• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Grillikausi alkaa

Liittynyt
17.2.2004
Viestejä
944
Voiko joku brikettimestari antaa nopean oppitunnin miten briketeillä säädellään lämpöä järkevästi?

Viimevuonna ensikokemus savustuksesta briketeillä, eikä siitä tullut mitään- Aikaisemmin homman hoitanut hiilillä ja puulla, ja se on ollut helpompaa.
Briketeillä kun tollasessa bullet-savustimella väänsin niin lämmöt oli joko 200 tai 60.
 

Jm1

Liittynyt
27.4.2005
Viestejä
7 847
Voiko joku brikettimestari antaa nopean oppitunnin miten briketeillä säädellään lämpöä järkevästi?

Viimevuonna ensikokemus savustuksesta briketeillä, eikä siitä tullut mitään- Aikaisemmin homman hoitanut hiilillä ja puulla, ja se on ollut helpompaa.
Briketeillä kun tollasessa bullet-savustimella väänsin niin lämmöt oli joko 200 tai 60.
Sytytettyjen brikettien määrää muuttamalla eli laitat vaikka 1/4 sytytettyjä brikettejä. Kuvassa yksi vaihtoehto.

 
Liittynyt
6.10.2008
Viestejä
341
Ostin eilen savustetun kirjolohen. Kala oli kypsä mutta todella vetistä, meni ihan mössöksi kun otti paloja.
Tuli ekana mieleen, että onko tuo jotain pakaste kamaa joka laitettu puolijäisenä savustimeen tai jotain vastaavaa.
Samassa paikassa aiemmin ollut kyllä aina hyvää.

Pitää itsekin ostaa uusi savustin kun vanhasta hajosi termostaatti.

Itse pidän enemmän näistä sähkösavustimista kun ovat heti käyttövalmiita ja lämmön säätely on helppoa jos on termostaatti.
 
Liittynyt
21.1.2005
Viestejä
490
Ostin eilen savustetun kirjolohen. Kala oli kypsä mutta todella vetistä, meni ihan mössöksi kun otti paloja.
Tuli ekana mieleen, että onko tuo jotain pakaste kamaa joka laitettu puolijäisenä savustimeen tai jotain vastaavaa.
Samassa paikassa aiemmin ollut kyllä aina hyvää.
.
Joskus kalatukussa töissä olleena kalankulku oli seuraavaa:
Lohifile tulee tukkuun > Ei mene myyntiin ja päiväys loppuu> pakastetaan.
Pakastettua filettä myydään vuoden ajan. Ei mene kaupaksi joten sulatetaan ja savustetaan > Myydään tuoreena savukalana.
Savukala ei mene kaupaksi ja päiväykset umpeutuvat > Pakastimeen seuraavaksi vuodeksi.
Pakastettu savukala vuoden päästä sulatetaan ja siitä tehdään kalapullia tai vastaavaa jauhettua mössöä.
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Joskus kalatukussa töissä olleena kalankulku oli seuraavaa:
Lohifile tulee tukkuun > Ei mene myyntiin ja päiväys loppuu> pakastetaan.
Pakastettua filettä myydään vuoden ajan. Ei mene kaupaksi joten sulatetaan ja savustetaan > Myydään tuoreena savukalana.
Savukala ei mene kaupaksi ja päiväykset umpeutuvat > Pakastimeen seuraavaksi vuodeksi.
Pakastettu savukala vuoden päästä sulatetaan ja siitä tehdään kalapullia tai vastaavaa jauhettua mössöä.
Ton vuoksi savukala tehdään itse. Kokonaisesta kirkassilmäisestä kalasta.
5-8e/kg ja ei se savustinkaan paljoa maksa ja onnistuu vaikka partsilla 45 minuutissa.

https://www.toknet.fi/bbq-king-the-king-of-barbeque-sahkosavustin-1100-w/6410412543486/dp
 
Liittynyt
6.10.2008
Viestejä
341
Joskus kalatukussa töissä olleena kalankulku oli seuraavaa:
Lohifile tulee tukkuun > Ei mene myyntiin ja päiväys loppuu> pakastetaan.
Pakastettua filettä myydään vuoden ajan. Ei mene kaupaksi joten sulatetaan ja savustetaan > Myydään tuoreena savukalana.
Savukala ei mene kaupaksi ja päiväykset umpeutuvat > Pakastimeen seuraavaksi vuodeksi.
Pakastettu savukala vuoden päästä sulatetaan ja siitä tehdään kalapullia tai vastaavaa jauhettua mössöä.
Pitää käydä antamassa palautetta! Veikkaan, että pakkasessa kala on ainakin ollut ennen savustamista mutta se on jo rikos myydä tuoreena pakkasessa ollutta savustettua kalaa.

Ton vuoksi savukala tehdään itse. Kokonaisesta kirkassilmäisestä kalasta.
5-8e/kg ja ei se savustinkaan paljoa maksa ja onnistuu vaikka partsilla 45 minuutissa.

https://www.toknet.fi/bbq-king-the-king-of-barbeque-sahkosavustin-1100-w/6410412543486/dp
Mielummin ostaisin sellaisen missä pystyy säätämään lämpötilaa. Onko itselläsi tuollainen ja onko vastusten lämpötila sopiva?
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Mielummin ostaisin sellaisen missä pystyy säätämään lämpötilaa. Onko itselläsi tuollainen ja onko vastusten lämpötila sopiva?
Sorry, en katsonut tarkemmin tota. Opan vastaavaa ovat ainakin kehuneet.

Minulla on OPA sähkösimo ja siihen savustuslaatikko. Tosin se meni rikki. Savustelen kaasugrillin päälle laitetulla laatikolla nyt kaloja.
 
Liittynyt
6.10.2008
Viestejä
341


Grillikausi avattu mittarin näyttäessä 5 astetta plussaa.

Ensin broilerit 30 min. uunissa, jonka jälkeen voisulaa pintaan ja grilliin, hyvä väri pintaan ja nahka rapeaksi.
Lopuksi laitoin päälle sweet chili sausea. En yleensä käytä tuota mutta tähän se mielestäni sopii hyvin.
 

mappana

VIP
Liittynyt
15.11.2004
Viestejä
3 703
Ikä
38
Ostin eilen savustetun kirjolohen. Kala oli kypsä mutta todella vetistä, meni ihan mössöksi kun otti paloja.
Tuli ekana mieleen, että onko tuo jotain pakaste kamaa joka laitettu puolijäisenä savustimeen tai jotain vastaavaa.
Samassa paikassa aiemmin ollut kyllä aina hyvää.

Pitää itsekin ostaa uusi savustin kun vanhasta hajosi termostaatti.

Itse pidän enemmän näistä sähkösavustimista kun ovat heti käyttövalmiita ja lämmön säätely on helppoa jos on termostaatti.
Välivinkki, että kun ostaa sitä savukalaa niin sen pitäisi olla semmoinen jämäkän oloinen, eikä löysä. Sama onko vakuumi vai jossain muussa muodossa. Mutta vaikka olisi ihan hyvää valmistuksen jälkeen, niin semmonen vähän raa-ahko ei kyllä selviä minkään sortin säilytystä kovin pitkään.
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Välivinkki, että kun ostaa sitä savukalaa niin sen pitäisi olla semmoinen jämäkän oloinen, eikä löysä. Sama onko vakuumi vai jossain muussa muodossa. Mutta vaikka olisi ihan hyvää valmistuksen jälkeen, niin semmonen vähän raa-ahko ei kyllä selviä minkään sortin säilytystä kovin pitkään.
Itselle kun tekee tuoreesta kalasta niin silloin tuo pehmeä juuri ja juuri kypsä on poikaa. Joku 45-47 astetta sisälämpötila.
Kylmäksi jos antaa mennä niin sitten ehkä suosiolla vähän kuivemmaksi/lämpimämmäksi.
 

mappana

VIP
Liittynyt
15.11.2004
Viestejä
3 703
Ikä
38
Itselle kun tekee tuoreesta kalasta niin silloin tuo pehmeä juuri ja juuri kypsä on poikaa. Joku 45-47 astetta sisälämpötila.
Kylmäksi jos antaa mennä niin sitten ehkä suosiolla vähän kuivemmaksi/lämpimämmäksi.
Näin juuri. Itse mökillä kuhat, hauet ja mitä nyt verkosta sattuu löytymään, savustetaan niin että jäävät mehukkaaksi. Kotiin asti kun kantaa, niin seuraavana päivänä ei kyllä ole enään mistään kotoisin. Jos savustaa "kovaksi" niin kestää kotiin asti ja viikonkin ihan syötävänä jääkaapissa.
 
Liittynyt
22.12.2002
Viestejä
175
Auringonsäteiden lomassa nenään hunajoi grillin tuoksu naapurustosta. Oma kympin hiiligrilli ei enää houkuttele, jotain perusvarmaa ja nopeampaa tarvis tilalle, eli kaasuverme.
Tommonen vajaan 180 euron kaasugrilli (esim Toknetistä) vai Muurikka kesäkeittiösetti? 200 euroon on saatava joka tapauksessa. Vanha komposiittipullo löytyy vielä.
 
Ylös