Artikkelien aiheita? Toiveita?

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Taidan tehdä sillä tavalla, että käyn alueittain läpi tuota anatomiaa, ja aina kyseisen lihasryhmän oheen laitan kuntoutus- ja liikkuvuusvinkkejä. Esim. olkapäät ja kiertäjäkalvosin, lonkka, lapaluut, jne. Niskasta ja alaselästä laitoinkin jo yhden tekstin tuonne. Kirjoitellaan lisää jos siitä ei ole vielä riittävästi apua. Ryhdistä ja selkärangan toiminnasta (ergonomiasta) voisi periaatteessa kirjoittaa ihan oman artikkelin myös.

Hammerille: Itsehän olen muuten entinen välilevypotilas myös. Tosin mulla ei tyräksi asti mennyt, pullistui vain. Tosin aivastaessa jalat lähti alta :) Kokeiles noihin rintalihaksiin tuota pilatesrullausta.

Lihashuolto- ja anatomia-artikkelit taidan laittaa tuonne Vammat ja lihashuolto -alueelle, lisäravinteet ja ruokajutut Ravintoalueella jne. Ruokajutuista muuten sen verran, että minkälaista tekstiä teille saisi olla? Näitä asioita kun voi miettiä todella monelta kantilta? Ihan yleisluontoista mikä rasva paras -settiä, vai happo-emäs-tasapaino, sairaudet ja ruoka -osastoa? Vähän jos saisi tarkempia toiveita niin tämäkin palvelisi paremmin teitä. Toi aamupalan optimaalisuus ennen treeniä riippuu kyllä niin monista asioista, kuten omasta sirkaadisesta rytmistä, että kaikille optimaalista ohjetta on vaikea antaa. Jotain toki tästäkin voisi kehittää.

Ja Oj- kysyi tosta lihasten vasteesta treeniin. Tähän kysymykseen olisi tällä foorumilla varmaan tohtoreitakin vastaamaan, mutta eiköhän se yksinkertaisesti johdu vain henkilökohtaisesta lihassolutyyppien jakaantumisesta, motoristen yksiköiden reservistä ja lihasten kasvua säätelevien entsyymien määrästä. Genetiikkaa siis. Mutta tämähän ei tarkoita, etteikö asialle mitään voisi tehdä. Tasapuolinen treenaus ei tarkoita mielestäni sitä, että tehdään 5 kahdentoista toiston sarjaa jaloille ja käsille. Numerot menee tasan, mutta jalat kehittyvät hitaammin. Sen sijaan, jos otetaan huomioon lihassolutyyppi, niin etureisille lyödäänkin 5x6, hauiksille 5x12, ojentajille 5x5 ja takaolkapäille 4x40. Ja pohkeille 3x50-100. Ja sit otetaan vielä intensiteetti ja painojen määrä ja ja... kai tästä jo artikkelin saisi ;)
 
Jäin kelailemaan tätä Oj-:n kysymää asiaa hieman ja ajattelin naksuttaa nopean, ei niin tieteellisen postauksen hypertrofiasta ja lihassolutyypeistä niille jotka eivät ole asiasta kuulleet.

Hyvin lyhyesti: lihassolutyyppejähän on kolmea (vähintään) erilaista: tyyppi 1 (hidas), tyyppi 2a (seminopea) ja tyyppi 2b (nopea). Näiden ominaisuudet vaihtelevat motoneuronien määrästä ja entsyymiaktiivisuudesta supistusaikaan. Geenit määrittelevät näiden keskinäisen suhteen, joten siihen ei voi itse vaikuttaa. Hitaat solut tekevät sinusta kestävyysjuoksijan, nopeat sprintterin. Hitaat solut eivät väsy helpolla ja ne pitävät sinut pystyssä kun stalkkaat 9 tuntia. Nopeat väsyvät äkkiä, ja ne auttavat sinut karkuun kun sinut huomataan. Lihassolutyyppiä ei voi muuttaa, mutta solu voi saada oikeanlaisella harjoittelulla toisen solun ominaisuuksia. Muutokset kuitenkin vaativat tehokasta ja pitkäjänteistä harjoittelua, ja ne palautuvat kun harjoittelu lopetetaan.

Ongelmahan on siinä, että tietääkseen oikeasti lihassolutyyppinsä, pitäisi lähteä lihasbiopsiaan, eli ottaa habarista koepala ja tutkailla sitä mikroskoopilla nätin assistentin kanssa. Joskus luvulla näin tehtiinkin Neuvostoliitossa/Saksassa, ja määrättiin laji jotain urheilija (lapsi/nuori) alkoi treenata. Omaa lihaskohtaista lihassolutyyppiä voi myös yrittää määrittää salilla, mutta se on vähän hankalaa, joten sen neuvominen on vähän niin ja näin. Urheilijan pitäisi nimittäin tietää satavarma ykkösmaksimi jokaisessa eristävässä liikkeessä, ja sitten lähteä siitä leipomaan.

Tiede on kuitenkin raapinut paljon artikkeleita kasaan asiasta, joten ainahan voimme käyttää taulukoita ja keskiarvoja jakaumien suhteen. Suurin osa porukasta meneen kuitenkin näihin raameihin, ja geneettiset poikkeavuudet ovat varmaan jo löytäneet itsensä… joka tapauksessa, itse tekisin pääliikkeen ottaen huomioon lihasryhmän dominoivan lihassolutyypin, ja avustavat liikkeet sitten hieman erilailla (kun on siellä niitä muitakin tyyppejä).

Mitä enemmän lihaksessa on nopeita soluja, sitä lyhyempää sarjaa tehdään

- takareidet (usein todella paljon enemmän)
- kannikat
- osa etureisistä (vmo)
- reiden lähentäjät
- hauis (tää on melkein 50-50)
- trapsit ja niskan/kaulan lihakset
- tissit
- ojentajat
- olkavärttinäluulihas (aina paljon nopeeta)

Mitä enemmän lihaksessa on hitaita soluja, sitä pidempää sarjaa tehdään

- alaselkä
- pohkeet (lähes hidasta täynnä)
- osa etureisistä (vml, rectus femoris)
- latsit (aika fifty-fifty)
- olkapäät (tosin tässäkin jakauma on aika monipuolinen)

Vatsat ja forkut on vähän oma ryhmänsä. Niitä kannattaa treenata monipuolisesti, mutta esim. forkuissa tykkään tehdä rannekääntöjä molempiin suuntiin 20+20 toistoa supersarjana 2-4 sarjaa.

Ja optimaalisen hypertrofian lisäksi pitää sitten ottaa huomioon myös esim. nivelkulmat ja treenattavan osan asento muihin lihaksiin nähden. Ja niin edelleen.

Tästä saisi kyllä kirjoitettua ihan tieteellisen treeniohjelman jos haluaisi. Voisin tietysti ottaa joulun jälkeen tästä projektin ja tehdä itselleni treeniohjelman näitä oppeja noudattaen, sekä blogata siitä sitten tänne?
 
Tästä saisi kyllä kirjoitettua ihan tieteellisen treeniohjelman jos haluaisi. Voisin tietysti ottaa joulun jälkeen tästä projektin ja tehdä itselleni treeniohjelman näitä oppeja noudattaen, sekä blogata siitä sitten tänne?

Kuulostaa ERITTÄIN hyvältä! Mielenkiinnolla jään odottelemaan, jos jotain aiheesta ehdit kirjoitella.
 
Boosterit kiinnostaisi muakin. Vaikka nämä perus crack, jack3d, ja tuo fastin uusi workout shock kiinnostaisi myös. Kiitos jo etukäteen että jaksat nähdä vaivaa.
 
Toi lihassolutyyppi olisi kyllä mielenkiintoista luettavaa. Juurikin siis niin, että mitä kropan alueita olisi hyvä treenata milläkin toistoalueilla ja miksi. Täällä joku aina sanoo että vatsoja tai jalkoja pitäisi hypertrofian perässä treenata erittäin pitkillä sarjoilla kun taas pohkeita istuen/seisten toistoilla x/y.

Ääni sille siis!
 
Hihhei.

Terveisiä kongressista. Jyväskylässä oli ihan mielenkiintoinen kolmen päivän kongressi lihas- ja rasvasoluista, liikunnasta ja kehon koostumuksesta. Paljon tiedettä ja muuta sälää. Hulmille terveisiä, että hyvän setin vedit myostatiinista :)

Nakuttelin tuonne nopsan postin, http://www.pakkotoisto.com/vammat-ja-lihashuolto/104608-rautalankaa-saerkylaeaekkeistae/. Pian tulee vielä samantyyppinen vitskuartikkeli, ja sitten ajattelin keskittyä noihin boostereihin ja tuohon lihassolutyyppitreeniartikkeliin. Kirjoitan samalla ehtimisen mukaan myös tuota anatomiaosastoa.
 
Kaipaisin jotain laajempaa juttua laihdutuksesta ja lihaksen säilyttämisestä. Ja voiko sitä tehdä voima painotteisella treenillä vai milä jako pitää olla sen ja liikkuvamman (tabata ym.) treenin suhteen.

Tästä sun vastauksesta lähti kiinnostus

No jos on tarkoitus polttaa rasvaa, niin miksi pitää olla noin paljon varsinaisia liikkeitä? Tee ennemmin alkuun joku kova 5x4-6 sarja jaloille, niin lihasmassa säilyy. Sitten poltat sen rasvan erilaisten saliliikkeiden (kyykky käsipainoilla, vauhtikyykyt, hyppykyykyt, askelkyykyt...) circuit- ja supersarjoilla ja -variaatioilla. Vedät kovaa ja tykität salin loppuun jonkun 4 minsan tabatan päälle, niin rasva palaa vielä monta tuntia salin jälkeen.
 
Kaipaisin jotain laajempaa juttua laihdutuksesta ja lihaksen säilyttämisestä. Ja voiko sitä tehdä voima painotteisella treenillä vai milä jako pitää olla sen ja liikkuvamman (tabata ym.) treenin suhteen.

Laitetaan työlistalle.
 
Miten olis juttu hiilihydraateista ennen nukkumaanmenoa?Blokkaako se insuliini oikeasti sitä kasvuhormonia?
Tai kenties vähän laajempi osa-alue, uni?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom