Hedelmäsokeria palkkariin ?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ak8400
  • Aloitettu Aloitettu
(liha)pyörykkä sanoi:
Jos tankkaat tarpeeksi hiilareita ennen rasvanpolttotreeniä, ei rasvakudosta tarvitse purkaa koska hiilihydraatteja on ensisijaisena polttoaineena.

Mistä se energia otetaan sillä aikaa, kun treenin jälkeen täytetään niitä harjoituksessa kuluneita hiilarivarastoja?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
(liha)pyörykkä sanoi:
Tuolla sun teorialla lähtee mm. HIIT:ltä pohja pois. Sekoitat nyt hieman kaksi asiaa. Se että pitkäaikaisella kalorivajeella saavutetaan ns. "aineenvaihdunnallista" rasvanpolttoa, ei tarkoita sitä etteikö aerobisen ajankohdalla olis mitään merkitystä. Jos tankkaat tarpeeksi hiilareita ennen rasvanpolttotreeniä, ei rasvakudosta tarvitse purkaa koska hiilihydraatteja on ensisijaisena polttoaineena. Rasvaa tietysti palaa pitkällä tähtäimellä jokatapauksessa koska mennään miinuskaloreilla (eli kaloreita saadaan vähemmän kuin kulutetaan), mutta tuosta aeobisesta ei sinun tapauksessasi ole muuta hyötyä kuin lisäämään sitä kaloreiden kulutusta. Esim. tunnin lenkki kuluttaa n. 400kcal (riippuu tietysti massasta jne.). Tyhjällä vatsalla treenatessa tämä energia otetaan rasvakudoksesta, eikä hiilihydraateista. Jos tankkaat hiilareita niin energia otetaan niistä. Eli treenillä aiheutetaan hetkellisesti suhteellisen korkea energiankulutus, jolloin elimistön on pakko purkaa energiaa tasatakseen kalorivajeen purkamalla fläsää.

Hetkellisellä kulutuksella ei ole mitään vaikutusta, eikä myöskään sillä mistä sen aikana otetaan energia. Pelkällä liikunnalla ei voi saavuttaa hyviä tuloksia laihtumisessa vaan aina on myös tarkistettava ruokavaliota. Esim -0.5kg/viiko fläsää vaatii 500kcal tuntikulutuksella tehävän lenkin 18 kertaa viikossa eli 3h per päivä. Joten on helpompaa ottaa se -500kcal ravinnosta pois ja sama vaikutus ilman lenkkejä. Se mitä energiaa käytetään lenkin aikana ei vaikuta ollenkaan oli se hh tai rasvaa tai proteiinia.
 
kas-vain sanoi:
Esim -0.5kg/viiko fläsää vaatii 500kcal tuntikulutuksella tehävän lenkin 18 kertaa viikossa eli 3h per päivä.

Nyt en oikein seuraa tätä laskukaavaa, miten olet päätynyt tuollaisiin lukuihin?
 
kas-vain sanoi:
Hetkellisellä kulutuksella ei ole mitään vaikutusta, eikä myöskään sillä mistä sen aikana otetaan energia. Pelkällä liikunnalla ei voi saavuttaa hyviä tuloksia laihtumisessa vaan aina on myös tarkistettava ruokavaliota. Esim -0.5kg/viiko fläsää vaatii 500kcal tuntikulutuksella tehävän lenkin 18 kertaa viikossa eli 3h per päivä. Joten on helpompaa ottaa se -500kcal ravinnosta pois ja sama vaikutus ilman lenkkejä. Se mitä energiaa käytetään lenkin aikana ei vaikuta ollenkaan oli se hh tai rasvaa tai proteiinia.

