Eri heratyypit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Dragon
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Dragon sanoi:
Mitä eroa on ionivaihdetulla heralla, hydrolysoidulla heralla ja herakonsentraatilla?

No ulkoo en muista, mutta nää oli selitetty Pauliina Taluksen kirjassa( :thumbs: ) tosi hyvin :D no jos kukaan ei aikasemmin osaa vastata niin kirjottelen sen tekstin tänne kunhan kerkiin kotiin...
 
Maitoherasta erotellaan prosessoimalla heraproteiini. Prosessointimenetelmästä riippuen syntyy heraproteiinikonsentraattia tai heraproteiini-isolaattia.
Konsentraatissa proteiinipitoisuus on 75-80 % ja se sisältää vielä jonkin verran rasvaa ja laktoosia.
Isolaateissa proteiinipitoisuus on 90-95 % välillä ja rasva sekä laktoosi on lähes kokonaan poistettu.

Pauliina kertoo kirjassaan, että laadukkaan heraproteiini-isolaatin valmistus on erittäin monimutkainen ja kallis prosessi. Ongelmana on heran arvokkaiden mikrofraktioiden säilyttäminen muuttumattomana sekä se, että prosessin aikana osa proteiineista denaturoituu hyvin helposti. Tutkimusten mukaan vain denaturoitumattomalla proteiinilla on biologista arvoa. Isolaatin valmistaminen denaturoimatta sitä on valmistusteknisesti erittäin vaikea asia. Yleisesti käytetty ionivaihtomenetelmä tuhoaa suuren osan heran tärkeistä terveysvaikutteisista osista.

Uudet valmistusmenetelmät ovat tuoneen tarjolle erittäin korkeatasoisia isolaatteja, jotka ovat aivan toista luokkaa ionivaihdettuihin (tai konsentraatteihin) verrattuna. Tämän hetken tasokkaimmaksi heraproteiinin valmistusmenetelmäksi Pauliina kirjaa Cross-Flow Microfiltration (CFM) -menetelmän.
 
muffy sanoi:
Joskus oli ennen muistaakseni FAQin puolella sellanen helvetin tiivis ja monipuolinen teksti erilaisista heroista mutta en löydä sitä ikäväkseni enää mistään. Toivottavasti sitä ei ole poistettu kokonaan, oli ihan hyvä asia olla se olemassa täällä.

Sitä juttua etsin itsekin mutta ei löytynyt. Ajattelin, että tehtäisiin uusi.
 
Ironbutt sanoi:
Pauliina kertoo kirjassaan, että laadukkaan heraproteiini-isolaatin valmistus on erittäin monimutkainen ja kallis prosessi. Ongelmana on heran arvokkaiden mikrofraktioiden säilyttäminen muuttumattomana sekä se, että prosessin aikana osa proteiineista denaturoituu hyvin helposti. Tutkimusten mukaan vain denaturoitumattomalla proteiinilla on biologista arvoa. Isolaatin valmistaminen denaturoimatta sitä on valmistusteknisesti erittäin vaikea asia. Yleisesti käytetty ionivaihtomenetelmä tuhoaa suuren osan heran tärkeistä terveysvaikutteisista osista.

Olen sanonut tämän jo ainakin kertaalleen aikaisemmin, mutta sanotaan vielä toistamiseen: maksaminen sellaisesta proteiinista, jonka sanotaan olevan denaturoimatonta on täysin järjetöntä. Laskostuneen proteiinin ravintoarvo on täysin eri kuin sen biologinen 'arvo'. Vatsahapot pistävät sen laskostuneen proteiinin päreiksi ennen kuin se käytetään ravinnoksi - elimistö ei hyödynnä ravinnokseen proteiineja vaan aminohappoja.
 
indigof73 sanoi:
Olen sanonut tämän jo ainakin kertaalleen aikaisemmin, mutta sanotaan vielä toistamiseen: maksaminen sellaisesta proteiinista, jonka sanotaan olevan denaturoimatonta on täysin järjetöntä. Laskostuneen proteiinin ravintoarvo on täysin eri kuin sen biologinen 'arvo'. Vatsahapot pistävät sen laskostuneen proteiinin päreiksi ennen kuin se käytetään ravinnoksi - elimistö ei hyödynnä ravinnokseen proteiineja vaan aminohappoja.

Eiköhän kaikki jauhot ole denaturaimattomia, sillä jauhemuodossahan ne ovat eikä yhtenä paakkuna. Denaturoituminen ilmeisesti tarkoittaa myös herassa sitä paakkuuntumista ja yhdestä kiinteästä heramöhkäleestä ei olisi kiva tehdä drinkkejä.

Pointti siinä denaturoitumisen välttämisessä on se, että ne denaturoituneet osat joudutaan poistamaan herasta ja heittämään pois. Siinä ilmeisesti menee ensinnä näitä heran herkimpiä osia hukkaan.

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta tälläinen käsitys minulla on ollut asiasta.
 
cuscus sanoi:
Eiköhän kaikki jauhot ole denaturaimattomia, sillä jauhemuodossahan ne ovat eikä yhtenä paakkuna. Denaturoituminen ilmeisesti tarkoittaa myös herassa sitä paakkuuntumista ja yhdestä kiinteästä heramöhkäleestä ei olisi kiva tehdä drinkkejä.

Pointti siinä denaturoitumisen välttämisessä on se, että ne denaturoituneet osat joudutaan poistamaan herasta ja heittämään pois. Siinä ilmeisesti menee ensinnä näitä heran herkimpiä osia hukkaan.

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta tälläinen käsitys minulla on ollut asiasta.

Denaturoituneella proteiinilla tarkoitetaan, että se ei ole luonnollisessa laskostuneessa (yleensä toiminnallisessa) muodossaan vaan epämääräisessä konformaatiossa eli (valenssi)ketjuna, jolla on hyvin paljon vapausasteita eikä siis mitään varsinaista rakennetta (paitsi tietysti epämääräisen ketjun rakenne). Proteiini voi olla denaturoitunut kiinteänä tai liuoksessa, se voi olla myös laskostunut kiinteänä tai liuoksessa, ei sillä ole sen kummempaa väliä tässä tapauksessa. Mitä nämä heran herkimmät osat ovat? Onko tämä heraproteiini yksittäinen proteiini vai sekalainen soppa erilaisia proteiineja, joita kutsutaan heraksi? Entä sitten nämä di- ja tripeptidit, nehän vasta denaturoituneita ovatkin vai väittääkö joku, että jollakin kahden aminohapon peptidillä on foldi?
 
Heran pääasialliset proteiinit ovat beta-laktoglobuliini, alfa-laktalbumiini, seerumin albumiinit ja immunoglobuliinit. Näistä betalaktoglobuliini, jota on noin puolet heran proteiinista, ei hydrolysoidu käytännöllisesti katsoen ollenkaan mahalaukussa vaan menee muuttumattomana ohutsuoleen. Tämä on yksi tekijä maitoallergian ilmenemiselle lapsilla.

Muistaakseni tripeptideille (ja oliko myös di-?) on elimistössä erillinen kuljetusjärjestelmä, joten ne voivat periaatteessa imeytyä nopeammin.
 
cuscus sanoi:
Eli hera denaturoituessaan pysyy juoksevassa muodossa?

En tiedä, riippuu proteiinista. Oletettavasti liukoisuus vedessö huononee, koska hydrofobiset (metyyli- ja arom. ryhmiä sisältävät) aminohapot joutuvat kosketuksiin veden kanssa.
 
viltteri sanoi:
Muistaakseni tripeptideille (ja oliko myös di-?) on elimistössä erillinen kuljetusjärjestelmä, joten ne voivat periaatteessa imeytyä nopeammin.

Näin on. Tarkoitin aikaisemmin sitä, että korkeasti hydrolysoitua proteiinia on aika vaikea löytää denaturoitumattomana.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom