Omat top 3 (ei järjestyksessä):
Koripallo, Vapaaottelu, Triathlon.
Sekä seuraavat 2
Tennis, Paini
Koripallo:
-Vaatii kovaa kuntoa, varsinkin kykyä ottaa maitohappoa paljon vastaan, sillä spurtteja tulee jatkuvasti.
-Suorituksen kesto hyvillä pelaajilla n. 40 min (Pelitauot + Aikalisät välissä)
-Suorituksessa vaadittu teho, ajoittain kovaa, rauhoittuu välillä.
-Suoritus paineet voi olla kovat, laji kuitenkin yksi mailman seuratuimmista ja katsojia suurimmille areenoille saa koripeliin noin 20 000.
-Palautuminen nyt riippuu, ainakin loppu päivä, mutta ottelu tahti NBA'ssa 82 ottelua Kaudessa + Playoffs. Tarkoittaa pelikauden aikana 2-5 ottelua viikossa.
-Henkistä kanttia vaatii myös se, että joutuu luottamaan myös muihin ja pitää tulla toimeen muiden kanssa.
-Taidollinen puoli voidaan jakaa kahteen osaan.
Heittäminen:Sääntönä on yleensä että alle 200cm pelaajat eivät voi pärjätä elleivät ole vähintäänkin kelvollisia tässä, alle 190cm niin yli seitsemästä metristä pitäisi saada tarkasti sisään.
Pallonkäsittely: alle 190 cm on pakollinen taito, ja vaatii vuosien opettelua, jotta saa pystyy pelitilanteessa ja täydessä juoksussa edes pitämään pallon kuljetuksessa.
-Fyysiset ominaisuudet, Räjähtävä voima, eli käytännössä juoksun nopeus, sekä ponnistusvoima ovat tärkeimmät ominaisuude, siihen lisäksi vielä aiemmin mainittu kunto ja kyky toistuviin nopeisiin suunnanmuutoksiin.
-Henkistä osaamista vaatii erittäin paljon. Esim. Kuviot hyökäyksessä ja puollustuksessa, sekä vastustajasta scoutatun tiedon muistaminen pelitilanteessa.
-Lihasryhmistä tärkeimpänä jalat, vähiten merkitsevänä kädet
Vapaaottelu:
-Kova fyysinen kunto, rasittaa koko kehoa jatkuvasti.
-Kesto lyhyt, mutta jaksot intessiivisiä.
-Palautuminen mahdollisesti pitkä. Riippuu osittain tuurista ja osittain taidosta.
-Henkistä kanttia vaaditaan paljon kun kyllä se niin tuppaa olla että oli kuinka hyvä tahansa niin aina tulee jotain iskuja.
-Paljon fyysistä sietokykyä vaativa. Lähinnä nuo iskut ja se, että pitäisi pystyä palautumaan niistä välittömästi ja pitää vielä pääkin skarppina.
-Tarvitaan taidollista osaamista kohtuu paljon
-Henkistä osaamista kohtuu paljon, sekä kykyä siirtää se nopeatempoisiin tilanteisiin. Tekniikat, Vastustajasta Scoutatut tiedot.
-Kivunsietokyky
-Lihasryhmistä tärkeimpänä Kädet tai keskivartalo (joku varmaan tietää paremmin), vähiten taitaa jalat vaikuttaa.
-Fyysisitä ominaisuuksista tärkeintä uskoakseni tuo räjähtävä voima (lyönnit/potkut)
Triathlon:
-Todella kova fyysinen kunto kaikinpuolin.
-Taidolliselta puolelta ehkä uinti vaikein.
-Henkistä kovuutta laittaa itsensä äärimmilleen.
-Lihasryhmistä tärkeimpänä jalat, vähiten merkitsee olettaisin että kädet.
-Palautuminen, tietääkseni aikas pitkä.
-Fyysisitä ominaisuuksista tärkeintä taitaa olla hyvä kestävyysvoima.
Ja 4. sekä 5. sija menivät painille ja tennikselle.
Paini lähinnä siitä syystä että, vaatii monin tavoin hyvää fysiikkaa, mutta toisaalta tekniikkakin isona osana, eli lähinnä samat syyt kuin Vapaaottelussa.
Tennis lähinnä kummiskin laji joka on kohtuu seurattu ja vaatii todella hyvää tekniikkaa, sekä ehkä eniten kestävyydessä menee siihen Triathlonin ja Maratonin yms. sarjaan, lähinnä ottelun keston takia. Ei myös anna mahdollisuutta olla missään fyysisessä osiossa heikko.
Toivottavasti muistatte että tämäkin teksti on vain minun mielipiteeni enkä yritä väittää, että olisin ehdottomasti oikeassa. Eniten perusteluja taisin laittaa koripallosta ja vapaaotellusta, koska molemmista tiedän huomattavasti enemmän kuin triathlonista, varsinkin koripallosta, mutta niitä en halunnut rankata, sillä kaikki ovat omalla tavallaan haastavia.
Joku saattaa ihmetellä miksi laitoin juuri koripallon, mutta en esim jalkapalloa tai jääkiekkoa. Syynä tähän on juuri mainittujen lajien yksipuolisuus. Jalkapallossa juoksukunto ja juoksunopeus muodostavat 99% siihen tarvittavista fyysisistä ominaisuuksista, taidossa tosin vastaa koripalloa. Jääkiekossa taas henkinen puoli suuresti jäljessä. Itse en ainakaan voisi sitä luokitella älypeliksi. Fyysisiltä tarpeiltaan vastaa korista, vaikkakin hieman eri osa-alueet tärkeämpiä, tosin isona miinuksena juurikin tuo että juoksukuntoa/kestävyyttä ei juurikaan tarvita, kun vaihtoja tulee ainakin viidenminuutin välein. Taitopuolelta ei ehkä aivan niin haastava kuin kaksi aiemmin mainittua pallolajia.
E: Jääkiekolle vielä miinus siitä, että taitaa olla helpoin laji päästä huipulle. vrt. Koripallo/jalkapallo 12 max/joukkue - Jääkiekko wikipediassa taisi lukea että 20max/ joukkue, mutta tämä ei vielä heijasta todellisuutta aivan täysin.
NBA'ssa varauskierroksia on 2, kun taas NHL:ssä 7.
Ja kunniamaininta vielä 10 ottelulle joka ei itselle tullut mieleen tätä kirjoittaessa, sijoittaisin samaan sarjaan tuon top 3 kanssa.