Näkökulmasi perustuu nyt pelkästään kaloriteoriaan (syö vähemmän kaloreita kuin kulutat niin rasvaa palaa). Se pitää hyvin pitkälti paikkansa mutta ei ole aukoton. Esim. 5min HIIT-treenillä rasvanpoltto on osittain hormonitasoja stimuloivan vaikutuksen aiheuttamaa, eikö niin? Lisäksi Hiilihydraatteja nauttimalla insuliinitasot on korkeammat, joka häiritsee rasvan polttoa. Mikäli insuliinin määrällä ei olisi mitään merkitystä rasvan muodostumiseen/purkamiseen, niin ei olisi mitään merkitystä mistä lähteistä päivän hiilarigrammamäärä otettaisiin. Toinen, ehkä epäolennaisempi haitta korkeammasta insuliinitasosta suoritukseen on se että verensokeri laskee, jolloin suorituskyky laskee, ja tätä kautta kalorien kulutuskin laskee.
Jos otetaan hyvin teoreettisesti esimerkiksi kaksi henkilöä joilla molemmilla aineenvaihdunnan peruskulutus on 2000kcal. Lisäksi he liikkuvat 500kcal:n verran. Kokonaiskulutus siis 2500kcal. Käytetään tässä kohtaa perusdieetin -500kcal vajetta. Esimerkkitapaus nro.1 tekee treeninsä tyhjin vatsoin, jolloin energia otetaan pääasiassa rasvakudoksesta. Näin ollen siis lihasten tarvitsema kalorimäärä on tyydytetty rasvavarastoista otetuilla kaloreilla. Henkilö syö siis aineenvaihdunnan kuluttaman verran (lepotilan kalorinkulutus) kaloreita ravintona, tässä tapauksessa 2000kcal. Toisessa tapauksessa puolestaan henkilö tekee aerobisen hiilaritankkauksen kanssa, jolloin pääosa energiasta otetaan hiilareista. Henkilö on siis jo syönyt 500kcal:n verran energiaa ennen treeniä. 2000kcal:sta jää tämän jälkeen treenin jälkeiseksi lepoajaksi 1500kcal energiaa ns. aineenvaihduntaan. Oletetaan nyt siis että nämä kaverit eivät liiku, vaan ovat lepotilassa. Näin ollen toisessa tapauksessa rasvanpolttoefekti aiheutuu siitä että elimistö joutuu myöhemmin purkamaan varastoja elimistön aineenvaihdunnan käyttöön jotta se voisi toimia normaalisti (treenin kalorivaje on siis tyydytetty ulkoisella ravinnolla). Ensimmäisessä puolestaan rasvaa puretaan suoraan lihasten polttoaineeksi. Elimistöhän pyrkii hidastamaan aineenvaihduntaa mikäli ravinnosta (nimenomaan) ei saada tarpeeksi rasvaa ja energiaa aineenvaihdunnan ylläpitoon. Toisessa tapauksessa on siis aineenvaihdunnan hidastuminen melko todennäköistä. Helpompaahan keholle on ottaa ravinnosta rasvaa kuin purkaa sitä kudoksesta. Tässä nyt on varmasti vain yksi näkökohta, joten ihan hyvä käydä keskustelua aiheesta.
 
(liha)pyörykkä sanoi:

En rupea kiistelemään. Olet varmasti MYÖS oikeassa. Ero näiden 2 tapauksen välillä vaikka 2kk tarkastelujaksolla on todennäköisesti olematon tai hyvin pieni. Tarkoitukseni on että rasvaa palaa pidemmällä tähtäimellä kunhan syö vähemmän kuin kuluttaa ihan sama onko insua veressä sillä hetkellä vai ei. Voi olla, että rasvan palamista voi tehostaa kikkailemalla ruokailujen suhteen, mutta uskoisin, että vaikutus on suht pieni. Joten näille alottelijoille jotka miettivät "juonko palkkarin vasta ylihuomenna kun se kerta lopettaa rasvanpalamisen...." sanoisin, että ihan hevon humpan häntä niiden ruokailujen suhteen kunhan on perusasiat kunnossa dietillä. Elikä makrojakaumat ja lepo ja treeni. :kippis1:
 
trebla sanoi:
Eikös 1kg läskiä ole yhtä kuin 7900kcal ? Eli 15h 48min lenkkeilyä riittää :P


En ole nyt satavarma paljon ihmisen rasvassa on energiaa, mutta mielestäni siinä on ~9000kcal. Ainaskin 1kg rypsiöljyssä on 8840kcal.
 
Ihmisen rasvakudos ei ole kokonaan rasvaa vaan siinä on myös vettä, sidekudosta ja solujen aineksia, joten ihmisen rasva kg sitoo lähelle sen 7000 kcal energiaa. En muista tarkkoja lukuja.

Pyörykkä on mielestäni oikeassa siinä, että ennen lenkkiä ei kannatta hirveästi insuliini tasoja nostella, kun tällöin rasvanpoltto vähenee. Elimistö ei pysty käyttämään tällöin "optimaalisesti" energia varastojaan, joten osa lenkin tehosta voi mennä hukkaan. Teoriassa tämän kuintenkin kroppa kompensoi pitkällä aikavälillä. Lisäksi aerobisella on mahdollista saada elimistön rasvametaboliaa parannettua. Tätä ei tapahdu, jos aina vedetään hiilari paukkuja ennen lenkkiä. Se on kuitenkin totta, että ihan hirveästi ei pitäisi asialla olla väliä (pois lukien psykologiset tekijät), koska sen lenkin tekee. Illalla tehtynä sen lenkin aiheuttama perusaineenvaihdunnan lisäys pitäisi olla teoreettisesti sama kuin aamulla tehtynä.

Tärkeintä on kuitenkin saada energia kulutus miinukselle. Hyvä pointi aerobisten puolesta on, että ne nostavat energian kulutusta niin perusaineenvaihduntaa nostamalla kuin suoralla kulutukselle. Tämä antaa luvan syödä enemmän, että kulutus pysyy halutuissa rajoissa. Diettauksesta tulee helpompaa. Lisäksi HIIT:iä tukeva pointi on, että se on "lajinomaisempaa" vs. kevyt tasavauhtinen. Mielestäni kannattaa kuintenkin yhdistellä molempia ( think outside the box ;) ). HIIT pitäisi olla teoreettisesti hyvää tehokkaan perusaineenvaihdunnan nousun ja lihasten säästämisen takia, mutta hitaampi tasavauhtinen parantaa lihasten verenkiertoa, pitää sydämmen kunnossa ja toimii aktiivisena palautumisena. Kaikki nämä tekijät auttaa elimistöä palautumaan teoreettisesti nopeammin.

Kaikki tämä on kuitenkin vain teoriaa, joten kokeilkaa mikä itselleen sopii parhaiten ( läski lähtee, mutta lihas ei). Ei tosiaan kannattaa uskoa, että joku tietty juttu on ainut ja oikea, kun se ei varmasti ole sitä.
 
kas-vain sanoi:
En ole nyt satavarma paljon ihmisen rasvassa on energiaa, mutta mielestäni siinä on ~9000kcal. Ainaskin 1kg rypsiöljyssä on 8840kcal.

Tohtori Tolosen mukaan kilo ihmisrasvaa vastaa ~7700kcal. Tiedän, että Tolosen jutut ovat mitä ovat, mutta eiköhän tuo tieto ole melko varmasti faktaa. Tässä vielä sivu mistä tieto löytyi: http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/kalorit.html
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Mikäli insuliinin määrällä ei olisi mitään merkitystä rasvan muodostumiseen/purkamiseen, niin ei olisi mitään merkitystä mistä lähteistä päivän hiilarigrammamäärä otettaisiin.

Onko sillä? Insuliinin rasvanpolttoa estävän ominaisuuden kannaltahan periaatteessa kannattaisi syödä mahdollisimman nopeita sokereita.

(liha)pyörykkä sanoi:
Toinen, ehkä epäolennaisempi haitta korkeammasta insuliinitasosta suoritukseen on se että verensokeri laskee, jolloin suorituskyky laskee, ja tätä kautta kalorien kulutuskin laskee.

Verensokeri laskee, ilman syömistä se on jo valmiiksi alhaalla.

(liha)pyörykkä sanoi:
Henkilö on siis jo syönyt 500kcal:n verran energiaa ennen treeniä. 2000kcal:sta jää tämän jälkeen treenin jälkeiseksi lepoajaksi 1500kcal energiaa ns. aineenvaihduntaan.

Eli kalorivaje on molemmissa tapauksissa sama? Muuten en oikein seurannut tuota esimerkkiä, jos harjoitus kuluttaa enimmäkseen glykogeenivarastoja, niin kroppahan treenin jälkeen täyttää niitä hiilareista. Jos glykogeenia ei kuluteta, niin hiilareita käytetään energiaksi ja rasvaa poltetaan vähemmän. Käisttäkseni tuo HIIT liikkuu aika reilusti siellä glykogeenipuolella muutenkin energiantuotannon kannalta, eikö?
 
Anteeksi nyt kun hyödynnän toisten keskusteluja mutta asia on niin pieni että ei tuntunut tarpeelliselta aloittaa uutta. on tullut semmonen käsitys että kreatiinia kannattaa nauttia proteiinijuoman kanssa (tai vastaavan) minulla on dextroa ja kreatiini kuuri. voiko tämmöisen seoksen tehdä yksinkertaisesti vain puoleen litraan vettä desi dextroa ja 5g kreatiinia... tämä siis 4 kertaa päivässä.
 
zawqe sanoi:
voiko tämmöisen seoksen tehdä yksinkertaisesti vain puoleen litraan vettä desi dextroa ja 5g kreatiinia... tämä siis 4 kertaa päivässä.

Itse otan kreatiinia 5-10g reenin jälkeen palkkarissa, sen enempää en osaa sanoa kreatiinin käytöstä. Mutta älä nyt ihmeessä ota tuollaisia määriä dekstroosia päivässä! Sehän on pelkkää glukoosia ja nopeimpia hiilareita mitä löytyy.
 
Onko sillä? Insuliinin rasvanpolttoa estävän ominaisuuden kannaltahan periaatteessa kannattaisi syödä mahdollisimman nopeita sokereita.

Jos otat päivässä 200grammaa hiilareita maltosta, niin insuliinitasot tekee aikamoisia piikkejä, joiden aikana rasvanpoltto katkeaa. Jos puolestaan syöt ruisleipää vastaavan määrän, pysyy insuliinitasot matalalla ja tasaisena. Käsittääkseni kuitenkin lihasten glykogeenitasoihin vain absoluuttisella grammamäärällä on vaikutusta (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta esim. fruktoosi), ei niinkään glykeemisellä indeksillä. Eli mitä nopeampaa hiilihydraattia nauttii, sen epäedullisempaa laihdutukselle.


Verensokeri laskee, ilman syömistä se on jo valmiiksi alhaalla.

Itseasiassa verensokerimäärä on mahdollista saada tuolla tavoin jopa alemmas kuin paastotilalla. Sehän insuliinin yksi vaikutuksista/tehtävistä onkin, laskea verensokeria. Vastaava takaisinkytkentämekanismi kuin esim. kyykyn jälkeisellä testosteronivajeella. Eli kokonaisvaltaiset suoritukset nostavat kehon hormonitasoja LH:n kautta. Testosteronin noustua korkealle elimistö päättää ettei LH:ta enää tarvitse erittää, jolloin jonkinajan kuluttua testotasot jopa matalammalla kuin ennen treeniä.


Eli kalorivaje on molemmissa tapauksissa sama? Muuten en oikein seurannut tuota esimerkkiä, jos harjoitus kuluttaa enimmäkseen glykogeenivarastoja, niin kroppahan treenin jälkeen täyttää niitä hiilareista. Jos glykogeenia ei kuluteta, niin hiilareita käytetään energiaksi ja rasvaa poltetaan vähemmän. Käisttäkseni tuo HIIT liikkuu aika reilusti siellä glykogeenipuolella muutenkin energiantuotannon kannalta, eikö?

Kalorivaje molemmissa täsmälleen sama, mutta ei ole kuitenkaan yhdentekevää poltetaanko rasvaa lihasten polttoaineeksi vai epäsuorasti aineenvaihdunnan ja elintoimintojen ylläpitoon. Näinollen uskoisin että ei ole sama asia poltetaanko lenkillä hiilareita vai rasvakudosta. Mutta korostan nyt kuitenkin että tämä on vain ns. mutua. Tietotaito ei riitä parempiin perusteluihin. Kuitenkin samaa käytäntöä tuntuvat alan ammattilaisetkin/valmentajat neuvomaan, eli aamuaerobinen tyhjällä vatsalla.
Tärkeintä kuitenkin on varmaan nähdä se metsä, eikä vain puita.

Edit: niin tuon HIIT:n aikana tapahtuva energian kulutus on lähinnä glykogeeniä verottava. Intervallitreenin idea ei kuitenkaan rajoitu itse suoritukseen, vaan syke pysyy treenin jälkeen noin tunnin verran koholla, jolloin kaloreita palaa levossakin (samaa ei saavuteta matasykkeisellä lenkillä), näin ollen myös rasvaa palaa. Tuon tyyppisessä treeni sitäpaitsi kulutta hyvin nopeasti ne lihaksen glykogeenit, jolloin rasvan palaminen alkaa hyvin nopeasti
 
trebla sanoi:
Itse otan kreatiinia 5-10g reenin jälkeen palkkarissa, sen enempää en osaa sanoa kreatiinin käytöstä. Mutta älä nyt ihmeessä ota tuollaisia määriä dekstroosia päivässä! Sehän on pelkkää glukoosia ja nopeimpia hiilareita mitä löytyy.

joo siis tos on kämmi se annos oli puol desii dextroo. mut onkoha seki liikaa.. vai.. ei tosta puolesta destä paljoo alemmaks pääse kun pakkauksessakin suositellaan että puo desii
 
zawqe sanoi:
joo siis tos on kämmi se annos oli puol desii dextroo. mut onkoha seki liikaa.. vai.. ei tosta puolesta destä paljoo alemmaks pääse kun pakkauksessakin suositellaan että puo desii
Erään tutkimuksen mukaan kreatiini imeytyy yhtä tehokkaasti otettuna normaali ruoan kanssa. Itse otan tunnin verran aterian jälkeen, jolloin insuliinitasot on aterian jäljiltä muutenkin koholla. Toinen hyvä vaihtoehto on laittaa kreatiini palautusjuomaan. Mun mielestä hiukan turhaa tuo sokereiden ottaminen kreatiini kanssa.
 
Vaikka kaikella tällä ei ehkä käytännössä olekaan kovinkaan paljon merkitystä (siis jos katsoo tuloksia vaikka 2kk päästä), mutta itse teen ainakin mielummin "oikein", eli jos ei muuta, psyykkinen takijä vaikuttaa :) Joskus ihan teoreettinen pohdinta on ihan jees ;)
 
onko 1 desi protskua (100% whey) ja saman verran maltoa sopiva määrä palkkariin? Painoa mulla on joku 71kg tällä hetkellä ja tarkotus nyt olisi saada jonkun verran lihasmassaa lisää mutta MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN läskiä kuitenkin, tässä kuitenkin kisat tulossa muutaman kuukauden päästä ja painoluokassa pitäisi pysyä..

Tuntuu että kertyy tuota rasvaa turhan herkästi mulle.
 
anticube sanoi:
onko 1 desi protskua (100% whey) ja saman verran maltoa sopiva määrä palkkariin? Painoa mulla on joku 71kg tällä hetkellä ja tarkotus nyt olisi saada jonkun verran lihasmassaa lisää mutta MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN läskiä kuitenkin, tässä kuitenkin kisat tulossa muutaman kuukauden päästä ja painoluokassa pitäisi pysyä..

Tuntuu että kertyy tuota rasvaa turhan herkästi mulle.
On kai se ihan sopiva määrä... Mutta lähinnä painon kehittymiseen vaikuttaa muu ruokavalio, ei yksittäinen palkkari. Tuostahan saat 500kcal (tai sinne päin) energiaa lisää.
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Onko sillä? Insuliinin rasvanpolttoa estävän ominaisuuden kannaltahan periaatteessa kannattaisi syödä mahdollisimman nopeita sokereita.

Jos otat päivässä 200grammaa hiilareita maltosta, niin insuliinitasot tekee aikamoisia piikkejä, joiden aikana rasvanpoltto katkeaa. Jos puolestaan syöt ruisleipää vastaavan määrän, pysyy insuliinitasot matalalla ja tasaisena. Käsittääkseni kuitenkin lihasten glykogeenitasoihin vain absoluuttisella grammamäärällä on vaikutusta (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta esim. fruktoosi), ei niinkään glykeemisellä indeksillä. Eli mitä nopeampaa hiilihydraattia nauttii, sen epäedullisempaa laihdutukselle.
Tuo viimeinen lause on mielestäni totta, mutta todistapa tämä kaikki ainoastaan insuliinin vaikutuksilla, niin kuin haluat hirveästi väittää. Ei insuliini ole mikään kaikki voipa hormooni. Lisäksi kerroit vain tuossa mitä tapahtuu kun niitä eri maltoa tai ruisleipää syödään. Et mitenkään edes yrittänyt todistaa viimeistä lausettasi vaan sanoit sen kuin se olisi ollut joku universaali totuus jota ei tarvitse todistaa. Jotain selityksiä edes miksi luulet asian olevan näin. Kiitos. Siihen on ihan eri perustelut kuin joku yksittäin hormooni. Ihminen ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen.

tahvo tohveli sanoi:
Verensokeri laskee, ilman syömistä se on jo valmiiksi alhaalla.
Eipä taida laskea paastossa normaalia alemmas. Paastossa urheiltaessa se laskee paastoon tottumattomalla ihmisellä kuitenkin helposti.

(liha)pyörykkä sanoi:
Vastaava takaisinkytkentämekanismi kuin esim. kyykyn jälkeisellä testosteronivajeella. Eli kokonaisvaltaiset suoritukset nostavat kehon hormonitasoja LH:n kautta. Testosteronin noustua korkealle elimistö päättää ettei LH:ta enää tarvitse erittää, jolloin jonkinajan kuluttua testotasot jopa matalammalla kuin ennen treeniä.
Olisi kiva, jos voisit vähän selventää mitä tarkoitit.

(liha)pyörykkä sanoi:
Kalorivaje molemmissa täsmälleen sama, mutta ei ole kuitenkaan yhdentekevää poltetaanko rasvaa lihasten polttoaineeksi vai epäsuorasti aineenvaihdunnan ja elintoimintojen ylläpitoon. Näinollen uskoisin että ei ole sama asia poltetaanko lenkillä hiilareita vai rasvakudosta. Mutta korostan nyt kuitenkin että tämä on vain ns. mutua.
Voisitko kuitenkin yrittää keksiä tälle pointille jotain perusteluja? On nimittäin aika rankkaa mutua.

Sanotaanpa vaikka, että sä vedät heti kun suoritus alkaa 50 g hiilareita. Tällöin insuliini tasot eivät ehdi nousta merkitsevästi, koska lihasten insuliiniresistenssi laskee ja glukoosin sisään otto herkistyy rasituksen takia niin paljon, että kaikki glukoosi menee soluihin jo alhaisemmilla insuliini määrillä. Ainut merkittävä ero syntyy kun glukoosia poltetaankin huomattavasti enemmän energiaksi verrattuna rasvaan. Onko tämä nyt sitten ollut parempi juttu kun poltettiin glukoosia lenkillä rasvan sijaan ja eihän tässä ne sinun mainitsemat insuliini tasot nousseet. Onko tämä parempaa vai huonompaa urheilua rasvanpolton kannalta?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom