianrasvahan on oikeastaan aika monipuolinen rasvahappojen lähde. Ja jos suolaa aletaan varoa niin huomio kannattaa kiinnittää suomalaisten suurimpaan suolan lähteeseen, leipään.
 
sianrasva: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=708&lang=fi
oliiviöljy: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi

Mikä tuossa sian rasvassa niin pahaa on. Aika vähän tulee tyydyttyneitä rasvoja pekoniannoksesta. Sianrasvahan on oikeastaan aika monipuolinen rasvahappojen lähde. Ja jos suolaa aletaan varoa niin huomio kannattaa kiinnittää suomalaisten suurimpaan suolan lähteeseen, leipään.
Pekonin rasva-arvot eivät ole samat kuin silavan: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28947&lang=fi
Jaa, ja jättää sitten sinä päivänä leivän ja kaiken muunkin suolaisen syömättä? Natriumia nyt kuitenkin on aika monessa paikassa muutenkin..
 
Pekonin rasva-arvot eivät ole samat kuin silavan: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28947&lang=fi
Jaa, ja jättää sitten sinä päivänä leivän ja kaiken muunkin suolaisen syömättä? Natriumia nyt kuitenkin on aika monessa paikassa muutenkin..
Suurinpiirtein samat rasva-arvot. Käytin silavaa esimerkkinä koska se on täyttä rasvaa kuten vertailtava öljy. Miksi pekonin suolaa tulisi varoa mutta leivän ei? Terveen ihmisen munuaiset pystyvät poistamaan ylimääräisen suolan. Paljonko suola sitten nostaa verenpainetta?
 
Suurinpiirtein samat rasva-arvot. Käytin silavaa esimerkkinä koska se on täyttä rasvaa kuten vertailtava öljy. Miksi pekonin suolaa tulisi varoa mutta leivän ei? Terveen ihmisen munuaiset pystyvät poistamaan ylimääräisen suolan. Paljonko suola sitten nostaa verenpainetta?
Pekonista sitä suolaa tulee kerralla helposti paljon, leivästä ei ihan samalla tavalla (100 grammassa pekonia: 2548mg, ruishiivaleipä: 607,7mg). Lisäksi leivässä (riippuen toki leivästä) on monia hyviä puolia, kuten kuidut. (ks. Hyvät & huonot hiilarit -ketju, vai mikä olikaan, siellä enemmän aiheesta..). Leivänkin suolapitoisuuteen voi kyllä kiinnittää huomiota, ihan samalla tavalla kuin monen muunkin ruoan. Verenpaineen nousu on aina yksilöllistä, ei siitä voi antaa tarkkaa arvoa. Suola nostaa verenpainetta, that's it. Terveen ihmisen maksakin pystyy poistamaan alkoholin, silti ihminen tulee humalaan!:eek:

Edit. ai niin, sen verran se ruoan suola voi nostaa verenpainetta, että esim. aiemmin verenpainelääkityksellä ollut potilas on joissain tapauksissa päässyt lääkityksestä eroon kokonaan muuttamalla ruokailutottumuksiaan, ihan pienestä asiasta ei siis ole kyse.

edit.2. "Elämäntavat ensin kuntoon
Suolan vähentäminen 2 grammaan päivässä laskee systolista verenpainetta keskimäärin 6 ja diastolista 4 mmHg. Tämä edellyttää runsassuolaisten ruokien pois jättämistä ja luopumista suolasta ruoan valmistuksessa. Suolakko joutaa siis pois ruokapöydästä.
Puolen tunnin reipas kävely tai muu liikunta päivittäin laskee verenpainetta keskimäärin 5/3 mmHg. Jos henkilö on ylipainoinen, laskee 3–9%:n laihdutus verenpainetta suunnilleen saman verran. Alkoholin käyttö (n. 20 annosta viikossa) nostaa verenpainetta n. 4/3 mmHg ja on muutoinkin epäterveellistä. Alkoholista luopuminen laskee verenpainetta tuon verran."
 
Suurinpiirtein samat rasva-arvot. Käytin silavaa esimerkkinä koska se on täyttä rasvaa kuten vertailtava öljy. Miksi pekonin suolaa tulisi varoa mutta leivän ei? Terveen ihmisen munuaiset pystyvät poistamaan ylimääräisen suolan. Paljonko suola sitten nostaa verenpainetta?

Threadin tarkoitus lienee postata terveellisiä reseptejä, ei reseptejä jotka ovat "terveellisiä" jos et loppupäivänä syö kuin vihanneksia, ettei "kiintiöt" tule täyteen.
Tyydyttyneiden rasvahappojen osuus tossa silavassa on aika hervoton verrattuna öljyyn. Tulee toki monipuolisemmin epa:a ja dha:ta mutta muiden kustannuksella sitten.

edit: hidas...
 
Terveyskäsityksiä on monenlaisia. Pekoni on esim. karppauksessa ihan perussettiä ja itse pidän karppausta terveellisenä ja niin pitää moni muukin. Tyydyttyneen rasvan vaaroistakin ollaan montaa mieltä. Edelleen suomalaiset saavat suurimman osan suolasta viljatuotteista (miehet 3,4g/vrk, naiset 2,4g/vrk http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/01_rss_kivennaisaineet.shtml ). En siis ymmärrä porua tuosta pekonin suolaisuudesta.

Tuossa hyvät&huonot hiilarit -ketjussa olikin paljon hyvää tekstiä aropupun kynästä.
 
^Onko ihme että saavat, kun leipä kuuluu suomalaiseen, päivittäiseen, ruokavalioon kuin nyrkki silmään? Ja tuohan on vasta suunnilleen puolet suositellusta ja sitä paitsi jakautunut useammalle ateriointikerralle. Pekoni on suolaista, mutta suomalaiset eivät saa suurinta osaa päivittäisestä suolastaan pekonista, koska kaikki eivät syö pekonia joka päivä, suurin osa ei edes joka viikko, ja varmaan vielä suurempi osa sitäkin harvemmin tai ei koskaan. Sama pätee meetvurstiin ym. Selkeää, perusteltua ja totta. Leivissä on muuten hyvin erilaisia suolamääriä, itse voi ottaa selville, ei ole vaikeaa. Se että sinä ja moni muu pitää karppausta terveellisenä on loppujen lopuksi vain mielipide. Aropupulta on aika perustelemattomia mutu-väitteitä hiilariketjussa. Taidatte olla (karppi)kavereita?

Sori :offtopic:
 
tässä ihan huippuhyvä proteiinimuffinssin resepti!

60g maustettua heraa (käytin 40g minttusuklaata ja 20g banaania)
1/2tl leivinjauhetta
1/2tl ruokasoodaa
10g tummaa kaakaojauhetta

3 munanvalkuaista vaahdoksi
250g maitorahkaa sekaan
banaani soseeksi ja sekaan
1 tl makeutusainetta

sekoita jauhoseos varovasti rahkamössöön ja lisää halutessa 20g rypsiöljyä (suosittelen)

jaa 12 muffinssivuokaan ja paista n.10min 225 asteessa.

todella kosteita ja makeita muffinsseja, ei yhtään niin kuivia kun mitä olen aiemmin testannu :)

jos pelkää hiilareita niin banaani pois ja jos rasvaa niin rypsiöljy pois, kumpaaki ilman pärjää mutta parempi niiden kans!
 
Chocolate chicken

Cacao&Chili broilerin koipireisiä

koipireisiä (ei väliä mitä, onko marinoituja jne) ohjeen mukaan uuniin ja päälle reilusti Santa Marian uudesta maustesarjasta "cacao&chili" maustetta.

Maistuu :kuola:

Samaisesta sarjasta myös Orange-Pepper on loistava, eli nimensä mukainen appelsiini pippuri.
 
Tee se itse Beef Jerky eli kuivaliha (TÖRKEEN HYVÄÄ!):

1/2 - 1 kg naudan ulkofilettä palana (paisti käy myös)

Marinadiin:
1 dl soijakastiketta
1 dl Teriyakikastiketta
1 dl Worcestershire kastiketta
2-4 valkosipulin kynttä hakattuna pieniksi tai 1 rlk valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl cayannepippuria
0,5 dl punaviiniä (tai punaviinietikkaa)
runsaasti karkeaksi rouhittua mustapippuria
Liquid smoke savuaromia ( tai 1/2 pulloa HP BBQ-kastiketta
1 rkl siirappia

Poista lihasta mahdollinen rasva ja kalvot. Leikkaa liha syyn suuntaisesti lihaleikkurissa noin 3 mm paksuisiksi viipaleiksi. Jos et omista lihaleikuria, niin pane liha pakkaseen pariksi tunniksi ja leikkaa terävällä puukolla hieman kovettuneesta lihasta suikaleet.

Sekoita kaiki marinadin aineet hyvin keskenään. Pane lihaviipaleet marinadiin 8-16 tunniksi. Ota lihat pois marinadista ja kuivaa talouspaperilla lihoista marinadi pois. Lihan pinnan ei tarvitse jädä märäksi.

Pane lihasuikaleet sienikuivuriin kuivumaan. Liha on valmista, kun se tuntuu sormiin kuivalta ja jäykähköltä, muttei kuitenkaan rutikuivalta. Valmis liha on sitkeän kuivaa. Liian kuiva liha murtuu rapsahtaen taitettaessa. Anna lihojen lämmön tasaantua huoneenlämpöön ja sulje vakuumipakkauksiin tai minigrip-pusseihin. Säilyy kuukausia.

Kyseinen resepti on aika väkevän makeahko, mutta reseptiä on helppo muunnella makunsa mukaan (Esim. Teriyakikastiketta, raakaa sipulia, mustapippuria, sitruunamehua ja liquid smoke-aromia)

Lähde: http://kotisivu.mtv3.fi/mikavs/res913.htm

Pikkusen kaukaa nostettu mutta tätä tekis mieli kokeilla mutta siten että kuivaa pakkasessa. Onko jollakulla kokemusta ilmakuivauksesta pakkasessa, pitäiskö lihat olla isoja vai voiko tuollee suikaloida. Muutkin vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan, nythän pakkasta riittää...
 
Pikkusen kaukaa nostettu mutta tätä tekis mieli kokeilla mutta siten että kuivaa pakkasessa. Onko jollakulla kokemusta ilmakuivauksesta pakkasessa, pitäiskö lihat olla isoja vai voiko tuollee suikaloida. Muutkin vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan, nythän pakkasta riittää...

Mistään en mitään ymmärrä, mutta ajattelisin että pakkasessa nuo ei hirveästi kyllä kuivu...tai ainakaan tarpeeksi.
Marinaadista märät lihat kun heilautat pakkaseen, niin nehän jäätyy siihen paikkaan ja sitten kun tuo ne sisälle lämpöseen niin sulavat ja ovat jotain muuta kuin kuivalihaa.

Tosin jos odotat vielä muutaman kuukauden, että tulee kevät ja sellaiset optimaaliset lihankuivausilmat; yöpakkaset, kuiva ilma, ei hyönteisiä vielä jne. niin onnistumisprosentti kohoaa huomattavasti. Ja näin siis niin neuvoo tyyppi joka ei ole eläissään lihaa kuivatellut:D
 
Laitan tänne kolme omaa suosikkiani, vaikka eivät mitään "bodailusafkaa" olekaan. Pienellä muuntelulla
sopivat paremmin bodailuun.

1. kaurahiutalehässäkkä
- kaurahiutaleita
- piimää
- puolukoita (ei sokeroituja)
- kylmäpuristettua rypsiöljyä
mitään makeutusaineita tähän ei tarvitakaan

2. tonnikalaleivät
- ruisleipää (ruispalat on hyvä)
- tonnikalaa 1 prk
- kylmäpuristettua rypsiöljyä
- ketsuppia (tämän voisi kyllä korvata jollain muulla, mutta millä?)
- pippuria
- muita mausteita maun mukaan
lämmitetään mikrossa

3. seileivät
- ruisleipää (ruispalat on hyvä)
- seitiä
- kylmäpuristettua rypsiöljyä
- ketsuppia (tämän voisi kyllä korvata jollain muulla, mutta millä?)
- sipulia
- pippuria
- suolaa
- muita mausteita maun mukaan
Ensin sulatetaan ja kypsennetään seiti sekä kypsennetään sipuli mikrossa.
Tämän jälkeen kala+rypsiöljy+sipuli+suola+pippuri sotketaan keskenään ja laitetaan
leipien päälle. Seuraavaksi lisätään vielä mausteita ja lämmitetään mikrossa.
 
Omakehittelemä resepti, erittäin nannaa :)

MINTTUSUKLAAOHUKAISET BANAANISIIVUILLA

0,75dl minttusuklaaheraa
n.0,75dl venhäjauho (sen verran että ohukaistaikinan koostumus hyvä, osan tästä voi laittaa myös ohrajauhoa tms)
1 kananmuna
3dl rasvaton maito (en ole kokeillut mutta varmaan vois laittaa myös osan rahkana tms?)
0,5tl vaniljasokeri
paistamiseen leivontamargariinia, jota ei pinnoitetulla pannulla paistaessa tarvitse kovin usein lisäillä

Lämmitä pannu riittävän kuumaksi ja annostele n. 4-5rkl taikinaa pannulle kerrallaan. Paista toinen puoli, käännä ja paista toinen.
Tarjoile ohukaiset siivutetun banaanin kanssa.

ravintoainesuhteet koko annoksessa:
p30%, hh38%, r32%
(banaania ja paistorasvaa ei laskettuna mukaan, niitä kukin käyttää oman mielensä mukaan. esim. 1rkl leivontamargariinia paistamisessa muuttaa suhteita p25%, hh33%, r42%,)

jos kokeilette niin saa kertoa mitä piditte ja miten onnistui :)
 
2. tonnikalaleivät
- ruisleipää (ruispalat on hyvä)
- tonnikalaa 1 prk
- kylmäpuristettua rypsiöljyä
- ketsuppia (tämän voisi kyllä korvata jollain muulla, mutta millä?)
- pippuria
- muita mausteita maun mukaan
lämmitetään mikrossa

Itsellä on vähän samantapainen resepti mitä tulee käytettyä tosi paljon:

Ruispaloja 2 paria
1 purkki makrillifileitä tomaattikastikkeessa
juustoa fiilis pohjalta
oreganoa

Purkki vaan tyhjäksi leipien päälle tuo 1purkki ja 2 paria leipää on aika hyvä suhde. Itse olen käyttänyt julia 17 "juustonkorviketta" (tehty rasvattomasta maidosta ja rypsiöljystä) ja päälle oreganoa tai jotain muuta maustetta oman maun mukaan helppoa, terveellistä ja hyvää.
 
Tee se itse Beef Jerky eli kuivaliha (TÖRKEEN HYVÄÄ!):

1/2 - 1 kg naudan ulkofilettä palana (paisti käy myös)

Marinadiin:
1 dl soijakastiketta
1 dl Teriyakikastiketta
1 dl Worcestershire kastiketta
2-4 valkosipulin kynttä hakattuna pieniksi tai 1 rlk valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl cayannepippuria
0,5 dl punaviiniä (tai punaviinietikkaa)
runsaasti karkeaksi rouhittua mustapippuria
Liquid smoke savuaromia ( tai 1/2 pulloa HP BBQ-kastiketta
1 rkl siirappia

Poista lihasta mahdollinen rasva ja kalvot. Leikkaa liha syyn suuntaisesti lihaleikkurissa noin 3 mm paksuisiksi viipaleiksi. Jos et omista lihaleikuria, niin pane liha pakkaseen pariksi tunniksi ja leikkaa terävällä puukolla hieman kovettuneesta lihasta suikaleet.

Sekoita kaiki marinadin aineet hyvin keskenään. Pane lihaviipaleet marinadiin 8-16 tunniksi. Ota lihat pois marinadista ja kuivaa talouspaperilla lihoista marinadi pois. Lihan pinnan ei tarvitse jädä märäksi.

Pane lihasuikaleet sienikuivuriin kuivumaan. Liha on valmista, kun se tuntuu sormiin kuivalta ja jäykähköltä, muttei kuitenkaan rutikuivalta. Valmis liha on sitkeän kuivaa. Liian kuiva liha murtuu rapsahtaen taitettaessa. Anna lihojen lämmön tasaantua huoneenlämpöön ja sulje vakuumipakkauksiin tai minigrip-pusseihin. Säilyy kuukausia.

Kyseinen resepti on aika väkevän makeahko, mutta reseptiä on helppo muunnella makunsa mukaan (Esim. Teriyakikastiketta, raakaa sipulia, mustapippuria, sitruunamehua ja liquid smoke-aromia)

Lähde: http://kotisivu.mtv3.fi/mikavs/res913.htm

Mitään osviittaa annettavana ravintoarvoista? Voiko vetää hyvillä mielillä koko satsin :rolleyes:
 
sairaan hyvä dieetti(karppi)aamupala

Pinaattimunakasrulla 1hengelle

*1muna
*2 munan valkuaista
*100g pinaatti
*½dl rasvaton maito
*1rkl oliiviöljy
*soijalesitiini 2rkl
(vehnälese 1rkl)
suolaa maun mukaan

aineet sekaisin,kaada uunipannulle ja paista 200c n.10-15min
Kääri rullalle vähän jäähtyneenä ja ääntä kohti

arvot: 351kcal, 17g p/3,7g hh/29g r
 
200g lidlin pakastesei -fileitä (parasta seitä mitä olen maistanut, kätevästi pakattu)
2 tl rypsiöljyä
Muutama tomaattislaissi
Ruisleipää (reissumies)
Grillaus- ja yleismaustetta.

Seit paistetaan keskilämmöllä pannussa pienessä määrässä öljyä. Mausteeksi reilut ripaukset grillaus- ja yleismaustetta, molemmin puolin. Reissumies palasten päälle muutama ohkainen siivu tomaattia ja päällimmäiseksi seifileet. Hotkitaan rasvattoman maidon kera. Ainoa missä homman voi oikeastaan kusta, on liian kovalla lämmöllä mouhuuttaminen.

Noin 400 kcal, 40g prot, 28g HH, 13g R.

Lisätäänpäs vielä sellainen vinkki, että jos haluaa herkutella oikein kunnolla niin tuohon päälle voi vielä heittää aamupala-sulatejuustoviipaleen.
 
Mä bongasin joskus jostain blogista tälläsen hiilarittoman ja superhelpon pellavasiemenleivän ohjeen ja nyt oon tehny tätä joka päivä. Auttaa edes vähän kauheeseen pullahimoon.

Hiilariton pellavasiemenleipä mikrossa

20 g pellavasiemenrouhetta
(pieni annos vehnäleseitä)
1 kokonainen kananmuna
ripaus suolaa
ripaus leivinjauhetta
vaniljasteviaa (tai muuta makeutusainetta)
paljon kanelia ja kardemummaa

Ainekset pienessä kulhossa sekaisin ja minuutiksi täydellä teholla mikroon. Valmiin "leivän" päälle laitan yleensä sokeroimatonta omenasosetta ja raejuustoa. Terveellistä, vähähiilarista ja ihan superhyvää! Melkein voi kuvitella syövänsä tuoretta korvapuustia!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom