Hedelmäsokeria palkkariin ?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ak8400
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Muistelisin lukeneeni jostain jhulmin linkistä,että palautusjuomassa olis hyvä tollanen glukoosi-fruktoosi yhdistelmä,joka mullakin käytössä ja toimivan tuntuu.
 
Lightweight sanoi:
Eipä taida laskea paastossa normaalia alemmas. Paastossa urheiltaessa se laskee paastoon tottumattomalla ihmisellä kuitenkin helposti.

Mikä on "normaali"? Keho pitää veren glukoosipitoisuuden tietyissä rajoissa, mutta toki se glukoosipitoisuus kohoaa aterian jälkeen.

Edelleen, jos ajatellaan tässä asiassa vain insuliinia, niin parastahan olisi tosiaan syödä pari ateriaa mahdollisimman nopeita hiilareita, joilla saadaan nopea verensokerin nousu ja lasku ja saadaan jälleen insuliinipitoisuus alas.
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Mikä on "normaali"? Keho pitää veren glukoosipitoisuuden tietyissä rajoissa, mutta toki se glukoosipitoisuus kohoaa aterian jälkeen.
Normaalit rajat on mielestäni ne, jotka eivät aiheuta oireita.

Tahvo Tohveli sanoi:
Edelleen, jos ajatellaan tässä asiassa vain insuliinia, niin parastahan olisi tosiaan syödä pari ateriaa mahdollisimman nopeita hiilareita, joilla saadaan nopea verensokerin nousu ja lasku ja saadaan jälleen insuliinipitoisuus alas.
Eipäs, kun parastahan tällä ajatusmallilla olisi syödä pääasiassa rasvoja, jotka eivät paljon insuliinin heittelyä aiheuta. Ainaista über rasvan polttoa. :hyper:
 
Lightweight sanoi:
Tuo viimeinen lause on mielestäni totta, mutta todistapa tämä kaikki ainoastaan insuliinin vaikutuksilla, niin kuin haluat hirveästi väittää. Ei insuliini ole mikään kaikki voipa hormooni. Lisäksi kerroit vain tuossa mitä tapahtuu kun niitä eri maltoa tai ruisleipää syödään. Et mitenkään edes yrittänyt todistaa viimeistä lausettasi vaan sanoit sen kuin se olisi ollut joku universaali totuus jota ei tarvitse todistaa. Jotain selityksiä edes miksi luulet asian olevan näin. Kiitos. Siihen on ihan eri perustelut kuin joku yksittäin hormooni. Ihminen ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen.
Siis selitystä miksi nopeat sokerit on huonompia laihdutuksessa kuin hitaat, mikäli oikein ymmärsin? No, ensiksikin mitä korkeampi hiilarin Glykeeminen indeksi on, sitä korkeammalle verensokeripitoisuudet nousevat tietyssä ajassa. Mitä nopeampi sokeri, sitä suurempi osa siitä on käytännössä hetkellisesti ylimääräistä ja tämä ylimäärä konvertoidaan rasvaksi. Tosin esimerkiksi treenin jälkeen tätä ongelmaa ei muodostu, vaan kaikki menee hyötykäyttöön. Hitaammin imeytyvillä hiilihydraateilla ei ole samaa ongelmaa, koska ne eivät nosta verensokeria hetkellisesti korkealle, vaan pitävät sen tasaisena. Näin ollen on vähemmän todennäköistä että siitä muodostuisi keholle hetkellisesti ylitarjontaa. On siis täysin eri asia otatko kerralla 100grammaa sitä maltoa, vai samanverran ruisleipää, sillä jälkimmäisen muodostuminen glukoosiksi vie sen verran kauan että kaikki käytetään todennäiköisesti hyödyksi. 100g:sta maltoa päätyy uskoakseni jo huomattavasti muualle kuin tarkoituskohteeseen. Toinen tärkeä syy siihen että glykeemisesti korkealla indeksillä varustetut hiilarit lihottaa enemmän, on juuri se insuliinin määrä. Vaikka insuliinin eritys laskee alas lyhyemmän ajan kuluttua kuin hitailla sokereilla, niin sen kokonaismäärä on kuitenkin suurempi. Insuliini kuitenkin on anabolista rasvakudokselle, halusimmepa me sitä tässä tai emme.

Lightweight sanoi:
Olisi kiva, jos voisit vähän selventää mitä tarkoitit.
No viittasin tässä insuliinin vastaavanlaiseen käyttäytymiseen. Vai tarkoititko selvennystä tuohon LH<->testosteroni hommeliin?

Lightweight sanoi:
Voisitko kuitenkin yrittää keksiä tälle pointille jotain perusteluja? On nimittäin aika rankkaa mutua.
En pysty paremmin perustelemaan tätä. Maalaisjärjellä pääteltynä siinä jälkimmäisessä vaihtoehdossa kuitenkin pitkällä tähtäimellä tapahtuisi aineenvaihdunnan hidastumista. En tiedä mitä muita vaikutuksia voi aiheutua siitä että rasvaa ei kuluteta suoraan lihaksen polttoaineeksi, vaan että lenkillä kulutettaisiin vain hiilareita, ja rasvaa palaisi enemmän "epäsuorasti". Yleisesti kuitenkin asiantuntijat suosittelee tuota rasvanpolttotreeniä tyhjällä vatsalla, joten aion ainakin itse jatkaa samaa rataa. Uskon että he tietävät hiukan itseäni enemmän asioista.

Lightweight sanoi:
Sanotaanpa vaikka, että sä vedät heti kun suoritus alkaa 50 g hiilareita. Tällöin insuliini tasot eivät ehdi nousta merkitsevästi, koska lihasten insuliiniresistenssi laskee ja glukoosin sisään otto herkistyy rasituksen takia niin paljon, että kaikki glukoosi menee soluihin jo alhaisemmilla insuliini määrillä. Ainut merkittävä ero syntyy kun glukoosia poltetaankin huomattavasti enemmän energiaksi verrattuna rasvaan. Onko tämä nyt sitten ollut parempi juttu kun poltettiin glukoosia lenkillä rasvan sijaan ja eihän tässä ne sinun mainitsemat insuliini tasot nousseet. Onko tämä parempaa vai huonompaa urheilua rasvanpolton kannalta?
Riippuu ensinnäkin mitä hiilaria vedät, 50g maltoa nostaa jokatapauksessa merkittävästi insuliinitasoja. Muutenhan palautusjuomassakaan ei olisi muuta ideaa hiilareilla kuin glykogeenitasojen täyttäminen (eikä siis myös nopean insuliinin erittymisen avulla katabolisen tilan käätäminen anaboliseksi). Jos taas vedät 50grammaa hiilaria vaikkapa siitä ruisleivästä, niin kyseinen mälli ei ehdi edes imeytyä, niin että suorituksessa käytettäisiin sitä. Mutta vastatakseni varsinaiseen kysymykseesi, niin en tiedä mitä hyötyä tai haittaa on että suorituksessa käytetään hiilihydraatteja rasvan sijaan. Jos sinulla on asiasta enemmän tietoa niin odotan mielenkiinnolla! Itse aion kuitenkin jatkaa yleisellä ja hyväksitodetulla metodilla, ellei joku esitä päteviä perusteluja toiseen suuntaan.
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Mitä nopeampi sokeri, sitä suurempi osa siitä on käytännössä hetkellisesti ylimääräistä ja tämä ylimäärä konvertoidaan rasvaksi.

Ei toimi näin. (Jos et usko niin hae mun aloittama threadi aiheesta "hiilarit menee rasvaksi/läskiksi" tjsp.)
 
En viittinyt omaa threadia tästä aloittaa, mutta kysyisin mitä mieltä olette tosta Extreme XXl palautusjuomasta? Olen sellasia aina juonnut palkkariks kun en ole jaksanut sekoitella omia, ja noi maistuu niin perkeleen hyviltä. Hyvää protskuuhan siinä käsittääkseni on ja hiilareitten määrä aika tyrmäävä :D
Eli 50g whey protein isolate, 220g Hiilareita joista 53grammaa sokereita. Onko toi jo liian tuhti palautusjuomaksi?
Huono puolihan tossa on se, ettei sisällä kreatiinii niin joutuu ne erikseen vetämään.Eli nyt bulkki aikana noita ja sitten kun siirryn dietille tossa huhtikuussa aattelin vetää noita Mass recoveryjä(35P, 60HH), miltäs kuulostaa?
 
Shallowman sanoi:
En viittinyt omaa threadia tästä aloittaa, mutta kysyisin mitä mieltä olette tosta Extreme XXl palautusjuomasta? Olen sellasia aina juonnut palkkariks kun en ole jaksanut sekoitella omia, ja noi maistuu niin perkeleen hyviltä. Hyvää protskuuhan siinä käsittääkseni on ja hiilareitten määrä aika tyrmäävä :D
Eli 50g whey protein isolate, 220g Hiilareita joista 53grammaa sokereita. Onko toi jo liian tuhti palautusjuomaksi?
Huono puolihan tossa on se, ettei sisällä kreatiinii niin joutuu ne erikseen vetämään.Eli nyt bulkki aikana noita ja sitten kun siirryn dietille tossa huhtikuussa aattelin vetää noita Mass recoveryjä(35P, 60HH), miltäs kuulostaa?
tulee aika paljon kalliimaksi mitä jauhoista tehdyt palkkarit! kun toi mass recovery maksaa n.5€ kun normi jauhoista sekotettu tulee maksamaan n.2€ :rolleyes: ennemmin ottasin n-largea tai jotain muuta pitemmän päälle tulee aika kalliiks!
 
JSmith sanoi:
Ei toimi näin. (Jos et usko niin hae mun aloittama threadi aiheesta "hiilarit menee rasvaksi/läskiksi" tjsp.)

Jep, hiilareita ei normaalisti pahemmin rasvaksi muutella. Ja vaikka muutettaisiinkin, niin jos päästään nopeammin sen maltohiilaripaukun kuin ruisleivän jälkeen rasvanpolttoon takaisin, niin puntithan ovat loppupeleissä tasan. Pitää muistaa, että pienetkin insuliinimäärät inhiboivat lipolyysiä rasvakudoksesta ja proteiinikin nostaa sitä insuliinia. Eli tosiaan pelkällä rasvansyönnillä ei saada aikaan isoja insuliinipiikkejä, harmi vain, että se rasva voi varastoida ihan itse itsensä, eli olemme umpikujassa.
 
JSmith sanoi:
Ei toimi näin. (Jos et usko niin hae mun aloittama threadi aiheesta "hiilarit menee rasvaksi/läskiksi" tjsp.)
Eli jos verensokeripitoisuus on korkealla niin mitä sitten tapahtuu tälle ylimääräiselle? Insuliini kuitenkin muuttaa ylimääräistä hiilihydraattia rasvaksi, eikös vain?
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Jep, hiilareita ei normaalisti pahemmin rasvaksi muutella. Ja vaikka muutettaisiinkin, niin jos päästään nopeammin sen maltohiilaripaukun kuin ruisleivän jälkeen rasvanpolttoon takaisin, niin puntithan ovat loppupeleissä tasan. Pitää muistaa, että pienetkin insuliinimäärät inhiboivat lipolyysiä rasvakudoksesta ja proteiinikin nostaa sitä insuliinia. Eli tosiaan pelkällä rasvansyönnillä ei saada aikaan isoja insuliinipiikkejä, harmi vain, että se rasva voi varastoida ihan itse itsensä, eli olemme umpikujassa.
Niitä hiilihydraatteja muutetaan rasvaksi silloin kun elimistölle ei ole enempää käyttöä glukoosille. Eli käytännössä pluskaloreilla. Muutenhan vähähiilihydraattisella dieetillä ei olisi muuta ideaa kuin pitää insuliinit matalalla.
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Eli jos verensokeripitoisuus on korkealla niin mitä sitten tapahtuu tälle ylimääräiselle? Insuliini kuitenkin muuttaa ylimääräistä hiilihydraattia rasvaksi, eikös vain?

Ei vain. :)

Älä kysy mihin se "ylimäärä" menee, mutta jos löysit edellämainitun threadin niin sieltä näet että hiilihydraatista rasvaksi -muunnos on ihmisellä missään järkevissä olosuhteissa hyvin vähäistä.

Arvaan, mutta en tiedä, että glukoosin puskurointikyky ihmisellä on kohtalainen, eli ylimäärä dumpataan joka tapauksessa kohonneen insuliinin voimin jonnekin talteen (maksa, lihakset, varmaan rasvasolutkin). Ei suoraan laardiksi kuitenkaan (vaan esim. glykogeeniksi).
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Niitä hiilihydraatteja muutetaan rasvaksi silloin kun elimistölle ei ole enempää käyttöä glukoosille. Eli käytännössä pluskaloreilla.

Juuri näin, jos ruuasta ei tule rasvaa. Rasva kun varastoidaan ensin ja glukoosia poltetaan energiaksi. Sitten kun glukoosista tuotetaan käytännössä kaikki energia ja glykogeenivarastot ovat täynnä, mutta glukoosia tulee silti "liikaa" sisään, aletaan saada merkittäviä määriä rasvaa hiilihydraateista muunnettuna. Tuollainen tilanne ei vaan ole kovin yleinen.

(liha)pyörykkä sanoi:
Muutenhan vähähiilihydraattisella dieetillä ei olisi muuta ideaa kuin pitää insuliinit matalalla.

Nälän hallinta ja yleinen olotila on varmaan se merkittävin etu joillekin ihmisille. Mikä se idea vähähiilihydraattisella sinusta on ja miten määrittelet vähähiilarisen ruokavalion?
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Juuri näin, jos ruuasta ei tule rasvaa. Rasva kun varastoidaan ensin ja glukoosia poltetaan energiaksi. Sitten kun glukoosista tuotetaan käytännössä kaikki energia ja glykogeenivarastot ovat täynnä, mutta glukoosia tulee silti "liikaa" sisään, aletaan saada merkittäviä määriä rasvaa hiilihydraateista muunnettuna. Tuollainen tilanne ei vaan ole kovin yleinen.



Nälän hallinta ja yleinen olotila on varmaan se merkittävin etu joillekin ihmisille. Mikä se idea vähähiilihydraattisella sinusta on ja miten määrittelet vähähiilarisen ruokavalion?

Uskoisin että suurin syy on taata rasvan käyttö energian lähteenä. Kun elimistö ei saa tarpeeksi hiilihydraatteja (joita se normaalisti käyttäisi) niin se käyttää rasvaa energiaksi enemmän, ja toiseksi hiilihydraateista ei muuteta rasvaa yhtä helposti. Se kolmas hyöty on sitten se insuliinitasojen pysyminen alhaalla. Hiukan hämää vielä se että mitä oikeasti tapahtuu sille 100g maltoa, jos sitä ylimääräistä ei kerran muuteta rasvaksi. Tietysti jos lihaksen glykogeenitasot on alhaalla niin sinne, mutta noin muuten? Mun järjen mukaan on aika mahdotonta että elimistö voisi käyttää kaikkea hyödyksi kun veren glukoosipitoisuus on korkealla, eli siis paljon sokeria verenkierrossa hetkellisesti. Tilannehan on täysin erilainen esim sillä ruisleivän hiilarilla, kun veressä on kerralla niin vähän glukoosia että kaikki pystytään todennäköisesti käyttämään. Tuolle selvitystä kiitos! Olen nimittäin aina luullut että nopea hiilari muodostuu (suhteessa grammamäärään) helpommin rasvaksi edellämainitsemani seikan takia. On tosin täysin mahdollista että olen aavistuksen :david: :(
Eli siis miten elimistö pystyy hyödyntämään tällaisia korkeita glukoosipitoisuuksia? Esimerkiksi jos otan 1000mg c-vitamiinia, niin elimistö ei voi hyväksikäyttää kaikkea, vaan ylimääräinen poistuu virtsana. Tilanne on erilainen jos c-vitamiini otetaan hitaasti imeytyvässä muodossa (vrt. ruisleipä)!
 
Jampsu sanoi:
tulee aika paljon kalliimaksi mitä jauhoista tehdyt palkkarit! kun toi mass recovery maksaa n.5€ kun normi jauhoista sekotettu tulee maksamaan n.2€ ennemmin ottasin n-largea tai jotain muuta pitemmän päälle tulee aika kalliiks!

Nyt ei ollut kysymys hinnasta, tiedän kyllä että maksaa enemmän :D.
Lähinnä pohdiskelin, että onko tossa 220grammas hiilaria ja 50g protskuu palkkaris mitään hyötyä verrattuna siihen, että nauttis sen massrecoveryn(35P,60HH tai jotain sinne päin).

Ps. saan kyllä sekotella niitä jauheita muutenkin ihan tarpeeks esim (yöprotsku,kreatiinit ja välillä välipala)
 
Shallowman sanoi:
Nyt ei ollut kysymys hinnasta, tiedän kyllä että maksaa enemmän :D.
Lähinnä pohdiskelin, että onko tossa 220grammas hiilaria ja 50g protskuu palkkaris mitään hyötyä verrattuna siihen, että nauttis sen massrecoveryn(35P,60HH tai jotain sinne päin).

Ps. saan kyllä sekotella niitä jauheita muutenkin ihan tarpeeks esim (yöprotsku,kreatiinit ja välillä välipala)
onhan toi 220g on todellakin liikaa palautumiseen ja se XXL sisältää kuitenkin n.1000 kaloria monelle se on sellanen hiilari pommi että menee osa fläsäks jos jatkuvasti käyttää mutta voihan sitä joskus ottaa! kun taas mass recovery sisältää hiilareita ja protua samassa suhteessa kun monet muutkin palkkarit eli mun mielestä paljon parempi kun ei tule turhia kaloreita! :rolleyes:
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Hiukan hämää vielä se että mitä oikeasti tapahtuu sille 100g maltoa, jos sitä ylimääräistä ei kerran muuteta rasvaksi. Tietysti jos lihaksen glykogeenitasot on alhaalla niin sinne, mutta noin muuten? Mun järjen mukaan on aika mahdotonta että elimistö voisi käyttää kaikkea hyödyksi kun veren glukoosipitoisuus on korkealla, eli siis paljon sokeria verenkierrossa hetkellisesti.

Oletat tuossa että elimistö on normaalitilassaan koko ajan piripintaan tankattu. En tiedä kuinka todellinen tilanne tuo on, maksahan esimerkiksi säätelee verensokeria vapauttamalla omia varastojaan tarpeen mukaan, lihakset käyttävät glykogeeniä päivän mittaan jne.

Esim. keskivertokokoinen (~80 kg) kaveri kykenee varastoimaan ympäri elimistöä noin kilon hiilihydraattia ketoosin jälkeisen tankkauksen aikana (Ultimate Dietissä tehdään juuri noin). Noihin määriin nähden en tiedä onko 100 grammaa niin hirveästi. Varsinkin jos puhutaan siitä että oltaisiin dieetillä, eli jo lähtökohtaisesti kaloreiden saanti on matalampi kuin mitä tarvittaisiin.

Noi tilanteet joissa hiilaria on muutettu rasvaksi elimistössä on olleet kohtalaisen pitkäaikaisia hiilarin pakkosyöttöjä isoilla pluskaloreilla, eli niissä voi olettaakin että glykogeenivarastot ovat koko ajan about niin täynnä kun yleensä voivat olla.
 
JSmith sanoi:
Oletat tuossa että elimistö on normaalitilassaan koko ajan piripintaan tankattu. En tiedä kuinka todellinen tilanne tuo on, maksahan esimerkiksi säätelee verensokeria vapauttamalla omia varastojaan tarpeen mukaan, lihakset käyttävät glykogeeniä päivän mittaan jne.

Esim. keskivertokokoinen (~80 kg) kaveri kykenee varastoimaan ympäri elimistöä noin kilon hiilihydraattia ketoosin jälkeisen tankkauksen aikana (Ultimate Dietissä tehdään juuri noin). Noihin määriin nähden en tiedä onko 100 grammaa niin hirveästi. Varsinkin jos puhutaan siitä että oltaisiin dieetillä, eli jo lähtökohtaisesti kaloreiden saanti on matalampi kuin mitä tarvittaisiin.

Noi tilanteet joissa hiilaria on muutettu rasvaksi elimistössä on olleet kohtalaisen pitkäaikaisia hiilarin pakkosyöttöjä isoilla pluskaloreilla, eli niissä voi olettaakin että glykogeenivarastot ovat koko ajan about niin täynnä kun yleensä voivat olla.
Mutta hiilihydraatin glykeemisellä indeksillä on siis jokatapauksessa väliä? esim. ennen punttisaliahan on tarkoitus tankata lihaksen glykogeenivarastot täyteen, mutta kuitenkin elimistö kuluttaa kokoajan tätä glykogeeniä, näin ollen nopealla hiilihydraatilla tämä ylitarjonta tilanne olisi todennäköisempää kuin jollain hitaasti imeytyvällä hiilihydraatilla (hitaasti imeytyvä ehtii ainoastaan korvaamaan menekin). :rolleyes: menee aika nysväämiseksi.
 
jampsu sanoi:
onhan toi 220g on todellakin liikaa palautumiseen ja se XXL sisältää kuitenkin n.1000 kaloria monelle se on sellanen hiilari pommi että menee osa fläsäks jos jatkuvasti käyttää mutta voihan sitä joskus ottaa! kun taas mass recovery sisältää hiilareita ja protua samassa suhteessa kun monet muutkin palkkarit eli mun mielestä paljon parempi kun ei tule turhia kaloreita!

Heh juu voi olla että osa menee yli. Mutta jotenkin toi xxl tuntuu toimivan mulla parhaiten. Oon noin 2vuotta nauttinu joka treenin jälkeen palautusjuoman ja IMO tää xxl on ollut tähänastisista paras.Ja prkl et maistuu hyvältä :D
Edit: Ps. Ja muistaakseni jotkut näistä isoimmista kehonrakentajista ainakin ovat sanoneet käyttävänsä about. 150grammaa maltoa palautusjuomassa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom