No en minä nyt niinkään sanoisi etteikö suolisto huolisi nopeita hiilareita, päin vastoin. Jotenkin vaan tuntuu menevän nämä keskustelut hiilaria paljon<->rasva-paljon proteiineja ja aina vedetään se, että ennenmuinoin syötiin vaan lihaa ja ruohoa. Mitä se totuus sitten on ollut joskus 10.000 ja 100.000 vuotta sitten afrikassa.. En mene vannomaan, mutta voin arvata että suurin ossa ravinnosta tuli naisten keräämistä hiilareista ennemmin kuin miesten metsästämästä antiloopista tai mammutista.
Ihminen on siitä ihmeellinen eläin, että se sopeutuu melkein ruokavalioon kuin ruokavalioon. Tästä hyvänä esimerkkinä hulahulasaarilla eläneet heimot jotka poimii hedelmät poista jne ja eskimot jotka vetää raakaa kalaa ja hyljettä. Sitä paitsi kumpikin heimo kärsii nykyajan elämän menosta todella paljon.
Nykyään on sitten ollut puheena paljon hiilari vastaan proteiinidiettit ja elämäntavat. Hieman kummastuttaa joskus. Onko se tosiaan mitenkään järkevää keskustelua, jos kiistellään kumpi on parempi ruokavalio? Ei, koska kumpikaan ei ole hyvä ruokavalio väitän minä. Entä diettimielessä.. Se pitää jokaisen kokeilla. Mutta sitä ennen pitää olla, tai ainakin pitäisi normaali syöminen olla hanskassa. Ei ole mitään järkea mielestäni lähteä millekkään keto-dietille tai muullekaan dietille jos ruokavalio on ollut tyyliin ranskalisia-limu-pihvi tms.
Mistä sitä sitten pitäisi lähteä jos halutaan elää hyvin ruuan suhteen. Ensinnä tulee mieleen määrät. Nykyään ihminen saa ruokaa niin helposti ja halvalla sekä niin enerkiapitoista ruokaa, että ihminen kertakaikkiaan syö vaan liikaa. Se on oikeestaan sama mitä syö mutta jos syö liikaa niin se vaan on liikaa.
Toinen mikä vähän tuntuu hämärtyneen on se, että mikä nyt sitten on itseasiassa terveellistä ja mikä ei. Siinä tulee mentyä ehkä vähän turhankin äärimmäisyyksiin tyyliin hiilihydraatit on lihoamisien syy, joten ei niitä (varsinkan nopeita.). No, on tossa osatotuutta, mutta ei siihen kuole jos syö sokeria silloin tällöin eikä se ketään lihota. se smurffi-limppa voi olla jopa joskus ihan paikallaan. Toinen on rasvat. Luullaan että rasvat ovat jotenkin vaarallisia joten hiilari-intoilijat vältää niitä ja syö vain omega pillereitään jotta saa välttämättömän. Samalla ketoilijat syö leseitä jotta suoli toimii, onko toi nyt ihan oikein.. jos tosiaan ollaan dietillä niin siihen se menee äkkiä, muttei normaalissa ruokavaliossa tollasta tilannetta pitäisi tulla.
En ole kuullut kenenkään puhuvan enään pitkään aikaan esim ruokaympyrästä. Sen iänikusen joka jo -70 luvulla opetettiin. Tai nykyäänhän se taitaa olla sellainen pyramiidi tms.. en tiedä. Mutta ravintotieteilijät ovat jo aikoja sitten antaneet todella hyvän ohjeen ja jotenkin tuntuu että ketoilijat varsinkin ovat sen heittäneen vallan roskiin. miksi ihmeessä? siitäkin on sitten se lautasmalli, eli 1/2lautasta kasviksia ja salaattia, 1/4 perunaa, riisiä tai pastaa (täysjyvä) ja 1/4 vähärasvaista lihaa, kanaa, kalaa. jne.. ruuan valmistuksessä käytetään kasvisöljyä jne.. ei ole vaikeaa, mutta kuitenkint..
Ihmiset syö tänään enemmän sokeria kuin koskaan. Samoin menee muita nopeita hiilareita, vaaleata jauhoa. Niistä otattaan eritäin paljon energiaa. Samalla huonojen rasvojen kulutus on ennätys alhaalla ja ihmiset ovat oppineet syömään kasvisöljyjä. Kyllä, se on aivan oikein että puhutaan myös sokerian, varsinkin piilosokerin haittavaikutuksista, muutta tuollaiset puheet hiilihydraattien sopimattomuudesta ihmiselle.. se on vähän liian yleistettyä.
Minä olen monta kertaa törmännyt siihen, että tavallinen ihminen joka ei niin tiedäkkä ravintoasioista ei kertakaikkiaan teidä mitä hänen tulisi syödä. Yks on sanonut ettei halua vaan syödä jotain salaattia ja olla nälässä ja toinen ihmetteli että miksein voi syödä karkkia kun ei niissä oo rasvaa.. Sitten kun sanoin miten normaalisti tulisi syödä, niin he ihmetteli et ihan tavallsitako ruokaa.. jep. Sitähän se, ehkä valmistus on vähän kevyenpää, raaka-aineet ja määrät paremmin katsottu, mut tavallista ruokaahan se loppujen lopuksi. siihen lisää liikuntaa päälle niin avot.
Nyt kuitenkin medioissa keskustelua mikä sitä parasta ravintoa on. Siinä menee vaan tavalliselta kansalaiselta pää sekaisin. Netistä saa kanssa kaikenlaista tietoa. Minulla oli suunnitelmissa ruveta atkinsin dietille, kuullosti hyvältä, pihviä, juustoo, pekonia, kermasoosia ja salaattia... Kyllä, niissä nettisivuissa joihin tutustuin ei edes taidettu puhua kasvisöljystä mitään.. tai no ehkä salaattikastikkeen kohdalla jos sitä tarvittiin kermasoosin tilalle.. kyllä joo, sitten pikku hiljaa selvisi ettei se niin taida ollakkaan.. jätin homman sikseen.
No mihinkä tuollaisella normaalilla terveellisellä syömisellä pääsee. Minä olin 3 vuotta sitten noin 125 kiloa painava. Vyön pituus oli noin 125 senttiä. Istuma työ enkä ihmeemmin liikkunut, joskaan en aivan passiivinenkaan ollut. Normaalia kolmeakymmentä lähentyvälle kaverille.
Siten alkoi punttailu. Siitä asti on punttia tullut 3-4 kertaa viikossa, enemmä kolme kuin neljä. Jokusen viikon taukoja on välissä ollut.
Entä se ruokailu sitten. Normaalia safkaa kuitenkin välttäen niita rasvaisimpia. Voisi sanoa että normaalia terveeliistä kotiruokaa. Hieman proteiinipitoisempaa kuin ehkä normaalilla jannulla punttailun takia. Syön aamupalan, luonaan, päivällisen ja iltapalan. Ehkä joskus myös jonkin välipalan. Mitään hifistelyä ei ole eikä vaakahärdellejä. Joskus tulee syötyä ähkyyn joskus ei.
Mihin on tultu kolmen vuoden aikana. 15 kiloa on paino pudonnut. Vyötärö on nyt noin 100 cm. Lihasta on sen verran tullut, että jokunen on ihmetelly hauiksen kokoa, kilomääriä en tiedä eikä kiinostakkaan. Tuo 10 ekaa kiloa lähti melko vaivattomasti ja nopeasti, sen jälkeen on hissukseen paino tullut alaspäin ja vyö lyhentynyt. Joskus lyhenee vain vyö.
Miksi sitten tämä avautuminen. Koska mielestäni nykyajan ruuastapuhuminen on aika usein
ja
tavallisen ihmisen kannalta niin kauvan ku vedetään ranskalaisii ja limppaa pääravinnoksi.