Toim huom. Huomasithan lyhenteen "imo" edellisessä postissani?
itellä vahva mielikuva siitä että jos ei tiedä jo etukäteen mistä etsiä, niin nix + säätö = /etc
OS X:ssä tosiaan ei voi tehdä /etc hakemistossa juuri mitään. Esim. jos lisäät käyttäjän /etc/passwd -tiedostoon, niin sitä luetaan vain jos kone on single-user modessa. Muutoin kaikki tieto tulee aina LDAP:sta, joka on Applen itse muokkaama OpenLDAP. Periaatteessa tuo ei ole mikään ongelma, koska tuon LDAP:n editointiin löytyy yksinkertainen työkalu.
Suurempi ongelma on sitten, että Apple ei ole viitsinyt kunnolla dokumentoida LDAP skeemojensa sisältöä (haluavat ilmeisesti myydä OS X Serveriä), joka ei ole "standardi unixia". Lisäksi vaikka käyttis perustuu monin osin avoimeen koodiin, niin kaikessa mahdollisessa yrittävät aina sitten lukita Applen omiin ympäristöihin. Erityisesti jos haluaa saada mobile accountit toimimaan ilman OS X serveriä, niin siinä on todella paljon säätämistä.
Mitä tulee opengroupin UNIX serfitiointiin, niin tämä koskee ainoastaan ohjelmointirajapintoja ja juuri tavallisimpia shellejä. Standardissa ei sanota mitään siitä missä eri asioiden säätöjen kuuluisi olla. Käytännössä sertifiointi tarkoittaa sitä, että voit olettaa C:llä kirjoitetun softan kääntyvän Leopardilla ilman suurempia ongelmia ja samoin scriptien toimivan.
Joku kyseli Leopardista ja sitä en ole vielä edes nähnyt livenä (on ollut muuta tekemistä sitten Leopardin ilmestymisen...). Tarkoituksena on kyllä päivittää eräs verkko siihen piakkoin, mutta olen odottanut, että siitä korjataan pahimmat puutteet pois.
Tässä on myös kommentoitu näitä tietoturvapäivitysten määriä. Tosiaan tilastoja on aina tietoturva-alalla ollut lähes mahdoton vertailla, koska tilastojen tekijällä on aina yleensä jokin agenda. Tyypillisesti esim. Windowsin kohdalla on tietoturva-aukoiksi laskettu aukot järjestelmässä, joka on asennettu CD:ltä ilman mitään lisäohjelmia. Tämmöisellä koneella ei kuitenkaan kukaan tee yhtään mitään, koska Windowsin mukana ei käytännössä tule mitään softia selaimen lisäksi. Vastaavasti jos sama vertailu tehdään jonkin tyypillisen Linuxin kohdalla, niin ohjelmistojen ilmaisuuden takia tulee käyttiksen mukana jo reippaasti ohjelmia sekä selain kaikkien plugineineen. Tällöin on selvä, että Linuxissa aukkojen määrä on suurempi. Myös OS X kärsii vastaavasta tilastojen valossa, koska sen mukana tulee jonkun verran erilaista softaa, joista Windowsissa pitäisi maksaa reippaasti.