- Liittynyt
- 6.6.2003
- Viestejä
- 165
Originally posted by Taha
USA on kaukana demokratiasta. Timokratia on vähän lähempänä totuutta.
Perusteluja, kiitos. USAtahan kyllä yleisesti pidetään erittäin demokraattisena maana.
Eihän kyse ole siitä, kuinka monta siviiliuhria saa tulla vaan siitä, saako niitä tulla.
Eihän niitä saisi, mutta USAn nykyään käymissä sodissa niitä tulee kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin muissa sodissa. Ja USA sentään pyrkii siviiliuhreja välttämään. Miksi ainoastaan USAn aiheuttamat siviiliuhrit ovat pahoja?
Mitä USA hyötyi Afganistanin pommittamisesta? Tai Vietnamin?
Eikö se ole hyvä että joku valtio auttaa muita ilman oman edun tavoittelua (jos se ei kerta hyötynyt niistä mitään niistä pommituksista, kuten sanoit)?
Sillä perusteellako sen saa sivuuttaa?
Ei mielellään kovin kevyin perustein, mutta mikäli on nähtävissä aivan räikeää neuvoston väärinkäyttöä, niin mielestäni kyllä. Turvaneuvosto on rakenteeltaan ja toiminnaltaan melkoisen aikansa elänyt. Sitä pitäisi mielestäni uudistaa merkittävästi.
Tällaisia realiteetteja ovat mm. ne, että hyökkääjä ei ole koskaan voittanut sotaa ja demokratiaa ei saa aikaan pommittamalla.
Kuinka niin hyökkääjä ei ole voittanut? NLkin voitti hyökkäyssodan mm. Suomea vastaan. Mielestäni esimerkiksi entisen Jugoslavian alueen tapahtumat olivat hieno esimerkki siitä miten asioita voidaan pommittamalla saada parempaan suuntaan. Milosevicin mielipuoliset etniset teurastukset saatiin pysäytettyä, hänet pois vallasta ja hieman terveempi kehitys maassa käyntiin. Jälkimmäisen Irakin sodan ensimmäisenä selkeänä hyvänä merkkinä Libya lopetti ydinaseohjelmansa ja avasi ovet lännelle.
"Hieman kyseenalainen". Hohhoijjaa.
Mielestäni tämmöiset vastaukset kannattaa jättää kirjoittamatta. Jos ei ole asiaa, ei kirjoita mitään.
Epärelevanttia.
Miksi se on epärelevanttia? Mikäli vastustit/vastustat USAn toimintaa Saddamin hallinnon kaatamiseksi, mielestäni tuet Saddamia. Vai?
Miksei USA katsonut tarpeelliseksi syrjäyttää Pinochetia? Ai niin, sehän olisi kaksinaamaista ja epäeettistä, koska juuri he tukivat demokraattisesti valittua Salavador Allendea vastaan suunnattua vallankaappausta. Seuraukset olivat ne, jotka olivat.
Juuri tällaisia asioita tarkoitan kun sanon että asioita ei pidä katsoa aivan mustavalkoisesti ja niitä pitää tutkailla ylemmästäkin perspektiivistä. Ensinnäkin, kaikki valtiot, Suomi mukaanluettuna, toimivat täysin oman etunsa ehdoilla. Kaikilta valtioilta, etenkin isommilta, löytyy iso kasa asioita mitä voidaan nostaa päydälle ja haukkua. Miksi niitä asoita tongitaan vain USAsta ja vain USAn tekemiä asioita haukutaan?
Toiseksi, etenkin Kylmän Sodan poliittinen peli meni pakostakin välillä aika kovaksi. Tilanne vain on usein sellainen, että se jos toinen osapuoli pelaa likaisesti, toisenkin on melko pakko käyttää kovempia keinoja jos haluaa pärjätä. Etenkin jos vastukset ovat suhteellisen samantasoisia.
Kolmanneksi, uhrauksia pitää tehdä. Esimerkiksi jos Pinochetin syrjäyttäminen olisi merkinnyt NL:n selkeää vallan kasvua ja mahdollisesti maailman luisumista kommunismin ikeen alle, niin pitää punnita vaihtoehdot ja toimia niiden mukaan.
Neljänneksi, tuo perustelu on mielestäni täysin typerä ja ristiriitainen. Jos maailmassa on vaikka 50 hullua diktaattoria, niin eikö ole hyvä että edes yksi niistä saadaan pois? Pitääkö se heti vedota että "miksi niitä muita 49:ää ei otettu kiinni? Kaksinaamaista!" Samalla perustelulla Suomessakaan ei kannata pitää poliisia, kun ei ne kuitenkaan saa kaikkia rikollisia kiinni. Ja tuolla perusteella myös joko myönnät Saddamin olleen hullu joka oli hyvä saada vallasta tai sitten että Pinochetin valtaan jättämien oli oikein (eli perusteluistasi saa nyt saada kuvan, että Irakiin hyökkäys oli väärin, mutta Chileen olisi pitänyt mennä).