Biomekaniikka + fysiikka ja niiden variaatiot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jassoo7
  • Aloitettu Aloitettu

jassoo7

🖕🏻
Liittynyt
26.9.2008
Viestejä
2 722
Ajattelinpa tehdä tällaisen ketjun jossa tuhertelen tähän olemattomia piirroksia otsikon mukaisesta aiheesta josko näistä sitten jollekkin on hyötyä tai iloa omaan tekemiseen tai vaikka ihan sitten valmennus työhönsä jos nämä eivät aikaisemmin ole tulleet vastaan.

Eka liike KYYKKY. (Vapaa taka tanko kyykky)

Tämä eka kuva on varmasti monille jo tuttu eri lähteistä. Ensimmäisessä kuvassa näkyy tyylikäs tikku ukko. Nämä mallit eivät koskaan ole täysin tarkkoja eivätkä vastaa suoraan ketään todennäköisesti todellisuudessa. Ne osoittavat mallin mitenkä asiat toimivat kyseisillä mittasuhteilla ja kaikkien nostajien yksilölliset erot vaikuttavat nosto mekaniikkaan.

Ensimmäisen kuvan toinen ja viimeinen ukko edustaa useimmiten valta väestöä joiden kyykky mekaanisesti näyttää tuolta. Sininen viiva kuvaa massan keski pistettä joista liikettä suorittaessa syntyy linja. Sen tulee kulkea jotakuinkin jalkapöydän puolesta välistä siihen pisteeseen missä kohdassa tanko/ kuorma on selässä. Mikäli kokonais massa joka sisältää nostajan massan sekä tangossa olevan kuorman poikkeaa kyseisestä linjasta nosto alkaa kaatua. Jos kuorma on suhteessa kevyt tässä on enemmän liikkuma varaa. Mitä lähemmäs mennään maksimi kuormaa sen tarkemmaksi tuota linjaa tasapainon säilyttämiseksi tulee osua. Voin tästä piirtää erillisen kuvan mikäli sitä toivotaan.

Punaisella viivalla kuvataan matkaa/ mittaa polvi nivelen ja lonkan nivelen osalta suhteessa tähän siniseen keski linjaan. (Momentin varsi/ radius) Tämä määrittää isolta osin sen mitkä lihakset ovat vastuussa.

Esimerkiksi oikean reunimmainen ukkeli momentin varsi polvi niveleen on lyhyt suhteessa mitä se on lonkka niveleen. Eli suurimman osan tämän kohdan nostossa työtä tekevät taka ketjun lihakset (selkä pakarat takareidet). Tämä yksilö ei koskaan tule pitämään vapaata taka tanko kyykkyä etureisi liikkeenä juuri tästä kyseisestä syystä.

Sitten ukkeli keskeltä edustaa tässä geneettisesti jo parasta ääripäätä eli hänen momentin vartensa on lähes identtinen polvi nivelen ja lonkka nivelen osalta ja etu reisi pääsee tekemään huomattavasti enemmän työtä ja hän todennäköisesti pitää kyseistä liikettä ihan oivana etu reisi liikkeenä.

Seuraavassa postauksessa lisää kuvia esim nosto mekaniikan manipuloinnista yms.
 

Liitteet

  • ED8B8922-2D69-47AA-9AE0-FD24952B7B1F.jpeg
    ED8B8922-2D69-47AA-9AE0-FD24952B7B1F.jpeg
    126,2 KB · Katsottu: 165
Viimeksi muokattu:
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Vapaa taka tanko kyykyn mekaniikan manipulaatio.

Tässä kuvassa näkyy kanta korotuksen vaikutus. Nyt ukon mitta suhteita on muutettu niin että hän omaa pidemmän reiden, lyhyemmän selän. Kun ollaan näillä mittasuhteilla tuossa 90 asteen kulmassa voidaan nyt huomata ilman erikseen piirrettyjä momentin varsia tiettyjä asioita (saatte nyt itse ajatella).

Sama tapahtuu myös mikäli pidemmällä selällä lasketaan tangon paikkaa alemmas selässä eli mekaanisesti se varsi lyhenee. Tällä ukolla se tekisi tästä vieläkin vaikeamman liikkeen. Malli ei osoita mitä todellisuudessa esim ala selässä tapahtuisi ja voisin väittää että se olisi alkanut pyöristyä jo hieman lasku vaiheen puolen välin jälkeen. Mutta siihen vaikuttaa noin ~50 asiaa jotenka keskitytään nyt tähän karkeaan mekaniseen toteutuksen.

Sama ukkeli samoilla mittasuhteilla oikean reunimmaisena kuvassa mutta kanta korotuksen kanssa. Mekaanisesti eri näköinen ala asento ja todennäköisesti myös yksilö kokee tällä tavalla tehtynä helpommaksi päästä ”tavoite” syvyyteen.

Mutta mikä muuttui? Käytännössä matka polvi nivelen ja lattian välillä kasvoi ja tasoitti hieman ongelmaa hänen pidemmän reiden kanssa.

E49C971F-1CA9-4484-B9C6-C0D5F028B5DB.jpeg


Lisään seuraavan kuvan kun kerkeän taasen kirjoittaa.
 
Tässäpä seuraava kuva. Elikkä tässä nyt sitten ylhäältä päin katsottuna mitä asennon levittäminen lonkka nivelestä tuo mekaniikkaan.

Huomattavaa on että punaisella merkattu matka lyhenee mitä enemmän auki asento viedään. Tarkoittaa myös sitä että sivusta katsottuna reiden pituus ”lyhenee”.
04CCDF58-C3D6-4FCD-BDC4-58BAC8974C69.jpeg


Tässä alemmassa kuvassa sitten näkyy kuinka se asennon levittäminen vaikuttaa hänellä (tällä ukkelilla) ja mitä se tekee noston mekaniikalle. Viimeinen alin ukkeli on myös kanta korokkeen kanssa ja siinä näkyy näiden molempien vaikutukset hänen nosto mekaniikkaan.

12290590-EF27-4F4B-9B19-CBAA3D286C7D.jpeg


Nyt sitten kysymys kuuluu että minkä verran ne yksilön nivelet antaa vapauden toimia näin että päästään tähän 90 asteen kulmaan ja onko se todellakaan yksilölle välttämätöntä kuka ei voimanostossa kilpaile harjoittaa kyseistä liikettä vahvistaakseen jalkoja tai hankkiakseen niihin lihasta lisää. Vai voisiko tälle yksilölle löytyä huomattavasti parempia hänen välityksilleen sopivia jalka liikkeitä ilman äärimmäisyyksiin vietyjä nivel kulmia jotka pitävät hänet ehyenä todennäköisesti paljon pidempään? Ja se Pt kuka määrää/ asettaa KAIKKI valmennettavansa kyykkäämään taka tanko kyykkyä ottaako vastuun sitten myös asiakkaansa nivelistä vai ainoastaan lihasmassan ja voiman kehityksestä?

Katsellaan seuraavaksi eri laitteissa tehtyjä kyykky variaatioita jotka ”eivät” ole yhtä tehokkaita tai hyviä??? jalan kasvatukseen tai sen vahvistamiseen.
 
Tässä seuraavaksi smith kyykky. Samalla lailla tanko niskassa mutta tanko kulkee lukitulla liikeradalla. Ei ole mahdollisuutta kaatua ja mahdollistaa paremmin jalkojen asennon sovittamisen yksilölle. Punaiset ja siniset viivat kuvaavat smith laitetta.

Eka ukko kyykkää suoraan tangon lukittua linjaa. Tässä variaatiossa voiman suunta on sama kuin tangon kulkema linja koska tässä asennossa muun suuntaisten voimien vaikutusta on vaikea lisätä tai ne ovat vaikutuksiltaan hyvin vähäisiä. Katso reiden momentin varret taka ketjulle menee hieman enemmän. Toki tässä on mahdollista viedä polvea enemmän eteenpäin JOS nilkan liikkuvuus sen sallii mutta onko se tarpeen ja tuoko se jotain ongelmia?

Toinen ukko on tuonut jalat selvästi tangon linjan etu puolelle. Kohta jossa jalka on kiinni lattiassa kohdistuu voima maata kohti. Ja maa työntää jalkaa vasten samalla voimalla. Mikäli tätä ei tapahtuisi jalkanne painuisi maan sisään.

Lisäksi tämä ukkeli työntää jalkateräänsä eteenpäin aktiivisesti ja näin muodostuu kitkaa. Jos sitä ei ole riittävästi jalka luistaa eteen ja ukko putoaa perseelleen. Eli jos jalka ei luista eteen se vastustaa sitä samalla voimalla kun ukko työntää sitä eteen päin.

Vihreät linjat kuvaavat voimien määrää ja suuntaa. Niitä ei tarvitse laskea ellei halua koska tässä kuvataan nyt tätä tilannetta. Tuleeko sitä laskea yksilöiden kohdalla mielestäni ei koska se ei sinänsä tuota sellaista tietoa mikä yksilön suoritusta parantaa riittää että nämä asiat tapahtuvat liikkeessä aktiivisesti.

Nyt näiden kahden eri suuntaisen voiman väliin muodostuu todellinen voiman suunta resultantti. (Keskimmäinen vihreä viiva) tarkastelkaas nyt momentin varsia polvi niveleen ja lonkka niveleen. Onko tämä variaatio ”heikompi” etureisi liike kun esim tuo vapaa taka tanko kyykky?

2628A7F2-0B1E-4C2C-AC8B-D15C30E225DF.jpeg


Taas kysymys on siitä mikä on tavoite? Kasvattaa jalkoja? Harrastaa voimanostoa? Mitkä asettavat liikkeelle rajat? Yksilön ominaisuudet vai ulkoa päin määritellyt säännöt?

Mikä on myös merkille pantavaa että tätä ketjua alusta seuraten mitkä asiat muuttuvat jalkoja treenatessa? Lonkan, polven, nilkka nivelten asennot! Kaikissa kyykky liikkeissä nämä ovat jalkojen osalta tärkeimmät liikkuvat osat! Miksi siis lihasta kasvattaessa se vapaa taka tanko kyykky on parempi kun siihen lisätään tasapaino kysymykset TAITO komponentti näyttelee suurta roolia tuossa ja nostoa tukevien lihasten rooli on myös valtavan suuri ei pelkästään jalkojen voiman tuotto = ”paras” jalka liike? EN sano että tuo variaatio kyykystä on HUONO! Mutta ei siinä mitään taikaa kyllä ole!!! Samalla voidaan kyseenalaistaa aloittelijan treenit miksi hänen tulisi HETI tehdä isoja perus liikkeitä kun huomioitavien asioiden lista on moneen muuhun melko pitkä!
 
Tehdääs tähän tällainen pika päivitys. Tässäpä esim prässin tai hack kyykyn tms vastaan laitteen kulman vaikutus kuormaan. Luvut ovat noin suuntaa antavia ja kitkakin vanhoissa laitteissa muuttaa lukuja mutta noin karkeasti.

Punaisella on aste luvut ja sinisellä prosentti osuus laitteessa olevasta kuorman vaikutuksesta liikkeeseen. Kun liikettä tehdään kohtisuoraan maanpintaan nähden (90 astetta) kuorman osuus liikkeessä on 100%. Kun alamme säätää kulmaa pienemmäksi myöskin kuorman tuoma vastus vähenee. Miksi näihin laitteisiin joutuu moni latomaan malmia enemmän selittyy tässä melko helposti.

Mitenkäs käy nostajan painon jos ajatellaan esim hack kyykkyä? Entäs jos tehdään jalkaprässiä? Onko eroa onko jalka prässi pakka kuormitteinen tai levypaino kuormitteinen?


BB65A3DF-DDF8-42BE-811F-CE670CA7A26D.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Kyykyn biomekaniikkaa puran osiin suht reilusti IG:ssä. Teksti kentän rajallisuuden takia päivityksiä tulee näillä näkymin AINAKIN 6 joissa useampi kuva aiheesta jota kullakin kerralla käsittelen ja jos siitä herää kysyttäviä niin voin niistä tehdä tarvittaessa lisä päivityksiä.
 
Miten sitten niitä muita kyykyssä työskenteleviä lihaksia tulisi treenata? Tulee aika iso ja aikaavievä palapeli jos alkaa jokaista kyykyssä aktivoituvaa lihasta erikseen jumpata sen sijaan, että tekisi kyykyn variaatioita heikkoa kohtaa painottaen.

Tämän keskustelun voisi siirtää muualle. Tämä on yksi foorumin parhaista langoista ja nyt menee aika pahasti ohi aiheen.

Kyllä! 300kg on yksilön maksimi nosto. Se voi olla vaikka 120kg maksimi nosto eli jokainen omalla tasollaan.

Tottakai kannattaa sitten treenata MYÖS muitakin nostoon vaikuttavia osia kun pelkästään suppeasti nämä 2 mutta kaiken määrittää se nostaja jos se nosto jää selästä tai enemmän pakarasta kiinni niin niiden oikeanlainen kuormittaminen on silloin olennaista. Jos ne on ylikuormittuneet jatkuvat kivut niin pitää tajuta silloin vähentää niiden kuormitusta merkittävästi. Jos esim se kyykky tekniikka on mekaanisesti selkä dominantti elä nyt ainakaan sitten kyykkää tai vedä.

Palapeli kyseessä ja kaikki palaset vaikuttaa.

Ennen kaikkea jos se nämä liikkeet kuormittavat ainoastaan nostoissa yhtä kohtaa ( esim milloin momentinvarret ovat yksilöllä suurimmat) saadaan hyvinkin erilainen vastus käyrä/ profiili rakennettua laitteilla joka ottaa koko matkalta siihen lihakseen tehokkaammin.
Keskustellaan täällä niin ei tarvitse uutta aloittaa tälle.
 
Miten sitten niitä muita kyykyssä työskenteleviä lihaksia tulisi treenata? Tulee aika iso ja aikaavievä palapeli jos alkaa jokaista kyykyssä aktivoituvaa lihasta erikseen jumpata sen sijaan, että tekisi kyykyn variaatioita heikkoa kohtaa painottaen.

Tämän keskustelun voisi siirtää muualle. Tämä on yksi foorumin parhaista langoista ja nyt menee aika pahasti ohi aiheen.
Nyt pitää muistaa että mitään lihasta et saa eristettyä yksistään vaan aina ryhmä lihaksia tekee työtä liikkeelle vapaana olevan nivelen ympärillä. Karkeasti näin. Myötä vaikuttavat suorittaa toivotun liikkeen ja vastavaikuttajat tukevat esim niveliä, stabiloivat liikettä jne synkronoidusti kokonaisuuden kanssa.

Mitenkä treenaat sitten osissa? Otat polvi nivelen lonkka nivelen, selkärangan (monta niveltä), nilkka nivelen ja pohjaat treenin niiden ympärille esimerkiksi.

Se voi myös olla yksittäinen liike esim se prässi hack, smith kyykky.

Nyt kun et voimanosto liikkeissä turvallisuus syistä halua tai pysty viemään lihaksia loppuun näissä voi! Turvallisemmin, painottamaan eri jalan alueita työskentelemään enemmän.

Edellisessä langassa jo otin Fred Hatfield nimen esille. Hän esim teki offilla reiden ojennusta ja mavea. Kyykyt kokonaan pois. Tämä nyt vain esimerkki. Se mitä miten minkä verran on yksilöstä kiinni.

Mikään ei kuitenkaan kumoa että yksittäiset lihakset ryhmässä aivojen ohjaamana pitenee lyhenee ja se saa raajassa aikaan liikettä! Se tapahtuu tangolla se tapahtuu prässissä se tapahtuu reiden ojennuksessa koukistuksessa.
 
No nyt tähän selvennykseksi laitan videon linkin joka kannattaa katsoa josko se helpottaa ymmärtämistä näiden asioiden ympärillä niin ei joka käänteessä tarvitse olla kahnauksissa tai ihan pohjia myöten olla selittelemässä asioita. Ääri lyhyt ja yksinkertaistettu video laajasta teemasta.


View: https://youtu.be/GraYuXvtDZE


Tom Purvis hänen videot kannattaa katsoa.

Arthur Jones hänen haastattelunsa kannattaa katsoa ja alkaa niiden pohjalta perehtymään tähän teemaan. 😁👍🏼

Ja nämä eivät ole laiskan miehen hommia nämä vaativat ajattelua että asiat kykenee ymmärtämään ja soveltamaan asioita muissakin yhteyksissä ei pelkissä esimerkki tapauksissa.
 
Ootko Jassoo perehtynyt Kassem Hansonin materiaaliin?
Ei ole nimi tullut vastaan. 👍🏼
 
Ootko Jassoo perehtynyt Kassem Hansonin materiaaliin?
Nopealla vilkaisulla näyttää ben pakulskin oppilaalle voi olla että olen väärässäkin mutta on siellä instassa asioita oikeinkin. 👍🏼 Noissa insta päivityksissä on vaikea kokonaisuutta täysin avata pitäisi päästä jutulle.
 
Nopealla vilkaisulla näyttää ben pakulskin oppilaalle voi olla että olen väärässäkin mutta on siellä instassa asioita oikeinkin. 👍🏼 Noissa insta päivityksissä on vaikea kokonaisuutta täysin avata pitäisi päästä jutulle.
Ymmärtääkseni Kassem teki aluksi yhteistyötä Pakulskin kanssa, mutta hän alkoi olemaan niin monessa asiassa eri mieltä hänen kanssaan + jotain muuta ongelmaa tuli heidän välilleen. Hän päätti sit perustaa ton N1 Educationin, ja alkaa tekee sitä omaa juttua. Ja tosiaan ei noista ig päivityksistä saa mitenkään kokonaiskuvaa hänen materiaalista.
 
Ymmärtääkseni Kassem teki aluksi yhteistyötä Pakulskin kanssa, mutta hän alkoi olemaan niin monessa asiassa eri mieltä hänen kanssaan + jotain muuta ongelmaa tuli heidän välilleen. Hän päätti sit perustaa ton N1 Educationin, ja alkaa tekee sitä omaa juttua. Ja tosiaan ei noista ig päivityksistä saa mitenkään kokonaiskuvaa hänen materiaalista.
👍🏼 Joo hyvin huomaa kyllä että samaa koulukuntaa. Odotan milloin näitä tämän tapaisia sertifikaatteja alkaa valua suomeen. 🥶 hyvä ja huono asia. 👍🏼
 
Se on vähän sama homma varmaan kuin PT koulutuksissa nykypäivänä... Paljon on tekijöitä, mutta laatu ei ehkä ole ihan priimaa kaikkien osalta. Mistä itse siis olet oppinut parhaiten biomekaniikkaa?
 
Se on vähän sama homma varmaan kuin PT koulutuksissa nykypäivänä... Paljon on tekijöitä, mutta laatu ei ehkä ole ihan priimaa kaikkien osalta. Mistä itse siis olet oppinut parhaiten biomekaniikkaa?
Pt koulutukset (anteeksi nyt vaan) on luokattoman huonoja suomessa. Enkä ihan varma ole yliopistojen tarjonnastakaan melko räikeitä julkaisuja niissä opiskelleiden toimesta on saatu lukea mutta se tietysti ei kerro kun ainoastaan sen mitä se yksilö on sitten oppinut. Välttämättä koulutus ei ole puutteellinen mutta onko sitten opetus teknistä tai opiskelijoiden ymmärtämättömyyttä en tiedä. Enkä sano että kaikki olisi näin!

Kirjat, ehdottomasti tom purvis ja hänen materiaalinsa pitää erikseen mainita! Hänen pitämät seminaarinsa mitä esim youtubessa on löytyy helvetisti termistöä mitä voi alkaa selvittämään jos joku haluaa helpolla päästä. Jos jollain on varaa menkää jenkkeihin ihan viralliseen RTS koulutukseen varmasti tarjoaa enemmän kun mikään muu koulutus.

Tämä on tosiaan vaan harrastus itselle.

Edit: Joe bennet opettaa videoillaan hyvin kuka haluaa oppia.
 
Sertifikaateista ei ole mitään hyötyä jos asikas ei tiedä mitä ne tarkoittaa. ''Oho katsos tämä on ''koulutettu pt'' tai seritfioitu pt'' eli varmasti pätevä.'' Ei ajokorttikaan tunnu tarkoittavan että osaisi ajaa saati pätevä opettamaan. Biomekaniikka on hieno sana mutta kovin paljon en näe arvoa käytännössä näitä yhtä iltaa pidempään miettiä vaikka pointin ymmärränkin. Isoimmat bodarit ei sellaisista ikinä puhu niin en usko että tarvitsee muidenkaan. Voimaillessakin kaikki kyllä löytää ihan maalaisjärjellä ja kokeilemalla itselleen sen parhaan tyylin kuhunkin nostoon.

Voimakeskustelusta multa nyt meni jo ohi että mitä jassoo ajat takaa? Karkasi jo aika kauas voimanostosta. Sehän nyt on jo selvää että eristämällä lihaksia niitä on usein tehokkaampi ja turvallisempi treenata kuin vapailla liikkeillä mutta ei se voimailuun suoraan siirry kovin hyvin että jalkaprässi vahvistuu. Sen kai kaikki on huomanneet ihan itsekin eikä siihen sen kummempaa fysiikka-/mekaniikkajargonia tarvitse.
 
Sertifikaateista ei ole mitään hyötyä jos asikas ei tiedä mitä ne tarkoittaa. ''Oho katsos tämä on ''koulutettu pt'' tai seritfioitu pt'' eli varmasti pätevä.'' Ei ajokorttikaan tunnu tarkoittavan että osaisi ajaa saati pätevä opettamaan. Biomekaniikka on hieno sana mutta kovin paljon en näe arvoa käytännössä näitä yhtä iltaa pidempään miettiä vaikka pointin ymmärränkin. Isoimmat bodarit ei sellaisista ikinä puhu niin en usko että tarvitsee muidenkaan. Voimaillessakin kaikki kyllä löytää ihan maalaisjärjellä ja kokeilemalla itselleen sen parhaan tyylin kuhunkin nostoon.

Voimakeskustelusta multa nyt meni jo ohi että mitä jassoo ajat takaa? Karkasi jo aika kauas voimanostosta. Sehän nyt on jo selvää että eristämällä lihaksia niitä on usein tehokkaampi ja turvallisempi treenata kuin vapailla liikkeillä mutta ei se voimailuun suoraan siirry kovin hyvin että jalkaprässi vahvistuu. Sen kai kaikki on huomanneet ihan itsekin eikä siihen sen kummempaa fysiikka-/mekaniikkajargonia tarvitse.
Meillä olisi aika paljon enemmän ehyitä niveliä niin siviilissä kun ammattilaisissakin jos esim ronnie olisi painottanut omissa treenissään muuta kun ryskämistä. On siellä kuule yllättävän paljon niveliään, kiinnityskohtiaan paskoneita bodareita jos vaan alat selaamaan että esim näihin asioihin sillä biomekaniikalla on tekemistä melko paljonkin.

Ei onneksi minun niveliin koske muiden tekemiset joten sinänsä se ja sama mutta en näe tästä haittaa että tätäkin asiaa hiljalleen tällä foorumilla tuodaan esille.

Sen kai kaikki on huomanneet ihan itsekin eikä siihen sen kummempaa fysiikka-/mekaniikkajargonia tarvitse.

En tiedä mitenkä alusta asti tästä pitäisi lähteä sitten keskustelemaan ja asioita ottaa tapetille.

Mutta täällä on moni päättänyt jo että se prässi tai hackki tai mikään muu kun kisa nosto variaatiot on ainut tapa saada kehitystä.

En vaan ymmärrä että jos vyötäröstä alaspäin onnistut tuottamaan voimaa esim sen 50kg enemmän kun 6kk sitten eli ihan millä mittarilla tahansa tarkasteltuna sinun lihakset tuottavat enemmän voimaa. Eikö? No jos et saa välitettyä siitä yhtään tankoon niin jossain siinä tekniikassa menee joku pieleen. TAI kuinka todellinen tuo kuviteltu 50kg nousu siinä prässissä sitten on ollut???
Vajaita toistoja verrattuna ensimmäisiin? inertian vaikutukset maksimissaan? Onko nostettu kuormaa kaiken kontrollin kustannuksella, aika eri vaatimukset noiden kahden liikkeen välillä koreografiasta lähtien.
 
Back
Ylös Bottom