Fury (2014)
VAROITUS! Sisältää katselukokemukseen mahdollisesti vaikuttavaa kritiikkiä.
Fury on toisen maailmansodan Euroopan sotanäyttämön viimeisiin vaiheisiin keskittyvä kuvaus M43AE8 Sherman-panssarivaunun miehistön koettelemuksista. Brad Pitt esittää taisteluiden kovettamaa karskia vaununjohtajaa, jonka kaatunutta miehistön jäsentä saapuu korvaamaan suoraan koulutuksesta tullut keltanokka. Amerikkalaissotilaita ei esitetä puhtaina sankareinta, vaan taisteluiden kovettamina, vihollista säälimättöminä yksilöinä. Saksalaiset esitetään elokuvassa lähinnä fanaattisena tykinruokana, Waffen-SS:n saadessa tietysti kaiken amerikkalaisten vihan niskoilleen. Tosin elokuvassa nähdään sellainenkin ihme kuin jalomielinen SS-mies. Kalusto, puvustus ja panssarimiehistön toiminnan kuvaaminen on realistista. Itsekin panssarikoulutettuna kiinnitin huomiota miehistön kommunikaation aitouteen ja kiivauteen taistelun melskeissä. Elokuvasta nauttivat todennäköisesti eniten Battlefield-pelien kasvattamat nuoret, joille rymistely on tärkeintä. Yhtä lähes turhaa ja ylipitkää draamakohtausta lukuun ottamatta Furyssä keskitytään kuvaamaan taisteluita ja niiden vaikutuksia miehiin.
Odotin Furylta ennakkoon paljon, mutta teemasta ja realistisesta kalustosta huolimatta en voi antaa millään sille viittä tai edes neljää tähteä. Tähän voi olla syynä se, että tiedän aika paljon sotahistoriasta ja panssarivaunuista, enkä siksi voi pitää Furya täysin onnistuneena realistisena panssarielokuvana. Toki saksalaisten Tiger-panssarivaunu esitetään amerikkalaisvaunuihin verrattuna ylivoimaisena, eivätkä amerikkalaiset ole muutenkaan kuolemattomia, mutta lopussa heitetään Korkeajännitys-vaihde päälle. Yhden ainoan vaurioituneen Shermanin puolustustaistelu isoa SS-joukkoa vastaan menee Hollywood-gloorian puolelle. SS-miehet marssivat taisteluun
SS Marschiert in Feindeslandia kuorossa laulaen, heillä on hyvässä kunnossa olevat maastopuvut ja ilmeisesti paljon miehiä uhrattavaksi. Silti heitä vastassa oleva Fury pistää vimmatusti kampoihin. Viimeinen taistelukohtaus esittää saksalaiset päin varmaa kuolemaa ryntäävinä toheloina, jotka eivät osu edes mihinkään. En myöskään pitänyt siitä, että elokuva sijoittuu huhtikuuhun 1945. Mielestäni esim. Normandian maihinnousun jälkeiset taistelut Ranskassa kesällä 1944 olisivat ollet parempi aihe.
Lyhyesti sanottuna Fury ei täyttänyt kaikkia odotuksiani. Se ei ole totaalinen pettymys, mutta asioihin perehtyneenä jäin kaipaamaan tarkempaa realismia taistelukohtausten suhteen. Näyttelijöissä ei ole moittimista, ja kalusto, uniformut jne. näyttävät aidoilta. Ne, jotka eivät katso elokuvaa pilkunviilaajahistoriotsijan silmin, ovat varmasti tyytyväisempiä. Minun mielestäni Fury ei pääse parhaiden toiseen maailmansotaan sijoittuvien sotaelokuvien kuten Das Bootin ja Talvisodan rinnalle.
:3: