Onko sillä? Insuliinin rasvanpolttoa estävän ominaisuuden kannaltahan periaatteessa kannattaisi syödä mahdollisimman nopeita sokereita.
Jos otat päivässä 200grammaa hiilareita maltosta, niin insuliinitasot tekee aikamoisia piikkejä, joiden aikana rasvanpoltto katkeaa. Jos puolestaan syöt ruisleipää vastaavan määrän, pysyy insuliinitasot matalalla ja tasaisena. Käsittääkseni kuitenkin lihasten glykogeenitasoihin vain absoluuttisella grammamäärällä on vaikutusta (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta esim. fruktoosi), ei niinkään glykeemisellä indeksillä. Eli mitä nopeampaa hiilihydraattia nauttii, sen epäedullisempaa laihdutukselle.
Verensokeri laskee, ilman syömistä se on jo valmiiksi alhaalla.
Itseasiassa verensokerimäärä on mahdollista saada tuolla tavoin jopa alemmas kuin paastotilalla. Sehän insuliinin yksi vaikutuksista/tehtävistä onkin, laskea verensokeria. Vastaava takaisinkytkentämekanismi kuin esim. kyykyn jälkeisellä testosteronivajeella. Eli kokonaisvaltaiset suoritukset nostavat kehon hormonitasoja LH:n kautta. Testosteronin noustua korkealle elimistö päättää ettei LH:ta enää tarvitse erittää, jolloin jonkinajan kuluttua testotasot jopa matalammalla kuin ennen treeniä.
Eli kalorivaje on molemmissa tapauksissa sama? Muuten en oikein seurannut tuota esimerkkiä, jos harjoitus kuluttaa enimmäkseen glykogeenivarastoja, niin kroppahan treenin jälkeen täyttää niitä hiilareista. Jos glykogeenia ei kuluteta, niin hiilareita käytetään energiaksi ja rasvaa poltetaan vähemmän. Käisttäkseni tuo HIIT liikkuu aika reilusti siellä glykogeenipuolella muutenkin energiantuotannon kannalta, eikö?
Kalorivaje molemmissa täsmälleen sama, mutta ei ole kuitenkaan yhdentekevää poltetaanko rasvaa lihasten polttoaineeksi vai epäsuorasti aineenvaihdunnan ja elintoimintojen ylläpitoon. Näinollen uskoisin että ei ole sama asia poltetaanko lenkillä hiilareita vai rasvakudosta. Mutta korostan nyt kuitenkin että tämä on vain ns. mutua. Tietotaito ei riitä parempiin perusteluihin. Kuitenkin samaa käytäntöä tuntuvat alan ammattilaisetkin/valmentajat neuvomaan, eli aamuaerobinen tyhjällä vatsalla.
Tärkeintä kuitenkin on varmaan nähdä se metsä, eikä vain puita.
Edit: niin tuon HIIT:n aikana tapahtuva energian kulutus on lähinnä glykogeeniä verottava. Intervallitreenin idea ei kuitenkaan rajoitu itse suoritukseen, vaan syke pysyy treenin jälkeen noin tunnin verran koholla, jolloin kaloreita palaa levossakin (samaa ei saavuteta matasykkeisellä lenkillä), näin ollen myös rasvaa palaa. Tuon tyyppisessä treeni sitäpaitsi kulutta hyvin nopeasti ne lihaksen glykogeenit, jolloin rasvan palaminen alkaa hyvin nopeasti