Kopioin tämän vanhasta threadista, kun en osannut linkata.
Bodaus 1/99
"Kallein ja tehokkain, mutta myös hankalin menetelmä tehdä rasvatonta ja korkeaproteiiniasteista tuotetta on ioninvaihtosuodatus. Osa valmistajista kuljettaa proteiiniraaka-aineet ensin nanofiltraatioksi kutsutun prosessin läpi, etenkin mikäli on kyseessä chedendarista muodostettu proteiini. Prosessissa poistetaan suolaisuutta ja osittain myös mineraaleja. Tämän jälkeen kylmäsuodatettu proteiinitiiviste ruikutetaan hartsialustalle, joita on yksi tai useampia. Alusta sähköinen lataus on negatiivinen ja proteiinin vastaavasti positiivinen. Vastakkaiset varaukset vetävät toisiaan puoleensa, jolloin proteiinin osaset imeytyvät hartsiin ei toivottujen aineiden poistuessa suodattimesta. Jotta tuo proteiini sitten saadaan irti hartsista täytyy sen sähköistä latausta muuttaa - tästä saamme käsittelyprosessin nimen, ionivaihtosuodatus. Proteiinista tehdään siis hartsin tapaan negatiivinen ja koska samanlaiset varaukset hylkivät toisiaan niin proteiini irtoaa alustasta näppärästi.
Ionivaihtosuodatus on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa, sillä proteiinin eri osaset kiinnittyvät hartsiin eri nopeuksilla ja voivat kilpailla toistensa kanssa. Etenkin betalaktoglubuliini näyttää kiinnittyvän erittäin kiihkeästi ja saattaa estää proteiinin muita tärkeitä mikro-osasia kiinnittymästä. Tämän vuoksi kaikki ionivaihdettu proteiini ei ole samanlaista, sillä joidenkin valmistajien tuotteesta voi puuttua juuri ne tekijät, jotka tekevät heraproteiinista hyvän. Lisäksi aikaisemmin kuvatussa suodatusmenetelmässä käytetty happokylpy ja lämmitys voi tuhota proteiinia ja tuhota siinä olevia tärkeitä mikro-osasia. Siksi huippu-luokan proteiininvalmistaja tarkkailee, että lämpötila on sopivan alhainen ja että happamuustasot pysyvät vakaina. Lisäksi he käyttävät edellä mainittuja mikro- ja nanofiltraatiota poistamaan mahdollisesti tuhoutuneen proteiinit. Kaikki tämä maksaa poskettomasti ja siksi hyvää ei yleensä saa halvalla.
Kaiken tämän lisäksi on olemassa vielä menetelmä proteiinien pilkkomiseksi eli hydrolysointi. Siinä proteiini pilkontaan di-, tri-, oliko- ja poly blaa blaa...."
Toinen kysymyksesi?? Et tietenkään välttämättä tarvi kumpaakin, eli valitset kumman vaan, niin se riittää. Lisäproteiiniksi et kuitenkaan näitä kumpaakaan ota, niin aivan sama kumpaa pistät palautumisjuomaan.