HS 1.7.08 Syö vähemmän, elät enemmän

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
on totta, että rankka kalorirajoite todennäköisesti pidentää elinikää, mutta se myös romahduttaa miehen libidon ja testosteronitason. kannattaa miettiä, onko lisävuodet sen arvoisia ennen kuin kastroi itsensä.

Tämä on nyt on vähän BS:ää. Testosteronituotantoa laskee toki aliravitsemus, mutta niin myös esim. väsymys, stressi, lääkkeet, sairaudet, alkoholi, tupakointi, kova fyysinen rasitus, jne. Mistään romahduksesta ei mielestäni voida kuitenkaan puhua, kastroiminen nyt on jo iso vitsi. Jos pyrkii minimalisoimaan muut tuotantoa laskevat tekijät, niin tuo kalorivajeen aiheuttama lasku ei ole niin kovin tramaattinen. Sen takia onkin pieni paradoksi, kun sanoit että pyrit pitämään rasvaprosentin malalana, mutta testot korkealla. Riippuu tietenkin mitä tarkoitetaan matalalla rasvaprosentilla. Pelkillä hormonitasoilla ei voida mitata suoraan libidon tasoa. Toki niillä on selkeä yhteys, mutta ei liene yllättävää, että huomattavan matalilla vapaan teston tasoilla libido voi olla hyvinkin korkea/normaali. Väitän, että miehet, joilla synnynnäisesti vapaan testosteronin osuus on joko liiallisesta sitoutumisesta, tai vähäisestä tuotannosta johtuen matala, eivät välttämättä edes tiedosta tai huomaa koko asiaa elämänsä aikana.

Omalla kohdallani 30% kalorivaje tarkoittaisi ilman liikuntaa noin 1700 kcal per päivä. Olen jokusen vuoden elämästäni syönyt pääasiallisesti noin. Toki tuli päiviä, jolloin kalorit nousivat korkeammalle. En luullut että olisin saanut syövän, näytin mielestäni ihan normaalilta, en huomannut libidossani mitään muutosta. Salilla toki treenipainot pysyivät aika samoina koko ajan. Lihasmassassa ei muutosta suuntaan eikä toiseen.
 
Tämä on nyt on vähän BS:ää. Testosteronituotantoa laskee toki aliravitsemus, mutta niin myös esim. väsymys, stressi, lääkkeet, sairaudet, alkoholi, tupakointi, kova fyysinen rasitus, jne. Mistään romahduksesta ei mielestäni voida kuitenkaan puhua, kastroiminen nyt on jo iso vitsi. Jos pyrkii minimalisoimaan muut tuotantoa laskevat tekijät, niin tuo kalorivajeen aiheuttama lasku ei ole niin kovin tramaattinen. Sen takia onkin pieni paradoksi, kun sanoit että pyrit pitämään rasvaprosentin malalana, mutta testot korkealla. Riippuu tietenkin mitä tarkoitetaan matalalla rasvaprosentilla. Pelkillä hormonitasoilla ei voida mitata suoraan libidon tasoa. Toki niillä on selkeä yhteys, mutta ei liene yllättävää, että huomattavan matalilla vapaan teston tasoilla libido voi olla hyvinkin korkea/normaali. Väitän, että miehet, joilla synnynnäisesti vapaan testosteronin osuus on joko liiallisesta sitoutumisesta, tai vähäisestä tuotannosta johtuen matala, eivät välttämättä edes tiedosta tai huomaa koko asiaa elämänsä aikana.

Omalla kohdallani 30% kalorivaje tarkoittaisi ilman liikuntaa noin 1700 kcal per päivä. Olen jokusen vuoden elämästäni syönyt pääasiallisesti noin. Toki tuli päiviä, jolloin kalorit nousivat korkeammalle. En luullut että olisin saanut syövän, näytin mielestäni ihan normaalilta, en huomannut libidossani mitään muutosta. Salilla toki treenipainot pysyivät aika samoina koko ajan. Lihasmassassa ei muutosta suuntaan eikä toiseen.

tarkoitin ihmistä, joka todella muuttuu tuollaiseksi erittäin hoikaksi, kun noudattaa tuota ruokavaliota pidemmän aikaa. kaikki sanovat samaa, että libido heikkenee selvästi.

ei kai sitä nyt huomaa, jos on koko elämänsä ollut sellainen.

tuo 30% vähennys ei ainakaan hiirillä näköjään vielä vaikuta kauhean paljon elinikään.
 
Onko se idea tiivistettynä tämä? Vähemmän ravintoa --> aineenvaihdunta hidastuu (säästöliekki) --> vanheneminen hidastuu vähän (solujen uusiutuminen)
 
http://en.wikipedia.org/wiki/DNA_repair#Longevity_and_caloric_restriction

"Longevity and caloric restriction

Most lifespan influencing genes affect the rate of DNA damage. A number of individual genes have been identified as influencing variations in lifespan within a population of organisms. The effects of these genes is strongly dependent on the environment, particularly on the organism's diet. Caloric restriction reproducibly results in extended lifespan in a variety of organisms, likely via nutrient sensing pathways and decreased metabolic rate. The molecular mechanisms by which such restriction results in lengthened lifespan are as yet unclear (see[27] for some discussion); however, the behavior of many genes known to be involved in DNA repair is altered under conditions of caloric restriction.

For example, increasing the gene dosage of the gene SIR-2, which regulates DNA packaging in the nematode worm Caenorhabditis elegans, can significantly extend lifespan.[28] The mammalian homolog of SIR-2 is known to induce downstream DNA repair factors involved in NHEJ, an activity that is especially promoted under conditions of caloric restriction.[29] Caloric restriction has been closely linked to the rate of base excision repair in the nuclear DNA of rodents,[30] although similar effects have not been observed in mitochondrial DNA.[31]

Interestingly, the C. elegans gene AGE-1, an upstream effector of DNA repair pathways, confers dramatically extended lifespan under free-feeding conditions but leads to a decrease in reproductive fitness under conditions of caloric restriction.[32] This observation supports the pleiotropy theory of the biological origins of aging, which suggests that genes conferring a large survival advantage early in life will be selected for even if they carry a corresponding disadvantage late in life."
 
Siis puhuuko Arthur de vany niukan ruokavalion puolesta vai mitä ?

Löytyykö suomen kielellä mitään juttua miehen ravinto tottumuksista ja mielipiteistä?
 
Siis puhuuko Arthur de vany niukan ruokavalion puolesta vai mitä ?

Art De Vanyllä on joku oma "evolutionäärinen dieettinsä", jonka mukaan ihmisen pitäisi syödä sitä mitä oletettavasti on syönyt siinä vaiheessa kun laskeutui puusta.

Sikäli kun käsitin niin käytännössä kuitenkin tuo De Vanyn dieetti lähinnä on mallia hiilaritietoinen, eli syö mieluiten salaattia ja proteiinipitoista materiaalia, sopivasti hyviä kasvisöljyjä, runsaasti kalaa jne., ja välttelee hiilari/rasvapommeja kuten leipää, perunaa, pastaa ja riisiä.
 
Olikohan Tampereen yliopiston molekyylibiologian proffa tms, joka sanoi aika hyvän vertauksen tuosta ikääntymisestä: mitokondriot ovat solun "moottoreita", ja mitä enemmän polttaa kaloreita, sitä enemmän mitokondriot kärsivät vanhinkoa, joka hiljalleen ylittää niiden korjaantumiskyvyn. Eli periaate olisi jota kuinkin sama kuin auton moottorilla - jos ajaa paljon, se kuluu nopeammin loppuun.

Tietenkään asia ei ole näin yksinkertainen, eli ei elinikä tietenkään pelkästä kalorikulutuksesta johdu, mutta tämä voisi osaltaan selittää vähennetyn kalorimäärän edut. Tietysti jos laskee kalorimääräänsä liikaa, riskinä on erilaiset puutostilat, koska kalorien "ohessa" tietysti tulee monia muita tarvittavia ravintoaineita - ja elintärkeät toiminnot toki aina vaativat kalorinsa.

Tuossa mainittiin myös antioksidantit ja se, että ne eivät pidennä elinikää, vaan saattavat jopa laskea sitä. Myös tähän oli jossain mielenkiintoinen selitys: ihmisen elimistö sopeutuu vapaiden happiradikaalien (eli haitallisia aineenvaihduntatuotteita, joita antioksidantit poistavat) käsittelyyn erilaisten entsyymien ja kemiallisten pelkistysreaktioiden avulla, ja täten kestää niitä hieman samaan tapaan, kuin tiettyjä myrkkyjä jos niille altistuu pienissä määrissä, esim. alkoholi, jotkut eläinten myrkyt yms. (Liiallinen) antioksidanttien saanti voi heikentää näitä luonnollisia vapaiden radikaalien torjuntamekanismeja, jolloin happiradikaalien vaikutus on haitallisempi, kuten esim. alkoholin kerta-annoksen vaikutus siihen täysin tottumattomalle.

Noh, tuo loppuosa oli ehkä hieman epäselvästi ilmaistu, koska minulla ei ole käsillä sitä artikkelia tällä hetkellä mistä tuosta luin. Yritän vielä tarkentaa tuota vähän jos löydän sen myöhemmin.

Itse en pahemmin stressaa kummastakaan aiheesta, mutta olin pitkään kyllä alle 60 kg (ja olen 178 cm), eikä matalakalorinen dieetti ainakaan mun libidoa haitannut! ;) Mutta enpä sit jaksanut kukkakepittää enempää, joten kävin salilla ja haalin tuohon päälle reilun 10 kg näin alkajaisiksi.
 
Olisi mielenkiintoista myös tietää, miten paljon liikuntaa kyseiset henkilöt harrastivat muodossa tai toisessa. Tuossa artikkelissahan oli makrojakaumiksi suositeltu hh50/pr25/r25, joka siis vasta miltei suomalaista suositusta hiilareista, protskuja on vähän korotettu ja rasvaa vastaavasti laskettu. On ihan eri asia olla maltillisissa miinuksilla 2000-2500 ruokavaliolla kuin esimerkiksi 1200-1500 päivittäisellä energiansaannilla. Useat, etenkin vanhemmat ja meitä edeltäneet sukupolvet, liikkuvat arkiliikuntoina sen verran paljon, että heidän energiantarpeensakin on jo kohtuullisen suuri, jolloin ruokaa saa syödä suhteellinen paljon ja siten siitä saa myös tarvittavat vitamiinit, kivennäisaineet yms. eikä näistä puutosta ilmene. Toisaalta luulisi myös ruoan laadulla olevan merkitystä sekä muilla elintavoilla.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom