Köyhyysraja on Eurostatin mukaan noin 1000 euroa kuukaudessa. Köyhyysraja kuvaa tulotasoa, jonka alapuolella olevalla henkilöllä ei ole varaa hankkia välttämättömiä hyödykkeitä siedettävän elintason ylläpitämiseksi. Suomessa vuonna 2004 köyhyysrajan alapuolelle jäi 11,3 prosenttia väestöstä.
Onko luku jonkun lähteen mukaan huolestuttavalla tasolla esim. kansainvälisessä vertailussa? Tai tuleeko sinulle yllätyksenä, että Suomi ei sijoitu kansainvälisissä vertailuissa hyvinvointivaltiona kirkkaimpaan kärkeen? Nykyisessä systeemissä saattaa olla toisin sanoen jotain muutettavaa. Osa tuon 11,3 % alle jäävistä on työttömiä ja työttömien osuus on laman jälkeen jatkuvasti pienentynyt. Osa on sitten ns. työhaluttomia työttömiä, joilla ei ole kannustinta työllistyä, koska työnteko ei kiinnosta erinäisistä syistä, joiden joukossa esim. se, että ero sosiaali- ja työsuhdeturvan, erilaisten tulonsiirtojen ja vaihtoehtoisen nettomääräisen palkkatulon välillä voi olla pahimmassa tapauksessa jopa negatiivinen (käsittääkseni).
Opiskelijat tulevat kyllä toimeen ottamalla opintolainaa (250e/kk?). Itsekin olen opiskelijana elänyt vähintään viimeiset 7 vuotta mainitsemasi köyhyysrajan alapuolella. Olisihan se tietenkin mukavaa kun opintotuki ja asumislisä nousisivat nykyisestä 400e/kk vaikkapa 999e/kk mikä sekin olisi vielä mainitsemasi köyhyysrajan alapuolella. Se ei vaan yksinkertaisesti vastaa omaa käsitystäni oikeudenmukaisuudesta, että veronmaksajien rahoilla nostatetaan opiskelijoiden toimeentuloa 600e/kk. Suurimman ongelman muodostaa tulevaisuudessa käsittääkseni vanhuksista ja eläkeläisistä huolehtiminen. Työllisyyden jatkuva parantaminen tulikin jo mainittua ja kansainvälisissä vertailuissa suomen teollisuuden tehokkuus on hyvällä tasolla, mutta ongelmana on ollut tehottomasti toimiva julkinen sektori, jonka toimintaa yritetään tehostaa mm. ottamalla mallia yksityisen sektorin parhaista käytänteistä ja yksityistämisen keinoin (hui gamal sentään).
Samaanaikaan Suomi on rikkaampi kuin koskaan. ... Talouskasvu jatkuu mutta tulot jakautuvat entistä epätasaisemmin kansakaisten kesken toisin sanoen tuloerot ovat kasvaneet talouttakin enemmän. ... Suomessa on meneillään kehitys jossa rikkaat rikastuvat entisestään ja köyhät köyhtyvät.
Niin kuin nevahood jo sanoikin, tasapäistämisen perinteiden mukaisesti se on väärin, että jos itsellä menee paremmin, mutta naapurilla vielä paremmin, koska liika menestyminen ei ole suotavaa.
Samanaikaisesti maksettujen työtulojen osuus on pudonnut ja voittojen osuus on kasvanut yrityksissä.
Oletko kuullut teknisestä kehityksestä ja tehokkuuden kasvamisesta? Suomenkin hyvinvoinnin kasvu on riippuvainen siitä, koska työtuntien määrää ei voi kasvattaa rajattomasti.
Onhan se nyt selvää että nykyisen tyyppinen talousjärjestelmä, jossa jokainen taistelee joka päivä jokaista vastaan, kuka tahansa voi olla YT-neuvoteltavissa milloin vain, kevyesti parantaa ihmisten yleistä hyvinvointia...
Miten määrittelet yleisen hyvinvoinnin? Jos nyt et tarkoita jonkinlaista onnellisuuspilleriä, jonka valtio jokaiselle ojentaa niin oman käsitykseni mukaan valtio voi vain luoda sellaiset olosuhteet, jossa mahdollisimman monella on mahdollisuus luoda itselleen hyvinvointia. Ja jos bruttokansantuotetta ja talouskasvua käytetään tässä mittarina niin käsittääkseni se on jatkunut vähintään viimeiset 10-15 vuotta (?) ja Suomella menee paremmin kuin koskaan (?). Onko se valtion tehtävä hyysätä jokainen meistä onnellisesti kehdosta hautaan? Miksei esim. määritetä lakia, joka estää irtisanomiset muissa kuin konkurssitapauksissa? Kuulostaahan se hullulta, että esim. Nokialla menee hyvin, tulos paranee - ja silti irtisanotaan porukkaa. Pitäisikö valtion estää nuo irtisanomiset lainsäädännöllä vai yrittää luoda yrityksille sellainen toimintaympäristö, että mahdollisimman pieni osa yrityksistä siirtäisi tuotantoaan ulkomaille ja toisaalta esim. irtisanottuja kouluttamalla yrittää parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan. Loppupeleissä jokaisella, joka pystyy itsestään huolehtimaan, on vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Mikään ei estä kouluttamasta itseään tai ryhtymästä vaikkapa yrittäjäksi. Mutta jos nykyinen talousjärjestelmä ei mielestäsi paranna ja varmista yleistä hyvinvointia niin mitä ehdotat? Minkälaisilla toimenpiteillä ajattelit varautua esim. tulevaan eläkepommiin koko kansakunnan hyvinvoinnin varmistamiseksi? Fakta on, että jatkuva tekninen kehitys ja tehokkuuden kasvu ovat ne tekijät, jotka ovat kasvattaneet kansakunnan hyvinvointia aina 1700-luvulta lähtien ja kasvattavat tulevaisuudessakin. Voidaanhan täällä unohtaa kaikki talouden lait, irtautua EU:sta, palata markka-aikaan ja pestä vaikka seuraavat 10 vuotta toistemme perseitä - mutta minä en sitä puoluetta äänestä.