Diabetes ja treenaus ja proteiinit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ke70
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Tosiaan, diabetekseen liittyy useita liitännäissairauksia joista nefropatia on yksi. Niin kauan kuin virtsaan ei erity valkuaista, eikä seerumin kreatiniiniarvo nouse yli normaalin, voi periaatteessa käyttää lisäproteiinia ja kreatiinia. Tätä virtsan valkuaisarvoa pitää tosin seurata tasaisin väliajoin. Yksi syy varmasti siihen että lääkärit "kieltävät" liian protskun käytön, on se ettei haluta ottaa turhaa vastuuta. Seerumin kreatiniini on siis se aineenvaihduntatuote jota lihaksen enegiaksikäyttöprosessissa muodostuu kreatiinista. Lihaksikkaalla miehellä voi olla tätä veressä yli normiarvojen. Seerumin tasot nousevat myös lihasten käytön seurauksena.

Liikunta saattaa vaikuttaa reiteen pistetyn insuliinin imeytymiseen. Liikunta saattaa myös tehostaa insuliinin vaikutusta viiveellä. Jos haluatte, niin voin kirjoitella aiheesta maanantaina lisää.

Nämä kaikki kerrottiin jo! Oletko tietoinen tarpeeksi diabeteksestä jottai voi kirjottaa tänne syvempää tekstiä? t. 17vuotta diabeetikkona ps. voit toki kirjoittaa, mutta korjatkaamme asiantuntijat timon kirjotusta jos on tarve.
 
Nämä kaikki kerrottiin jo! Oletko tietoinen tarpeeksi diabeteksestä jottai voi kirjottaa tänne syvempää tekstiä? t. 17vuotta diabeetikkona ps. voit toki kirjoittaa, mutta korjatkaamme asiantuntijat timon kirjotusta jos on tarve.

Kerrottiin, joo. Mutta teksti oli välillä sen verran epäselvää, että laitoin uudestaan. Täällä puhuttiin "kreatitiinista" ja muutenkin termit tuntuivat olevan vähän hakusessa. Mä haluan terveydenhuoltoalan ammattilaisena kantaa oman osani siitä, että kaikki ymmärtävät tautien riskit ja rajoitteet. Sinä olet varmaan omalla kohdallasi paras asiantuntija kuinka kehosi toimii, ja minkälainen vaste sinulla on insuliiniin ja hiilhydraatteihin. Kaikki vaan ovat sen verran erilaisia, että jokaisen pitää löytää se oma polkunsa. Ja kun liikunta on subjektiivinen käsite kaikille, ei voida yleistää tietynlaisen liikunnan vaikutuksia insuliiniherkkyyteen.

Minä perustan omat väittämäni tutkimustuloksiin, joihin aina löytyy ihmisistä poikkeuksia. Pätevyyttä löytyy sen verran, että jos apteekkiin tulet kyselemään diabeteksesta ja sen lääkityksestä, niin minä olen siellä tiskin toisella puolella vastailemassa kysymyksiin. Tämän lisäksi olen tehnyt liikuntalääketieteen kandidaatintutkielmani lääkehoidon vaikutuksesta liikuntaan, ja kyseisessä työssä käsittelin myös insuliinin ja liikunnan suhdetta toisiinsa. Olen myös opiskellut ravitsemustieteen erityisruokavaliota, mukaan lukien diabeetikon ruokavalio.

Mutta kirjoitan mielelläni lisää - kyllä siitä varmasti jollekin hyötyä on. Ja jos olen jonkun mielestä väärässä, niin otan mielelläni vastaan poikkeamia ja päinvastaisia tuloksia aiheesta. Koskaan ei voi osata liikaa :)
 
Joo myönnetään, että hiukan epäselvästi tuli kirjotettua. Kiireellä kännykällä vaan mahdollisimman nopeasti ja selkeästi.
ke70, mitkä insuliinit sulla on käytössä?

Itse en syö aamuisin oikeestaan koskaan. Normaalisti syön ehkä kolme kertaa päivässä. Kaksi ateriaa ja joku välipala.
Protskua otan purkista aamulla ensimmäisenä tekona ja iltana viimeisenä. Salin jälkeen yleensä palkkari, mutta sitäkään ei välttämättä jos tietää tunnin päästä syövänsä itsensä hengiltä :)

Ja tuosta aamusta vielä sen verran, että silloin joutuu pistämään enemmän kuin normaalisti. Itse pistän vaikka en söisi mitään.
 
Pitää tähän nyt vielä laittaa että jokaisella on tietenkin tavoitteensa punttitreenissä! Kaikki pakkotoistolaiset ei ole aikeissa rakentaa kehoa vaan jotkut pitävät lihaskuntoa yllään.
Itse olen löytänyt oman tieni diabeteksen hoidossa ja olen yhdistänyt sen kehonrakennukseen joka luonnistuu täysin! On jopa helpompaa rakentaa kehoa, kun on diabetes, koska ruokailut pysyvät säännöllisinä ja terveyden kannaltakin suosii hitaita hiilihydraatteja ja jne...

Insuliineistä sen verran että itselläni on pitkävaikutteisena Lantus ja humalog nopeana. Massakaudella on tietenkin lisättävä lantuksen määrää, koska hiilihydraatteja kertyy humattavasti enemmin, kun taas dieetillä lantus voi olla hyvinkin alhainen. Dieetillä pistän todella pienen määrän lantusta ja hiilihydraatit jäävät 80g tienoihin ja humalogia tarvitsee hädin tuskin pistää 5 yksikköä päivässä! MUISTAKAA KAIKKI TÄMÄ ON HENKILÖKOHTAISTA!

Niin ja "MiinusMerkki" Puhuit aamun korkeista! Olethan tietoinen tai kuullut sanan "aamunkoitto ilmiö"?
Toisilla diabeetikoilla tämä tarkoittaa sitä että nukkumaan mennessä verensokerisi saattaa olla 4mmol ja kun heräät aamulla se voi olla 10-20mmol luokkaa! tätä kutsutaan aamunkoitto ilmiöksi. En jaksa tähän nyt käydä kertomaan tarkkaan miten kyseinen homma toimii, mutta kysy lääkäriltäsi. Itselläni on varsin voimakas aamunkoitto ilmiö ja jodun pistämään humalogia noin 3yksikköä 10g hiilihydraattia kohti!! Ps. jos aamulla verensokerisi on korkeita ja nukkumaan mennessäsi 4-6luokkaa niin voi olla kyseessä yöllinen HYPO jolloin maksa on ruvennut tuottamaan sokeria vereesi, ja syystä aamulla korkeat!

Muistakaa myös että, MURROSIKÄ ja hormoonitasot vaikuttavat voimakkaasti verensokeritasoihin!
 
Aloittelevan diabetikon avuksi päätin kirjottaa vähän omia kokemuksia salitreenaamisesta (diabetestä harrastettu 9 vuotta):

On totta että liikunta yleensä vaikuttaa laskevasti verensokereihin, mutta kova treenaaminen aiheuttaa mulla täysin päinvastaisen reaktion. Kai se johtuu siitä että maksa reagoi ennakoivasti tollaseen lihasten kovaan käyttöön vapauttamalla glukoosia jo valmiiksi, mutta mä joudun ihan rehellisesti pistämään pikaa ennen treeniä pari yksikköä, jottei heti treenin jälkeen olisi sokerit siellä 10 pinnassa. Jos lähtötilanne on 4-6mmol, en pistä insuliinia ollenkaan, mutta jo 7 sokereille pistän 1 tai 2 yksikköä, ja yli 10 sokereille jopa 3-4. Tää aina tuntuu kauhistuttavan lääkäreitä mutta fakta on että mulla verensokerit nousee treenatessa. Treenin jälkeenkään mitään mainittavaa laskua ei ole havaittavissa, eli yöllä ei ole hypoja tullut (herään näihin aina).

Lisäprodea vedän itsekin nykyään niinkuin terveetkin kaverit, ennen en käyttänyt. Ongelmia ei kyllä mun mielestä ole, palkkariin laitan maltoa sen verran että hiilareita tulee 30-40g ja pistän tälle insuliinia viitisen yksikköä heti treenin jälkeen pukuhuoneessa. Yleensä safkaan heti kotiin päästyäni, jos ruoka myöhästyy pitkään treenin jälkeen niin sitten en pistäisi noin paljoa palautusjuomalle, siinä on kuitenkin nopeita hiilareita joiden vaikutus lakkaa pian. Sen olen huomannut että myös proteiinisheikille pitää pistää vähäsen insuliinia, esimerkiksi tommonen aika normaali parin desin sheikki ilman maltoa taitaa sisältää vain viitisen grammaa hiilihydraatteja, mutta silti nostaa itselläni verensokeria usealla yksiköllä.

Insuliineina lantus 28+16yks/vrk ja humalog 1-1.5yks/10g hiilareita.

Toki sun ei kannata lähteä tämmöisiä toimenpiteitä tekemään ennenkuin oot oppinut miten oma kehosi käyttäytyy. Ei sulla mikään kiire ole, vuosien varrella opit elämään diabeteksen kanssa ihan niinku sitä ennenkin.
 
Piti kirjoitella tänne jo maanantaina, mutta en sitten ehtinyt. Sori. Tämä alla oleva teksti on suunnattu lähinnä teille jotka eivät ole vielä sairastaneet pitkään, mutta jos tästä joku pitkään sairastanut saa jotain uutta irti, niin aina parempi. Tämä on copypaste aikasemmin kirjoittamastani tekstistä (osa mun lopputyöstä). Tarvittaessa tarkennuksia.

Diabeetkin ruokavaliosta voin jossain vaiheessa kirjoitella vielä ravitsemustieteen näkökulmasta (mutta se voipi poiketa aika monen oikeasta ruokavaliosta).


Liikunta ja diabeteslääkkeet

Insuliini on glukoosiaineenvaihduntaa säätelevä hormoni, ja tärkein lääkeaine tyypin 1 diabeteksen hoidossa. Lääkkeinä käytettäviä insuliineja on erilaisia, ja eri valmisteet eroavat toisistaan muun muassa vaikutuksen keston ja vaikutusmaksimin ajankohdan mukaan. Yleensä insuliinit jaettaan lyhytvaikutteisiin (ihmisinsuliini, naudaninsuliini, lisproinsuliini, aspartinsuliini, glulisinusliini), pitkävaikutteisiin (ihmisinsuliini), sekoitteisiin (ihmisinsuliini, lisproinsuliini, aspartinsuliini) ja ylipitkävaikutteisiin (naudaninsuliini, glargininsuliini, detemirinsuliini). Urheilussa insuliini on kilpailuissa ja kilpailujen ulkopuolella kielletty aine (Suomen Antidopingtoimikunta 2011).

Pyörällä harjoitettu liikunta nopeutti reiteen pistetyn insuliinin imeytymistä jopa yli kaksinkertaiseksi. Tämä johtui verenkierron lisääntymisestä aktiivisessa lihaksessa. Yleensä terveillä haiman insuliinineritys vähenee voimakkaasti pitkäkestoisen liikunnan aikana, mutta diabeetikolla insuliinin vaikutus pysyy – jopa voimistuu – kun insuliinin imeytyminen pistoksesta kiihtyy (Coldberg 2009). Huomattava on, että pistokohdalla on imeytymisen kannalta väliä. Diabeetikolle on tärkeää tietää kuinka oma insuliini käyttäytyy, ja kuinka se vaikuttaa liikunnan aikana.

Detemirinsuliini sopii hyvin useimmille runsaasti tai vaihtelevasti liikuntaa harrastaville. Liikunta voi tehostaa insuliinin vaikutusta yli vuorokauden liikunnan päätyttyä. Tämän takia perusinsuliinin määrää voi joutua vähentämään. Šokin vaara on tavallista suurempi liikunnan jälkeen – varsinkin levätessä – joten glukoositaso voisi olla iltapalan jälkeen normaalia suurempi.

Insuliinihoidon ja liikunnan yhteydessä on tärkeää huomioida, että jokainen diabeetikko reagoi eri tavalla liikuntaan (Coldberg 2009). Veren glukoosiarvot tulisikin tarkistaa ennen ja jälkeen liikunnan – ja jos liikunta on pitkäkestoista, mielellään sen aikana. Varsinkin lapsilla tämä on luonnollisen vilkkauden takia oleellista. Mitä nuorempi lapsi on, sitä tärkeämpää mittaaminen on.

Glukoosin pitoisuus veressä laskee usein tuntien ajan liikunnan jälkeen, joten sen tulisi olla välillä 6-13 mmol/l lapsen liikuntasuorituksen alkaessa (Sipilä 2008). Jos verensokeri on alle 6 mmol/l, tulee ehdottomasti syödä hiilihydraattipitoista ruokaa ennen liikuntasuoritusta (Coldberg 2009). Jos veren glukoosi on yli 15 mmol/l, tulee raskasta liikuntaa mielellään välttää, sillä insuliinin puuttuessa elimistöstä, voi liikunta nostaa veren glukoosipitoisuutta lisää, mikä johtaa ketoaineiden muodostukseen (Sipilä 2008).

Lapsen insuliiniannosta tulee pienentää ennen liikuntaa, ja joskus sen jälkeen (Sipilä 2008). Jos diabeetikko haluaa tehdä hiilihydraattitankkauksen ennen pitkäkestoista liikuntasuoritusta, on pikainsuliinia annosteltava hiilihydraatteja vastaava määrä (Coldberg 2009). Jos taas tankkausta ei tehdä, on tärkeää vähentää insuliinia ennen pitkäkestoista liikuntaa. On myös tärkeää muistaa, että liikunnan aikana – kuten muutenkin – hiilihydraattien tarve on yksilöllinen. Liikunnan aikana veren glukoosin tavoitetaso on 5-10 mmol/l.

Jos diabeetikko päättää alkaa harrastaa uutta lajia, tulee verensokerin mittauksia tehdä normaalia tiheämmin. Jos liikunnan aikana nautitaan ateria, ateriainsuliinia kannattaa vähentää noin puoleen (Coldberg 2009).

Glukagoni on pääasiassa glukoosin säätelemä peptidihormoni (Rouru ja Huupponen 2007). Sitä käytetään injektiona hypoglykemian hoidossa. Glukagonilla onsuurina annoksina lievästi sydänlihaksen supistuvuutta parantava ja lyöntinopeutta hidastava vaikutus (Rouru ja Huupponen 2007). Tämä voi teoriassa parantaa suorituskykyä, mutta hyöty lienee kyseenalainen.

Sulfonyyliureat alentavat veren glukoosipitoisuutta aktivoimalla haiman endogeenistä insuliinin eritystä (Rouru ja Huupponen 2007). Ne voivat aiheuttaa hypoglykemiaa liikunnan aikana (Aikuisten liikunta, Käypä hoito 2010). Jos sulfonyyliureahoidon aloittamisen jälkeen potilas tulee liikunnan seurauksena pahoinvoivaksi, tuntee heikotusta, voi lääkitys tai annos olla sopimaton.
Sulfonyyliureat voivat myös lisätä painonnousua (Rouru ja Huupponen 2007), mikä saattaa olla teoriassa suorituskykyä haittaava tekijä.

Metformiinin on lähinnä tyypin 2 diabeteksessa käytetty lääkeaine, joka pienentää veren glukoosipitoisuutta vähentämällä maksan glukoosintuotantoa ja lisäämällä perifeeristen kudosten hyväksikäyttöä (Rouru ja Huupponen 2007). Lääkeaineen on raportoitu aiheuttavan maitohappoasidoosia liikunnan aikana (Järveläinen ja Rönnemaa 2008). Tämän hetkisen tiedon perusteella metformiinin asema maitohappoasidoosin aiheuttajana ei näytä pitävän paikkaansa. Metformiinilääkitys onkin turvallista, ellei muita riskitekijöitä ole (alkoholin käyttö, munuaisten ja maksan vajaatoiminta tai hypoksiaa aiheuttava sairaus).

α-glukosidaasin estäjillä, rosiglitatsonilla tai guarkumilla ei ole vaikutusta suorituskykyyn, ellei niiden GI-kanavaan kohdistuvien haittojen takia liikuntakykyä koeta alentuneeksi. Nämä haitat menevät yleensä kuitenkin pian ohi.

Coldberg S. Diabetic athlete’s handbook. Revised edition. United States of America. McNaughton & Gunns. 2009

Järveläinen H, Rönnemaa T. Metformiini ja maitohappoasidoosi - totta vai tarua?. Duodecim. 2008;124(10):1071-3

Rouru J, Huupponen R. Diabeteslääkkeet. Teoksessa: Koulu M, Tuomisto J, toim. 2007. Farmakologia ja toksikologia. Jyväskylä. Gummerus, s. 743-758

Sipilä I. Diabetes ja liikunta. 2008
 
Aijaa :O En ole moisesta kuullutkaan. Itse pistän vain kerran. 30 yksikköä illalla. Onko kukaan törkkinyt insua lihaksiin? Kuulin tarinaa joskus moisesta.
 
Toisilla ei riitä lantuksen vaikutus aika vuorokauteen jolloin pistämistä tehostetaan esim aamu ilta menetelmällä.
Eikö lääkärisi ole puhunut sinulle mitään vai onko sinulta menny kaikki nämä perujutut ohi?
Ei kukaan pistä insuliinia lihakseen! Insuliini kuuluu laittaa rasvakudokseen. Joskus kuitenkin käy niin että piikki menee lihakseen jolloin insuliini ei toimi oikein. (esim lantuksen osuessa lihakseen vaikutus voi ollla hypon omainen jolloin seuraa tajuttomuus vaikka ruokaa mättää kuinka.)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Voiskos joku laittaa vähän infoa noista ruokailuista dietillä. Paljon ois esimerkiksi saatava hiilaria päivässä per painokilo. Asia kiinnostaisi kovasti kun tuo parempi puolisoni on nyt aloittanut dieettiä. Sivusta katsoneena voin ainakin jo todeta että sokeriarvot ovat olleet jo paljon tasaisemmat kuin normaalisti
 
Pistääkö hemuli lantusta kaksi kertaa päivässä?

Kyllä. Ei tuo pitkiksen teho riitä koko vuorokaudeksi ja vaikka jotenkin riittäiskin niin vaikutus on paljon tasaisempi näin. Juttele lääkärisi kanssa, kyllä mäkin joskus alkuaikoina pistin vain kertaalleen mutta aika nopeasti se jaettiin kahteen kun ei siitä tullu oikein mitään noin.

Aamulla siis 29 ja illalla 16, oli näköjään kirjoitusvirhe jäänyt tuonne ekan sivun viestiin.

Edit. näköjään en vastannutkaan aloituspostaajalle. Tuskin sun Miinus tarvii jutella asiasta lääkärin kanssa enää 16 vuoden jälkeen :D
 
Itsekkin kattelin jo aikaisemmin, että taisi mennä keskustelun osanottajat hiukan sekaisin :)
Viime viikolla mitattu pitkäaikainen 7.2. :)
Ei lastenklinikalla ollut aikoinaan puhetta kun tuli lantus markkinoille ja aikuispolin aikana on ollut arvot niin hyvät, että ei ole tarvinnut lähteä mitään muuttamaan.

No ei sitä tietenkään siihen lihakseen ole tarkoitus laittaa.. Tuttava lääkiksessä ja puhui, että jotkut näin tekevät.. Foorumi on kuitenkin pakkis niin ajattelin, että olisiko kokemuksia tai kuultuja tarinoita löytynyt.
 
tajusin kyllä keskustelun aiheen mutten viitsi siitä uutta keskustelua avata.Eikö siis kukaa voi tähän samaan keskusteluun vastata miten diabeetikon pitäisi dieetillä edetä
 
Niin siis oletko sinä dieetillä diabeetikkona vai puolisosi?
Samat säännöt pätevät kuin heillä keillä ei ole diabetesta. Hiilareita jos vähentää ja liikuntaa lisää niin pitää luultavasti insuliinia annoksia pienentää. Kesällä itsellä putoaa lantuksen vuorokausi annos 1-3 yksikköä ja pikainsun käyttö saattaa jopa puolittua.
Seurailee vain sokereita ja välttelee hypoja.

Ei taida olla hh/kg läheskään samanlaista merkitystä kuin proteiinilla.
 
puoliso on. jotenkin vaan tuntuu hullulta että voisiko diabeetikko karsia yhtä paljon hiilareista kuin niin sanottu terve ihminen
 
ja nyt o pakko huurel et reenihän onnaa nyt hyvin tulokset nousee jne. eli kiitoksia vinkkilöistä seuraavaks kun sais vielä yhden vaivan kurii nii olis hienoo eli epilepsian ut se ei onneks reeniä estä pitää vaa muistaa lääkkeetlääkkeet.
 
Miten haitallinen on verensokeripiikki 2-3 kertaa viikossa? Juuri söin vohvelin, kävin salilla, otin palautusjuoman. 45 min sen jälkeen sokeri 10,1; 15 min tästä sokeri 10,0. Ja tästä 20 min sokeri enää 5,4.

Ja mistä tämä hämmentävä tulos ylipäänsä johtuu? Haima perin hidas ja tajuaa tunnin liian myöhään, että tarttis tehrä jotain?

Palautusjuoma oli Mass Recovery, 29 gr proteiinia, hh 31 gr josta sokerit 2½ gr.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom