rintafile
Stifmeister
- Liittynyt
- 18.4.2002
- Viestejä
- 773
- Ikä
- 40
rintafile: -Eli suosiolla vaan kaikki odottamaan se pari viikkoa jotta josko helpottais ja sitten sama rumba eri lääkärin kautta uusiksi jos ei helpotakkaan, vaiko? Osteopatista en juurikaan mitään tiedä, mutta tuskin siellä kovin yleistä turpaan etämistä harrastellaan heidänkään vastaanotoillaan. Jotkut ovat kertoneet jopa saaneen apua nuilta vastaanotoilta kivuilleen. Heti.
Koska niin suuri osa tuosta lumbago-tyyppisestä selkäkivusta paranee muutamassa viikossa itsekseen niin kutakuinkin noin. Pitää tehdä potilaalle se selväksi, että selkävaiva on tuossa tapauksessa usein hyvänlaatuinen ja paranee ittekseen muutamissa viikoissa. Ihan voi sille samalle lääkärille sitten mennä, jos ei parane ja silloin sitten pitäs alotella enemmän selvittämään ja ohjaamaan esim. fysiatrille. Eikä mistään odottelusta ole välttämättä kyse, vaan pitää kannustaa liikkumaan kivun sallimissa rajoissa, koska se on osa hoitoa.
Ei ole mitään osteopatiaa vastaan ja varmasti osaavissa käsissä tietyissä tilanteissa auttaa... oli vaan ihan heitto, kun joku oli parin päivän jälkeen vammautumisesta ehdottamassa niksautteluja. Ei se päänsärkykään parane päätä seinään hakkaamalla, vai kuin se meni ;) Pahoittelen jos joku pahoitti mielensä.
Mistä tiedät etteivät ne lääkärillä käyneet ja perusarvauksen saaneet muihin hoitoihin sitten mene? Mä uskallan tuosta olla erimieltä, että juuri tuo TK-lääkäreiden täysi välinpitämättömyys/tutkimattomuus on yksi syy siihen, miksi ihmiset sitten hakeutuvat niin monasti kaiken maailman parantajille, siis muilekkin kuin oikeasti koulutetuille.
En tiedäkään ja varmasti osa meneekin. Ehkä siksi he hakeutuvat näihin ryhmiin, että heille ei ole tehty vaivan luonnetta selväksi ja ovat siksi kärsimättömiä ja turhautuneita, tai hoidot eivät ole tehonneet, ja että he odottavat, että kun lääkärin vastaanotolta poistuu on parantunut, ja lääkäri ei ole antanut selkeitä ohjeita, että jos ei vaikka parannu 1,5 kk:ssa, niin sitten tulet tapaamaan minua uudestaan ja selvitellään asiaa tarkemmin ja mietitään muita hoitomuotoja, ja ehkä siksi että on hyvä hakeutua oikeasti koulutetuille, ehkä siksi että he kokevat ettei muualta saa apua. Monilla selkävaivoilla on tapa kroonistua. Mitkä on potilaan odotukset parantumisen suhteen, mitkä ovat realistiset odotukset. Ehkä he ovat saaneet lääkäriltä lähetteen. Syitä on varmasti monia
Toki voi olla mahdollista moinenkin väärystynyt näkökulmakin. Mutta sitten mennään siihen, mitä jo aikaisemmin yritin toiselta nimimerkiltä kysyäkkin, eli mikseivät ne lääkärit sitten tutki oikessti taikka kirjaa lähetettä aikkapa fyssärille tutkittavaksi?
Miten niin ei kirjaa lähetettä? Akuuttivaiheessa ei juuri siksi, että vaiva hyvin suurella todennäköisyydellä paranee ittekseen (edelleen siis ellei kiireellisempään ole aihetta). Kun vaiva kroonistuu, niin vaivan mukaan sen lääkärin kyllä pitäis ne oikeet lähetteet tehä, jos ei itse pysty vaivalle mitään tekemään, oli se sitten fysiatri, fysioterapeutti, ortopedi tai mikä hyvänsä. Ja siitä vaivastakin saa lisää infoa, jos se kerran kestää pidempään. Miksi laittaa jokainen alaselkäkipuinen fyssarille, kun potilaalle sen kustannus-hyötysuhde on hyvin pieni.
Ja voihan olla, että joku Martta 40v on saanu edellä mainitut " 1,5 kk odottamisohjeet" ja tulee viikon päästä sanomaan: "noku tää selkä on vieläkin samalla tavalla kipee"... niin ehkä sitten tässä tapauksessa vaikka jättäis tarkan tutkimisen väliin.
Kuten fysiokin jo on kertonut, on olemassa jo tutkittua tietoakin siitä, että selkäkipuiset, jotka lähtevät fyssärin kautta liikenteeseen selkäkipujen hoidossa, olivat nopeampaa takaisin työelämässä kuin lääkärin kautta lähteneet. Kuiten se lääkäri voisi sen lähetteen fyssärille kirjoittaa samassa ajassa kuin sen reseptin buranalle, jota toki saisi ilman reseptiäkin.
Missään vaiheessa en oo sanonu, että fysioterapia tai muu liitännäishoito on huonoa, ja se kuuluu OLENNAISENA osana selkäkivun hoitoon. Ja olen ehdottomasti samaa mieltä, että kroonisissa ja subakuuteissa selkävaivoissa fyssari tms. on vaivan mukaan avainasemassa ja varmana nopeuttavat työelämään takaisinastumista. Jos nyt vaikka miettii, että potilaalle on oletettavaa että paranee viidessä viikossa, niin onko järkevää, että potilas joutuu maksamaan x määrän euroja siitä, että pääsee ehkä x ajan päästä ekaa kertaa fyssariin ja käy siellä x ajan välein x kertaa, ilman että siitä on välttämättä mainittavaa hyötyä ja hups 5 viikkoa on mennyt ja potilas on parantunut "fysioterapian turvin" ja on x kertaa x euroa köyhempi Eikä kustannus-hyöty-suhde ole päätä huimaava. Ymmärsitkö pointin? Vaivoja on erilaisia, ja voi olla, että jo ensikäynnillä löytyy hyvä syy lähettää fyssarilla, esim vaikka venyttelyohjeita kireille lihaksille. Lääkäreitä on erilaisia, huonoja ja hyviä, mutta kuta kuinkin tuollaiset ovat hoitokäytännöt, en ole itsekään mikään selkä-ex-pertti, ja varmasti täältä löytyy viisaampaa porukkaa asian suhteen.