Eräiden ravitsemustieteilijöiden olematon fysiologis-biokemiallinen tietämys

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Cockton sanoi:
muuta keskenäs... :jahas:


:D Joo, ei nyt sotketa edesmennyttä tohtoria tähän.

Muuten olen sitä mieltä, että ei tietenkään ole olemassa kaikille sopivaa samaa optimaalista ruokavaliota. Liikuntaa harrastavan ei-ylipainoisen ihmisen elimistö ja ylipainoisen liikuntaa harrastamattoman insuliini- ja leptiiniresistentin ihmisen elimistö ovat hiukan eri tilanteessa, kun ajatellaan esimerkiksi hiilihydraattien käsittelyä.
 
stranger sanoi:
No ainakin ihan termodynamiikan lakien perusteella (osa lämpöenergiaksi), kylläisyysvaikutuksella ja insuliinivasteen pienenemisellä.
Miten termodynamiikka tähän vaikuttaa? Energian poltosta syntyy aina lämpöä, muttei se selitä miksi low-carb toimisi paremmin kuin mikään muukaan tapa. Termodynamiikka sopii lähinnä vain "kalori on kalori" ajatteluun, ja siihen että elimistö toimisi fuusioreaktorina. Elimistö harmi vain toimii lähinnä kemiallisten reaktioiden perusteella, ja kerta näitten reaktioiden toimintaa ei tunneta kunnolla, niin voidaan lähinnä vain arvailla.

Kylläisyysvaikutus: Miten määrittelet kylläisyysvaikutuksen? Tämä on suure, joka on oikeastaan mahdoton mitata ainakin siten että mittaustulokset olisivat vertailukelpoiset.

Insuliinivasteeseen vaikuttaa lähinnä vain ruoka-aineen GI-luku. Minkä mukaan matalan insuliinivasteen omaava ruoka lihottaisi enemmän kuin rasva/proteiini? Insuliinivaste on tietysti hyvinkin mahdollinen osaselitys vähempään rasvojen "pakkautumiseen", muttei laihtumiseen. Korkeat insuliinitasot lisäävät "pakattujen" rasvojen määrää, mutta jos mennään muuten alle energian kulutuksen, ei loppuvaikutuksessa pitäisi olla mitään eroa.

En nytten tiedä miten tämän oikein selittäisi, mutta kaikki kertomasi asiat ovat oikeastaan seurauksia, eikä syitä. Tämän hetken tiedon mukaan joudutaan valitettavasti seuraamaan vain seurauksia, kun oikeita syitä ei vielä tiedetä kunnolla. Ketonien toiminta tiedetään tällä hetkellä ihan tyydyttävästi, mutta tarkoittamasi low-carbien (rajoitettujen hiilyhydraatti-) diettien toiminnasta ei ole muuta kuin viitteitä.

Haluan tässä lopussa vain sanoa että Atkins-dietin "magic bullet" ovat ketonit. Ja varsinkin se että elimistö käyttää enemmän energiaksi ketoneita kuin glykogeenia (ei siis glykoolia, kuten taisin nopeasti yhteen viestiin hutaista!). Jos olet lukenut tämän alan julkaisuja (ilmeisesti niitä joita minä en ole lukenut), niin voisitko kertoa miten nämä kutsumasi low-carb dietit oikein fysiologisesti toimivat?
 
teemupii sanoi:
Miten termodynamiikka tähän vaikuttaa? Energian poltosta syntyy aina lämpöä, muttei se selitä miksi low-carb toimisi paremmin kuin mikään muukaan tapa. Termodynamiikka sopii lähinnä vain "kalori on kalori" ajatteluun, ja siihen että elimistö toimisi fuusioreaktorina. Elimistö harmi vain toimii lähinnä kemiallisten reaktioiden perusteella, ja kerta näitten reaktioiden toimintaa ei tunneta kunnolla, niin voidaan lähinnä vain arvailla.
Metaboliasta tiedät varmaan kuitenkin sen verran, että esimerkiksi proteiineja käytetään energiaksi hiilihydraatteja huonommalla hyötysuhteella eli lämpöä vapautuu enemmän. Pelkästään jo sen perusteella, että prosessi on huomattavasti monimutkaisempi eli reaktioita tapahtuu enemmän.

teemupii sanoi:
Kylläisyysvaikutus: Miten määrittelet kylläisyysvaikutuksen? Tämä on suure, joka on oikeastaan mahdoton mitata ainakin siten että mittaustulokset olisivat vertailukelpoiset.
Omalta kohdaltani olen tuon empiirisesti todennut. Enkä usko olevani yksin. Mahdollisia syitä: hitaampi imeytyminen, pienempi insuliinivaste...

teemupii sanoi:
Insuliinivasteeseen vaikuttaa lähinnä vain ruoka-aineen GI-luku. Minkä mukaan matalan insuliinivasteen omaava ruoka lihottaisi enemmän kuin rasva/proteiini?
No tiedät varmaan, että rasva/proteiini vaikuttaa GI-lukuun alentavasti...

teemupii sanoi:
Jos olet lukenut tämän alan julkaisuja (ilmeisesti niitä joita minä en ole lukenut), niin voisitko kertoa miten nämä kutsumasi low-carb dietit oikein fysiologisesti toimivat?
Eiköhän se jo tullut selväksi?
 
teemupii sanoi:
Miten termodynamiikka tähän vaikuttaa? Energian poltosta syntyy aina lämpöä, muttei se selitä miksi low-carb toimisi paremmin kuin mikään muukaan tapa. Termodynamiikka sopii lähinnä vain "kalori on kalori" ajatteluun, ja siihen että elimistö toimisi fuusioreaktorina. Elimistö harmi vain toimii lähinnä kemiallisten reaktioiden perusteella, ja kerta näitten reaktioiden toimintaa ei tunneta kunnolla, niin voidaan lähinnä vain arvailla.

Kylläisyysvaikutus: Miten määrittelet kylläisyysvaikutuksen? Tämä on suure, joka on oikeastaan mahdoton mitata ainakin siten että mittaustulokset olisivat vertailukelpoiset.

Insuliinivasteeseen vaikuttaa lähinnä vain ruoka-aineen GI-luku. Minkä mukaan matalan insuliinivasteen omaava ruoka lihottaisi enemmän kuin rasva/proteiini? Insuliinivaste on tietysti hyvinkin mahdollinen osaselitys vähempään rasvojen "pakkautumiseen", muttei laihtumiseen. Korkeat insuliinitasot lisäävät "pakattujen" rasvojen määrää, mutta jos mennään muuten alle energian kulutuksen, ei loppuvaikutuksessa pitäisi olla mitään eroa.

En nytten tiedä miten tämän oikein selittäisi, mutta kaikki kertomasi asiat ovat oikeastaan seurauksia, eikä syitä. Tämän hetken tiedon mukaan joudutaan valitettavasti seuraamaan vain seurauksia, kun oikeita syitä ei vielä tiedetä kunnolla. Ketonien toiminta tiedetään tällä hetkellä ihan tyydyttävästi, mutta tarkoittamasi low-carbien (rajoitettujen hiilyhydraatti-) diettien toiminnasta ei ole muuta kuin viitteitä.

Haluan tässä lopussa vain sanoa että Atkins-dietin "magic bullet" ovat ketonit. Ja varsinkin se että elimistö käyttää enemmän energiaksi ketoneita kuin glykogeenia (ei siis glykoolia, kuten taisin nopeasti yhteen viestiin hutaista!). Jos olet lukenut tämän alan julkaisuja (ilmeisesti niitä joita minä en ole lukenut), niin voisitko kertoa miten nämä kutsumasi low-carb dietit oikein fysiologisesti toimivat?

Lueppa se mun artikkeli.
 
stranger sanoi:
Metaboliasta tiedät varmaan kuitenkin sen verran, että esimerkiksi proteiineja käytetään energiaksi hiilihydraatteja huonommalla hyötysuhteella eli lämpöä vapautuu enemmän. Pelkästään jo sen perusteella, että prosessi on huomattavasti monimutkaisempi eli reaktioita tapahtuu enemmän.
Tätä asiaa ei itseasiassa tiedetä, vaan se on tällä hetkellä vain teoria jota ei ole voitu näyttää toteen/selittää. Hyötysuhde on varmastikkin jonkun verran huonompi, mutta se että onko tällä hyötysuhteen huonomisella käytännössä mitään merkitystä onkin ihan eri juttu.

stranger sanoi:
Omalta kohdaltani olen tuon empiirisesti todennut. Enkä usko olevani yksin. Mahdollisia syitä: hitaampi imeytyminen, pienempi insuliinivaste...
Mitä tähän voisi sanoa muuta kuin onnea.

stranger sanoi:
No tiedät varmaan, että rasva/proteiini vaikuttaa GI-lukuun alentavasti...
Mutta onko tälläkään mitään väliä verrattessa matalan GI:n omaaviin hiilihydraatteihin?

Kerro nytten vielä että miten insuliinivaste vaikuttaa silloin kun syödään oman kulutuksen mukaan taikka sen alle? Insuliinivaste ei ole "ongelma" kuin vain osalle ihmisistä. Ne ihmiset joilla on ongelmia tällä alueella, alhaisen GI:n omaavien ruokien syömisestä on varmasti huomattavaa etua, mutta suurin osa ihmisistä ei kärsi tälläisistä ongelmista, joissa insuliinitasot hyppäisivät kattoon syödessä nopean GI:n omaavia ruokia.
 
stranger sanoi:
Metaboliasta tiedät varmaan kuitenkin sen verran, että esimerkiksi proteiineja käytetään energiaksi hiilihydraatteja huonommalla hyötysuhteella eli lämpöä vapautuu enemmän.

Miten tuo liittyy low carbiin? Tuohan on korkean proteiinin ominaisuus.
 
teemupii sanoi:
Tätä asiaa ei itseasiassa tiedetä, vaan se on tällä hetkellä vain teoria jota ei ole voitu näyttää toteen/selittää. Hyötysuhde on varmastikkin jonkun verran huonompi, mutta se että onko tällä hyötysuhteen huonomisella käytännössä mitään merkitystä onkin ihan eri juttu.
Miten niin ei voida näyttää toteen/selittää? Kyllä noita metaboliareittejä on sen verran tutkittu, että vaikka kaikkea ei niiden monimutkaisuuden vuoksi tietenkään voida selittää, niin tuo nyt on 100% varmaa, että energiantuotto proteiineista on huomattavasti monimutkaisempi prosessi kuin hiilihydraateista.

teemupii sanoi:
Mutta onko tälläkään mitään väliä verrattessa matalan GI:n omaaviin hiilihydraatteihin?
No siitä nyt ei varsinaisesti ollutkaan kysymys... Ei mitään eroa tarvikaan olla. Voithan sä syödä pelkästään matalan GI:n omaavia hiilihydraatteja, mutta pointti oli se, että rasva ja proteiini laskee tuota GI:tä.

Ja suosittelen lukemaan muuten tuon Anssin artikkelin.
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Miten tuo liittyy low carbiin? Tuohan on korkean proteiinin ominaisuus.
No yleisesti tuo low-carb on myös high-protein...
 
stranger sanoi:
Miten niin ei voida näyttää toteen/selittää? Kyllä noita metaboliareittejä on sen verran tutkittu, että vaikka kaikkea ei niiden monimutkaisuuden vuoksi tietenkään voida selittää, niin tuo nyt on 100% varmaa, että energiantuotto proteiineista on huomattavasti monimutkaisempi prosessi kuin hiilihydraateista.
Tietysti se on monimutkaisempi, ja varmasti energiaa menee jossakin vaiheessa hukkaan, eli sitä poltetaan enemmän, mutta ei voida sanoa että onko tällä asialla kokonaisuuden suhteen mitään väliä.
 
teemupii sanoi:
Tuossahan kaikki tutkimukset, joissa oli huomattu eroa, oli lähinnä VLCD tai ketogeeninen.

Kyllä sillä insuliinila per se on merkitystä. Itsekkin toitotin samaa kuin teemupii muuta vuoksi takaperin keho.netissä, eli että GI:n vaikutukset ovat epäsuorat eli porukka syö vähemmän kun ruokavalion glykeemistä taakkaa lasketaan ja sitä kautta sitten laihtuvat. Myöhemmin totesin kuitenkin puheneeni sitä kuuluisaa potaskaa :) Eli GI/GL:llä on sekä suoria että epäsuoria hyötyjä laihduttajalle. GL:n merkitys perusaineenvaihduntanopeuden kannalta havaitiin vastikään mm. JAMA-tutkimuksessa. Myös kolesteroliarvot paranivat matalalla GL:llä paljon paremmin (mukaan lukien C-reak. prode).
 
Tahvo Tohveli sanoi:
:D
Muuten olen sitä mieltä, että ei tietenkään ole olemassa kaikille sopivaa samaa optimaalista ruokavaliota.

Amen. Lisäksi olen huomannut, että kun laihdutusruokavalioita tutkitaan, usein tuijotetaan silmät sokeiksi vain sitä, laihduttaako tämä, ja unohdetaan kaikki muu. (vrt. jossain hedelmässä saattaa olla äärimmäisen korkea GI, mutta sitä kannattaa silti ehkä kumminkin syödä vitamiinien ja kuidun takia.)

Oikeastaan pitäisi muistaa, että 1) laihduttajan optimaalinen ruokavalio, 2) urheilijan optimaalinen ruokavalio ja 3) tavallisen pulliaisen optimaalinen ruokavalio ovat kolme eri asiaa. Ja näissäkin ryhmissä on paljon vaihtelua yksilöiden välillä.

Ei tainnut mitään kunnon pointtia tulla tähän postaukseeni...
 
Ja tuskin noissa ryhmissäkään on yhtä ainoata optimaalista kombinaatiota. Tuohon voisi vielä paiskata eri sairauksista kärsivien ruokavaliot, mutta jätetään väliin.

KTL muuten itsekin kertoo, että heidän suosituksensa on tarkoitettu suunniteltaessa ravitsemusta kokoluokkaa väestölle, se ei ole yksilötason suositus. Ja kun laaditaan suositusta väestölle, on toki luonnollista että siellä vaikuttavat muutkin tekijät kuin ravitsemustieteelliset, esimerkiksi poliittiset tekijät. Jos/kun tuossa suosituksessa hiilihydraattien määrälle ei löydy tieteellistä / aineenvaihdunnallista perustetta, peruste voi hyvinkin olla poliittinen päätös.
 
Veikkaan, että KTL:n suosituksissa on mukana myös kansantaloudellinen näkökohta. Pyritään siis ensisijaisesti rakentamaan se suositeltu ruokavalio tuotteista, joita tuotetaan Suomessa. Tästä syystä tuskin menevät esim. perunaa haukkumaan...
 
reinhardt sanoi:
Lisäksi olen huomannut, että kun laihdutusruokavalioita tutkitaan, usein tuijotetaan silmät sokeiksi vain sitä, laihduttaako tämä, ja unohdetaan kaikki muu. (vrt. jossain hedelmässä saattaa olla äärimmäisen korkea GI, mutta sitä kannattaa silti ehkä kumminkin syödä vitamiinien ja kuidun takia.)

Tuosta syystä olisi ehdottomasti kiinnitettävä enemmän huomiota GK arvoon eikä vaan sokeasti tuijottaa GI:ä.

Tuohon "Ei anna pysyviä tuloksia" kohtaan voisin sanoa, että ei sellaista dieettiä olekkaan mistä saa pysyviä tuloksia. Kaikki riippuu vain ja ainoastaan dieetin jälkeisestä ruokavaliosta. Välillä vaan saa sellaisen kuvan (mm.mainoksista), että pysyvät tulokset tarkoittaa sitä, että ei väliä ole sillä mitä syö ja paino pysyy samassa lukemassa :jahas:. Ketogeeninen on aivan yhtä pysyvä tapa pudottaa painoa kuin tavallinen "perunadieetti", jos ketogeenisen jälkeen syödään suurinpiirtein kulutuksen verran.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom