Haastavin urheilulaji?

Rankkuuskin on vähän suhteellista. Millä tavalla rankkaa?

-Paljonko aikaa kuluu harjoitteluun ja paljon tarvii uhrata vapaa-aikaa / muuta elämää voidakseen pärjätä
-Suorituksen aika
-Suorituksessa vaadittu teho
-Henkinen kovuus
-Suorituksesta palautumiseen vaadittu aika
-Kilpailufrekvenssi
-Tappion merkitys
-Suorituksen teho ja suorituksen aikana vaadittu taidollinen ja motorinen osaaminen
-jne

Sinänsä aivan mahdotonta tommosia on alkaa mittaamaan objektiivisesti.

No toki toikin on tyhmä aihe, mutta siitä voisi ehkä edes väitellä. Tää haastavin laji on aivan nauretta aihe.

Kyllähän rankin laji on se, missä pitää sietää eniten rääkkäämistä, eli se olis joku todella rankka kestävyyslaji tai muu vastaava. Mitään oikeaa vastausta ei toki olisi siihenkään.

Mutta esim. 100m on erittäin haastava, kuten triathlon, mutta vain triahtlon on ns. rankka lajin noista kahdesta (harjoittelu + kisasuoritus).

Ehkä ymmärrätte ajatuksen :)

EDIT: toi sun lista on vähän hassu. Jos mitataan rankkuutta, niin sillon esim "suorituksen aikana vaadittu taidollinen ja motorinen osaaminen" merkitys on aika pieni. "Henkinen kovuus" on myös aika erikoinen määre, kuten myös "teho".

Rankkaa on se, kun pitää tehdä pitkään suhteellisesti kovalla teholla tai vedetään kehässä turpaan niin, että itkettää ja sattuu vielä viikon päästäkin.

Suorituksesta palautumiseen vaadittava aika on myös aika turha. Esim. marathonilla voi mennä todella pitkään palautua täysin, mutta harjoittelu on kettumaista ympäri vuoden. Perjaatteessahan pitkä palautuminen vähentää lajin rankkuutta, jos pitää sen takia levätä pitkään (suorituksen ja harjoittelun "kovuus" ratkaisee, palautumiseen menevä aika ei lienee olennaista). Esim. ite olen mieluummin juoksija kuin uimari, koska uimareiden pitää treenata paljon enemmän (palautuvat nopeammin, kun ei tule iskutusta).

Voisko tiivistää, että rankkuuden astetta voidaan mitata fyysisen ja siitä johtuvan henkisen kärsimyksen määrällä :D

Ehkä joku haluaa mitata myös puhtaasti henkisistä asioista johtuvaa rankkuutta, mutta en itse näe sitä tärkeäksi (patsi ehkä joissain extreme lajeissa tai vastaavissa).
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
mähän en koskaan tällasiin osallistu. oikea tulos tällasissa on mahdottomuus, mutta hauskaa ja harmitonta. laitetaan nyt siis kauniisti oma korsi kekoon myös: soolokiipeily. eli kiivetään ilman köysiä ja muita varmistuksia niillä korkeuksilla, että putoaminen ei ole vaihtoehto enää. totahan voi toki tehdä itelle naurettavan helpoilla reiteillä, kuten monen telkkarista näkemä alain robert, mutta myös äärimmäisen lähellä omaa suorituskyvyn rajaa. tällöin se ehkä olis sellanen psyykkisten ja fyysisten ominaisuuksien täyttymys. ei mies (henkilö) miestä, ei mies härkää, vaan mies itseään vastaan.
 
tällöin se ehkä olis sellanen psyykkisten ja fyysisten ominaisuuksien täyttymys. ei mies (henkilö) miestä, ei mies härkää, vaan mies itseään vastaan.

juu, ja mies kalliota vastaan kanssa. Ei voi tietää milloin jostain sattuu irtoamaan ote.
 
Omat top 3 (ei järjestyksessä):
Koripallo, Vapaaottelu, Triathlon.
Sekä seuraavat 2
Tennis, Paini

Koripallo:
-Vaatii kovaa kuntoa, varsinkin kykyä ottaa maitohappoa paljon vastaan, sillä spurtteja tulee jatkuvasti.
-Suorituksen kesto hyvillä pelaajilla n. 40 min (Pelitauot + Aikalisät välissä)
-Suorituksessa vaadittu teho, ajoittain kovaa, rauhoittuu välillä.
-Suoritus paineet voi olla kovat, laji kuitenkin yksi mailman seuratuimmista ja katsojia suurimmille areenoille saa koripeliin noin 20 000.
-Palautuminen nyt riippuu, ainakin loppu päivä, mutta ottelu tahti NBA'ssa 82 ottelua Kaudessa + Playoffs. Tarkoittaa pelikauden aikana 2-5 ottelua viikossa.
-Henkistä kanttia vaatii myös se, että joutuu luottamaan myös muihin ja pitää tulla toimeen muiden kanssa.
-Taidollinen puoli voidaan jakaa kahteen osaan.
Heittäminen:Sääntönä on yleensä että alle 200cm pelaajat eivät voi pärjätä elleivät ole vähintäänkin kelvollisia tässä, alle 190cm niin yli seitsemästä metristä pitäisi saada tarkasti sisään.
Pallonkäsittely: alle 190 cm on pakollinen taito, ja vaatii vuosien opettelua, jotta saa pystyy pelitilanteessa ja täydessä juoksussa edes pitämään pallon kuljetuksessa.
-Fyysiset ominaisuudet, Räjähtävä voima, eli käytännössä juoksun nopeus, sekä ponnistusvoima ovat tärkeimmät ominaisuude, siihen lisäksi vielä aiemmin mainittu kunto ja kyky toistuviin nopeisiin suunnanmuutoksiin.
-Henkistä osaamista vaatii erittäin paljon. Esim. Kuviot hyökäyksessä ja puollustuksessa, sekä vastustajasta scoutatun tiedon muistaminen pelitilanteessa.
-Lihasryhmistä tärkeimpänä jalat, vähiten merkitsevänä kädet

Vapaaottelu:
-Kova fyysinen kunto, rasittaa koko kehoa jatkuvasti.
-Kesto lyhyt, mutta jaksot intessiivisiä.
-Palautuminen mahdollisesti pitkä. Riippuu osittain tuurista ja osittain taidosta.
-Henkistä kanttia vaaditaan paljon kun kyllä se niin tuppaa olla että oli kuinka hyvä tahansa niin aina tulee jotain iskuja.
-Paljon fyysistä sietokykyä vaativa. Lähinnä nuo iskut ja se, että pitäisi pystyä palautumaan niistä välittömästi ja pitää vielä pääkin skarppina.
-Tarvitaan taidollista osaamista kohtuu paljon
-Henkistä osaamista kohtuu paljon, sekä kykyä siirtää se nopeatempoisiin tilanteisiin. Tekniikat, Vastustajasta Scoutatut tiedot.
-Kivunsietokyky
-Lihasryhmistä tärkeimpänä Kädet tai keskivartalo (joku varmaan tietää paremmin), vähiten taitaa jalat vaikuttaa.
-Fyysisitä ominaisuuksista tärkeintä uskoakseni tuo räjähtävä voima (lyönnit/potkut)

Triathlon:
-Todella kova fyysinen kunto kaikinpuolin.
-Taidolliselta puolelta ehkä uinti vaikein.
-Henkistä kovuutta laittaa itsensä äärimmilleen.
-Lihasryhmistä tärkeimpänä jalat, vähiten merkitsee olettaisin että kädet.
-Palautuminen, tietääkseni aikas pitkä.
-Fyysisitä ominaisuuksista tärkeintä taitaa olla hyvä kestävyysvoima.

Ja 4. sekä 5. sija menivät painille ja tennikselle.
Paini lähinnä siitä syystä että, vaatii monin tavoin hyvää fysiikkaa, mutta toisaalta tekniikkakin isona osana, eli lähinnä samat syyt kuin Vapaaottelussa.
Tennis lähinnä kummiskin laji joka on kohtuu seurattu ja vaatii todella hyvää tekniikkaa, sekä ehkä eniten kestävyydessä menee siihen Triathlonin ja Maratonin yms. sarjaan, lähinnä ottelun keston takia. Ei myös anna mahdollisuutta olla missään fyysisessä osiossa heikko.

Toivottavasti muistatte että tämäkin teksti on vain minun mielipiteeni enkä yritä väittää, että olisin ehdottomasti oikeassa. Eniten perusteluja taisin laittaa koripallosta ja vapaaotellusta, koska molemmista tiedän huomattavasti enemmän kuin triathlonista, varsinkin koripallosta, mutta niitä en halunnut rankata, sillä kaikki ovat omalla tavallaan haastavia.

Joku saattaa ihmetellä miksi laitoin juuri koripallon, mutta en esim jalkapalloa tai jääkiekkoa. Syynä tähän on juuri mainittujen lajien yksipuolisuus. Jalkapallossa juoksukunto ja juoksunopeus muodostavat 99% siihen tarvittavista fyysisistä ominaisuuksista, taidossa tosin vastaa koripalloa. Jääkiekossa taas henkinen puoli suuresti jäljessä. Itse en ainakaan voisi sitä luokitella älypeliksi. Fyysisiltä tarpeiltaan vastaa korista, vaikkakin hieman eri osa-alueet tärkeämpiä, tosin isona miinuksena juurikin tuo että juoksukuntoa/kestävyyttä ei juurikaan tarvita, kun vaihtoja tulee ainakin viidenminuutin välein. Taitopuolelta ei ehkä aivan niin haastava kuin kaksi aiemmin mainittua pallolajia.

E: Jääkiekolle vielä miinus siitä, että taitaa olla helpoin laji päästä huipulle. vrt. Koripallo/jalkapallo 12 max/joukkue - Jääkiekko wikipediassa taisi lukea että 20max/ joukkue, mutta tämä ei vielä heijasta todellisuutta aivan täysin.
NBA'ssa varauskierroksia on 2, kun taas NHL:ssä 7.
Ja kunniamaininta vielä 10 ottelulle joka ei itselle tullut mieleen tätä kirjoittaessa, sijoittaisin samaan sarjaan tuon top 3 kanssa.
 
Thriathlon, 4km uintia, 180km pyörällä, maratoni päälle. Ei siitä paljon rankemmaksi mene, miettikää nyt treenimääriäkin ja tunteja..

Otsikkohan oli haastavin laji, ei rankin laji. Triathlonhan häviää monelle lajille teknisessä haastavuudessa, sekä henkisessä haastavuudessa. Siis tuolla henkisellä tarkoitin lähinnä järjen käyttöä, vaikka tuleehan siinä nuo vauhditukset yms. mutta monet joukkuelajit ovat haastavampia juurikin noilla osa-alueilla kun on esim. pelattavat kuviot, sekä jonkin esineen hallinta, joka vaatii hyvin treenattua hermostoa ja koordinaatiota. Toki thriathlon on silti yksi haastavimmista lajeista, ja uskoakseni rankin, mutta haastavuudesta oli kuitenkin kyse.
 
http://www.nba.com/playerfile/earl_boykins/index.html
Näköjään 165cm voi luoda menestyvän uran, jolla pelannut keskimäärin 20min/peli ja tehnyt keskiarvokseen pisteidenkin osalta lähes 10.
Jostain syystä tämä sotii sinun lauseesi kanssa, sillä itse ainakin lasken sen että pelaa 15 vuotta mailman kovimmassa sarjassa ja pystyy vielä parantamaan (viimeiset kolme peliä 22, 19 ja 13 pts)
http://www.nba.com/playerfile/nate_robinson/index.html
175cm Uran keskiarvot 11.7 pts 23.7 min. On myös voittanut NBAn Donkki kisan.

Voin tarvittaessa antaa lisää esimerkkejä, mutta omana loppupäätelmänä:Koripallossa ei tarvitse olla yli 180cm pärjätäkseen, täytyy vain olla hyvä. Olisi myös kiva tietää kun mainitsit jotain harjoitusmääristä, niin futarit käyttää ne melkeen kaikki siihen pallonkäsittelyyn, koriksessa tarvitsee myös osata heittää, joka vaattii hiema enemmän harjoittelua, kuin jalkapallossa laukominen. Ja uskoisin kun katsotaan vaikka valioliigan pelaajia ja verrataan NBA:n pelaajiin niin taitaa siellä koripallonpuolelta löytyä ne fyysisemmät.
 
Rugby? :D

Ainakin mitä rugbytyyppejä kattoo, ni se on kyllä joukkourheilulajien vapaaottelu ja thainyrkkeily ja judo yhteenliimattuna!
 
Golf. Siinä saakin jo HETKEN harjoitella että saa pallon edes lentämään suoraan.
Freestyle laskettelu. Vaatii munaa koittaa uusia temppuja isommista hyppyreistä. Monet lopettavat heti ensimmäiseen ''pahaan'' kaatumiseen.
 
Nuo tappelulajit niinkun vapaaottelu, nyrkkeily sun muut on minusta vaativimpia just sen takia kun niissä vaaditaan niin monia ominaisuuksia. Kestävyyttä, voimaa, räjähtävää voimaa, ketteryyttä, tasapainoa, iskunkestävyyttä, jatkuvaa keskittymistä,...
Kestävyyslajit ei vaadi kilpailijalta niin monipuolisia ominaisuuksia, yleisurheilussa ehkä 10-ottelu. Pallopeleissäkin voi "levähtää hetkeksi" kun on syöttänyt ja pallo on toisella puolen kenttää, nyrkkeilyssä ei.
 
Kysymys, johon mahdotonta saada oikeaa vastausta. Vaikeimmat lajit huipulle pääsemiseen mielestäni ovat futis ja thaikku. Futis koska harrastusta niin paljon ympäri maailmaa+palloa pelataan jaloilla, joiden hallitsemiseen tarvitaan enemmän harjoitusta kuin missään muussa lajissa, minkä lisäksi niin paljon muita asioita.
Thaikku, koska pikkujantterit Aasiassa aloittaa ammatimaisen treenin jo älyttömän nuorina. Lajina vaikeimmat/haastavimmat imo, ovat triathlon ja vastaavat, telinevoimistelu, tennis ja 99,9% tekniikkalajit kuten golf.
Nämä siis omia mielipiteitä.
 
wtf

Pisti muuten silmään viesti, jossa sanotaan koripallon heittämisen olevan vaikeampaa kuin pallon potkaisemisen, mikä on mielestä naurettava väite.
Väitän pallon heittämisen olevan huomattavasti helpompaa kuin potkaiseminen. En kyllä näe koripalloilijoita fyysisempinä kuin jalkapalloilijat. Paitsi hyppimisen osalta
tietysti.
 
Koripalloilijat ovat paljon fyysisempiä kuin futarit vaikka esimerkiksi voiman suhteen, ei taida futareista löytyä niin paljon jätkiä jotka pukkaavat penkistä 185(=noin 84kg) yli 20 kertaa..?

http://www.draftexpress.com/nba-pre...All&sort2=DESC&draft=&pos=&source=All&sort=14

http://www.draftexpress.com/profile/Derrick-Rose-1068/
Missä jalkapalloilija joka oli yhtä fyysinen tuossa kaksikymppisenä...
40 inch vert...
Aika pienillä rasvaprosenteilla nuo muuten pelailee. Suurella osalla mitatuista alle 10...
 
Pitkästä aikaa taas täällä. Siis tuosta penkistä tulee heti, ilman miettimistä mieleen Oguchi Onyewu, joka aivan varmasti pystyisi tuohon. Hyppimestä jo aiemmin sanoinkin, että se on korispelaajien hommaa. Eikä koriksessa (ei myöskään futiksessa) kaikki ole mitenkään fyysisiä, osaavat vain pelata palloa. NBA:ssakin oli jotain huippuja joiden penkkiennätykset oli jotain 80kg:n luokkaa.---------faktatieto------------
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom