CLA-pillerit kenties haitallisia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Wallace
  • Aloitettu Aloitettu

Wallace

Banned
Liittynyt
17.4.2006
Viestejä
423
Laihdutusvalmisteena suosittu keinotekoinen rasvahappo, CLA, saattaa heikentää insuliinin vaikutusta ja altistaa diabetekselle.
CLA:ta eli konjugoitua linolihappoa syntyy bakteeritoiminnan jälkituotteena märehtijöiden pötsissä ja sitä on pienehköjä määriä maidossa ja lihassa. Eläinkokeissa suurten CLA-määrien on todettu estävän syöpää. Vaikutuksen takana on ilmeisesti luontaisen CLA:n 9-cis, 11-trans-isomeeri eli boviinihappo. Luontaistuotteissa käytetään myös synteettistä CLA:ta, jonka 10-trans, 12-cis-isomeeri lisää rasvojen hapettumista ja energiankulutusta koe-eläimissä. Sen seurauksena eläinten rasvakudos vähenee ja lihasmassa kasvaa. Havainto on innostanut erityisesti kehonrakentajia ja laihduttajia.
Tuoreet ruotsalaistutkimukset Diabetes Care ja Circulation –lehdissä osoittavat, että kemiallisesti tuotettu CLA-isomeeri sulattaa vatsaontelon rasvaa, mutta samalla se pahentaa insuliiniresistenssiä erityisesti miehillä. Normaalisti insuliiniresistenssi vähenee laihdutettaessa. Insuliiniresistenssi on alkusoittoa aikuistyypin diabetekselle. Synteettinen CLA lisää myös isoprostaanin eritystä virtsaan, joka on merkki elimistön hapetusstressistä. Lisäksi veren C-reaktiivinen proteiini (CRP) kohoaa, joka viestii tulehduksesta. “Mahdollinen haitallinen mekanismi pitäisi selvittää, ennen kuin keinotekoista rasvahappoa syötetään ihmisille, varsinkaan henkilöille, joilla on jo valmiiksi lihaville ominainen insuliiniresistenssi”, kommentoi Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Antti Aro Duodecim –lehdessä.

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=1242
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
riskit suuremmat kuin hyödyt

Luonnollisen CLA-isomeerin saanti meijerituotteista ja märehtijöiden lihasta on melko niukkaa, joitakin satoja milligrammoja päivässä. Tällaisten määrien vaikutuksia ihmisen terveyteen ei tunneta. Kapseleiden CLA-seoksen vaikutukset lihavuuteen ja lihaksikkuuteen ovat ihmisissä olemattomat, mutta vaikutus sepelvaltimotaudin riskitekijöihin kiistatta haitallinen. CLA-seoksen suositeltuja usean gramman annoksia ei tulisikaan lainkaan käyttää.

http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00046

Taitaa jäädä kokeilematta...kannattaa lukea koko juttu.
 
Ainakin Finnmaxin CLA sisältää luonnollista safloriöljyä, eikä synteettistä CLA:ta.

Kummassakaan jutussa ei oteta juurikaan kantaa mitä vaikutuksia suurilla määrillä luonnollista CLA:ta on...

"Eläinkokeiden mukaan syövän kehitykseen kohdistuva vaikutus liittyy juuri luonnolliseen 9-cis,11-trans CLA-isomeeriin. Tämän isomeerin vaikutuksia ei ole voitu erikseen tutkia ihmisessä."
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom