Hiilihydraatti vieras aine ihmiselle ???

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
26.1.2003
Viestejä
451
Katselin tuossa syrjäsilmällä pari päivää sitten jotain ruotsinkielistä "terveys"-ohjelmaa, jossa juteltiin ravinnon merkityksestä ihmiselle. En seurannut koko keskustelua alusta, mutta punainen lanka taisi olla se, että hiilihydraattipitoinen ruoka (sokerit, tärkkelys jne) ei olisi ihmistä varten tarkoitettu. Tähän viitattiin länsimaisessa kulttuurissa yleisillä "hyvinvointisairauksilla" kuten sokeritauti, sydän- ja verisuonitaudit ja paksunsuolensyövät + tulehdukset.

Lisäperusteluna esitettiin "luonnonkansojen" kuten abo-originaalien, intiaanien ja eskimojen syömätapoja (paljon valkuaista, eläinrasvoja ja todella vähän hiilihydraatteja) eli ötököitä, riistaa kuten biisoninliha, valaan ja hylkeenliha ja kala. -> todella vähän ed. sairauksia (vaikkei niillä kovin hyvin muuten menekkään).

Kertokaas joku viisaampi onko tässä perää, että ihmisen suolisto ei osaa tosissaan hiilaria käsitellä? Täytyiskö olla märehtijän mahavärkit että homma pelaisi oikein? Ainakin omien kokemusten perusteella kypsän rasvaisen lihan syömisestä mahassa tuntuu hyvältä, eikä pidä jatkuvaa kuplimista, kuten myslien, riisin, leivän ym syömisen jälkeen? Kaikkihan tietää, että valkoinen leipä jne pullamössöt on pahasta, mutta jätetäänkö tästälähin perunatkin maahan ja vedetään kunnon lankkupihvi päivässä yrttivoin kanssa, parilla kananmunalla höystettynä ja voidaan hyvin?
 
Eiköhän joka ruokakulttuurissa tavata omat sairautensa, vaikkei juuri
noita edellämainittuja olisikaan. Esim sydän- ja verisuonisairauksien voisi kuvitella
lisääntyvän pelkkää lihaa ja eläinrasvaa vetämällä.
 
Joo paitsi että noilla eskimoilla ja amerikan intiaaneilla ei juuri sydän- ja verisuonisairauksia esiinny. Tai en tiedä nyky inkkareista mutta sillon kun ne vielä eli lähes pelkällä biisonilla...
 
Joo ei suolainen VOI voi olla kovin terveellistä pidemmän päälle, mutta tässä ko. ohjelmassa kyseenalaistettiin sitten myös ns."terveellisten rasvojen" rasvat, joku kolesterolia alentava margariini voi olla lähinnä teräketjuöljystä tehty.

Parhaaksi rasvaksi siinä kehuttiin oliiviöljyä. Siihen voisi kyllä uskoa ihan varauksetta, kun kattelee välimeren ympäristön porukkaa (jotka kuolee lähinnä väkivaltasesti nuorena tai elää riivatun vanhoiksi terveenä).
 
Riittävä glukoosin saanti lienee kuitenkin edellytys tehokkaalle lihastyölle, koska voimakkaassa fyysisessä rasituksessa lihakset toimivat pääasiassa glukoosilla. Myös hermosto ja aivot käyttävät energiaksi yksinomaan glukoosia. Liika hiilari on tietysti pahasta, mutta ei kait tuo hiilari voi "vieras" aine olla.
 
No en minä nyt niinkään sanoisi etteikö suolisto huolisi nopeita hiilareita, päin vastoin. Jotenkin vaan tuntuu menevän nämä keskustelut hiilaria paljon<->rasva-paljon proteiineja ja aina vedetään se, että ennenmuinoin syötiin vaan lihaa ja ruohoa. Mitä se totuus sitten on ollut joskus 10.000 ja 100.000 vuotta sitten afrikassa.. En mene vannomaan, mutta voin arvata että suurin ossa ravinnosta tuli naisten keräämistä hiilareista ennemmin kuin miesten metsästämästä antiloopista tai mammutista.

Ihminen on siitä ihmeellinen eläin, että se sopeutuu melkein ruokavalioon kuin ruokavalioon. Tästä hyvänä esimerkkinä hulahulasaarilla eläneet heimot jotka poimii hedelmät poista jne ja eskimot jotka vetää raakaa kalaa ja hyljettä. Sitä paitsi kumpikin heimo kärsii nykyajan elämän menosta todella paljon.

Nykyään on sitten ollut puheena paljon hiilari vastaan proteiinidiettit ja elämäntavat. Hieman kummastuttaa joskus. Onko se tosiaan mitenkään järkevää keskustelua, jos kiistellään kumpi on parempi ruokavalio? Ei, koska kumpikaan ei ole hyvä ruokavalio väitän minä. Entä diettimielessä.. Se pitää jokaisen kokeilla. Mutta sitä ennen pitää olla, tai ainakin pitäisi normaali syöminen olla hanskassa. Ei ole mitään järkea mielestäni lähteä millekkään keto-dietille tai muullekaan dietille jos ruokavalio on ollut tyyliin ranskalisia-limu-pihvi tms.

Mistä sitä sitten pitäisi lähteä jos halutaan elää hyvin ruuan suhteen. Ensinnä tulee mieleen määrät. Nykyään ihminen saa ruokaa niin helposti ja halvalla sekä niin enerkiapitoista ruokaa, että ihminen kertakaikkiaan syö vaan liikaa. Se on oikeestaan sama mitä syö mutta jos syö liikaa niin se vaan on liikaa.

Toinen mikä vähän tuntuu hämärtyneen on se, että mikä nyt sitten on itseasiassa terveellistä ja mikä ei. Siinä tulee mentyä ehkä vähän turhankin äärimmäisyyksiin tyyliin hiilihydraatit on lihoamisien syy, joten ei niitä (varsinkan nopeita.). No, on tossa osatotuutta, mutta ei siihen kuole jos syö sokeria silloin tällöin eikä se ketään lihota. se smurffi-limppa voi olla jopa joskus ihan paikallaan. Toinen on rasvat. Luullaan että rasvat ovat jotenkin vaarallisia joten hiilari-intoilijat vältää niitä ja syö vain omega pillereitään jotta saa välttämättömän. Samalla ketoilijat syö leseitä jotta suoli toimii, onko toi nyt ihan oikein.. jos tosiaan ollaan dietillä niin siihen se menee äkkiä, muttei normaalissa ruokavaliossa tollasta tilannetta pitäisi tulla.

En ole kuullut kenenkään puhuvan enään pitkään aikaan esim ruokaympyrästä. Sen iänikusen joka jo -70 luvulla opetettiin. Tai nykyäänhän se taitaa olla sellainen pyramiidi tms.. en tiedä. Mutta ravintotieteilijät ovat jo aikoja sitten antaneet todella hyvän ohjeen ja jotenkin tuntuu että ketoilijat varsinkin ovat sen heittäneen vallan roskiin. miksi ihmeessä? siitäkin on sitten se lautasmalli, eli 1/2lautasta kasviksia ja salaattia, 1/4 perunaa, riisiä tai pastaa (täysjyvä) ja 1/4 vähärasvaista lihaa, kanaa, kalaa. jne.. ruuan valmistuksessä käytetään kasvisöljyä jne.. ei ole vaikeaa, mutta kuitenkint..

Ihmiset syö tänään enemmän sokeria kuin koskaan. Samoin menee muita nopeita hiilareita, vaaleata jauhoa. Niistä otattaan eritäin paljon energiaa. Samalla huonojen rasvojen kulutus on ennätys alhaalla ja ihmiset ovat oppineet syömään kasvisöljyjä. Kyllä, se on aivan oikein että puhutaan myös sokerian, varsinkin piilosokerin haittavaikutuksista, muutta tuollaiset puheet hiilihydraattien sopimattomuudesta ihmiselle.. se on vähän liian yleistettyä.

Minä olen monta kertaa törmännyt siihen, että tavallinen ihminen joka ei niin tiedäkkä ravintoasioista ei kertakaikkiaan teidä mitä hänen tulisi syödä. Yks on sanonut ettei halua vaan syödä jotain salaattia ja olla nälässä ja toinen ihmetteli että miksein voi syödä karkkia kun ei niissä oo rasvaa.. Sitten kun sanoin miten normaalisti tulisi syödä, niin he ihmetteli et ihan tavallsitako ruokaa.. jep. Sitähän se, ehkä valmistus on vähän kevyenpää, raaka-aineet ja määrät paremmin katsottu, mut tavallista ruokaahan se loppujen lopuksi. siihen lisää liikuntaa päälle niin avot.

Nyt kuitenkin medioissa keskustelua mikä sitä parasta ravintoa on. Siinä menee vaan tavalliselta kansalaiselta pää sekaisin. Netistä saa kanssa kaikenlaista tietoa. Minulla oli suunnitelmissa ruveta atkinsin dietille, kuullosti hyvältä, pihviä, juustoo, pekonia, kermasoosia ja salaattia... Kyllä, niissä nettisivuissa joihin tutustuin ei edes taidettu puhua kasvisöljystä mitään.. tai no ehkä salaattikastikkeen kohdalla jos sitä tarvittiin kermasoosin tilalle.. kyllä joo, sitten pikku hiljaa selvisi ettei se niin taida ollakkaan.. jätin homman sikseen.

No mihinkä tuollaisella normaalilla terveellisellä syömisellä pääsee. Minä olin 3 vuotta sitten noin 125 kiloa painava. Vyön pituus oli noin 125 senttiä. Istuma työ enkä ihmeemmin liikkunut, joskaan en aivan passiivinenkaan ollut. Normaalia kolmeakymmentä lähentyvälle kaverille.

Siten alkoi punttailu. Siitä asti on punttia tullut 3-4 kertaa viikossa, enemmä kolme kuin neljä. Jokusen viikon taukoja on välissä ollut.

Entä se ruokailu sitten. Normaalia safkaa kuitenkin välttäen niita rasvaisimpia. Voisi sanoa että normaalia terveeliistä kotiruokaa. Hieman proteiinipitoisempaa kuin ehkä normaalilla jannulla punttailun takia. Syön aamupalan, luonaan, päivällisen ja iltapalan. Ehkä joskus myös jonkin välipalan. Mitään hifistelyä ei ole eikä vaakahärdellejä. Joskus tulee syötyä ähkyyn joskus ei.

Mihin on tultu kolmen vuoden aikana. 15 kiloa on paino pudonnut. Vyötärö on nyt noin 100 cm. Lihasta on sen verran tullut, että jokunen on ihmetelly hauiksen kokoa, kilomääriä en tiedä eikä kiinostakkaan. Tuo 10 ekaa kiloa lähti melko vaivattomasti ja nopeasti, sen jälkeen on hissukseen paino tullut alaspäin ja vyö lyhentynyt. Joskus lyhenee vain vyö.

Miksi sitten tämä avautuminen. Koska mielestäni nykyajan ruuastapuhuminen on aika usein :anssi: ja :offtopic: tavallisen ihmisen kannalta niin kauvan ku vedetään ranskalaisii ja limppaa pääravinnoksi.
 
"Myös hermosto ja aivot käyttävät energiaksi yksinomaan glukoosia."

Nissäkkäiden hermosto pystyy mukautumaan käyttämään ketoaineita PÄÄASIALLISENA energianlähteenä jo muutamassa päivässä.
 
J.Jake sanoi:
Joo paitsi että noilla eskimoilla ja amerikan intiaaneilla ei juuri sydän- ja verisuonisairauksia esiinny. Tai en tiedä nyky inkkareista mutta sillon kun ne vielä eli lähes pelkällä biisonilla...

Veikkasin kyllä intiaanien luonnonläheisinä käyttäneen paljon kasviksia, juureksian jne.(ja "yrttejä" :) ).. Esim. Perunan(jossa tunnetusti hiilareita piisaa) viljelyn keksivät inkat, ja eurooppalaiset valloittajat toivat sen tänne. Maissi taisi olla jopa pyhää joilleikkin intiaaneille, ja popcorn taitaa olla heiltä lähtöisin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
-Stone Cold- sanoi:
Lisäperusteluna esitettiin "luonnonkansojen" kuten abo-originaalien, intiaanien ja eskimojen syömätapoja (paljon valkuaista, eläinrasvoja ja todella vähän hiilihydraatteja) eli ötököitä, riistaa kuten biisoninliha, valaan ja hylkeenliha ja kala. -> todella vähän ed. sairauksia (vaikkei niillä kovin hyvin muuten menekkään).

Täysin off topic, mut toi ton kappaleen lopputoteamus oli aika hersyvän hauska *pyyhkii kahvia näppäimistöltä*
 
Anssi Manninen sanoi:
"Myös hermosto ja aivot käyttävät energiaksi yksinomaan glukoosia."
Joo ja eikös toi glukoosi oo justiinsa se verensokeri, eli tuskin mikään aivan vieras aine on elimistölle vaikka onkin nopein hiilari.
:rolleyes:
 
Heavy-rock sanoi:
Onko se tosiaan mitenkään järkevää keskustelua, jos kiistellään kumpi on parempi ruokavalio?

Luullaan että rasvat ovat jotenkin vaarallisia joten hiilari-intoilijat vältää niitä ja syö vain omega pillereitään jotta saa välttämättömän. Samalla ketoilijat syö leseitä jotta suoli toimii, onko toi nyt ihan oikein..

IMO näissä jutuissa pitäisi erottaa asioista selvää ottaneen ruokavalioharrastajan kikkailut ja Matti Meikäläiselle tehdyt ravintosuositukset("älä syö suolaa", vaikka ilman natriumia kuolee jne.).

Ehkä se tosiaan on niin, että tavallista tyhmää kansaa on turvallisinta valistaa jollain keskivertosyömisellä, niin ei tarvi ottaa asioista selvää.

Ehkä syy siihen miksi ketoosileiristä tulee kärkevää kommenttia on se, että esim. diabetestyyppien näkemysille pitää olla yhtä voimakas vastanäkemys, jotta päästään kultaiselle keskitielle.

Mun mielestä hiilareita voi ihan hyvin syödä, kunhan niiden määrä on rajattu ja suhteutetaan mm. liikunnan määrään, hiilihydraattivarastojen tilaan, lihomis/laihtumistavoiteeseen jne.
 
abine sanoi:
Joo ja eikös toi glukoosi oo justiinsa se verensokeri, eli tuskin mikään aivan vieras aine on elimistölle vaikka onkin nopein hiilari.
:rolleyes:

Reforoit päin helvettiä em. tekstejä, sillä minä en tuota lapsusta sanonut. Hiilihydraatteja on tullut ihmisen luonnollisessa ruokavaliossa varsin pieniä määriä.
 
Anssi Manninen sanoi:
Reforoit päin helvettiä em. tekstejä, sillä minä en tuota lapsusta sanonut. Hiilihydraatteja on tullut ihmisen luonnollisessa ruokavaliossa varsin pieniä määriä.
Joo mä en noita edellisi postauksia jaksanu lukee :nolo: , enkä mä sua mistään syytä.
 
-Stone Cold- sanoi:
Kertokaas joku viisaampi onko tässä perää, että ihmisen suolisto ei osaa tosissaan hiilaria käsitellä? Täytyiskö olla märehtijän mahavärkit että homma pelaisi oikein?

Tää on aika jännä teoria jolle löytyy puolustajia mm. Atkinsin leiristä ja vastustajia mm. Painonvartijoista. Varmasti makrotasolla pärjää aika pitkälle jos syö kalaa, kanaa ja pihvilihaa. Mikrotasolla on kuitenkin pakko saada vitamiinit ja hivenaineet joista osa on hankittavissa ainoastaan kasviksista jne.

Eli jos syö ns. hyviä rasvoja käyttämällä paljon kalaa niin se tasapainottaa ruokavalion toisessa ääripäässä olevia ns. paskarasvoja. Maito ja kananmunat on aika täydellisiä ravintoainepakkauksia lukuun ottamatta vesiliukoisia vitamiineja. Hiilareitten tarpeen voisi kai tyydyttää parilla oikein valitulla kasvikunnan tuotteella ja näinhän esi-isämme tekivätkin kun ei ollut Multitabseja käytettävissä!

EDIT: Anssi Manninen tai joku osaa varmaan sanoa kuinka välttämättömiä kuidut ovat ihmisen hyvinvoinnille.
 
Olin juuri n. 1,5v vähäisillä hiilareilla. En olemattomilla, mutta vähäisillä. Rasvat hyviä, aika paljon proteiinia. Kalorien samanaikaisesta suhteellisen vähäisestä määrästä huolimatta en ole luullakseni koskaan voinut yhtä hyvin. Kaikin puolin. Keho yleisesti, iho, vatsan toiminta jne. Koska en ole tiedemies en osaa tietenkään vetää päteviä syy-seuraus -kuvioita, mutta kokemusta silti on länsimaisittain vähähiilarisesta ruokavaliosta melko pitkältä ajalta.

Nyt olen siirtynyt ruokavalioon, jossa hiilareita on taas enemmän ja myös satunnaisina piikkeinä (=herkuttelua). Hyviä rasvoja edelleen, mutta aiempaa enemmän myös huonoja. Edelleen ruokavalio yleisessä mitassa varmasti hyvä ellei jopa loistava. Silti huomaan, että olo ei ole yhtä hyvä.
 
no onhan ne ruotsalais tutkijat ennenkin noita analyyseja tehneet mutta
tuo on kyllä :anssi:
mistähän ne keksii koko ajan noita terveys juttujaan?
kohta varmaan joku ruotsalainen väittääkin että proteini ei oo hyväksi elimistölle vaan pitäs syödä hiilihydraattipitoista ruokaa
 
:offtopic:

Anssi Manninen sanoi:
Ja jos olet Oulusta niin olen luennoimmassa low-carbista terveysmessuilla Joulukuun puolivälissä.

Voisitkos kertoa tarkemmin noista messuista? Missä ovat ja milloin olet äänessä?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom