Hedelmäsokeria palkkariin ?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ak8400
  • Aloitettu Aloitettu
(liha)pyörykkä sanoi:
näin ollen nopealla hiilihydraatilla tämä ylitarjonta tilanne olisi todennäköisempää kuin jollain hitaasti imeytyvällä hiilihydraatilla (hitaasti imeytyvä ehtii ainoastaan korvaamaan menekin).

Periaatteessa kain noin, käytännön vaikutuseroja on varmaan aika vaikea arvioida. Varsinkin, kun sitä hiilihydraattia harvemmin syödään yksinään, eli siihen imeytymiseen vaikuttaa melkoisen moni asia. Toisaalta sitä rasvaakin poltellaan siellä koko ajan ja nopean hiilarin jälkeen ollaan nopeammin rasvanpoltossa, kuin hitaamman hiilarin jälkeen, eli ota näistä nyt sitten selvää.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tahvo Tohveli sanoi:
Periaatteessa kain noin, käytännön vaikutuseroja on varmaan aika vaikea arvioida. Varsinkin, kun sitä hiilihydraattia harvemmin syödään yksinään, eli siihen imeytymiseen vaikuttaa melkoisen moni asia. Toisaalta sitä rasvaakin poltellaan siellä koko ajan ja nopean hiilarin jälkeen ollaan nopeammin rasvanpoltossa, kuin hitaamman hiilarin jälkeen, eli ota näistä nyt sitten selvää.
OK, no se siitä! let's keep it simple! Eli yritetään pitää perusasiat kunnossa, niin läskiä palaa ja lihas kasvaa (ei tosin yhtäaikaa) :)
 
Tahvo Tohveli sanoi:
nopean hiilarin jälkeen ollaan nopeammin rasvan<B>poltossa</B>

Veren insuliinin konsentraation ollessa alle 13 µU/ml, lipolyysi on voimakkaasti ja eksponentiaalisesti stimuloitu (Campbell ym. 1992; Coppack ym. 1994). Insuliinin konsentraation ollessa korkeampi, maksan glukoosin vapautusta (26 µU/ml) ja lipolyysiä inhiboidaan (13 µU/ml) ja vielä korkeammilla konsentraatioilla myös hiilihydraattien kuljetusta mm. lihas- ja rasvakudokseen stimuloidaan (Groop ym. 1989;Londos ym. 1985; Lonroth & Smith 1986; Nurjhan ym. 1986). Paljon korkeammilla konsentraatioilla (44 µU/ml), insuliini inhiboi myös lipidien hapetusta (Campbell ym. 1992). Insuliini vaikuttaa myös suoraan solumetabolian hiilihydraattien käyttöä lisäävästi stimuloimalla glykolyysiä ja glukoosin hapetusta vaikuttamalla entsyymien aktiivisuuksiin ja synteesiin (Borer 2003).

Lähde: INSULIINISTA © JUHA HULMI 2004

Wikipedia: Lipolysis is the breakdown of fat stored in fat cells. During this process, free fatty acids are released into the bloodstream and circulate throughout the body.

Tämän mukaan pienetkin insut inhiboi FFA:n vapautusta, mutta ei siis rasvan oksidaatiota. Miten veren FFA-pitoisuus vaikuttaa rasvanpolttoon? Periaatteessahan korkeammat pitoisuudet lisää rasvan käyttöä. Esim. kofeiini vapauttaa FFA:ta mutta lisääkö se rasvanpolttoa? Korkeat FFA-pitoisuudet lisääväät insuliiniresistenssiä (voin etsiä lähteen).
 
Mun tietääkseni, mitä enemmän vapaita rasvahappoja on kierrossa niin sitä paremmin käytännössäkin rasva "palaa". Edelleen AFAIK, hankalan rasvan (alaselkä, naisilla jalat) alueella rasvan katoaminen on pitkälti siitä kiinni miten rasvat saadaan yleensä vapautettua kiertoon ja toisaalta kuljetettua alueelta pois.

Korkeat pitoisuudet tosiaan lisäävät insuresistenssiä, tuo tapahtuu esimerkiksi lowcarbilla kun matalat insut nostavat rasvahappojen määrää. Sinällään jännä efekti kun suoriltahan ajattelisi että matalat insutasot nostavat herkkyyttä kun kroppa oikein odottaa hiilaria, mutta siinä käy ilmeisesti päinvastoin. Täyspaaston jälkeen olen kuullut jopa puhuttavan ohimenevästä diabeteksen kaltaisesta tilanteesta. (Lähde: hämärä muistikuva :) )
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom