Apinalle kasviksia

Liittynyt
27.12.2011
Viestejä
5 017
Totesin, että kysymyksen laajuuden vuoksi ehkä parasta olisi aloittaa uusi ketju.

Ravinto-ohjelmani on mielestäni ihan ok yhtä osiota lukuunottamatta: kasvikset, vihannekset ja hedelmät.

Tähän asti tuota osaa on vastannut säälittävä 1 banaani päivässä. :face: Ajattelin nyt pistää tuonkin osan ravinnostani kondikseen ja kysyä teiltä apua.

1) Kerran kasviksia hehkutetaan niin mitkä on ne tärkeät asiat joita niistä saa? En ole ihan täysin perillä. Ainakin vitamiineja ja antioksidantteja.
2) Mitkä ovat sopivia määriä näitä kyseisiä aineita saada? Mistä saisi nuo määrät?
3) Olen köyhä ja varsinkin kiireinen opiskelija, joten kovin mielellään en joka päivä kokkailisi hankalia kasvisruokia vielä muiden ruokieni lisäksi. Onko kellään heittää ideaa miten saisin nopeasti ja kätevästi nuo päivittäiset tarpeet syötyä? Ruoan ei tarvitse olla monipuolista. Jaksan syödä vaikka hevonpaskaa joka päivä kunhan se on helppoa ja simppeliä :) Lisätään vielä että voidaan olettaa että tuon banaanin lisäksi en juuri muualta kasviksia tai hedelmiä saa. Loppu ravinto koostuu pääasiassa erilaisista perus hiilareista (pasta, riisi, peruna), lihasta, maitotuotteista ja pähkinöistä. D-vitamiinia saan tarpeeksi maitotuotteista ja purkista. B-vitamiini tulee purkista ja tuoremehua juon pari lasia vähintään päivässä, jotta saan C-vitamiinia.

Toivottavasti joku jaksaa auttaa! Kiitos ja anteeksi.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
1) Kuidut, vitskut, auttavat painonhallinnassa.

2) Puoli kiloa päivässä on yleinen suositus. Ei ole mitenkään ylivoimaisen paljon, kun jo yksi porkkana voi painaa reilusti yli 100 g.

3)Kun itseäni laiskottaa, heitän ruuan sekaan pussin esim. Rainbown vihannessekoitusta (herne-papu-porkkana) tai pakasteparsakaalia. Saa helposti lisäkuituja ja vitamiineja, eikä ole hinnalla pilattu.
 
Ravitsemus

puoli kiloa päivässä, eikös se niin mene- puolet lautasesta vihreksiä, ja joka aterialla jotain kasviksia! Ja kun kerran opiskelet, niin kannattaa ostaa kauden vihanneksia, kesällä melkein kaikki kasvikset on edullisia(kuten olet varmaankin huomannut). Vaikka mainitsit olevasi kiireinen, niin kannattaa hyödyntää luonnon antimet :D eikun marjametsään mars keräämään puolukoita, mustikoita, karpaloita jne. (niistähän voi tehdä vaikka mitä, jos ei sellasenaan maistu).
 
Osta semmone kattila misä voi höyryttää niitä kasviksia. Maailman helepointa hommaa ku lyö vaan parsakaalia pussillisen puoleksi tunniksi höyrystyyn.
 
1) liukoinen kuitu, vitamiinit, antioksidantit, flavonoidit ja luoja tietää mitä muita salaisia ainesosia ;). Ovat todennäköisesti eduksi terveydelle ja ennaltaehkäisevät sairauksilta.
2) Puoli kiloa päivässä (vähintään).
-400 grammaa tomaattimurskaa menee helposti jauhelihan ja pastan kaverina (paistaessa jauhelihaa voit silputa sekaan yhden sipulin ja raastaa yhden porkkanan jolloin puoli kiloa on jo siltä päivältä täynnä).
-Kanan ja pastan voi joskus syödä kylmänä tekemällä siitä salaatin. Kurkkua, tomaattia ja vaikka rucolaa sekaan (hieman fetaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja niin on kyllä herkkua).
- Keitä parsakaalin nuppuja muutama minuutti, kaada vedet pois, lorauta oliiviöljyä ja kuivattuja yrttejä+suolaa sekaan ja nauti.
- Aasialaiset ruuat ovat kätevä tapa syödä kasviksia. Kun paistat kanaa, niin pilkot sekaan porkkanaa, sipulia ja vaikka paprikaa. Mausteeksi löytyy nykyään vaikka mitä Thai -soseita. Vaikka soijakastiketta jos
et muuta keksi.
- Keitot ovat kätevä tapa saada juureksia ja kasviksiakin mukaan ruokavalioon. Pakastealtaasta löytyy valmiita säkkejä, joissa on perunat ja juurekset sekaisin. Vettä kiehumaan ja pussin sisältö kattilaan. Proteiinin lähteeksi sopii vaikka lohi tai jauheliha + mausteita mukaan.
3) Jos olisi pakko valita vain muutama kasvis, niin ottaisin parsakaalin (kasvisten ferrari), tomaatin, pinaatin, porkkanan, mutta onneksi ei ole pakko valita ;). Kaikkia sateenkaaren värejä ja vähän muitakin, monipuolisesti ja vaihtelevasti. Ostat sesongin mukaan sitä mikä on milloinkin halpaa. Vihreistä pyrit valitsemaan aina tumman vihreän (esim. jäävuorisalaatti vs. pinaatti -> pinaatissa on paljon enemmän ravinteita kuin jäävuorisalaatissa joka on lähinnä vettä)

Hedelmiä kannattaa sen banaanin lisäksi kokeilla ihan rohkeasti. Saatat jopa pitää niistä ;). Omenat ovat usein halpoja ja niitä voi vaikka raastaa puuron tai rahkan sekaan. Appelsiinit alkavat olemaan hyviä marraskuun paikkeilla ja pysyvät mehukkaina kevättalveen asti. Mustikoita saa metsästä ja niitä voi pakastaa.
 
Eikä kasviksia tarvi välttämättä laittaa "erikseen".

Itse teen paljon ns. yhden kattilan tai pannun ruokia, jossa on sekä kasvikset, kastike että proteiini. Kypsymisajoista riippuu, missä järjestyksessä ainekset lisätään. Kerralla voi tehdä tosi isonkin satsin. Jos tykkää esim. curryistä, valkosipulista tai tulisesta ruoasta niin nämä on tosi helppoja tehdä maistuviksi.

Muita helpoja ratkaisuja on tomaatti-/tomaattimurskapohjaiset pastakastikkeet (sekaan voi lisätä vaikka sen jauhelihankin), pannulle isketyt vokkivihannekset sopivien mausteiden kera, keitetyt parsakaalit/kukkakaalit/porkkanat ja etenkin kesällä paistettu kesäkurpitsa. Kurkun ja tomaatin lisäksi porkkana ja kukkakaali maistuu monelle myös raakana, sopivalla salaatinkastikkeella höystettynä.

Jos vaan makuaisti on avoin, kannattaa kyyläillä vihannesosastolla kilohintoja sesongin mukaan. Ja aina voi pitää pakastimessa paria vokkipussia varalta.
 
Pakastepusseista vihreät pavut, pinaatti ja broccoli on hyviä ja helppoja. Höyryttää ne niin tulee hetkessä hyvää. Pinaatti menee ihan mikrossakin. Sitten noi pakastesekoitukset mitkä nyt sisältää millon mitäkin kasvista.
 
Itsellän oli ihan sama ongelma pitkään, ei tullut syötyä lähes ollenkaan vihanneksia eikä kasviksia. Helpotusta "ongelmaan" toi se, kun aloitin targettaamaan hiilarit treenin ympärille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lounas sisältää nykyisin lihan lisäksi ainoastaan joko runsaan salaatin, tai sitten vihreitä papuja, kukkakaalia ja parsakaalia pakasteesta.

Oikeasti uskomattoman helppoa ja nopeaa: paistat esim. 600 grammaa broilerisuikaleita ja ostat salaattia sekä kurkkua. Jaa liha kippoihin ja revi/leikkaa salaatti, kurkku yms sekaan. Tai sitten paistat läjän jauhelihaa ja jaat jälleen kippoihin, sen lisäksi perään vaan pakasteesta esim vihreitä papuja pussillinen. Seuraavana päivänä mikroon sellaisenaan ja lounas on valmis.

Hiilarit tulevat sitten treenijuomassa, palkkarissa ja päivällisellä. Aamupalalla myös vähän yleensä banaanista ja sen verran mitä parista desistä maitoa ja rahkapurkista tulee.
 
Jos kerta olet köyhä, niin katsele kotikuntas ihmisten pihoja, sieltä voi löytyä vaikka mitä. Mm perunaa, salaatteja, sipulia, omenoita. Ihan mitä vaan. Ja jos satut iskemään oikeeseen kulta suoneen, niin voit löytää sieltä kasvihuoneen jossa tietysti on kurkut ja tomaatit.
P.S liiku yö-aikaan
 
Mulle joku ruokaexpertti (en tiedä oliko oikeesti, ainakin omasta mielestään) anto jonkun ohjeen missä blendattiin päivän kasvikset aamulla pirtelöön. Ainakin on helppo valmistaa ja menee koko roska alas alle minuutissa.
 
Mulle joku ruokaexpertti (en tiedä oliko oikeesti, ainakin omasta mielestään) anto jonkun ohjeen missä blendattiin päivän kasvikset aamulla pirtelöön. Ainakin on helppo valmistaa ja menee koko roska alas alle minuutissa.

Koitappa laittaa blenderiin tomaattia ja kurkkua. Siis hyi helvetti minkä makuista tököttiä siitä tulee vaikka miten tuunais. En suosittele.
 
Riemastuttavan paljon vastauksia! Kiitos paljon! Mitään suosikkiohjetta ei löytynyt, mutta näistä koottuna vaikuttaa suht helpolta kuitenkin tuo puoli kiloa. Ehkäpä tavoistani poiketen en sitten suunnittele valmiiksi niin tarkasti mitä syön vaan lähden rohkeasti vihanneshyllylle tutkimaan ja koetan löytää omat suosikkini.

Nyt jo tiedän että kurkku on halpaa ja uppoaa mulle hyvin, mutta jos syö puoli kiloa kurkkua niin onko se kuitenkaan tarpeeksi? Kurkkuhan on kuitenkin melkein pelkkää vettä.
 
Koitappa laittaa blenderiin tomaattia ja kurkkua. Siis hyi helvetti minkä makuista tököttiä siitä tulee vaikka miten tuunais. En suosittele.

Uskon. Siinä ohjeessa oli limeä ja kurkkua ja perus salaatinlehtiä ja about 4-5 aineosaa joista en oo kuullu ikinä ennen. En muista tarkemmin, mut se sitä mulla joskus maistatti ja oli se ihan ok.
 
Itse kanssa tykkään laittaa pakastevihannessekoituksia suoraan ruuan sekaan, juurikin näitä "yhden pannun/kattilan ruokia". Lisäksi jos syön eväitä töissä, niin koitan pilkkoa vaikka vähän kurkkua ja tomaattia erilliseen rasiaan, tästä saa ihan hyvän lisukesalaatin lounaalle. Viimeaikoina löytänyt tuon pakastepinaatin, ihan mielenkiintonen lisä johonkin pasta/jauhelihahärdelliin.

En oikein ymmärrä, mikset hyödynnä koulusi tarjoamaa lounasta? Ei varmaankaan ole kallista ja tod. näk. monipuolinen salaattipöytä kuuluu hintaan. Itse ainakin hyödynsin koulun salaattitarjonnat ruuan ohella, samoin myös työpaikkaruokalassa ja seisovissa pöydissä jne.
 
Porkkana, tomaatti ja lanttu ovat helppo välipala raakana, lisäksi leivän päälle kurkkua/salaattia.
Muun ruuanteossa voi sitten käyttää vihanneksia myös tietenkin. :)
 
Suosittelen porkkanoita, tomaattia ja varhaiskaalta. Näitä voi pestä/kuoria valmiiksi jääkaappiin ison kasan, eivät ole hinnalla pilattuja ja niitä on helppo syödä vaikka sellaisenaan. Lisäksi erilaisiin thaiwokkeihin yms. voi heittää pakastekasviksia mukaan, niin tulee kasviksia syötyä sitäkin kautta.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom