- Liittynyt
- 3.9.2003
- Viestejä
- 2 212
- Ikä
- 43
Noita eri vaaliaiheisia ketjuja alkaa pulpahdella joka tuutista. Ehkä voisi yhdessä sellaisessa keskustella vähän yleisemmin ja keskitetymmin, vähän niinkuin pressanvaaliketjuissakin.
Mikä nousee vaalien teemaksi? Sama kuin Ruotsissa, eli esim. todelliset työttömyysluvut, kilpailukyky, hyvinvointiyhteiskunnan saneeraus? Toivottavasti. Ja toivottavasti myös verotuksen keventäminen, siis kaikesta muusta kuin kulutuksesta.
Tässä yksi vahva avaus tämänpäivän Kauppalehdestä:
Mikä nousee vaalien teemaksi? Sama kuin Ruotsissa, eli esim. todelliset työttömyysluvut, kilpailukyky, hyvinvointiyhteiskunnan saneeraus? Toivottavasti. Ja toivottavasti myös verotuksen keventäminen, siis kaikesta muusta kuin kulutuksesta.
Tässä yksi vahva avaus tämänpäivän Kauppalehdestä:
Antti Herlin haluaa uudistaa suomalaisen työmarkkinamallin
EK:n uusi puheenjohtaja: Päätöksenteko sinne, missä työ tehdään
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n uusi puheenjohtaja Antti Herlin pitää järjestönsä tärkeimpänä lähiajan tavoitteena päätöksenteon siirtämistä nykyistä enemmän yritystasolle.
- Sinne, missä työtä tehdään, Herlin sanoi valintansa jälkeen torstaina Helsingissä.
Koneen hallitusta johtava Herlin aloittaa EK:n johdossa vuoden alussa. Tähän asti hän on vetänyt linjaa muun muassa Teknologiateollisuuden puheenjohtajana.
Herlinin ensimmäiset linjanvedot muistuttavatkin kovasti niitä askelmerkkejä, joita vientimme lippulaivassa on tehty. Muutosta halutaan niin sopimiseen, palkkamalliin kuin työaikoihinkin. Yhteinen nimittäjä kaikissa löytyy yritystason päätösten ja joustavuuden lisäämisestä.
Herlin uskoo, että työn verotusta kevennetään ensi vaalikaudella työmarkkinaratkaisusta riippumatta. EK tavoittelee lisäksi yritysvarallisuuden poistamista perintö- ja lahjaveron piiristä.
Suomalaista työmarkkinamallia Herlin ravistelisi kovasti.
- On selvää, että kymmenien vuosien aikana rakentuneet, täysin toisenlaiseen yhteiskuntaan ja talouteen perustuvat järjestelmät eivät enää toimi tyydyttävällä tavalla, Herlin sanoi.
Yleissopimuksiakin tarvitaan vielä
Herlin otti esiin erityisesti laittomat lakot.
Erityisen pöyristyttävänä tuleva puheenjohtaja piti sitä, että työnantajat vielä keräävät sopimuksista piittaamattomien järjestöjen jäsenmaksut, jotka ovat kaiken lisäksi verovähennyskelpoisia.
Sopimusperusteisten työvoimakustannusten tason huomattava alentaminen ei Herlinin mukaan ole realismia.
- En myöskään ehdota työehtosopimusperusteisesta palkkauksesta kokonaan luopumista, Herlin totesi.
Palkanmuodostusta on kuitenkin uudistettava, jotta tuottavuus, kannustavuus ja yksilöllisyys lisääntyisivät. Näin on Herlinin mukaan jo tehty muissa Pohjoismaissa. Tuloksena on ollut parempi tuottavuus, mutta myös paremmat ansiot.
- Solidaarisen palkkapolitiikan ja sitovien yleiskorotusten varaan rakennettu suomalainen malli estää näiden hyötyjen saavuttamisen, Herlin sanoi.
Vielä reilun kuukauden EK:ta luotsaava Christoffer Taxell puuttui vielä mutkan kautta EK:n ja Suomen Yrittäjien väliseen kiistaan yhteistoimintalaista.
- Pk-yritysten aktiivinen ja vastuullinen edunvalvonta on EK:lle merkittävä voimavara, Taxell korosti
Hän myös uskoi, että yhteistyö niin SY:n kuin Perheyrittäjien liitonkin kanssa sujuu jatkossa hyvin.
- Yhteistyö ei kuitenkaan merkitse sitä, että olisimme aina ja kaikista asioista samaa mieltä. Hyvä yhteistyö kestää myös ajoittaiset näkemyserot, Taxell vakuutti.
Pauli Takala