Amerikkalaisten ruokavalio

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja saimi
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.9.2003
Viestejä
24
Ikä
49
Tutkimus: Kolmasosa amerikkalaisten aterioista roskaruokaa
Julkaistu 02.06.2004 07:49


Tutkimuksen mukaan vain noin kymmenen prosenttia ruokavaliosta oli hedelmiä ja vihanneksia.

Roskaruoka muodostaa lähes kolmasosan amerikkalaisten päivittäin syömästä kalorimäärästä, tutkijat kertoivat eilen. Tuore tutkimus osoitti, että herkut kasaavat amerikkalaisten ruokavalioon enimmin kaloreja kuin mikään muu ruoka-aine. 25 prosenttia ruokavaliosta koostuu makeisista, jälkiruuista, limsoista ja alkoholijuomista. Lisäksi viisi prosenttia ruoasta on suolaisia välipaloja.

- Me tiedämme, että ihmiset syövät paljon roskaruokaa, mutta se, että lähes kolmasosa amerikkalaisten kaloreista tulee näistä kategorioista, on shokeeraavaa. Ei ihme, että liikalihavuus on epidemia tässä maassa, hämmästeli tutkimusta johtanut professori Gladys Block Berkeleyn yliopistosta.

Tutkimuksessa haastateltiin 4760:tä aikuista. Tutkittavia pyydettiin kirjaamaan ylös kaikki ruoka, mitä he olivat syöneet vuorokauden aikana. Listan kärjessä olivat makeiset, hampurilaiset, pizzat ja perunalastut. Sen sijaan ruokavaliossa oli vain noin kymmenen prosenttia hedelmiä ja vihanneksia.

Tutkijoiden mukaan huolestuttavaa ruokavaliossa on myös se, että roskaruoassa ei ole elintärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.

- Suuri määrä amerikkalaisista on vitamiinien suhteen aliravittuja. On mahdollista olla samaan aikaan liikalihava mutta aliravittu ravintoaineista, Block totesi.

(MTV3-STT-Reuters)


Että näin.... :eek:


Kommentoikaa
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mitäpä tähän kommentoimaan. Ei mikään yllätys et on tollset tulokset ja taidetaan Suomessakin mennä kovaa vauhtia perässä. Mitähän tämä mahtaa olla vaikkapa 20-30 vuoden päästä kun teinit alkaa oleen keski-ikäsiä...jos siis ovat vielä hengissä.
 
saimi sanoi:
Sen sijaan ruokavaliossa oli vain noin kymmenen prosenttia hedelmiä ja vihanneksia.

Just juu. Selvä. Pitäsköhän munkin alkaa syömään hedelmiä ja vihanneksia? Musta toi 10% kuulostaa aika paljolta. Mun ruokavaliossa niitä on ehkä 1% :D Ei mut oikeesti, en vaan tykkää niistä, ja toinen syy on se etten viitti täyttää mahaani tollasilla kun on muutenkin vaikeuksia saada kalorit täyteen. Vitamiinitkin saa kätevämmin purkista.
 
Eikös vitamiinitäydennykset ole kätevä saada purkista. En itse luottaisi ollenkaan pelkkään purkkitavaraan. Lisäksi kasviksista ja marjoista saa hyvää kuitua. Hiilareita ei juuri tule esim viljatuotteisiin verrattuna.

Itse vetelen tomaatteja silloin tällöin ruokailujen ohessa. Leivän välissä tai päällä aina kurkkua tai ja lehtisalaattia. Yksi ruokailu on sellainen, että vedän aina perunan tai riisin tilalla salaattia, jossa on tomaatti pilkottu + lehtisalaattia ja raejuustoa + oliiviöljyä. Nopeammin tuon tekee mitä perunoiden kuoriminen tai riisin keitto. Porkkanaraaste raejuustolla on hyvä vaihtoehto myös.
 
Minkä Jenkit edellä, sen Britit perässä... Tsekatkaas joskus saman aiheisia juttuja briteistä...
 
Aikoinani jenkeissä asustellessani suurin muutos ruokailuun ittellä oli se, että ulkona tuli syötyä useammin kuin kotona. Jo pelkästään se tuppaa monella tuomaan kiloja tohon vatsan seudulle, ravintolasafkaa kun yleensä syö ilokseen... Eikä ne ravintola safkat siellä nyt olleet niin hirveästi halvempia kuin suomessa - kyse on ajattelutavasta. Yhdessä dokkarissa mainittiin että keskiverto manhattanilaiselta menee palkastaan asumiskulujen jälkeen 75% ulkona syömiseen.
 
Nytten taalla tulee televisiokanavilta 24/7 mainoksia low-carb tuotteista. Kaikki on jotain Atkins friendy, carb control tai carb karma juttuja. Baareissa kaikki tuntuu vetavan jotain Bud/Miller Litea.
 
puuppa sanoi:
Nytten taalla tulee televisiokanavilta 24/7 mainoksia low-carb tuotteista. Kaikki on jotain Atkins friendy, carb control tai carb karma juttuja. Baareissa kaikki tuntuu vetavan jotain Bud/Miller Litea.

Ainakin tuossa ollaan mun mielestä menossa oikeaan suuntaan. Tajutaan sentään jo liiallisten hiilarien yhteys ylipainoon. Välillä vituttaa kun yrittää löytää jotain esim. sokeritonta jätskiä niin rasvatonta kyllä löytyy, mutta sokeria on tungettu joka paikkaan. Kasviksia ja hedelmiä tulee itte syötyä ihan pirusti, kun leipää ja muita viljatuotteita en syö. Kyllä niistä saa paljon muutakin hyödyllistä kun pelkkiä vitamiineja.
 
puuppa sanoi:
Nytten taalla tulee televisiokanavilta 24/7 mainoksia low-carb tuotteista. Kaikki on jotain Atkins friendy, carb control tai carb karma juttuja. Baareissa kaikki tuntuu vetavan jotain Bud/Miller Litea.

Jenkkitapaan mennään yhdestä ääripäästä toiseen. Huhu kertoo (en ole paikan päällä käynyt), että Atkinsin myötä Starbucksiin tuli latte joka oli tehty kermasta ja tietysti makeutettiin no-carb aineilla. Katso, ei juurikaan hiilareita, pelkkää rasvaa.

On noista no-fat -tuotteista jotain hyötyä, itsellä tarttuu kauppakassiin niitä hiilaritankkauspäivinä.
 
Hampurilaisista?

Mikäs muuten tekee esim. mäkkärin hampurilaisista niin epäterveellisiä? Ainakin mäkkärin www-sivujen mukaan niissä nyt ei niin hirveän huonoja ravintoarvoja ole.
 
teemu sanoi:
Mikäs muuten tekee esim. mäkkärin hampurilaisista niin epäterveellisiä? Ainakin mäkkärin www-sivujen mukaan niissä nyt ei niin hirveän huonoja ravintoarvoja ole.

Sen hampurilaisen saa kätevästi terveelliseksi, kun ottaa sieltä välistä suolakurkut, salaatit tomaatit sun muut pois, heittää lopun hampurilaisen mäkeen ja syö nuo mitä jäi.

Sämpylä siinä on oikeastaan pullaa, pihvi on kyllä varmasti suomalaista nautaa ( luultavasti kaikki se jauhona, mikä ei kelpaa lihatiskille + rasvaa + oikeaa lihaa väriä antamaan ) sitten siinä on majoneesi, juuston siivu jne.


Big Mac, Proteiinia 28 g, Hiilihydraatteja 44 g, rasvaa 27 g .

Big Macä

Big Mac ä -sämpylä (valmistaja Baco Oy, Suomi)

Vehnäjauho, vesi, sokeri, rypsiöljy, hiiva, seesaminsiemen, ruokasuola (1,2 %), gluteeni, emulgointiaineet (E 472e3, E 4813), säilöntäaine (E 282).


Jauhettu naudanlihapihvi (valmistaja Farlo Ab, Ruotsi)

Naudanlihapihvi sisältää ainoastaan jauhettua naudan lihaa. Valmistukseen käytetään käsin leikattuja, luuttomia ruhon kylki- ja neljännespaloja. Pihvit paistetaan ravintolassa kahden kuuman levyn välissä ilman rasvaa. Pihvi maustetaan kevyesti ravintolassa juuri ennen tarjoilua Pansuolan mineraalisuolan ja mustapippurin seoksella.


Big Macä -kastike (valmistaja McCormick Ltd, Englanti)

Vesi, soijaöljy, kurkkupikkelsi, sokeri, etikka, muunnettu maissitärkkelys, kananmunan keltuainen, mausteet (sinapinsiemen, valkosipuli, sipuli, valkopippuri), fruktoosisiirappi (maissista), ruokasuola (1,6 %), sakeuttamisaine (E415), säilöntäaine (E202), väri (E160c).


Jäävuorisalaatti (pakkaaja Salico Oy, Suomi)

Rapea, raikas jäävuorisalaatti leikataan, pestään ja pakataan Suomessa. Käytämme kotimaista jäävuorisalaattia satokauden mukaan.


Cheddar-juusto (BBM) (valmistaja Hochland AG, Espanja)

Cheddar-juusto, vesi, voi, maitoproteiini, laktoosi, säilöntäaine (E 202),emulgointiaineet (E 331, E 452), luontainen aromi, ruokasuola (2,2 %), paprika, väri (E 160a).


Suolakurkku (valmistaja Develey Senf & Feinkost GmbH, Saksa)

Kurkku (68 %), etikka, ruokasuola (3,0 %), luontainen aromi, säilöntäaine (E 211), happamuudensäätöaine (E 327).


Sipuli (pakkaaja Salico Oy, Suomi)

Käyttämämme tuore sipuli leikataan, pestään ja pakataan Suomessa. Käytämme myös kuivattua sipulia, joka kostutetaan ravintolassa ennen käyttöä.


Pansuola mineraalisuola (valmistaja Oriola Oy, Suomi)

Naudanlihapihvit maustetaan ravintolassa juuri ennen tarjoilua Pansuola mineraalisuolan ja mustapippurin seoksella. Ranskalaiset perunat ja paneroitu kalapihvi maustetaan Pansuola mineraalisuolalla. Saat ko. tuotteet halutessasi myös maustamattomina.


Mustapippuri (valmistaja Eurospice, Ruotsi)

Naudanlihapihvit maustetaan ravintolassa juuri ennen tarjoilua Pansuola mineraalisuolan ja mustapippurin seoksella. Saat ne halutessasi myös maustamattomina.
 
teemu sanoi:
Mikäs muuten tekee esim. mäkkärin hampurilaisista niin epäterveellisiä? Ainakin mäkkärin www-sivujen mukaan niissä nyt ei niin hirveän huonoja ravintoarvoja ole.

1. Sämpylä on tehty valkoisista vehnäjauhoista, korkea GI, huonosti mikroravinteita.
2. Pihviin ei taatusti ole mitään fileetä käytetty, taitaa olla aika paljon "huonoja rasvoja"
3. Juuston rasvat ovat "huonoja rasvoja", siitä en sitten tiedä onko juusto kovin rasvaista.

Väitän, että hampurilainen itsessään ei ole paljon sen epäterveellisempää kuin keskiverto "kotiruoka". Hampurilaisateria massiivisine kalorimäärineen onkin sitten toinen juttu.
 
horroroso sanoi:
1. Sämpylä on tehty valkoisista vehnäjauhoista, korkea GI, huonosti mikroravinteita.

Ihan tavallista 'leipää' mitä innolla vedetään patonkina, pizzanpohjana ym.

2. Pihviin ei taatusti ole mitään fileetä käytetty, taitaa olla aika paljon "huonoja rasvoja"

Ei todellakaan jauhelihapihviin fileetä käytetä, eikä siihen monien vetämään paistijauhelihaankaan. Vaikea tuota on epäterveelliseksi väittää.

3. Juuston rasvat ovat "huonoja rasvoja", siitä en sitten tiedä onko juusto kovin rasvaista.

Juusto on hyvää, pari grammaa 'huonoa' rasvaa ei missään tunnu. Ja onhan siinä hyvää proteiinia.

Sitten vielä se majoneesin soijaöljy. Onko se kovinkin paljon huonompaa kuin rypsäri, joka lähes kaikille kelpaa?

Huonoin puoli bigmäkeissä on se, että ei yksi sellainen vielä oikein nälkää vie.
 
horroroso sanoi:
1. Sämpylä on tehty valkoisista vehnäjauhoista, korkea GI, huonosti mikroravinteita.

Korkea GI ei vaikuta ihan samalla tavalla, kun sen syö proteiinin ja rasvan kanssa, koska ne hidastaa hiilarien imeytymistä. Mikroravinteet tulee kätsysti kun otat ateriaasi lisukkeeksi salaatin ranskisten sijaan. Pahin siinä ateriassa on se Cokis, jota tälläkin hetkellä litkin iloisesti.
Vince Taylorkin sanoi yhdessä haastattelussa joskus kauan sitten (tais olla Flexissä) ettei kykene edes dieetillä olemaan ilman Cokistaan, pihvejä ja ketsuppia. Se vähän yllätti...
:hyper:
 
Niin,miksei big mag ole niin hyvä ravinnon lähde?

Ensinnäkin tuotteen kalorit, niitä on 530! eikä se juuri masua täytä.

Kaikki raaka-aineet on teollisesti käsitelty. Sämpylässä ei juuri muuta ole jäljellä viljan mineraaleista sun muista, hiilareita vain.

Pihvin rasvapitoisuus on ehkä nipinnapin suhteutettuna proteiinimäärään ok, mutta se on kovaa rastaa.

Majoneesin öljystä en mene takuuseen (soijaöljy). Kananmunan keltuaiset ei kait nyky tutkimuksen mukaan niin pahoja olekkaan, mene ja tiedä.

Salaatteja ja kasviksia on aivan liian vähän.

Eli, ei siinä ole oikeastaan mitään muuta kuin energiaa. Proteiiniä sen verran, et sillä ei iso mies ees kasva. Rasvat on ns kovia.

No, maailma ei siihen kaadu jos vetäsee pelkän hampurilaisen, mut siihen kokis ja isot ranskalaiset niin avot. Jo on pommi, eikä mitään muuta oikeastaan syödä kuin energiaa. Kyllähän se suomalainen matalan hiilihydraatin ruuan puolesta puhuva tohtori.. mikääs se nimi ny sit oli.. sano, et toi hampurilaisateria systeemi on kaikista pahinta. Pahimmat on ranskalaiset ja sipisit hyms.

Sitten kun vertaa oikein koostetuu ruokalautaseen tommosta hampurilaista, niin kyllähän se vähän erilaiselta näyttää jo ravintoarvojenkin osalta.

PS: Joskus tuntuu, et jengi ajattelee vain proteiinit, hiilarit ja rasvat eikä niiden laatuun kiinnitä huomiota. Sitten jää vitamiinit ja kivennäisaineet vähemmälle.. saatikaan kaikki muu mitä ei välttämättä vielä tiedetäkkään.
 
No voi helevata...Itse en ole enää vuosiin pitänyt mäkki ruokaa kovin epäterveellisenä. Aivan yhtä epäterveellistä on melkein muussi ja lihapullat.
Ainoa mikä mäkki ruoassa poikkeaa epäterveellisyydellään tavallisesta ruoasta on ranskalaiset. Perunoita joissa paljon rasvaa, mutta jos hampurilaisesta pitää alkaa valittamaan niin voi mielestäni painua kyllä maan alle ja harrastaa siellä omaa luolamiesdiettiään.

Hampurilainen = hyvää ravintoa.
 
rollerghost sanoi:
No voi helevata...Itse en ole enää vuosiin pitänyt mäkki ruokaa kovin epäterveellisenä. Aivan yhtä epäterveellistä on melkein muussi ja lihapullat.
Ainoa mikä mäkki ruoassa poikkeaa epäterveellisyydellään tavallisesta ruoasta on ranskalaiset. Perunoita joissa paljon rasvaa, mutta jos hampurilaisesta pitää alkaa valittamaan niin voi mielestäni painua kyllä maan alle ja harrastaa siellä omaa luolamiesdiettiään.

Hampurilainen = hyvää ravintoa.

No onhan tällä palstalla joskus joku todennut myös, et kebabbi ilman ylimääräsii hiilarimössöö (riisi, pitä..) on ihan kelpo ruokaa.

Jotenkin tuntuu, että täälläkin on joillakin "hävinnyt" käsytys hyvästä ruuasta.
 
Joosain dokkarissa mainittiin, että keskiverto amerikkalainen syö 3 ranskalaiset ja 2 hampurilaista joka viikko.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom