Etunojapunnerrus & käsiin kohdistuva voima

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Liittynyt
18.12.2008
Viestejä
345
Huomenia,
Olen useasti miettinyt, että minkälainen voima kohdistuu käsiin etunojapunnerruksessa (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Liegestuetz02_ani_fcm.gif)? Nyt kun asia tuli taas mieleen, niin koitin googlettaa asiasta ja etsiä täältä, mutta en löytänyt vastausta. Onko sitä edes teoriassa mahdollista laskea? Tai jos tekee punnerrukset niin, että kädet ovat vaa'an päällä, niin eikö siitä saisi suuntaa antavan painon joka kohdistuu käsiin.

Ei tällä asialla ole mitään elämää suurempaa merkitystä, kunhan mietin :david:
 
Olisiko sellainen 60-80%. Piti testailla.:D Riippuu, että sijoittuvatko kädet pään yläpuolelle vai navan kohdalle. Eli miten paino jakaantuu käsien ja jalkojen kesken. Ja onko kädet "krusifiksina" vai yhdessä. Voisi olettaa periaatteessa että voimapyörän loppuasento 50% ja jalatilmassaetunoja 100%. Eli peruspunnerruksissa semmoinen 70% tasan. Vastus kylläkin muuttuu kesken suorituksen. Ja ihmisten henkilökohtaiset erot painojakaumassa (ylä-/alakroppa) varmaan melkoiset. Vaaditaan siis laboratorio-olosuhteet. Virhemarginaali +-15%. Eli vahvaa mutua.
 
74 kilon elopainostani kohdistuu etunoja-asennossa 27 kiloa / käsi eli n. 73%. Edellisellä kirjoittajalla prosenttiosuus n. 69% eli eiköhän se siinä 70% nurkilla huitele keskimäärin.
 
Sen pystyy varsin helposti laskemaan tarkastikin koko suorituksen ajalta, mutta ei kellään nyt niin tylsää ole...:lol2:
70% on aika hyvä arvio.
Kädet lähemmäs painopistettä ja jalkoja ylös vaan niin tulee raskaammaksi. Tuo etunoja jalat ilmassa on jo sit sellanen temppu että normitreenaajan olkapäät ei edes kestä sellasia eläimellisiä rasituksia.
 
Mielenkiinnosta kyselen että jos se olisi tuo ~70%, miksi pystyn tekemään noin 60 punnerrusta mutta en yhtä montaa toistoa penkissä 55 kilolla?
 
Mielenkiinnosta kyselen että jos se olisi tuo ~70%, miksi pystyn tekemään noin 60 punnerrusta mutta en yhtä montaa toistoa penkissä 55 kilolla?

Mielenkiintoinen kysymys! Itse ymmärtäisin asian (lyhyen pohdiskelun seurauksena) näin:

Etunojapunnerruksessa massakeskipiste (vatsan seudulla) liikkuu lyhyemmän matkan, jolloin työ per toisto jää pienemmäksi (työ = voima x matka) ja lihaksilla oleva energia riittää pidempään. Lisäksi etunojapunnerruksessa työntö suuntautuu yläasentoa lähestyttäessä vartaloon nähden alaviistoon, johon rintalihakset tuottavat voimaa parhaiten. Tasapenkillä työntö suuntautuu vartalosta suoraan pois päin, jopa hieman yläviistoon, kun liike lähtee nännien tasalta ja etenee olkapäiden tasalle. Ja massa (tanko) tietysti liikkuu yhtä pitkän matkan kuin kädetkin, jolloin työmäärä on suurempi kuin etunojassa.

Korjatkaa viisaammat, jos on korjattavaa...
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Vastaavaa spekulointia oli jossain toisessa ketjussa ylätaljasta ja leuanvedosta. Jos tekee 60 punnerrusta (mikä on muuten perkeleen kova tulos), niin siinä on jo pidemmän aikaa treeniä takana ja avustavat/tukevat lihakset kehittyneet myös. Penkkipunnerruksessa yläkroppa on kaarella ja punnerruksessa levynä. Ja muitakin eriäviä juttuja eli tuo "eri liikkeet" lienee oikea vastaus.
 
Etunojapunnerruksessa lapaluut liikkuu aika paljon, penkkipunnerruksessa ei paljoakaan kun ne on sitä penkkiä vasten. Ehkä sieltä kautta saa vähän ylimääräistä vääntöä siihen punnerrukseen.. myös kyynärpäiden kulma vartaloon vaikuttaa, usein näkee 90 astetta (runkkupenkki?) ja voimanostajilla 45 astetta.
 
Hauska ketju!

Etunojapunnerruksessa massakeskipiste (vatsan seudulla) liikkuu lyhyemmän matkan, jolloin työ per toisto jää pienemmäksi (työ = voima x matka)

Mun mielestä toi on väärin. Jos punnitaan käsien alla oleva paino (70%) ei voida tehdä laskuja massakeskipisteen vaan sen käsillä olevan painon mukaan.

lisäksi etunojapunnerruksessa työntö suuntautuu yläasentoa lähestyttäessä vartaloon nähden alaviistoon, johon rintalihakset tuottavat voimaa parhaiten. Tasapenkillä työntö suuntautuu vartalosta suoraan pois päin, jopa hieman yläviistoon, kun liike lähtee nännien tasalta ja etenee olkapäiden tasalle.

Tää tuntuu järkevältä. Esim. dipissä pystyy tekemään enemmän toistoja kuin penkissä omalla painolla.

Lisäksi penkissä osa voimasta menee omien käsien nostamiseen, kun taas punnertaessa osaa kädestä ei tarvitse liikuttaa yhtään esim. ranteet ei liiku lainkaan. Eli punnertaessa pitäisi vähentää käsillä olevasta painosta noin 50% siitä mitä kädet itsessään painaa.
 
Joskus kokeilin niin vaaka näytti jotain 55kg kokonaismassa ollessa 85kg. Tuli punnerrettua se 50 toistoa 45 sekunttiin, siihen lopetin kun alkoi hapottamaan. Samat toistomäärät tuskin menisi penkissä tuolla painolla, hyytyy ojentajat +20 toiston sarjoissa pahasti. Omalla painolla menee lähelle 20 toistoa (16x90kg). Dipissä olen ojentaja treenin lopuksi pumppaillut 30 toistoa, uskoisin saavani ainakin 10 kg lisäpainoila saman tuloksen tuoreilla käsillä.

Yhdellä kädellä on muuten punnerrukset jo aika raskaita, ja vaatii tekniikkaa.
 
aika tasoissa nuo prosentit tuntuu menevän. Itelläki vaaka näytti himpun päälle 60/90kg sitten kun jalat sängyn reunalla niin tuli kymmenen kiloa lisää vastusta.
 
On muuten hyvä liike rintatreenin loppuun: Etunojapunnerrukset salipenkin päätyä vasten, eli kädet penkille ja jalat maassa, jolloin työntöliike suuntautuu alaviistoon. Kädet penkin reunoilla, kämmenet osoittavat siis toisian kohti ja työntäessä kyynerpäät liikkuvat pitkin kylkiä. Tässä kun keskittyy puristamaan vielä rintalihaksilla, niin ainakin minä saan todella hyvän supistuksen aikaiseksi.

On myös yllättävän raskas liike, kun keskittyy puristamaan rinnalla. Rintatreenin loppuun 3x12 kehonpainolla on mulle tosi raskas, vaikka normipunnerruksia menee nätillä tekniikalla se reilu 60 minuuttiin.
 
Lisäksi penkissä osa voimasta menee omien käsien nostamiseen, kun taas punnertaessa osaa kädestä ei tarvitse liikuttaa yhtään esim. ranteet ei liiku lainkaan. Eli punnertaessa pitäisi vähentää käsillä olevasta painosta noin 50% siitä mitä kädet itsessään painaa.

Punnertaessa pitää vähentää käsillä olevasta painosta enemmänkin kuin 50%. Pitää vähentää suoraan kyynervarsien paino, koska niitä ei nosteta mihinkään ja sitten pitää vähentää melkein puolet olkavarsien painosta, kun ne vain kiertyvät kyynerpään ympäri. Eli jos painaa 80 kg ja vaaka näyttää punnerrusasennossa 70% siitä eli 56 kg, niin siitä vähennetään (vaikka 70%) käsien painosta (olisiko 4 kg per käsi) eli noin 5 kg, niin saadaan lihasten kuormaksi 51 kg. Sitten kun mennään penkkiin, niin pitää painoista vähentää taas se sama 5 kg, jonka lihakset nostavat jo pelkkiä käsiä nostaessaan ja tangossa onkin enää 46 kg.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom