Ei se Lähi-idässä sekoilu ole täysin loppunut. Pidän hyvin raukkamaisena sitä, että Trump antoi Erdoganille käytännössä luvan mellastaa Syyrian kurdialueella miten tahtoo. Oli kurdeista mitä mieltä tahansa, he kuitenkin kantoivat kovan taakan Isistä vastaan käydyssä maasodassa.
Itse näen suomalaisesta vinkkelistä katsottuna Trumpin suurimpana ongelmana ulkopoliittisen kokemattomuuden ja siitä johtuvan ailahtelevuuden. Tästähän hyötyy esim. herra Putin. Trumpin toiminta on johtanut myös siihen, että hallinnossa todelliset pitkän linjan osaajat lähtevät tai saavat kenkää yksi toisensa jälkeen. Eikä oman tyttären ja vävypojan ottaminen mukaan omaan hallintoon paranna Trumpin mainetta silmissäni.
Siinä missä Trump on oikeassa on se, että Euroopan maat saisivat ottaa vähitellen enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan, eivätkä vain luottaa Naton kollektiiviseen puolustukseen eli siis Yhdysvaltojen mahtiin. Mutta Yhdysvallatkin tarvitsee liittolaisia jatkossa.
Edit. Kovan luokan republikaanien joukosta kuuluu jo niin paljon soraääniä, ettei kaikkea Trump-kritiikkiä voi leimata "vasemmistolaiseksi" (mitään eurooppalaista vasemmistoa ei USA:ssa ole yksittäisiä poliitikkoja lukuun ottamatta). Mutta olipa Yhdysvaltojen presidenttinä kuka tahansa, en usko hänellä olevan missään vaiheessa 2021-2025 välillä enemmistön vankkumatonta tukea. Niin polarisoitunut tilanne on tällä hetkellä.
Turkki on USA:n Nato-liittolainen ja Trump joutui tekemään valinnan. Kuitenkin kurdien PKK on terroristijärjestöksi luokiteltu Turkissa. En sano että valinta oli paras mahdollinen. Mutta pisara meressä verrattuna mitä kaikkea tapahtui edeltäjän aikana.
Se suuri ansio kuitenkin on se, että Trump ei ole aloittanut regime-change sisällissotia aseistamalla joitain "kapinallisia" kuten kävi Syyrian kanssa, tai ole minkään muunkaan laajamittaisen sodan puolella. "Protect the oil" ja that's it.
Iran ja Syyria hoideltu täsmäiskuilla.
En mä näe Putinia mitenkään hyötyjänä, Krim tapahtui Obaman aikana, samoin Venäjän-Itä-Ukrainan tilanne alkoi Obaman aikana, Venäjän joukot menivät pommittamaan Syyriaa Obaman aikana.
Putin hyötyi Obaman kypsymättämyydestä ja vääristä valinnoista?
Mielestäni ihmisille syötetään virheellistä mielikuvaa asioista, että "Putin hyötyisi" jotenkin Trumpin politiikasta. Mielikuvamarkkinointia.
Trumphan on pistänyt lisää kauppapakotteita ja ollut Nordstream putkea vastaan.
Ei Venäjä ole vahvistunut Trumpin aikana. Päinvastoin.
Samoin Kiinalle Trump on laittanut kampoihin enemmän kuin edeltäjät.
Tästäkin myydään jotain epämääräistä mielikuvaa että Trump olisi "diktaattorien puolella" tms.
Tämähän on ihan politisoitunutta harhaanjohtamista mediassa.
USA:n suhteellinen asema on voimistunut, Trump haluaa USA:sta entistä suuremman kauppamahdin, toki sotilaallisestikin vahvemman, mutta ei aja mitään kytevien sotatoimialueiden ja hiekkakukkkuloiden valloituspolitiikkaa. Mitä väliä kuka omistaa tuottamattoman hiekkakukkulan?
Trumpin ulkopolitiikka perustuu talousmahtiin enemmän kuin sotilasmahtiin.