Apple vs PC+Linux (Mac versus Win tappelu)

Kannattaa sitten muistaa noista tietoturva-aukoista, että siihen tietoturvaan vaikuttaa aika paljon muitakin asioita kuin se, että mitä joku tilastoi johonkin taulukkoon ohjelmien aukkoja. Paljon esimerkiksi vaikuttaa se, että miten käyttäjä tietokonetta käyttää. Hyvin suunniteltu käyttöjärjestelmä ohjaa käyttäjää käyttämään konetta turvallisesti.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Esim. iTunes temppuilee Airportin kanssa, dvd player temppuilee, kaatuilee niin pahasti että joutuu buuttaamaan konettakin, logout kestää nyt aivan yhtäkkiä noin 2minuuttia ja kun kone herää lepotilasta, hiiri poukkoilee (trackpad) minne sattuu ruudulla noin minuutin ajan kunnes se rauhoittuu itsekseen.

Miksei mulla ole ollut ikinä vastaavia ongelmia?
Täytyiskö jonkun kattoa sitä sun konetta?
 
Aika monelle Windows käyttäjälle ensimmäinen kosketus Appleen on Quicktime ja iTunes. IPodia kun vielä käytin niin piti oikein ihmetellä, miten epästabiili, ruma ja jumalattoman hankala UI iTunesissa on Windows-ympäristössä. iPodeja on kuitenkin myyty niin paljon, että tätä kautta Apple voisi mainostaa omaa erinomaisuuttaan myös Wintel-käyttäjille.
 
Miksei mulla ole ollut ikinä vastaavia ongelmia?
Täytyiskö jonkun kattoa sitä sun konetta?
Kaikki koneet on yksilöitä, vaikka ne samalta näyttääkin. Etenkin nyt, kun apple myy enemmän tavaraa kuin koskaan ennen niin luonnollisesti sinne osuu enemmän sekundaa mukaan.
Ei mullakaan ole windowsin kanssa ongelmia eikä koneessa ole viruksia ollut moneen vuoteen.
Pitäisköhän jonkun katsoa mikä on vikana tuolin ja macin välissä, kun winukan kanssa oli niin paljon ongelmia?
 
Aika monelle Windows käyttäjälle ensimmäinen kosketus Appleen on Quicktime ja iTunes.
Uskoisin, että aika monelle Windows-käyttäjälle ensimmäinen kosketus Appleen on iPod (ja sen myötä iTunes ja Quicktime).

IPodia kun vielä käytin niin piti oikein ihmetellä, miten epästabiili, ruma ja jumalattoman hankala UI iTunesissa on Windows-ympäristössä.
Mulla iTunes on toiminut myös Windows-ympäristössä erittäin hyvin. Tosin olen käyttänyt sitä Winkkarilla vasta jostain seiskaversiosta lähtien. Käyttöliittymä oli aluksi kyllä omituinen. Mutta kun siihen pääsi sisälle, ei voi kuin ihmetellä miten hemmetissä on aiemmin voinut jotain Winamppia vuosikausia.

iPodeja on kuitenkin myyty niin paljon, että tätä kautta Apple voisi mainostaa omaa erinomaisuuttaan myös Wintel-käyttäjille.
Aika monella kiinnostus myös Applen tietokoneisiin herää iPodin loistavan käytettävyyden ja muotoilun myötä.
 
Toim huom. Huomasithan lyhenteen "imo" edellisessä postissani?

itellä vahva mielikuva siitä että jos ei tiedä jo etukäteen mistä etsiä, niin nix + säätö = /etc

OS X:ssä tosiaan ei voi tehdä /etc hakemistossa juuri mitään. Esim. jos lisäät käyttäjän /etc/passwd -tiedostoon, niin sitä luetaan vain jos kone on single-user modessa. Muutoin kaikki tieto tulee aina LDAP:sta, joka on Applen itse muokkaama OpenLDAP. Periaatteessa tuo ei ole mikään ongelma, koska tuon LDAP:n editointiin löytyy yksinkertainen työkalu.

Suurempi ongelma on sitten, että Apple ei ole viitsinyt kunnolla dokumentoida LDAP skeemojensa sisältöä (haluavat ilmeisesti myydä OS X Serveriä), joka ei ole "standardi unixia". Lisäksi vaikka käyttis perustuu monin osin avoimeen koodiin, niin kaikessa mahdollisessa yrittävät aina sitten lukita Applen omiin ympäristöihin. Erityisesti jos haluaa saada mobile accountit toimimaan ilman OS X serveriä, niin siinä on todella paljon säätämistä.

Mitä tulee opengroupin UNIX serfitiointiin, niin tämä koskee ainoastaan ohjelmointirajapintoja ja juuri tavallisimpia shellejä. Standardissa ei sanota mitään siitä missä eri asioiden säätöjen kuuluisi olla. Käytännössä sertifiointi tarkoittaa sitä, että voit olettaa C:llä kirjoitetun softan kääntyvän Leopardilla ilman suurempia ongelmia ja samoin scriptien toimivan.

Joku kyseli Leopardista ja sitä en ole vielä edes nähnyt livenä (on ollut muuta tekemistä sitten Leopardin ilmestymisen...). Tarkoituksena on kyllä päivittää eräs verkko siihen piakkoin, mutta olen odottanut, että siitä korjataan pahimmat puutteet pois.

Tässä on myös kommentoitu näitä tietoturvapäivitysten määriä. Tosiaan tilastoja on aina tietoturva-alalla ollut lähes mahdoton vertailla, koska tilastojen tekijällä on aina yleensä jokin agenda. Tyypillisesti esim. Windowsin kohdalla on tietoturva-aukoiksi laskettu aukot järjestelmässä, joka on asennettu CD:ltä ilman mitään lisäohjelmia. Tämmöisellä koneella ei kuitenkaan kukaan tee yhtään mitään, koska Windowsin mukana ei käytännössä tule mitään softia selaimen lisäksi. Vastaavasti jos sama vertailu tehdään jonkin tyypillisen Linuxin kohdalla, niin ohjelmistojen ilmaisuuden takia tulee käyttiksen mukana jo reippaasti ohjelmia sekä selain kaikkien plugineineen. Tällöin on selvä, että Linuxissa aukkojen määrä on suurempi. Myös OS X kärsii vastaavasta tilastojen valossa, koska sen mukana tulee jonkun verran erilaista softaa, joista Windowsissa pitäisi maksaa reippaasti.
 
iTunes istuu nopeaan sisään kun sitä hetken käyttää. Se on vain asenteesta kiinni, jos valmiiksi on negatiivisella mentaliteetilla, niin toki se käyttis on paska, eikä sitä auta jos sitä käyttää vain 2min. Hyvin se winkussakin skulaa, ei siinä mitään epäselvää ole kun hetken käyttää. Hyvä ohjelma ja iTunes store on parhaimpia keksintöjä ikinä. Vielä kun sinne saisi tv-sarjat ja leffat Suomeen ladattavaksi.
 
Täällähän on nyt tykkänään sivuutettu Windows-koneiden suurin kilpailuetu: inhimillisyys. Windows-koneissa tulee tuo tunne-elämä vakiona mukana. Välillä koneella on hyvä päivä ja se toimii mukisematta, toisinaan sillä taas on kuukautiset tai muuten vain paha mieli, ja sitten sitä pitää vähän lohduttaa ja rapsutella, ja taas toimii jonkin aikaa. Samoin Win-koneella on viehättävä taipumus lihoa ja hidastua vanhetessaan, kuten meillä ihmisilläkin.

Ja samaan aikaan Mac toimii tylsän tasaisesti kuin sveitsiläinen kello.
 
Suurempi ongelma on sitten, että Apple ei ole viitsinyt kunnolla dokumentoida LDAP skeemojensa sisältöä (haluavat ilmeisesti myydä OS X Serveriä), joka ei ole "standardi unixia". Lisäksi vaikka käyttis perustuu monin osin avoimeen koodiin, niin kaikessa mahdollisessa yrittävät aina sitten lukita Applen omiin ympäristöihin. Erityisesti jos haluaa saada mobile accountit toimimaan ilman OS X serveriä, niin siinä on todella paljon säätämistä.

Olet varmaan jo tähän dokumenttiin tutustunut?
Mac OS X Server: Open Directory Administration For Version 10.5 Leopard. (HUOM. PDF 3.39 MB)

Appendix sivuilla 207–262: Mac OS X Directory Data.
 
iTunes istuu nopeaan sisään kun sitä hetken käyttää. Se on vain asenteesta kiinni, jos valmiiksi on negatiivisella mentaliteetilla, niin toki se käyttis on paska, eikä sitä auta jos sitä käyttää vain 2min. Hyvin se winkussakin skulaa, ei siinä mitään epäselvää ole kun hetken käyttää. Hyvä ohjelma ja iTunes store on parhaimpia keksintöjä ikinä. Vielä kun sinne saisi tv-sarjat ja leffat Suomeen ladattavaksi.

joo jos ei lasketa mukaan niitä versioita(2-3kpl) joissa ei toiminut yli 50% pc-kannettavien polttavista cd-asemista... lisäksi vista-sekoilut mutta niistä ei tiedä kenen vika mikäkin on.

tosiaan vähän raskas softa mutta poislukien noi polttobugit, ihan jees ohjelma ja hyviä ominaisuuksia kun siihen opettelee sisään.
 
Macissa otti alussa kaaliin ikkunoiden käyttö, niitä kun ei saa maksimoitua koko näytön kokoiseksi. Kun taas siihen tottui, niin hommahan on paljon parempi näin. Mutta joo, jos pistetään anustappi hanuriin ja ollaan sen kanssa 3 vuotta, niin kai sen poisto aiheuttaisi epämukavan tunteen, kaikkeen kun tottuu.
 
Macissa otti alussa kaaliin ikkunoiden käyttö, niitä kun ei saa maksimoitua koko näytön kokoiseksi. Kun taas siihen tottui, niin hommahan on paljon parempi näin.
Jep. Tuo on varmaan yksi suurimmista kummastuksista uusilla Mac-käyttäjillä. Joskus kieltämättä hieman hankalahkoa 13,3" läppärillä, mutta suuremmilla näytöillä aivan ehdoton. Huvittaa katsoa, kun porukka Winkkarissa pitää selaintakin koko ruudun kokoisena huikeilla resoluutioilla jollain 22-tuumaisilla näytöillä.
 
30 tuumaisessa Cinemassa sillä älyttömällä resolla selain näyttää suorastaan hupaisalta, saa kaksi selainta vierekkäin täydessä 100% koossa. Odotan kybällä uutta Mac pro konetta, jossa on 30 tuumainen kiinni, sitten meitsillä on kuvankäsittelyyn 49 tuumaa tarjolla ja 8 corea.
 
Odotan kybällä uutta Mac pro konetta, jossa on 30 tuumainen kiinni, sitten meitsillä on kuvankäsittelyyn 49 tuumaa tarjolla ja 8 corea.

Saako udella että paljos tollanen omppu maksaa? Tai oisko linkkiä vois tutkailla speksejä, kelpais varmaan mullekki, heh!
 
5 gigaa muistia, 2x2,8Ghz 4-core prossut, 8800 näyttis, kaksi kovoa, 500G ja 320G. Hintaa jotain rontti 3 tonnia ilman näyttöä. Toki sitten koneessa on kaikki airportit ja BT:t messissä. 30 tuumainen Cinema vielä kylkeen, se on sitten sen 1800 eskoa. Kokoonpano on suunniteltu ainoastaan Photoshopin käyttöön, toinen kovo on ylimääräinen scratch diski.

Voin sitten ostaa jonkun pelin ja pistää videota siitä, miten Macilla ei voi pelata.
 
No niin, yritin olla vitsikäs.

Vakavasti puhuen: siirryin Macin käyttäjäksi noin vuosi sitten, ja vasta tämän jälkeen olen tajunnut, mitä on hyvä käytettävyys. Sitä ei voi tarkasti määritellä, mutta sen huomaa. Järjestelmä on vakaa, säätämisen tarvetta on vähän tai ei lainkaan, kone reagoi hiireen ja näppikseen kaikissa tilanteissa, ja konepellin alta löytyy riittävästi fudua ilman että sinne täytyy kurkistella. Puhumattakaan käyttöliittymästä, joka on johdonmukainen ja arkijärjen mukainen (aluksi Mac tuntui vaikealta, koska en suostunut uskomaan, että asiat ovat niin helppoja kuin ovat, esim. ohjelmien asentaminen yksinkertaisesti raahaamalla ne Ohjelmat-kansioon). Ja kaiken kruunaa joukko loistavia oivalluksia (esim. Expose) ja yleinen graafinen hyvännäköisyys.

Mikään tuosta ole rakettitiedettä, ja kaikki tuo voi periaatteessa löytyä mistä tahansa käyttöjärjestelmästä. Macin juju piilee siinä, että kokonaisuus toimii myös käytännössä, ja ilman mitään virittelemistä ja nysväämistä.

Itse teen tietokoneella enimmäkseen tylsiä ja epämieluisia juttuja: töitä, töitä, laskujen maksamista, lisää töitä. Siksi on mukavaa, että ainakaan tietokone ei kiukuttele ja vittuile minulle, vaan tottelee ja pitää turpansa kiinni.
 
5 gigaa muistia, 2x2,8Ghz 4-core prossut, 8800 näyttis, kaksi kovoa, 500G ja 320G. Hintaa jotain rontti 3 tonnia ilman näyttöä. Toki sitten koneessa on kaikki airportit ja BT:t messissä. 30 tuumainen Cinema vielä kylkeen, se on sitten sen 1800 eskoa. Kokoonpano on suunniteltu ainoastaan Photoshopin käyttöön, toinen kovo on ylimääräinen scratch diski.

Voin sitten ostaa jonkun pelin ja pistää videota siitä, miten Macilla ei voi pelata.

Näytöksi en välttämättä laittaisi Applea, mikäli väritoistosta halutaan mahdollisimman hyvän.
Eizon Flexscan 24" s2411w voitti testit taannoin, eli varmaankin sellaisen laittaisin itse, jos en sitten laittaisi jo 30tuumaista. hintaa kaksnelosella palttiarallaa 1200€.

Tosin se on sinun päätettävissä mikä on riittävän hyvä monttu väritoistoltaan.
Itse otin työnäytöksi Eizon kaksnelosen, koska firmassa on hyvä olla muutamat näytöt sellaisia, joilla värit näyttää oikeilta, tarkimmissakin painotöissä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom