Hiilihydraatteja?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Rane1
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
27.9.2003
Viestejä
421
Eli mistäs saisi helpoiten hyviä hiilihydraatteja? Leipää, puuroa, pastaa, rahka yms. ei enempää pysty syömään, niin kuinkas niitä hiilihydraatteja sitten saisi tarpeeksi? Olisiko esim. lasillinen tuoremehua aamusti hyvä? Siitähän tulisi jo se 40g hiilareita.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hedelmät ja marjat sisältävät melko paljon hiilihydraatteja ja vielä todella hyviä sellaisia! Etenkin banaani, viinirypäleet, ananas. Jugurteissa myös hiilareita, jos et sokeria pelkää :) Hunaja myös yksi melkoinen (luonnollinen) hiilaripommi ja samoin mainitsemasi täys/tuoremehut.
 
Eli mistäs saisi helpoiten hyviä hiilihydraatteja? Leipää, puuroa, pastaa, rahka yms. ei enempää pysty syömään, niin kuinkas niitä hiilihydraatteja sitten saisi tarpeeksi? Olisiko esim. lasillinen tuoremehua aamusti hyvä? Siitähän tulisi jo se 40g hiilareita.
Hedelmät ja marjat sisältävät melko paljon hiilihydraatteja ja vielä todella hyviä sellaisia! Etenkin banaani, viinirypäleet, ananas. Jugurteissa myös hiilareita, jos et sokeria pelkää :) Hunaja myös yksi melkoinen (luonnollinen) hiilaripommi ja samoin mainitsemasi täys/tuoremehut.

Hyvillä hiilihydraateilla tarkoitettaneen niitä, jotka luovuttavat energiaa tasaisesti, eli eivät nosta verensokeria nopeasti. Toisen sanoen niillä on matala GI (glykeeminen indeksi).

Tällaisia tuotteita eivät ole esim. pasta, vaalea leipä, sokeroitu jogurtti, jne. Rahkassa taas on vähän hiilihydraatteja ja rasvaa, mutta paljon proteiinia. Appelsiinitäysmehussa on 10g sokeria/100g, eli sellaisesta 4dl lasillisesta saat tuon 40g hiilihydraattia. Hedelmäsokerin glykeeminen indeksi on matalampi kuin tavallisen sokerin, siinä mielessä hedelmät ovat parempia kuin karkki. Hedelmienkin GI:ssä on keskenäisiä eroja. Banaanin hiilihydraatit muuttuvat banaanin kypsyessä; mitä kypsempi banaani, sen sokerisempi (enemmän glukoosia kuin fruktoosia). Nopeita hiilareita ei käsittääkseni tarvita kuin palkkarissa.

Miksi on tarve saada niin paljon hiilihydraatteja? Keskimäärin ihmiset saavat niitä liikaa, ja ihan tavallisesta ruoasta. Monilla on hankalaa saada tarpeeksi proteiineja.
 
Miksi on tarve saada niin paljon hiilihydraatteja? Keskimäärin ihmiset saavat niitä liikaa, ja ihan tavallisesta ruoasta. Monilla on hankalaa saada tarpeeksi proteiineja.
Ja jos kaloreista on puute niin mielummin rasvoja lisää, hyviä sellaisia. Pähkinöitä, rypsiöljyä, oliiviöljyä, juustot... noilla saa helposti kaloreita ja hidastettua vaikka sen proden imeentymistä, eikä verensokeri heittele.
 
Hyvillä hiilihydraateilla tarkoitettaneen niitä, jotka luovuttavat energiaa tasaisesti, eli eivät nosta verensokeria nopeasti. Toisen sanoen niillä on matala GI (glykeeminen indeksi).

Tällaisia tuotteita eivät ole esim. pasta, vaalea leipä, sokeroitu jogurtti, jne. Rahkassa taas on vähän hiilihydraatteja ja rasvaa, mutta paljon proteiinia. .


Totta. Kuitenkin itse ajattelin tässä tilanteessa luonnollisia hyviä hiilihydraatteja (okei sokerijugurtti ei välttämättä sellainen ole mutta esimerkiksi luonnon jugurtti on) enkä tuon GIn kannalta. Syynä se, että alkuperäinen kirjoittaja kertoi JO syövänsä pastaa ja leipää, joten oletin hänen voivan syödä myös muita korkeamman GIn ruokia.
 
Totta. Kuitenkin itse ajattelin tässä tilanteessa luonnollisia hyviä hiilihydraatteja (okei sokerijugurtti ei välttämättä sellainen ole mutta esimerkiksi luonnon jugurtti on) enkä tuon GIn kannalta. Syynä se, että alkuperäinen kirjoittaja kertoi JO syövänsä pastaa ja leipää, joten oletin hänen voivan syödä myös muita korkeamman GIn ruokia.
Sain sen käsityksen, ettei kysyjä tiennyt, mitä hyvät hiilihydraatit ylipäätään ovat. Sokeri on sokeria, tuli se sitten mehiläisestä tai sokerijuurikkaasta/-ruo'osta. Ehta luonnontuote, kuten ruoka yleensäkin. Kyllähän kuka tahansa voi syödä korkean GI:n tuotteita, kunhan ei ole diabetesta, eikä henkilöä itseään haittaa vaikka sitä olisikin kehittämässä insuliiniresistenssin ja metabolisen oireyhtymän lisäksi. Eri asia on, kannattaako se, onko siinä mitään järkeä. Ruokavalio, joka koostetaan suuresta hiilihydraattimäärästä - vaaleaa leipää, pastaa, sokerijogurttia, hunajaa, hedelmiä, mehuja ym. - on juuri se, mitä kuuluisi välttää, oli kyseessä sitten treenaava ihminen tai tavissohvaperuna.

Hyviä hiilareita: kokojyvätuotteet, puuro on hyvä, pastoista ja riiseistä valitaan ne tummat versiot, tai korvataan esim. ohraryyneillä. Vihannekset ja marjat. Hedelmiä kohtuudella. Maitotuotteista valitaan ne sokeroimattomat.

Jos tekee rankkaa aerobista ja oikeasti tarvitsee hiilaritankkauksen, niin pasta on ihan hyvä. Puhdasta sokeria kiskovat ultrajuoksijat ovat asia erikseen, he kun juoksevat satoja kilometrejä, ja joutuvat syömäänkin suorituksen aikana. Normaali treenaaja ei tarvitse nopeita hiilihydraatteja kuin palautumisen nopeuttamiseen treenin jälkeen, eikä välttämättä siihenkään.
 
Uwish, :offtopic:, mutta minun mielestäni fanaattiseen nopeiden hiilihydraattien välttelemiseen ei kaikkien kohdalla ole missään nimessä tarvetta. Tietysti on totta, että hiilihydraatit ovat ainoa ei-välttämätön makroravinne ja nopeita hiilarinlähteitä ei tarvita, mutta on kai elämässä muitakin arvoja kuin ravinnon sataprosenttinen optimointi? Väittäisin, että joillekin nopeat hiilarit eivät aiheuta kohtuullisina määrinä mitään ongelmia (eivätkä metabolista oireyhtymääkään), varsinkaan, jos liikutaan paljon - enkä nyt tarkoita ultrajuoksijoita.

Toisille ne nopeat eivät sitten sovi alkuunkaan, ja se nyt on jo eri juttu. Minulle sopivat, ja syönkin hyvällä omatunnolla pastaa, riisiä, hunajaa, hedelmiä ja jonkin verran vaaleita leivonnaisia. Tunnen myös joitakin näin koko elämänsä tehneitä ihmisiä, eikä heitäkään ole kuolo turhan aikaisin korjannut.

Ok, ideana oli tietysti infota aloittajaa aiheesta, mikä on ihan hyvä. Korpeaa vain hirveä fanaattisuus, josta ei taviharrastajalle ole mitään iloa.
 
Pitää myös muistaa että se GI pätee silloin kun ko.tuote nautitaan YKSINÄÄN. Muut hiilarit/ravintoaineet tasaavat vaikutusta joten sitäkin vähemmän syytä kokonaan kieltäytyä "nopeista" hiilareista. Ellei sitten satu olemaan kisadieetillä.
 
Uwish, :offtopic:, mutta minun mielestäni fanaattiseen nopeiden hiilihydraattien välttelemiseen ei kaikkien kohdalla ole missään nimessä tarvetta. Tietysti on totta, että hiilihydraatit ovat ainoa ei-välttämätön makroravinne ja nopeita hiilarinlähteitä ei tarvita, mutta on kai elämässä muitakin arvoja kuin ravinnon sataprosenttinen optimointi? Väittäisin, että joillekin nopeat hiilarit eivät aiheuta kohtuullisina määrinä mitään ongelmia (eivätkä metabolista oireyhtymääkään), varsinkaan, jos liikutaan paljon - enkä nyt tarkoita ultrajuoksijoita.

Toisille ne nopeat eivät sitten sovi alkuunkaan, ja se nyt on jo eri juttu. Minulle sopivat, ja syönkin hyvällä omatunnolla pastaa, riisiä, hunajaa, hedelmiä ja jonkin verran vaaleita leivonnaisia. Tunnen myös joitakin näin koko elämänsä tehneitä ihmisiä, eikä heitäkään ole kuolo turhan aikaisin korjannut.

Ok, ideana oli tietysti infota aloittajaa aiheesta, mikä on ihan hyvä. Korpeaa vain hirveä fanaattisuus, josta ei taviharrastajalle ole mitään iloa.
Juu, näin jälkikäteen huomasin kuulostaneeni fanaatikolta, mitä en missään nimessä ole (nimimerkillä "Tänäänkin kaksi sokerihillomunkkia, pastaa ja jauhelihakastiketta":D)!

Se vaan särähti korvaan, kun ennestäänkin paljon hiilareita syövä haluaa niitä vielä jostain syystä lisää. Kun ei se nyt ihan minkään ravitsemussuositusten mukaistakaan ole. (Siis jos kysyjää edes kiinnosti tietää mikä on nykykäsitysten mukaan suositeltavaa. Oletin että tarkoituksena ei ollut kokeilla mitään omatekoista sokeripitoista ruokavalioita "koekaniinimielessä".) Kyllä se keho niiden tarpeesta ainakin meikäläisen kohdalla osaa ilmoittaa, ja nyt kun päivittäinen kulutus on raskaan työn myötä kasvanut, niin hiilareiden osuus on lisääntynyt, enkä usko että näkyy vyötäröllä tällä tahdilla. Tai toivon:lol2:

Ihmisen elinikä ja terveys on niin monen yksittäisen seikan yhteissumma, ettei "oikein" syöminen kaikkea määrää. Kuitenkin, jos kaikki söisivät sokeria kohtuudella, niin tiettyjen sairauksien esiintyminen väestötasolla varmasti laskisi. On sitten niitäkin, jotka ovat tupakoineet kymmeniä vuosia, ja silti vaan mennä porskuttavat. Ei se silti tee tupakoimisesta yhdentekevää. Nuorilla ihmisillä tietysti joku sokerinkin merkitys ruokavaliossa on paljon pienempi kuin vanhemmilla ihmisillä, mutta elintapojen muuttaminen "sitten kun se on ajankohtaisempaa" on taas vaikeampaa.
 
Joo elikkäs pientä täsmennystä tuohon kysymykseeni. Tarkoitus on mennä maltillisilla plus kaloreilla, eli noin 3500 kcal per päivä. 250g proteiinia ja 100g rasvaa, loput pitäisi repiä hiilareista. Aterioita päivän aikana se 6-7 ja joka aterialla proteiinia. Illalla ei enää hiilareita, vaan ainoastaan rasvaa ja proteiinia. Lähinnä sitä halusin kysyä, että kuinkas saisi "vaivattomasti" niitä hiilareita esim. aamiaiselle lisää. Kun nyt aamiaisella vetää sen ison lautasellisen puuroa ja pari ruisleipää, niin eipä siinä oikein enää mitääs kiinteää jaksa syödä. Jospa tähän päälle joisi sen lasillisen tuoremehua? Sama tilanne on harjoituksen jälkeisellä aterialla. Iso lautasellinen pastaa (ruis) ja silti pitäisi jostakin niitä hiilareita vielä enemmän saada. Pääasiassa pyrin jakamaan päivän hiilarit aamupalalle, palautusjuomaan ja harjoituksen jälkeiselle aterialle.
 
Joo elikkäs pientä täsmennystä tuohon kysymykseeni. Tarkoitus on mennä maltillisilla plus kaloreilla, eli noin 3500 kcal per päivä. 250g proteiinia ja 100g rasvaa, loput pitäisi repiä hiilareista. Aterioita päivän aikana se 6-7 ja joka aterialla proteiinia. Illalla ei enää hiilareita, vaan ainoastaan rasvaa ja proteiinia. Lähinnä sitä halusin kysyä, että kuinkas saisi "vaivattomasti" niitä hiilareita esim. aamiaiselle lisää. Kun nyt aamiaisella vetää sen ison lautasellisen puuroa ja pari ruisleipää, niin eipä siinä oikein enää mitääs kiinteää jaksa syödä. Jospa tähän päälle joisi sen lasillisen tuoremehua? Sama tilanne on harjoituksen jälkeisellä aterialla. Iso lautasellinen pastaa (ruis) ja silti pitäisi jostakin niitä hiilareita vielä enemmän saada. Pääasiassa pyrin jakamaan päivän hiilarit aamupalalle, palautusjuomaan ja harjoituksen jälkeiselle aterialle.
Eli 400g hiilaria päivässä. Ja ongelmana lähinnä se, ettei maha vedä enempää? Puuro on niin "kevyttä", eli siinä on vähän kaloreita suhteessa tilavuuteen, että se kannattaisi vaihtaa ehkä leipään? Älyttömästi tuohon määrään saa kyllä syödä. Ruokajuomaksi kun juot maitoa, reilusti, niin saat siitäkin samalla kuin ohimennen sekä proteiinia että hiilaria. Itsellä menee ainakin litra päivässä, eiköhän tuon kokoisella miehellä mene kaksi;) Siitä pelkästään tulisi jo melkein 100g. Kuivatuista hedelmistä saa tiiviissä muodossa, maistuu hyvälle, ja taitaa olla vielä vitamiinejakin. Ei kyllä kateeksi käy, mutta onneksi ei naisena tarvitsekaan tuollaisia määriä:D
 
Joo elikkäs pientä täsmennystä tuohon kysymykseeni. Tarkoitus on mennä maltillisilla plus kaloreilla, eli noin 3500 kcal per päivä. 250g proteiinia ja 100g rasvaa, loput pitäisi repiä hiilareista. Aterioita päivän aikana se 6-7 ja joka aterialla proteiinia. Illalla ei enää hiilareita, vaan ainoastaan rasvaa ja proteiinia. Lähinnä sitä halusin kysyä, että kuinkas saisi "vaivattomasti" niitä hiilareita esim. aamiaiselle lisää. Kun nyt aamiaisella vetää sen ison lautasellisen puuroa ja pari ruisleipää, niin eipä siinä oikein enää mitääs kiinteää jaksa syödä. Jospa tähän päälle joisi sen lasillisen tuoremehua? Sama tilanne on harjoituksen jälkeisellä aterialla. Iso lautasellinen pastaa (ruis) ja silti pitäisi jostakin niitä hiilareita vielä enemmän saada. Pääasiassa pyrin jakamaan päivän hiilarit aamupalalle, palautusjuomaan ja harjoituksen jälkeiselle aterialle.
Miksi se rasvan määrä täytyy rajoittaa 100 grammaan, jos on tarkoitus saada non paljon energiaa ja on lisäksi vielä vaikeata keksiä terveellisiä hiilarilähteitä. Ota rasvaa vaikka 150 grammaa, niin ei tarvitse mättää hiilaria niin paljon. Samalla ruoan maku paranee, joten sikälikin helpompi syödä paljon. ;)
 
Miksi se rasvan määrä täytyy rajoittaa 100 grammaan, jos on tarkoitus saada non paljon energiaa ja on lisäksi vielä vaikeata keksiä terveellisiä hiilarilähteitä. Ota rasvaa vaikka 150 grammaa, niin ei tarvitse mättää hiilaria niin paljon. Samalla ruoan maku paranee, joten sikälikin helpompi syödä paljon. ;)

Nimenomaan rasvaa vaan naamaan! Hiilaria ei oikeestaan tarvi elääkseen ollenkaan, mutta bodauksessa se auttaa toki.~150g hiilaria riittää salia ajatellen aivan hyvin ja lopun voi repiä rasvasta. Olen itseasiassa käsittänyt (Atkinsonia aikaisemmin noudattaneena), että plussakaloreilla fläsää kertyy vähemmän jos rasva on pääasiallinen energianlähde (verrattuna siihen että päämakro on hiilari). Sitten kun itse nostan vähän plussalle, ajattelin lähinnä lisätä vain lisää rasvaa ja muuten pitää ruokavalion ennallaan.
 
Hiilihydraatit

Täysjyvätuotteissa on hyvää hiilaria, ja lisänä myös hyvää kuitua. Niissäkin on kyllä eroja. Täysjyväpasta on tosi herkkua, eikä täytä mahaa liikaa. Tumma riisi on turvottanut usein mahaa. Oikein tummassa jyväruisleivässä on myös korkea glykeeminen indeksi.
Banaani kohtuukäytettynä, rypäleet, erilaiset sitrushedelmät ja kuivatut hedelmät ovat käteviä matkoilla, varsinkin kuivatut hedelmät. Mielestäni valkoisen jauhon tuotteita ei kuitenkaan kannata täysin jättää pois. Esim. lenkkiä edeltävällä aterialla on parempi syödä vaikka normaalia pastaa. Kuitu vatkaa mahan sekaisin lenkillä. Tuskaisia kokemuksia ja huonoja seurauksia on.:itku:
 
Jospas sitten kokeilisi tuota rasvan lisäämistä ja leikkaisi niitä hiilareita pois. Mitäs mieltä täällä porukka on systeemistä, että hiilarit ja rasva eri aterioilla? Jos nyt esim. aamiaisella tulee se 80g hiilaria niin pidetään rasvan saanti alle 10g:ssa ja taas sitten kun rasvaa tulee yli 10g, niin hiilarit alle 10g:ssa? Tuolla systeemillä saisi sitä rasvaa vetää ilta-aterioilla sen 50g per ateria, koska päivän ruokailuissa tulee otettua ne hiilarit. Vai meneekö jo liian hifistelyksi tuollainen?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom