Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Oikeat asiat hukkuu tälläiseen haihatteluun.
Millä perusteella eläinten tunteet olisivat jotenkin alkeellisempia kuin ihmisen tunteet? Ajatukset toki varmasti ovat alkeellisempia. Mutta samalla lailla eläimet tuntevat kipua, ahdistusta, pelkoa, hyvää oloa, nälkää, kylmää, kuumaa jne. Eikö ihmistenkin tunteet ole loppujen lopuksi aika alkukantaisia? Minusta on tärkeää pohtia lemmikkieläinten asemaa, vaikkeivat ne sitä itse tajuakaan eivätkä muusta tiedä. Samalla laillahan ihmiset miettivät esim. vaikeasti kehitysvammaisten kohtelua vaikkeivat he ymmärräkään asemaansa eikä oikeuksiaan. Miksi eläinten kohdalla asia oli jotenkin eri? Onko ihminen lajina etuoikeutettu ja jos on niin miksi?.
Mun käsityksen mukaan eläimillä on alkeelliset tunteet ja jotkut ovat myös älykkäitä. Ne ovat kuitenkin sen verran yksinkertaisia, etteivät ne kykene ajattelemaan että millaistahan olisi jos olisi toisenlaista. Joten on aika epähedelmällistä pohtia kärsivätkö eläimet alisteisesta asemastaan sinällään. Edelleen, on paljon epäkohtia. Tähän auttaisi paljon se, että ihmiset jotka eivät oikeasti ole valmiita tekemään uhrauksia eläintensä suhteen eivät niitä silloin ottaisi. Paljon otetaan etenkin pikkukoiria, vaikka koirista ei tiedetä hölkäsen pöläystä, eikä haluta edes ottaa selvää. Lisäksi sitä eläinta ei ole pakko ottaa mistä tahansa. Sen voi ottaa eläinsuojeluyhdistykseltä tai sitten voi valita kasvattajan tiukan seulan mukaan. On hyviä kasvattajia joille kasvattaminen on elämäntapa ja harrastus, ei niinkään rahanlähde.
Mur-Mur: Kanit papanoivat ja se ehkä kannattaisi vaan kestää. Kaneille se häkki ei missään tapauksessa pitäisi olla kuin paikka missä syödään, nukutaan ja vietetään aikaa kun omistaja ei ole kotona. Mieluummin lopettaisin ne, kuin pitäisin häkissä koko ajan.
No, on aika selvää että minusta tälläisten asioiden pohtiminen on ajanhukkaa. Pitäisi keskittyä ennemmin kitkemään niitä oikeita ongelmia siellä eläinbisneksessä, kuten pentutehtailua ja sairaaksi jalostamista ulkonäön perusteella, eli rotumääritelmiin pitäisi tulla muutoksia aika reippaastikin. Eläinrääkkäykseen pitäisi lisäksi puuttua entistä ankarammin. Oikeat asiat hukkuu tälläiseen haihatteluun.
Sitä pidän haihatteluna, että jos nyt tämän perusteella aletaan ratkomaan julkisessa keskustelussa lemmikkieläintenpitoon liittyviä ongelmia vaikka oikeitakin keinoja olisi.
Ehkä tämä on sellainen seikka josta en osaa itseäni ulkoistaa pohtimaan, mikä nostaisi ihmisen muka niin suurelle jalustalle, että se voi alistaa tahtoonsa liudan eläimiä.
En pidä ihmistä minään jumalasta seuraavana[...]
Mulla on maailman huonoin ulosanti ja mulla kestää todella kauan raapustaa näitä, niin että joku edes käsittää mitä ajan takaa.
kissa joka pääsee halutessaan vapaana ulos on muuten harvinaisen iso ongelma ekosysteemille.. Se nimittäin todella vaikeuttaa luonnonvaraisten eläinten elämää reviirillään. Kissa myös tappaa muutenkin kuin syödäkseen.
Millä perusteella eläinten tunteet olisivat jotenkin alkeellisempia kuin ihmisen tunteet? Ajatukset toki varmasti ovat alkeellisempia. Mutta samalla lailla eläimet tuntevat kipua, ahdistusta, pelkoa, hyvää oloa, nälkää, kylmää, kuumaa jne. Eikö ihmistenkin tunteet ole loppujen lopuksi aika alkukantaisia? Minusta on tärkeää pohtia lemmikkieläinten asemaa, vaikkeivat ne sitä itse tajuakaan eivätkä muusta tiedä. Samalla laillahan ihmiset miettivät esim. vaikeasti kehitysvammaisten kohtelua vaikkeivat he ymmärräkään asemaansa eikä oikeuksiaan. Miksi eläinten kohdalla asia oli jotenkin eri? Onko ihminen lajina etuoikeutettu ja jos on niin miksi?
En pidä filosofiaa sinällään haihatteluna, olen joskus ajatellut että lähtisin jopa opiskelemaan sitä. Sitä pidän haihatteluna, että jos nyt tämän perusteella aletaan ratkomaan julkisessa keskustelussa lemmikkieläintenpitoon liittyviä ongelmia vaikka oikeitakin keinoja olisi.
