Hermosto mitä se käsittää/palautuminen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kusimato
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
18.8.2003
Viestejä
2 105
Eli täällä saa kuulla, kun mietitään hermoston palautumista ja lihasten palautumista eli mitä hermosto oikeastaan käsittää ja mistä sen palautuminen riippuu?

Minun käsitys on, jos hermosto(?) ei ole palautunut niin et saa kaikkea hyötyä irti lihaksesta ja lihakset ei ikäänkuin tajua, että voimavaroja olisi enemmänkin(?)

Mitä tarkoittaa maalaisjärjellä selitettynä, termi hermosto?
 
Hermostoon kuuluu aivot, selkäydin ja hermosolut mitkä menee selkäytimestä joka puolelle kehoa ja osa on tietysti tuntohermoja mitkä välittää vaikkapa kipuaistimuksia, ja osa kiinnittyy noihin lihassoluihin ja antaa niille supistumiskäskyjä, ja sitten vielä muunlaisia. Noissa hermosoluissa on siis semmoinen pitkä 'naru' mikä voi olla toista metriä, mitä pitkin se tieto kulkee ääripäiden välillä, eli se on vähän erikoisen muotoinen soluksi.

Vastaako tää kysymykseesi?
 
Sinä taisit nukkua yläasteella? Nimittäin meillä ainankin hermosto, hermot ja niiden vaikutus lihakseen käytiin läpi aika perusteellisesti. :thumbs:
 
KäveleväRuumis, ehkä nuo asiat on sinulla vähän tuoreemmassa muistissa=) Mutta taishan ne tulla sillon aikoja sitten "opiskeltua". Enää ei kyl muista hirveästi =)
 
No ei helvetti kyllä mä sen tiedän, että hermot kulkevat selkärankaa pitkin ympäri kehoa ja päättyvät jalanpohjiin, mutta miten se liittyy treenaamiseen ja miksi hermoston pitää antaa palautua?

:david:

Esim. olen saanut käsityksen, että suurempi treenin intensiteetti rasittaa enemmän hermostoa ja se vaatii enemmän aikaa palautua, niin miten tämä selittyy?
 
Lihaksisto itsessään on on / off tyyppinen. Eli sillä on olemassa vain kaksi tilaa, supistunut tai levossa.
Hermoston tehtävä on säädellä lihaksista ulosotettavan voiman määrää. Säätely tapahtuu kerralla aktivoitavan lihaksen määrää säätelemällä.
Hermosto on kytkeytynyt lihaksistoon siten, että yksi hermoimpulssi aktivoi kerralla useamman lihassäikeen. Nämä aktivoituvat lihassäikeet ovat sijoittuneet lihakseen tasaisesti. (siis aktivoituvat säikeet eivät sijaitse vierekkäin)
Tälläistä yhden hermoimpulssin aktivoimaa lihaksistoa kutsutaan motoriseksi yksiköksi. Näitä motorisia yksiköitä kussakin lihaksessa on useita.

Kun nostat vaikkapa 80%max. painoa, niin hermostosi automaattisesti annostelee sopivan määrään motorisia yksiköitä kerralla aktiiviseksi jolla kykenet ko. noston tekemään.
Motoristen yksiköiden aktivoitumisherkkyyksillä on keskinäisiä eroja. Tästä johtuen nostamasi 80%max ei olekkan lihaksesi 80%max, vaan se saattaapi ollakkin vain luokkaa 40 - 60%max
Hermostollisessa kehityksessä pyritäänkin saamaan mahdollisimman paljon motorisia yksiköitä aktivoitumaan, sekä hermojen yhtäaikainen aktivoitumisherkkyys paranemaan, jotta olemassaolevista lihaksista saataisiin kaikki voima ulos.

Hermostollisesta treenaamisesta vielä hiukkasen.
On aivan eriasia nostatko 80%max 80%:n teholla, vai nostatko 80%max 100%:n teholla.
Kun nostat esimerkiksi 80%max x 4 100%:n teholla, niin tällöin aktivoit motorisia yksiköitä mahdollisimman tehokkaasti, ja samalla saat heräteltyä vielä uinuviakin motorisia yksiköitä.
Ja mitä useammin suoritat motoristen yksiköiden herättelyjä, sitä herkemmin ja laajemmin ne noston aikana toimivat.
Hermostollisen voiman treenialue on 70 - 100 % alueella, suurinosa treenistä kuitenkin 70 - 85% alueelle keskittyneenä.
Nopeusvoimatreenissä taasen koitetaan saada motoriset yksiköt aktivoitumaan mahdollisimman yhtäaikaisesti. Eli nopeusvoimatreeni tukee tätä kautta maksimivoimatreeniä.

Hapoille mennyt lihas ei taasen ota hermokäskyjä kunnolla, tai ollenkaan vastaan. Eli jos maksimaallista hermostolista kehitystä tavoittelet, älä päästä lihaksia menemään hapoille missään vaiheessa.
Lisäksi hapoille mennyt lihas vaatii pitkän palautumisajan, kun taasen puhtaasti hermostollista treeniä tehtäessä voi lihaksen treenata 2 - 3 kertaa viikossa jopa jonkin aikaa useamminkin. (tietenkin viikottaisessa nostomäärässä täytyy olla jokin tolkku mukana)
 
Hieno vastaus Pii! :thumbs:
 
Hyvä vastaus, Pii. :rock:

Eikös tästä kannattaisi tehdä joku FAQ-thread, koska tuo käsitti aika tärkeän asian?
 
KäveleväRuumis sanoi:
Hyvä vastaus, Pii. :rock:

Eikös tästä kannattaisi tehdä joku FAQ-thread, koska tuo käsitti aika tärkeän asian?

Mä ehdotin sitä jo siellä FAQ-threadissa... :thumbs:
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Pii sanoi:
Lihaksisto itsessään on on / off tyyppinen. Eli sillä on olemassa vain kaksi tilaa, supistunut tai levossa.
Hermoston tehtävä...

Tämä oli todella hyvä ja kattava selvitys kiitos :worship: paljon "respektiä" siitä.

Mutta jos joku vielä kertoisi mitä tarkoittaa hermoston palautuminen (en saanut sitä selville tuosta tekstistä, mutta voin olla tyhmäkin :) ) Niin se olisi jees.
 
Kusimato sanoi:
Tämä oli todella hyvä ja kattava selvitys kiitos :worship: paljon "respektiä" siitä.

Mutta jos joku vielä kertoisi mitä tarkoittaa hermoston palautuminen (en saanut sitä selville tuosta tekstistä, mutta voin olla tyhmäkin :) ) Niin se olisi jees.



Minä olen tässä lueskellut voimaharjoittelu-nimistä tiiliskiveä viimeiset viikot ja siellä on paljon ollut tosta hermosto hommastakin voimaharjoittelussa. Pii antoi hyvät vastaukset johon varmasti löytty osoittaa tutkittua faktaa.

Kirjassa selostettiin tarkasti voimaharjoittelun suhteen lihas-hermojärjestelmän toimintaa niin palautumisen, kuin treenaamisenkin osalta, mutta missään en ole kuullut/nähnyt puhetta "HERMOSTON palautumisesta".

Puhuttiin ainoastaan LIHAKSEN palautumisesta. Sehän on fysiologisesti ihan selitettävissä niinkuin Pii sen selittikin. Palautumisessa kyse on lihaksen suhteen maitohappojen poistumisesta, sekä energiatasapainon korjaantumisesta+ kipeytyneiden lihaksen osien korjaantumisesta entistä ehommaksi.

Kun miettii tota hermoston toimintaa ja tarkotusta mitä varten se on olemassa, niin en yhtään ymmärrä, miten varsinaisesti HERMOSTO voisi, tai miten ja mistä sen pitäisi palautua? Sehän on vähän niinkun aivotoiminta että pitäisikö aivojen palautua kovasta fyysisestä rasituksesta?

No, mulla ei ole faktatietoa asiasta etten uskalla paljon pullistella tällä tiedolla, mutta luulisin että jos jollakin "hermojen palautumisella" olisi jotakin merkitystä, niin kyllä siitä jotakin mainintaa olisi jossakin. Vai pitääkö hermojen ylipäätään edes "palautua" jostakin, ja jos pitää niin mistä? Ei kai hermoissa ole sellaista energia-aineenvaihduntaa kun on lihaksissa että ensin käytetään ATP:tä ja sitten KP:tä ja sitte alkaa anaerobinen glykoslyysi ja tulee maitohappoa jne. Ja matalatehoisella intensiteetillä muodostetaan välittömiä energiamahkuja rasvoista...

No, jos jollakin on faktaa niin lyököön pöytään. Minä en oo ikäpäivänäkään edes kuullut mistää "hermojen palautumisesta"... paitsi tietenkin sillon kun lopettaa tupakkilakon...
 
aivot palautuvat käytöstään unen aikana. ilman unta aivot kuolis, sama lihakselle jos sitä 24/7 reenais. tuskin kovin kauaa roikkuis mukana. mutta hermoston palautumisesta oon kuullut vaan että lepo auttaa. ei muuta tietoo.
 
Kun miettii tota hermoston toimintaa ja tarkotusta mitä varten se on olemassa, niin en yhtään ymmärrä, miten varsinaisesti HERMOSTO voisi, tai miten ja mistä sen pitäisi palautua? Sehän on vähän niinkun aivotoiminta että pitäisikö aivojen palautua kovasta fyysisestä rasituksesta?

Tyhmissä kysymyksissä tuli kelailtua jokinaikaa sitten tätä "hermosto" -juttua. Ja vaikka Pii tuossa edellä selvensi hyvin asiaa, ei Jampe9:n tarkentamaan kohtaan tullut selvennystä. Siksipä nostankin aihetta ylös josko joku tietäjä sen spottaisi.
 
Mitä nyt faijalta (neuropsykologi, jotain se hermoston fysiologiastakin tietää) asiasta kysäisin, niin sellaista mietti että hermothan (siis ääreishermosto, mutta vissiin tuo ylikunto hermoston puolella on lähinnä keskushermoston juttu) itsessään ovat vain ns. sähköjohtoja, mutta kovista treeneistä voi koko systeemi (siis ihminen sis. hormoni vaihtelut yms.) jäädä tavallaan ylikierroksille joka sitten stressaa ja tukottaa toimintaa (esim. välittäjäaineiden kohdilla?)... Pitänee kysyä paapan työkaverilta (neurologi) jos hän jotain asiasta osaisi sanoa. Mutta tuo hermo-lihas-ylikunto-ylipäätäänkokoihminen homma on niin helvetin monimutkainen että vaikea kai siitä on mitään yhteistä sanoa. Kai tuosta kuitenkin jotain tutkimusta on väännetty...

Pubmedistä pikkuhaulla (toivottavasti lontoo sujuu...):


Exercise and its effects on the central nervous system

"Exercise can have profound effects on numerous biologic systems within the human body, including the central nervous system (CNS). The inherent complexity of the CNS, and the methodologic difficulties in evaluating its in vivo neurochemistry in humans, provide challenges to investigators studying the impact of exercise on the CNS. As a result, our knowledge in this area of exercise science remains relatively limited.

However, advances in research technology are allowing investigators to gain valuable insight into the neurobiologic mechanisms that contribute to the bidirectional communication that occurs between the periphery and the CNS during exercise. This article examines how exercise-induced alterations in the CNS contribute to central fatigue and the overtraining syndrome, and how exercise can influence psychologic wellbeing and cognitive function.
"

En kyllä tiedä miten nuo koko jutut pääsisi lukemaan, jollain tunnuksilla vissiin noiden julkaisija lehtien sivuilta tai vastaavasta paikasta. EDIT: http://www.current-reports.com/contents.cfm?Volume=4&Issue=1 Tuostahan artikkeli löytyy kokonaisuudessaan jos on vain tunnukset.

Tämmöistä oli myös (tosin vuodelta 1997):


Possible mechanisms of central nervous system fatigue during exercise.

Fatigue of voluntary muscular effort is a complex phenomenon. To date, relatively little attention has been placed on the role of the central nervous system (CNS) in fatigue during exercise despite the fact that the unwillingness to generate and maintain adequate CNS drive to the working muscle is the most likely explanation of fatigue for most people during normal activities.

Several biological mechanisms have been proposed to explain CNS fatigue. Hypotheses have been developed for several neurotransmitters including serotonin (5-HT; 5-hydroxytryptamine), dopamine, and acetylcholine. The most prominent one involves an increase in 5-HT activity in various brain regions. Good evidence suggests that increases and decreases in brain 5-HT activity during prolonged exercise hasten and delay fatigue, respectively, and nutritional manipulations designed to attenuate brain 5-HT synthesis during prolonged exercise improve endurance performance.

Other neuromodulators that may influence fatigue during exercise include cytokines and ammonia. Increases in several cytokines have been associated with reduced exercise tolerance associated with acute viral or bacterial infection. Accumulation of ammonia in the blood and brain during exercise could also negatively effect the CNS function and fatigue.

Clearly fatigue during prolonged exercise is influenced by multiple CNS and peripheral factors. Further elucidation of how CNS influences affect fatigue is relevant for achieving optimal muscular performance in athletics as well as everyday life.



Tästähän minä teenkin väitöskirjan. :rolleyes: :arvi: NOT... ehkä.
 
Kiitos Lapolle hyvästä researchista. Tunnuksia ei tietysti ole ja näyttivät maksavan hiukan liikaa, ottaen huomioon että asia on mulle ns. nippelitietoa. Josko neurologituttusi antaa jonkin nasevan vastauksen, kuulisin sen oikein mielelläni.
 
Nyt olisi halukkaille saatavilla "Exercise and Its Effects on the Central Nervous System" artikkeli mitä aiemmin jo tuossa itsekin himoitsin. Pituus kuusi sivua, en ole vielä lukenut, mutta kohtalaisen tieteelliseltä tekstiltä näyttää (onko sitten hyvä vai huono, riippuu varmaan lukijasta). VIPit voi ainakin vissiin pistää PM:llä sähköposti osoitteensa jos juttu kiinnostaa.
 
Jampe9 on oikeassa puhuessaan lihaksen palautumisesta ja sen tärkeydestä normaalisti reenien välissä. Varsinaisesti hermoston palautumista ei muuten tarvitse ottaa huomioon, kunhan kuuntelee itseään ja reenaa "järkevästi". Lähinnä hermoston palautumisessa on kyse ylikunnon ennaltaehkäisystä. Kun reenataan tiheästi ja kovaa, jatkuvalla syötöllä odotetaan kehitystä ja unohdetaan riittävä lepo ja ravinto, huonosti käy.

Tässä asiasta kiinnostuneille pidempi pätkä faktaa suomeksi

copy-paste wikipediasta; palikasti selitetty neuronien (=hermosolut) toiminta

Neuronin toiminta muuttuu ajan kuluessa tilanteisiin reagoiden. Pitkään kiihdytetty solu alkaa väsyä jo energian puutteesta eikä jaksa enää sykkiä normaalilla nopeudella. Samoin synapsissa olevat välittäjäaineet kuluvat jatkuvassa käytössä nopeammin kuin niitä ehditään tuottaa ja palauttaa, jolloin synapsin kautta tulevan signaalin vahvuus alkaa heikentyä.

Neuronien väliset yhteydet muuttuvat ja kehittyvät ihmisen sisäisen ajattelun ja kokemusten, ulkoisen ympäristön kautta. Neuroni oppii pidemmällä aikavälillä sopeuttamaan toimintaansa. Sen dendriitit voivat kasvaa tehokkaammiksi tai surkastua pienemmiksi käytön mukaan. Samoin sen aksonikärjet voivat haarautua ja levitä muualle sopivien kasvuaineiden ollessa läsnä. Esimerkiksi jos synapsin toisella puolella oleva neuroni kuolee, aksoni lähtee etsimään uutta neuronia, johon yhdistyä. Solun aksoni itse asiassa kasvaa jatkuvasti, mutta synapsin löytäessään aksonin kärki alkaa tuhota itseään kasvuvauhdilla, jolloin aksoni näyttää pysähtyvän. Jos neuronin dendriitit eivät enää saa impulsseja eli lakkaavat toimimasta, alkavat ne surkastua ja ennen pitkää koko solu voi tuhoutua. Tämä on lapsen aivojen kehityksessä normaalia turhien yhteyksien karsimista — merkittävä osa vauvan aivojen neuroneista tuhoutuu murrosikään mennessä. Neuroneita voi kuitenkin tuhoutua myös hapenpuutteen, kasvaimen, aivoverenvuodon aiheuttaman paineen tai fyysisen iskun seurauksena.


ja sitten muuta...poimintoja Lääkärilehden artikkelista 2000;55(40):4045-4050
Arja Uusitalo-Koskinen

Urheilijan ylikuormitustila voidaan määritellä urheilijan väsymystilaksi, joka ilmenee suorituskyvyn laskuna ja mahdollisesti muina psyykkisinä, psykosomaattisina ja fyysisinä oireina. Sen pääasiallinen aiheuttaja on runsaan fyysisen kuormituksen ja levon epäsuhta yksilön sopeutumiskykyyn nähden.

Ulkoisista tekijöistä luonnollisesti merkittävin on lisääntynyt ja/tai tehostunut fyysinen harjoittelu. ... Harjoittelun monotonisuuden on myös esitetty olevan altistava tekijä ylikuormittumiselle (8). Urheilijan ylikuormitusoireita esiintyy eniten kilpailuun valmistavalla kaudella, jolloin harjoittelun teho on suurin ja kilpailukaudella (4), jolloin henkinen kuormitus lisääntyy.

...

Lisäksi moni urheilija harjoittaa ravinnon säännöstelyä, joka on omiaan myös hidastamaan palautumista, varsinkin jos ravintoaineiden saanti on vajavaista. Unen vähäisyys hidastaa palautumista ja vaikuttaa horjuttavasti moniin hormonaalisiin ja hermostollisiin toimintoihin

Urheilijan ylikuormitustilan eteneminen vastaa oireiltaan ja löydöksiltään työssä käyvän ihmisen stressireaktiota ja sen etenemistä (10,11). Lyhytaikainen voimakas fyysinen ja henkinen kuormitus aiheuttavat ns. hälytysreaktion (pakoreaktion). Tarkoitus on mobilisoida voimavaroja toiminnan suorittamista varten. Hälytysvaihetta seuraavassa sopeutumisvaiheessa elimistö pyrkii uuteen tasapainotilaan ennen seuraavaa kuormittavaa vaihetta. Kun sopeutumisvaihe jää toistuvasti vajavaiseksi ja/tai kuormittava tekijä vaikuttaa pitkään elimistön voimavarat kuluvat ja seuraa uupumisvaihe (ekshaustio) ja teoriassa jopa kuolema (10).

Urheilijan harjoittelussa tasapainoillaan hälytysreaktion ja sopeutumisvaiheen välillä eli levon ja harjoittelun oikea-aikaisen ja määrällisesti oikean annostelun välillä. Palautumiselle on annettava aikaa, sillä vain palautunut elimistö ottaa vastaan harjoitusärsykkeitä. Puhutaan ns. superkompensaatiosta (12), jossa elimistö palautuu levon myötä harjoitteluärsykkeen jälkeen uudelle tasapaino- ja harjoitustasolle. Tämä on yhtä kuin suorituskyvyn paraneminen. Hälytysreaktio vastaa tilapäistä ylikuormitustilaa, joka kuuluu jokaisen urheilijan harjoitteluun pyrittäessä parantamaan suorituskykyä ja saavuttamaan uusi tasapainotila. Laajemmin ajatellen myös lyhytaikainen, nopeasti palautuva (maksimissaan muutaman viikon) ylikuormitustila kuuluu urheilijan normaaliin harjoitteluun kun pyritään huippusuorituskykyyn. Pitkäaikaisessa ylikuormitustilassa on ylitetty jo sopeutumisvaihe ja yksilöllinen sopeutumiskynnys ja ollaan matkalla uupumusvaiheeseen ja urheilijan burn out -tilaan, joka ilmenee eri yksilöillä eri tavoin.

Urheilijan ylikuormitustilan/uupumustilan kehittymiseen osallistuvat sekä perifeeriset että sentraaliset tekijät. Mikä on muna ja mikä kana on epäselvää.

Urheilijan ylikuormitustilan patofysiologiasta on esitetty useita teorioita, mutta pitävää näyttöä yhdenkään puolesta ei ole. Oletettuja sentraalisia muutoksia, jotka voivat olla yhteydessä ylikuormitustilassa esiintyviin oireisiin ja löydöksiin ovat aivojen lisääntynyt 5-HT (5-hydroksitryptamiini = serotoniinipitoisuus (13), vähentynyt dopamiinipitoisuus, hypotalamuksen vajaatoiminta, aivolisäkkeen toiminnan muutokset ja autonomisen hermoston toiminnan muutokset. Aivojen lisääntynyt 5-HT-pitoisuus voi aiheuttaa väsymystä ja vaikuttaa mm. mielialaan, uneen, lämmönsäätelyyn, verenpaineen säätelyyn ja korkeampiin aivotoimintoihin. Kuitenkin jo normaali tehokas fyysinen harjoittelu näyttää lisäävän aivojen 5-HT-pitoisuutta (14).

Kuormituksen yhteydessä vähentyneellä aivojen dopamiinipitoisuudella ja lisääntyneellä väsymyksen tunteella on esitetty eläintutkimuksissa olevan yhteyttä toisiinsa (15). Teoria hypotalamuksen vajaatoiminnasta (16) voi selittää monia ylikuormitustilassa esiintyviä löydöksiä, mutta siitäkään ei ole pitävää näyttöä. Myöskin aivolisäkkeen hormonierityksessä tapahtuu todennäköisesti muutoksia. Tehokkaan fyysisen harjoittelun on raportoitu mm. vaimentavan aivolisäkkeen eritystoimintaa (17). Myös feedback-loopin toiminnassa periferian ja aivolisäkkeen välillä tapahtuu mahdollisesti muutoksia (18). On myös
viitteitä lihaksiin menevän sentraalisen käskytyksen heikkenemisestä ylikuormittuneilla urheilijoilla (19).

Stressitilanteeseen ja pahaan ylikuormitustilaan liittyvät aina myös muutokset autonomisen hermoston toiminnassa (11,20). Koska autonominen hermosto säätelee monien sisäelinten toimintaa, voivat toiminnan muutoksen aiheuttamat oireet olla hyvin moninaisia (=erilaiset fyysiset oireet, joita ilmenee mahakivuista lähtien, eri ihmisillä erilaiset). Normaali fyysinen harjoittelu vaikuttaa autonomisen hermoston toiminnan tasapainoon terveydelle edullisesti lisäten lepohermoston (parasympaattinen hermosto) toimintaa suhteessa sympaattisen hermoston toimintaan (21,22,23,24).

Tilanteen edetessä ylikuormituksen puolelle yksilöstä ja kuormituksen asteesta riippuen sympaattinen hermosto aktivoituu, joka ilmenee elimistön kiihtymystilana (= äkillinen stressireaktio). Tilanne kuluttaa elimistön voimavaroja nopeasti ja sen jatkuessa elimistö uupuu. Suorituskyvyn lasku voi alkaa näkyä jo kiihtymysvaiheessa. On mahdollista, että kiihtymysvaihe ei ilmene kaikilla urheilijoilla (25), vaan tilanne etenee hiljalleen elimistön uupumustilaan.

Sentraalisen toiminnan muutos havaitaan usein sen aiheuttamana periferian toiminnan muutoksena (esim. hormonien eritys tai syketaajuuden muutos). Fyysinen harjoittelu aiheuttaa kuitenkin myös muutoksia perifeerisissä neuroendokriinisissa elimissä ja niiden toiminnassa sekä lihasten toiminnassa (sydän ja luurankolihas). Toiminta pyrkii taloudellistumaan ja tehostumaan. Tätä ilmiötä kutsutaan perifeeriseksi adaptaatioksi.
Reseptorien herkkyydessä ja mahdollisesti tiheydessä tapahtuu muutoksia (kestävyyslajeissa yleensä lasku) (27,28). Normaalin perifeerisen adaptaation ja pitkäaikaisen fyysisen ylikuormituksen aiheuttaman muutoksen erottaminen on hankalaa. On viitteitä lisämunuaisen kuorikerroksen edelleen vähentyneestä herkkyydestä ACTH:lle (jo normaali harjoittelu vähentää herkkyyttä (29,30,31)) ylikuormitustilassa. Pitkäaikaisen ylikuormituksen merkkinä on myös pidetty vähentynyttä seerumin vapaan testosteronin pitoisuutta (32). Muutokset seerumin vapaan testosteronin pitoisuudessa heijastelevat kuitenkin muutoksia harjoittelun määrässä (33,34), ja testosteronipitoisuuksien mittaaminen ei siis ole spesifinen ylikuormittuneisuuden mittari. Vähentynyt sukuhormonien eritys voi olla myös sentraalista alkuperää (35). On myös esitetty, että pitkäaikainen ylikuormitus saattaa aiheuttaa palautumattoman soluvaurion sydän- ja luurankolihaksessa. Tämä voisi selittää urheilijoiden kyvyttömyyden päästä alkuperäiselle suoritus- ja harjoittelutasolle vaikean ja pitkällisen ylikuormitustilanteen jälkeen.

Ylikuormitustilan parhaana hoitokeinona täytyy edelleen pitää preventiota. Harjoittelun jaksottaminen oikein, siten että kuormitus ja lepoaika jaksottelevat oikeassa suhteessa, on oleellista (38). Tämä suhde tulee mitoittaa kullekin yksilölle sopivaksi, joten toisen urheilijan harjoitusohjelman seuraaminen ei ole eduksi kenellekään. Jaksottamisessa puhutaan mikro-, mezzo- ja makrosykleistä. Mikrosykli on 1–2 viikkoa, jona aikana kuormittavat ja kevyet harjoitukset jaksottelevat tarkoituksenmukaisella tavalla. Mezzosykli (kokonaiskesto esim. 1 kuukausi) sisältää 3–4 mikrosykliä, joista 1–2 sykliä on kokonaisrasittavuudeltaan kevyitä ja 2–3 sykliä kuormittavampia. Harjoitusvuosi on jaettu makrosykleihin esim. harjoituskausien mukaan. Yksi makrosykli voi sisältää 2–4 mezzosykliä.


vielä lopuksi aiempaan hermosolujen energiatalousongelmaan kommetti:

hermosolut voivat käyttää ravinnokseen ainoastaan glukoosia, josta siis tehdään ATP:tä. ATP (adenosiini-tri-fosfaatti) on tärkein muoto mihin energiaa elimistössä "sidotaan" tai pikemminkin muokataan käyttöä varten (ts. ei varastoon fläsäksi tai glykogeeniksi). Kaikki kudokset käyttävät ATP:tä, koska siitä on helppo vapauttaa energiaa ja toisaalta valmiiseen peruskompleksiin (AMP(-mono-), ADP(-di-)) taas liittää fosforihappotähteitä, eli varastoida energiaa uudelleen käytettäväksi. Hermosolut eivät kuitenkaan voi käyttää esim. rasvoja energianlähteenään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom