Suomesta käsin on käytännössä mahdoton vaikuttaa IBJJF:n sarjajakoon, joten se pitää ottaa asiana jonka kanssa on vain elettävä ja pyrittävä tekemään oma toiminta mahdollisimman hyvin niissä olosuhteissa mitkä vallitsevat. Toinen asia mihin on mahdoton vaikuttaa, on median ja maallikkojen tietämättömyys lajin kilpailujärjestelmästä. Sitä ei ole realistista saada muutettua vaan asiat pitää selittää niin että niitä tuntematonkin saa oikeansuuntaisen käsityksen.
Tässähän on nyt selkeästi kaksi eri tilannetta, mitkä aiheuttavat hämmennystä: naisten mustien vöiden sarjat, jotka ovat todella pieniä ja sitten nämä erilaiset värivyösarjat. Osa sarjoista on myös erilaisia nuorten ja ikämiesten sarjoja, joita on tyypillisesti muissakin lajeissa. Niissä en näe mitään ongelmaa. Ei kai vaikka Usain Boltin suoritusten arvostukseen vaikuta se että pikajuoksussa on myös nuorten ja seniorien sarjoja?
Värivyösarjojen ongelma on minusta helposti ratkaistavissa sillä, että saavutuksista kerrottaessa tuodaan samalla ilmi että millainen sarja on kyseessä. Useimmat ihmiset ovat kuitenkin ihan täysjärkisiä ja heille on mahdollista luoda käsitys, miten ruskeiden vöiden MM-pronssi eroaa valkoisten tai mustien vöiden MM-kullasta, kunhan asiaa miettii ja tiedostaa puhuvansa maallikoille. Lajiin liittyvän erikoistermistön käyttö maallikkoyleisölle on usein muissakin yhteyksissä kamppailuihmisten helmasynti.
Naisten pienet sarjat ovat sitten oma ilmiönsä. Järjestäjän kannalta tämä olisi tietysti ratkaistavissa sillä, että jos sarja on pieni, esim. alle 8 ottelijaa, alempi vyösarja yhdistetään siihen. Eli tällöin esim. ruskeat ja mustat vyöt vosivat otella samassa sarjassa ja kaikilla olisi mahdollisuus isompaan matsimäärään. Suomesta tähän ei kuitenkaan ole mahdollista vaikuttaa, joten pitää mennä niillä korteilla mitä on.
Mustien vöiden sarjassa nämä kuitenkin ovat oikeita MM-saavutuksia ja selvästi eri asia kuin joku sinivöisten mitali. Ei ole ottelijan vika, jos haastajia ei ole jonoksi asti. Naisten taso BJJ:ssä ei tietenkään ole yhtä kova kuin miesten - kuten kaikissa muissakin kamppailulajeissa on tilanne. Kyseessä on silti oikeasti varsin hyvätasoiset urheilijat, jotka kilpailevat keskenään, olkoonkin että heitä on vähän.