Eläinten tunteet eivät välttämättä ole yhtä hienostunteita kuin ihmisen mutta luultavasti yhtä voimakkaita kuitenkin. Minusta ihmisen merkittävin ero muihin eläimiin on huomattavasti korkeampi älykkyys. Tämä ei kuitenkaan tee ihmisestä etuoikeutettua, ylivoimaisen kylläkin. Oleellinen kysymys onkin millä lailla tätä ylivoimaa on oikein käyttää? Minusta geenien levittämisen himo ei anna vähäisintäkään syytä alistaa eläimiä. Tottakai ymmärrän tuon selityksen, en vain hyväksy sitä korkeamman älykkyyden omaavan olennon toimintamalliksi. Onko se oikein? Tämä kysymys on ihmiselle(ainakin osalle ihmisistä) hyvin ominainen ja näitä on mietitty tuhansia vuosia. En näe miksi ihmisen pitäisi jotenkin heittäytyä elämään kuin simpanssi(jolla tuota miettimistä taas luultavasti esiintyy huomattavasti vähemmän).Tunteet ovat alkeellisempia samoista syistä kuin ajatuksetkin. Muilla lajeilla on vähemmän neuroneja käytettäväksi tunteiden muodostamiseen, joten niiden tunteet eivät voi olla yhtä hienostuneita. Sama periaate varmaankin on läheisimmillä sukulaislajeillamme. Miksi ihmisen tunteet eivät olisi kehittyneet samalla kun ihmisen aivot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, kun ne kuitenkin ovat niin oleellinen osa päätöksentekoamme ja aivoista ei muuta hyötyä olekaan.
Ihminen on lajina ihmisen mielestä etuoikeutettu, koska ihminen pyrkii levittämään geenejään. Tämä pätee jokaiseen muuhun lajiin ja jokaiseen niiden yksilöön. Simpanssien mielestä simpanssit ovat tärkeimpiä ja tietyn simpanssin mielestä hän on tärkein yksilö, mitä on. Miten et voi tajuta tätä ilman selitystä? :wtf:
Ihmisten lisaantyminen on ehka yksi elaman keskeisimpia asioita, joten sita ei voi koiraan verratakaan. Ihmisten kayttaytymista on myos suht vaikea ohjata, vaikka sillekin asetetaan rajoja lakien muodossa. Koira taas on taydellinen turhake, joka on taysin henkilon oma valinta. Jostain syysta koirista on tullut sosiaalisesti hyvaksyttyja monien muiden lemmikkien tavoin.
Uskot siis, että ekosysteemi on tietoinen olento, joka näkee ongelmia? :hyvä: Miksi näitä Disney-ajattelijoita on tässä keskustelussa näin paljon? Luonto on kilpailua. Ekosysteemi on kilpailua. Kissa kilpailee muiden pienpetojen kanssa ja on saaliidensa uhka. Aivan kuten mikä tahansa muukin eläin. Näin se ekosysteemi toimii. Ei sillä ole mitään tarkoitusta. Se on vain sitä, mitä luonnossa tapahtuu, kun eliöt pyrkivät lisääntymään. Kaikki eläimet ovat luonnonvaraisia.
Eläinten tunteet eivät välttämättä ole yhtä hienostunteita kuin ihmisen mutta luultavasti yhtä voimakkaita kuitenkin. Minusta ihmisen merkittävin ero muihin eläimiin on huomattavasti korkeampi älykkyys. Tämä ei kuitenkaan tee ihmisestä etuoikeutettua, ylivoimaisen kylläkin. Oleellinen kysymys onkin millä lailla tätä ylivoimaa on oikein käyttää? Minusta geenien levittämisen himo ei anna vähäisintäkään syytä alistaa eläimiä. Tottakai ymmärrän tuon selityksen, en vain hyväksy sitä korkeamman älykkyyden omaavan olennon toimintamalliksi. Onko se oikein? Tämä kysymys on ihmiselle(ainakin osalle ihmisistä) hyvin ominainen ja näitä on mietitty tuhansia vuosia. En näe miksi ihmisen pitäisi jotenkin heittäytyä elämään kuin simpanssi(jolla tuota miettimistä taas luultavasti esiintyy huomattavasti vähemmän).
Etkö osaa keskustella muuten kuin kyselemällä noita ylimielisiä "etkö tajua"-naljailujasi. Vastaan nyt kuitenkin. Minusta oikeus ei ole välttämättä kanhdenvälinen sopimus. Oikeus on ihmisten laatima "sopimus", mutta ei se välttämättä vaadi toisen osapuolen hyväksyntää. Esimerkiksi kehitysvammaisillakin katsotaan olevan oikeuksia vaikkeivat he niistä mitään tajua. Minullakin on jonkun mielestä ihmisoikeudet vaikken ole koskaan niille suoraa hyväksyntää antanutkaan. Minusta eläimilläkin voidaan katsoa olevan oikeuksia. Nämä eivät ole absoluuttisia, koska kaikki oikeudet lakkaavat olemasta silloin kun ihmiset lakkaavat pitämästä niitä oikeuksina. Et sinä ole oikeasti muita fiksumpi täällä. Eikö oikeasta elämästä irtoa tarpeeksi ylemmyydentuntoa? Minun esittämä kysymys kuuluu: Onko ihmisen oikein käyttää hyväkseen ylivoimaansa suhteessa eläimiin? Oikea ja väärä, oletko koskaan kuullut? Minusta maailman luonnollisin asia ihmislle miettiä.Tiedätköhän edes mitä oikeus on? Oikeus on sopimus. Jos ihmisellä ei ole sopimusta hiiren kanssa, niin ei ole mielekästä puhua oikeudesta. Ihmisellä on sopimuksia vain toisten ihmisten kanssa joten ihmisen oikeus hiireen tarkoittaa vain ihmisen oikeutta tehdä hiirelle jotain verrattuna muiden ihmisten oikeuteen tehdä sille hiirelle jotain. No et selvästikään tajua ja tämän ällistyttän ymmärtämöttömyytesi ja hippeytesi vuoksi sinulle on turha kirjoittaa.
Esimerkiksi kehitysvammaisillakin katsotaan olevan oikeuksia vaikkeivat he niistä mitään tajua.