3 vuotta sitten jos joku olisi sanonut Applen nousevan älypuhelin markkinoiden huipulle Nokian ohi, olisit varmaan sanonut samaa, että Apllella ei ole mitään mahiksia siellä koska Nokia on niin paljon edellä, silloinhan Nokialla ei ollut kilpailua juuri nimeksikään, nyt Apple meni heittämällä 2 vuodessa Nokian ohi, mietippä mitä käy jos ne kokeilee onneaan halpispuhelimilla siinä voi olla Pian iki ihana Nokia takaisin tehtailemassa saappaita, olkoonkin entinen suomalainen firma joka teetättää kaiken nykyään alihankkijoilla, minä en jää suremaan. Niin monta vuotta sieltä on suollettu sisällöltään pelkkää paskaa pihalle, se että sieltä nyt on tulossa N900 jota odotetaan kuin kuuta nousevaa ei mielestäni firmaa pelasta.. ehkä sitten olen kujalla, mutta ainakin mulla on markkinoiden paras puhelin, eikä markkinoiden parhaat puheet.
tuossa puhutaan koko maailman kännykkämarkkinoista, koska siellä puhutaan että 4 miljardia puhelinta on koko maailman osuus puhelimista.. eihän apple edes yritä niitä halpispuhelinmarkkinoita vallata toi on edelleen sitä samaa, et ei ferrarilla mee hyvin kun ei niillä oo ees 1% automarkkinoista vallattuna.. pikkusen puolueellista tutkintaa imo.. mut tehkööt noita galluppejaan mä käytän silti luuriani.
Kuten todettu, yhtiöiden linja on täysin erilainen. Ei toki, tuskin tuossa ensimmäisessä kuitenkaan tosissaan olit..
Se mihin tuo nopeasti luettu artikkeli keskittyi, oli kyllä suhteellisen järkevää ainakin useimmiten. Ja lähestulkoon kaikki jenkkilehdet tosiaan hypettävät iPhonea aivan uskomattomalla tavalla, siinä se yksi kritiikki taisi olla, että ei nähdä muuta kuin läntisen maailman markkinat ja kulutustottumukset. Ja siitä mitä luotettavuuteen tulee, niin käsittääkseni kuitenkin johtavat markkinatutkimusyhtiöt alalta ovat siteerattuja tekstissä, joten se siitä "gallupista".
Monet tämän päivän Apple fanit jotenkin tuntuvat elävän täysin jossain kuplassa, että Apple on kehitellyt tämän koko nettipuhelin-käsitteen itseksensä. Vuonna 1998 Ollila puhui Nokian Internet-vallankumouksesta, joten ei puhelinten meno nettiin nyt ihan uusi juttu ole. Toki propsit Applelle siitä, että iPhonen omistajat oikeasti käyttävät nettiä ja sitä paitsi ko. puhelimella sen käyttö on tehty kilpailijoita miellyttävämmällä tavalla. Toinen kysymys on sitten se, kuinka paljon perinteisten laitevalmistajien ja operaattoreiden suhde on estänyt laajempaa Internet vallankumoista puhelimissa. Itsellä on tuntuma siitä, että operaattorit eivät ole edes halunneet lisää kilpailua samoille apajille heidän kanssaan tietyissä tuoteperheissä ja osittain sen takia liikkuva netti on tullut vähän jälkijunassa (vaikka osuutensa toki on WAP-sekoiluissa yms..).
Jotenkin tuntuu, että foorumilla vähätellään halpisluurien markkinoita. Eivät ne ehkä suunnannäyttäjiä ole alalle eikä niissä kovimmat voitot tietenkään ole, mutta pitää muistaa, että nämä puhelimet ovat kehittyneissä maissa tärkeä bisneksentekoväline monelle (esim. torikauppiaalle), niillä pystytään saamaan reaaliaikaista tietoa markkinoilta (esim. banaanikilon hinta tiettynä päivänä), ne toimivat mitä erikoisempina apuvälineinä erilaisissa olosuhteissa (taskulamppuna) ja puheaika toimii valuuttana joissakin maissa.
Tarvitsee aika ketterää organisaatiota huomaamaan erilaisten markkinoiden tarpeet, niiden tuottaminen halvalla, myyminen edullisesti ja lisäksi niiden jakelu ja markkinointi alueilla, joissa edes katto pään päällä ei ole itsestäänselvää. On selvää, että Amerikan ja Euroopan alueiden ihmisten kulutustottumukset ovat hieman erilaiset tällaisten maailmojen välillä. Itse asiassa aika hyvin yhtiöltä, jonka johtajalla EI ole niitä lenkkareita jalassa ;) Toisaalta katsoen jenkkituristeja, ymmärtäähän niiden käytön :D
Hauskaa seurattavaa myös pienenä yksityiskohtana tuo kosketusnäyttö-buumi. Ei siinä mitään, saadaan ainakin lisää näyttötilaa, mikä on hyvä asia. Alunperinhän kämmentietokoneita lähdettiin kehittämään kosketusnäytön pohjalta, mutta Nokia etunenässä lähti linjalle, että näppäimistön kautta koodaus on helpompaa, jota muut sitten vielä seurasivat.
Alunperinhän Motorola lähti kehittämään puhelimia lähinnä pienen pienille niche-markkinoille, joissa ostajat koostuivat lähinnä rikkaista bisnesmiehistä tai muutamista teknologiafriikistä. Ericsson taas näki markkinoiden koostuvat matkapuhelinverkkojen toimittamisesta ja yhteistyöstä viranomaisten kanssa eli standardeista kilpailusta. Nokia oli ainut, joka uskoi ideaansa, että kaikki saavat oman matkapuhelimen, vaikka sille naurettiinkin eikä sitä nähty minään miljardibisneksenä. Tällä hetkellä he toteuttavat ideaansa menestyksellä kehittyvissä maissa, koska markkinat läntisissä maissa jo pitävät tätä asetelmaa itsestäänselvyytenä.
Palvelujen tarjoamisessa kehitettävää siis riittää. Kuitenkin, jos palvelustrategia lähtee toimimaan yhtään ja kaikki maailmassa tulevat saamaan nettiyhteyden kännykkäänsä, on sillä paljon positiivisia ulkoisvaikutuksia myös köyhien maiden demokratian kehittymiselle. Toisaalta Kanervagate tyyliset ongelmat voivat olla niitä ei-toivottuja puolia.
Tuohon patenttioikeudenkäyntiin sen verran, että Nokialla on varmasti älyttömästi patentteja liikkuvaan puheensiirtoon liittyen (ei varmasti ole ollut helppoa kehitellä puheominaisuuksia liikkuvaan mötikkään aikoinaan). Toisaalta, Applelta löytynee hyvät patentit esim. kosketusnäyttöteknologiaan liittyen. Käytännössä nämä kiistat sovitaan kulisseissa vaihtamalla hieman tietoja kuhunkin teknologiaan liittyen. Neuvottelupöytään on turha mennä, ellei ole strategisesti tärkeitä patentteja hallussa, jolla voidaan ohjata toisen omistaman patentin tiedon haltuunottamista itselle.
Nokian johtajat vaikuttaisi olevan juuri sellasia insinöörivetoisia muppetteja jotka ei oikeasti käytä edes kännykkää tosielämässä muten kuin kaivamalla sen taskustaan ottaakseen projektiksi tehdä sillä jotain..
Ehkä mulla on mennyt tuon käyttötarkoitus ohi? Vai pitäisikö sen olla siis koru, joka otetaan siihen eteen koristeeksi laten viereen?