Aineenvaihdunnan erot ihmisillä?

Liittynyt
20.5.2004
Viestejä
730
Kuinka paljon olette huoamanneet että aineenvaihduntanne eroaa ns keskiarvosta?

Itse omaan aivan maximaalisen läpipaskokropan eli kaloreita kuluu huomattavasti keskivertoa enemmän... Esim kalorilaskuri.fi- sivun ohjeita nyt käyttänyt. Itellä pituus reilu 190 ja paino alussa 85 josta varmaan pari kiloa laardia.. Peruskulutus ohjelman mukaan n 2300 kcal/pvä ilman liikuntaa. Tähän lisäsin vielä 200 extrakaloria ihan varmuuden vuoksi eli peruskulutus 2500 kcal ilman liikuntaa eli syödä pitäisi n 2000 kcal pvässä. Viiden päivän ja joka ikisen kalorin merkitsemisen jälkeen painoa tippui jo kaksi kiloa tuolla 2000 kalorin päiväannoksella.

Nyt olis tarkotus hilata peruskulutus 3000 kcal/pvä ja toivoa että painonpudotus olisi maltillisempaa...

Eli millaisia teidän eronne on ns keskivertoon verrattuna olleita?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nimenomaan! Nestettä siitä suurin osa onkin ja syy siihen on liian alhainen ravinnon saanti ja siksi ne kalorit tulis saada kohilleen että se ois rasvaa mikä palaa..
 
Kyllä sitä nestettä lähtee joka tapauksessa vaikka olisi maltillisempikin painonpudotusvauhti. Rasvaa palaa joka tapauksessa.

Mitä tuohon aineenvaihduntaan tulee, niin omani on kai jostain toisesta ulottuvuudesta, kun siinä ei ole mitään tolkkua. Laskureiden mukaan peruskulutus pitäisi olla n. 2500kcal tai ylikin, vähän laskurista riippuen, mutta sen reilusti alittamalla ei silti paino putoa. Kuitenkin syömällä noin sen 2500kcal per päivä alkukeväällä painoni nousi 10kg 3 kuukauden aikana. Pääsi käymään salavihkaa kun olin kipeänä ja olin kotona löysissä vaatteissa, niin ei sitä kauttakaan oikein huomannut mitään, enkä tullut vaa'alla käyneeksi. Oli jokseenkni shokki sitten käydä lopulta vaa'alla. Ei niillä ruokamäärillä olisi pitänyt olla mitenkään mahdollista.

Vastaavasti esim. kesäkuun 2 ensimmäisen viikon aikana kalorivajetta olisi pitänyt kertyä yhteensä 2 kilon laihtumisen edestä, mutta kuitenkaan paino ei nesteen poistumista lukuunottamatta laskenut tippaakaan. Yritä tässä sitten ikinä päästä normaalimittoihin, varsinkin kun nuokin helvetillisellä vaivalla vuosien varrella pois karistetut 10 kiloa pamahtivat hetkessä tyhjästä takaisin. Ja nyt vielä kun on rintalihas hajalla, niin ei voi edes lihakuntotreeniä tehdä.
 
Minkä pituinen olet ja paljon painat? En nyt jaksa uskoa että 2500 kcal paino nousis 3 kuukauden aikana 10kg. Se tarkoittais että sun lepoaineenvaihdunta on 1000-1500 kcal pinnassa.. Oletko nyt ihan varma että söit joka viikko keskiarvoltaan 2500 kcal ilman suurempia heittelyitä?
 
Eihän sitä kukaan uskokaan. En itsekään uskoisi jos ei niin olisi käynyt. Ainoa mitä voin tarjota "todisteeksi" on se, ettei minulla ole mitään syytä valehdella asiasta, varsinkaan ihmisille joita en edes tunne tai ole ikinä tavannut ;)

Varsinaista kirjaa en kaloreista tuona noin kolmena kuukautena pitänyt, mutta on tässä vuosien saatossa tullut tavaksi laskea suht tarkasti suuhun menevät kalorit, ja keskiarvo menee sinne ~2500kcal kieppeille. Virhemarginaali korkeintaan luokkaa 10%. Pituus on 180cm, ja painoa oli silloin lähtökohtana jotain 92kg, nyt se on 102kg ollut loppukeväästä asti. Kuten sanottua, jostain toisesta ulottuuvudesta koko touhu, kun ei mitkään "lainalaisuudet" tunnu pätevän. Ja matikkapääkin on sen verran hyvä, että niin kauan kun sapuskoiden etiketit pitää paikkansa, ei vika laskelmissa ole.

Mutta melkeinpä oudointa on se, että tosiaan tuo aineenvaihdunta tuntuu heittelevän ihan miten sattuu, joten sitä ei tiedä mistä milloinkin tuuli puhaltaa. Nykyisin joskus tuo paino tosiaan nousee ihan tyhjästä, pahin esimerkki juuri tuo alkuvuodesta käynyt, mutta joskus sitten käy niinkin että se ei nousu vaikka luulisi että nousisi. Siitä puolestaan on paras esimerkki varmaan armeijapalvelus. Ekat 2kk olin pitkälti kipeänä ja sängyssä, loput 4kk sitten joutilaana B-miehenä, lähinnä lukien kirjoja tuvassa. Ja koko aikana mätin sapuskaa aivan järjettömät määrät. Melkein poikkeuksetta lähes kaikilla lämpimillä aterioilla vähintään kerran santsaus, ja annokset ei todellakaan mitään pieniä. Ähky useammin kuin ei aterioiden jälkeen, ja voin sanoa että meikäläisellä ei pienestä ähky tule.

Mitään kalorimäärää on ihan mahdoton lähteä sille ajalle laskemaan, mutta ihan veikkauspohjalta en ihmettelisi vaikka keskiarvo olisi siellä 3500-4000kcal päivässä. Nimittäin normaalisti jos kotona syön tuon kalorimäärän päivän aikana niin ei ole yleensä vielä ähkystä tietoakaan, riippuen vähän toki siitä mitä syö. Ja siis mikä tässä on hullua on se, että koko tuon 6kk aikana olemattomasta aktiivisuustasosta huolimatta paino nousi n. 1-2kg. Ei pitäisi olla mahdollista.

Tässä voisi kai mainita että tuo minun ruuansulatuselimistöni ei ole ihan priimakunnossa. Lähin diagnoosi mitä siihen ovat lääkärit osanneet tarjota on ärtynyt suoli. Ennen paria viime vuotta laitoin sen etten lihonut kovin helposti ihan tuon vaivan piikkiin. Mutta jostain kumman syystä vaikka vaiva on yhtä paha nyt kuin ennenkin, niin nykyisellään läski tarttuu kyllä ihan eri malliin - näköjään yliluonnollisenkin tehokkaasti keväisen perusteella. Ja toisaalta tuosta vaivasta huolimatta laihduttaminen ei ole ikinä ollut helppoa, joten niin päin se ei ainakaan ole toiminut. Olikohan se 2007 kun menin syyskuun alusta vuoden loppuun keskimäärin alle 2000kcal syömisillä ja runsaalla liikunnalla (n. 4-5krt/vko, painon ollessa n. 96kg) niin että paino silti tippui vajaan kilon koko sinä aikana. Oikeasti, mitä helvettiä?

Viimeisen noin yhdeksän vuoden aikana on tosiaan ehtinyt kokeilla jos jonkinlaisia kalorivajeita, rytmityksiä, vähähiilihydraattista, ym ym ym, mutta aina tulokset ovat huonoja tai olemattomia. Tässä alkaa jo laihtumistoiveiden osalta tuntea itsensä siksi intialaiseksi ukoksi joka on mukamas elänyt jo vuosikymmeniä syömättä mitään. Motivaatiota on ihan mahdotonta ylläpitää kun tuloksia ei tule.
 
Jos jotain olen vuosien varrella todennut, varsinkin noiden ruuansulatuselimistön ongelmien suhteen, niin sen, ettei ns. ammattilaisista (toisin sanoen lääkäreistä) ole yhtään mihinkään. Vaikka ei pitäisi yleistää, niin jatkuvista ja täysin hyödyttömistä - ja hintavista - lääkärivisiiteistä on muodustunut melkoisen voimakas inho koko ammattikuntaa kohtaan. Ja aina kun joutuu lääkärille jonkin uuden asian kanssa - kuten nyt tuo revennyt rintalihas - niin kyseinen tunne saa vain vahvistusta. Kun luin silloin siitä tyypistä joka oli toiminut vuosia lääkärinä ilman pätevyyttä, niin ensimmäinen ajatus oli että onko ihmekään ettei ole huomattu kun ei ne valmistuneetkaan lääkärit tunnu ammattiansa osaavan. Voisin listata melkoisia helmiä vuosien asian tiimoilta vuosien varrelta, mutta taidan jättää väliin, koska menee turhan offtopiciksi muutenkin jo.
 
Hmm... mielenkiintoista!! Lähtisin veikkaamaan ensinnäkin jotain puutostilaa.. Mites vitamiinien laita, mitä vitamiinilisiä syöt? Millainen on päivittäinen ruokavaliosi? Mites muuten menee, vituttaako, masentaako vai onko mieli virkeä? Aamuheijaria?
 
Vitamiinilisillä en ole huomannut mitään vaikutusta olevan olotilaan tai muuhunkaan, joten tällä hetkellä ei budjettivajeen takia ole mitään moisia käytössä. Viimeksi kun oli, joskus alkuvuodesta, niin oli tuommoisia jotain monivitaminoituja (plus kaikkea muutakin siinä) omega-3-kapseleita. Ruokavaliokin vaihtelee budjetin ja monen muun asian mukaan sen verran että tuohon on aika vaikea mitenkään järkevästi vastata kirjoittamatta romaania. Perustana voisi kuitenkin sanoa olevan riisi, pasta (nämä sen budjetin takia varsinkin) ja sitten erilaiset lihatuotteet. Leipää, sitä suurta pahaa laihdutuksen kannalta, tulee syötyä myös säännöllisesti, mutta kun nekin kalorit lasketaan niin ei sekään oikein mitään selitä. Kasviksia mahdollisuuksien mukaan, vaikka enempi ei ainakaan haittaisi.

Vitutusta ja ehkä jossain määrin masennustakin kyllä on, joskin ne sitten lähinnä juuri johtuu näistä ainaisista terveysongelmista. Virkeä en ole käytännössä ikinä. Krooninen väsymys on vaivannut jo ainakin armeijapalveluksesta lähtien (eli reilut kuusi vuotta), ja siihenkään eivät lääkärit ole osanneet sanoa juuta eikä jaata. Ei mitään outoa veriarvoissa, kilpirauhastoiminta normaalia ja sitä rataa. Väsymyksestä sitten taas johtuu että keskittyminen mättää monesti rankastikin, ja ei aivot muutenkaan aina tunnu pelittävän.

Tuon kun yhdistää noihin "vatsaongelmiin", aina vaivaaviin niska- ja selkäkipuihin plus muihin random-särkyihin ja nyt vielä tuohon rintalihaksen hajoamiseen, niin voin tosiaan sanoa että sitä vitutusta kyllä ainakin riittää ;) Jopa niin paljon että luulisi pelkän sen jo polttavan kaloreita melko tahtia :D

Harrastukset ja opiskelu kummasti kärsii näiden kaikkien yhteisvaikutuksesta. Vatsaongelmat - tapana kutsua niitä siksi yksinkertaisuuden nimissä - ovat pääsyy siihen että liikuntaharrastukset ovat pitkälti yksilösorttia nykyään. Ja aina haittaamassa sosiaalisia toimia muutenkin. Tosin olen luonteeltani erakko ;)
 
Havaittavissa on yleisväsymystä joten uskon vahvasti että nyt puhutaan jostain suojaravintoaineiden puutostilasta tai muuten vain elimistön aineenvaihdunnan hidastumisesta mihin voi olla ties mitä syitä. Rakenna ruokavaliosi niin että saat kaikki tarvitsemat suojaravintoaineet sekä riittävästi rasvaa ja kolestrolia. Alat syömään tasapainoisesti ja hieman ylikaloreilla +500kcal/pvä. Hommaa jokin vitamiini/kivennäisaine-lisä josta saat vähintään RDA 100% kaikkia. Ei einesruokia vaan ihan kunnon ruokaa jota on mahdollisimman vähän käsitelty.

Vähennä aluksi liikunnan määrää. Ja kun olet 4 viikkoa syönyt tasapainoisesti olen varma että olosi tuosta paranee. Sen jälkeen voit pudottaa kaloreita ja laihtuminen voi alkaa.
 
En oikein jaksa uskoa että se siitä ruokavaliolla muuksi muuttuu. Lähinnä sillä kun kokeiltu on siltäkin taholta yhtä jos toistakin, laihdutuksen yhteydessä ja ilman. Vihannesten ym päivittäinen runsas syönti esimerkiksi on toki yleisterveydelle eduksi, mutta tähän olotilaan sillä ei ole ollut mitään vaikutusta, joten se on taas viime aikoina vähentynyt kuin varkain. Kokeilut eivät yleensä muutenkaan kestä kuukautta tai kahta pitempään koska eroa olossa ei ole yksinkertaisesti ollut ja nämä "optimoidummat" ruokavaliot kun ovat yleisesti ottaen olleet hintavampia ja työläämpiä ylläpitää. Ja kuten sanottua noilla vitamiini- ym valmisteilla (tuossa mitä käytin oli tosiaan luokkaa kaikki mahdollinen) ei myöskään ikinä ole havaittavaa vaikutusta ollut - ainakaan muuhun kuin lompakkoon. Einesruokia en normaalisti ihan hirveästi syö muutenkaan, varsinkaan silloin kun yritän painoa tiputtaa.

Eipä silti, jos joskus pääsee kuntouttamisvaiheeseen tuon rinnan kanssa, niin olisi tarkoitus taas siinä vaiheessa vähän tavallista enemmän panostaa ruokavalioon, vaikka kokonaisolotilaan en sillä usko tälläkään kertaa vaikutusta olevan. Mutta josko vaikka paranemista muutamalla sekunnilla kuukausien aikana nopeuttaisi ;)
 
Jos mieli ei ole kunnossa, niin ei varmasti ole kroppakaan.

Hoida itsesi tavalla tai toisella positiivisempaan vireeseen ja kelaile vasta sen jälkeen ruokajuttuja.
 
Mä olisin myös samalla kannalla kuin Isolation. Jos tekee kaiken "oikein" (ravinnossa ja liikunnassa nyt esimerkiksi) ja silti aina tuntuu tekemisten olevan lähinnä pään seinään hakkaamista, ja jos on tuollaisia ihan selvästi aineenvaihdunnan vaurioitumiseen viittaavia merkkejä (suolisto-oireet, energiatasojen ja mielialan lasku, painon omituinen käyttäytyminen), niin kehon entistä kovemmalla laittaminen ei todellakaan auta. Been there, done that. Vähennät liikuntaa, syöt riittävästi ja kunnollista ruokaa ja etsit elämään vähäksi aikaa vaikka muita juttuja kuin ravinto ja treeni. Älä stressaa, mieti, mitä oikeasti haluat ja miten saat elämästäsi mukavampaa. Paino voi nousta, mutta kun aineenvaihdunta alkaa korjaantua, tuokin kehitys kääntyy luultavasti päinvastaiseksi. Tietysti prosessiin voi mennä ihan hetki aikaa, eli ei kannata tuskastua jos parissa viikossa ei ala tapahtua. Kuukausia ja vuosikin voi mennä, tai kauemminkin, jos olet oikein huonoon kuntoon päässyt.

Joillakin nämä perinteiset systeemit vain toimivat mallikkaasti, ja toisilla eivät. Jos kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, tulee helposti ajatelleeksi että kyse on vain itsekurista ja pitää yrittää kovemmin tai olla tarkempi. Mutta kun aina se ei ole näin, vaan siinä omassa systeemissä saattaa olla ihan oikeasti vikaa. Ja lääkärit eivät todellakaan ole mitään Jumalia eivätkä pysty verikokeilla määrittelemään kunkin henkilökohtaista terveydentilaa: voihan siellä jotain näkyä tai sitten ei. Jollei näy, niin useimmiten ei oteta vakavasti, ja siinähän se luottamus terveydenhoitoalaan sitten meneekin. Hyvä puoli siinä on se, että vastuu ja sitä myöten myös vapaus omasta terveydestä siirtyy itselle, koska alkaa ymmärtää yksilöllisten erojen ja yleisten ohjeiden suhteellisuuden merkityksen.

Tsemppiä, ja toivon todella että löydät ratkaisun tähän ongelmaan!

Edit: Niinjoo ja sellainen vielä, että mitäköhän se "ruokavalioon panostaminen", josta tossa vikassa viestissä mainitsit, on ollut? Suolisto-oireet ja kasvisten runsas syönti kun nimittäin eivät välttämättä ollenkaan sovi yhteen. Ärtyvä suoli korreloi aika usein myös gluteiiniyliherkkyyden kanssa, jolloin leivät ja pastat estävät pahimmillaan olon paranemisen ihan täysin, kun suoli menee entistä pahempaan jamaan. Mun käsitykseni asiasta on tällä hetkellä se, että tärkeintä on ennen kaikkea syödä riittävästi ja mahdollisimman ravinteikasta ruokaa, mutta sellaisista lähteistä, jotka itselle sopii. Esim. kasvikset voivat vain pahentaa asiaa, kun sulavat huonosti, täyttävät vatsaa eivätkä sisällä juuri energiaakaan.
 
Kalma-allu sanoi:
Jos mieli ei ole kunnossa, niin ei varmasti ole kroppakaan
Periaatteessa niin, mutta kuten sanottua: se että mieli ei ole kunnossa on tässä tapauksessa ihan kropan syytä ;)

Mä olisin myös samalla kannalla kuin Isolation. Jos tekee kaiken "oikein" (ravinnossa ja liikunnassa nyt esimerkiksi) ja silti aina tuntuu tekemisten olevan lähinnä pään seinään hakkaamista, ja jos on tuollaisia ihan selvästi aineenvaihdunnan vaurioitumiseen viittaavia merkkejä (suolisto-oireet, energiatasojen ja mielialan lasku, painon omituinen käyttäytyminen), niin kehon entistä kovemmalla laittaminen ei todellakaan auta. Been there, done that. Vähennät liikuntaa, syöt riittävästi ja kunnollista ruokaa ja etsit elämään vähäksi aikaa vaikka muita juttuja kuin ravinto ja treeni. Älä stressaa, mieti, mitä oikeasti haluat ja miten saat elämästäsi mukavampaa. Paino voi nousta, mutta kun aineenvaihdunta alkaa korjaantua, tuokin kehitys kääntyy luultavasti päinvastaiseksi. Tietysti prosessiin voi mennä ihan hetki aikaa, eli ei kannata tuskastua jos parissa viikossa ei ala tapahtua. Kuukausia ja vuosikin voi mennä, tai kauemminkin, jos olet oikein huonoon kuntoon päässyt.
Kirjoituksista saattaa saada käsityksen että olen fanaattinen himokuntoilija/dieettaaja tai jotain. Käytännössähän näin ei kuitenkaan ole. Liikuntamääräni esimerkiksi on keskiarvoisesti vallan maltillinen. Ei paikatkaan kestäisi pitkiä aikoja joka päivä. Mutta esimerkiksi tässä kesälläkin meni välillä kuukausi että en tehnyt oikeastaan yhtikäs mitään, lähinnä kun ei kiinnostanut noiden tappohelteiden takia. Normaalisti syömistäkin harrastan keskiarvoisesti vähintään puolet ajasta (kuten tänäkin vuonna oikeastaan tammikuun alusta toukokuun loppuun), eli ei tässä sentään aina jollain himodieetillä olla.

Kokonaisuudessaan ravinto ja treeni on kuitenkin aika pieni osa meikäläisen elämässä, harrastuksiakin kun löytyy vähän joka lähtöön. Lisäksi talvet usein menee melko vähällä liikunnalla, koska kuntopyöräily ei ole ihan suosikkipuuhaa, ja tuntuu että jos ulos menee niin on kipeä saman tien (tämä tuntuu olevan armeijan perua - siellä on kun oli minkä lie influenssa-aallon takia kuukauden lähes kuumeessa talviaikaan, niin sen jälkeen on tuntunut tulevan kipeäksi ihan mistä vaan, kun taas sitä ennen sairastuin flunssaan ym varsin vähän). Niinpä olen loppujen lopuksi yleensä aika huonossa peruskunnossa. Jos jotain niin vuositasolla sitä liikuntaa pitäisi pystyä lisäämään ettei aina taso laskisi sinne nollaan :) Muutenkin liikunta, kunhan sitä vaan jaksaa tai pystyy vaikkapa sinne lenkkipolulle raahautumaan, on niitä harvoja asioita jotka suorituksen jälkeen jaksaa fyysisesti oloa piristää.

Ja tosiaan, ärtynyt suoli (engl. irritable bowel syndrome) on loppujen lopuksi aika yleinen juttu, johon ei varsinaista "parannusta" ole, ja lievittävätkin jutut toimivat vain joillekin. Vaikka systeemissä jokin mättääkin että tuota esiintyy, ei sitäkään voi kaikesta syyttää koska mitä olen lueskellut niin ei vastaavia ongelmia esim. painon kanssa yleensä tunnu IBS:stä kärsivillä esiintyvän.

Stressiähän taas nykymaailmassa ei kunnolla voi välttää (ja tällä hetkellä sitä esimerkiksi aiheuttaa nuo pahemman kerran viivästyneet opinnot, ja viivästyminenhän juuri on näiden terveysongelmien syytä), ja sen puoleen tiedän mitä elämältä haluan, joskin se ei ole käytännössä toteutettavissa pitemmän päälle :D

Edit: Niinjoo ja sellainen vielä, että mitäköhän se "ruokavalioon panostaminen", josta tossa vikassa viestissä mainitsit, on ollut? Suolisto-oireet ja kasvisten runsas syönti kun nimittäin eivät välttämättä ollenkaan sovi yhteen.
No se on kieltämättä IBS:n kanssa vähän hankalampi kysymys. Tarkoitus olisi yrittää - taas kerran - mennä niin että olisi sekä terveellistä että sisuskaluille sopivaa. Ongelma onkin että historiallisesti minun tapauksessa sisuskalut tuntuu haluavan sekoilla söi sitten miten "vatsaystävällistä" tavaraa tahansa. Sikäli kuin IBS:lle "turvallisia" ruokia etsii, riisi ja pastakin esimerkiksi listalta löytyvät. Mutta eihän mistään kaikki aina samaa mieltä ole. Yleisesti hyväksyttyä yleensä kuitenkin on että tärkeää olisi saada koko ajan paljon kuitua. Jos sitä vaikka kokeili taas vähän erilaisia kuituja.
 
Mun peruskulutus on 1713 kcal ilman liikuntaa. Tuolla määrällä paino nousee. Tiedän, kroppa korjailisi niitä "erroreita", jos söisin laihiksen jälkeen jotain 1700 kcal, mutta mun pääkoppa ei kestä. Kilpirauhasen vajaatoiminta + sokeriherkkyys aiheuttavat sen, että paino nousee helposti ja pirun kauan kestää se tasaantuminen. Syksyllä lihoin +13 kg syödessäni 1900 kcal ja aikaa ei kauan mennyt. Voi vain kuvitella, millainen fiilis mulla oli.
 
Periaatteessa niin, mutta kuten sanottua: se että mieli ei ole kunnossa on tässä tapauksessa ihan kropan syytä ;)
No, yleensä nämä kaksi kulkevat aika tiiviisti käsi kädessä. Niin että jos aineenvaihdunnassa on häikkää, se näkyy hyvinkin mahdollisesti myös hermoston ja välittäjäaineiden tasolla, mikä tarkoittaa sitten myös mielialaa. Jos ei muuten niin välillisesti vammojen aiheuttaman stressin kautta toki.

Liikuntamääräni esimerkiksi on keskiarvoisesti vallan maltillinen. Ei paikatkaan kestäisi pitkiä aikoja joka päivä. Mutta esimerkiksi tässä kesälläkin meni välillä kuukausi että en tehnyt oikeastaan yhtikäs mitään, lähinnä kun ei kiinnostanut noiden tappohelteiden takia. Normaalisti syömistäkin harrastan keskiarvoisesti vähintään puolet ajasta (kuten tänäkin vuonna oikeastaan tammikuun alusta toukokuun loppuun), eli ei tässä sentään aina jollain himodieetillä olla.
Ehkä asia on juuri kuten kuvailet, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että kannattaa vielä arvioida tilannetta ainakin kertaalleen. Ihminen kun menee helposti tuohon "keskimääräisyyden" tai "normaaliuden" halpaan. Että kun liikun kuin muutkin ja syön kuin muutkin, niin ei mulla voi mitään ongelmaa siinä olla. Mutta kun kaikki ovat yksilöitä, niin kyllä vain voi. Se, että liikunta piristää, voi olla ihan hyvä juttu tai sitten stimulanttivaikutusta. Toisin sanoen kun kroppa toimii muutenkin huonosti, liikuntaa saa sen puristamaan vähän ylimääräisiä irti ja siksi olo paranee. Kyllä olon pitäisi olla ihan hyvä ilman liikuntaakin (siis lyhyinä jaksoina, en tarkoita sohvaperunana elelyä), eli se ei saisi olla mikään elinehto ihmisen olemiselle.

Ja tosiaan, ärtynyt suoli (engl. irritable bowel syndrome) on loppujen lopuksi aika yleinen juttu, johon ei varsinaista "parannusta" ole, ja lievittävätkin jutut toimivat vain joillekin. Vaikka systeemissä jokin mättääkin että tuota esiintyy, ei sitäkään voi kaikesta syyttää koska mitä olen lueskellut niin ei vastaavia ongelmia esim. painon kanssa yleensä tunnu IBS:stä kärsivillä esiintyvän.
Tiedän kyllä, kun itselläni sattuu olemaan sama diagnoosi. Ja se, että se on yleinen, ei tee siitä jotenkin "hyväksyttävää" tai "parantumatonta", vaikka tuotahan ne lekurit just yrittävät syöttääkin potilaille, kun eivät osaa mitään asialle tehdä. Mun vatsaongelmat ovat vähentyneet ehkä 70% sen jälkeen kun pistin oman elämäni uusiksi, ja parhaimmillaan ei ollut minkäänlaisia oireita. Ei siis mitään. Se, että useimmilla ei ole painon kanssa ongelmia, ei tarkoita ettei niitä sinulla voisi olla. Ja vaikkei voisikaan, niin mitä väliä kun kerran on? Jokin on vialla ja korjaushan tuohon pitäisi löytää, eikä mahdollisten korjauskeinojen ylenkatsominen ainakaan auta asiaa. Stressiä ei ehkä voi välttää, mutta sitä voi opetella hallitsemaan. Ja parempi onkin, sillä tuo on yksi terveysriskeistä suurin nyky-yhteiskunnassa. Eikä mitenkään klassisen "psyykkisesti", vaan nimenomaan fyysisesti.

Ongelma onkin että historiallisesti minun tapauksessa sisuskalut tuntuu haluavan sekoilla söi sitten miten "vatsaystävällistä" tavaraa tahansa. Sikäli kuin IBS:lle "turvallisia" ruokia etsii, riisi ja pastakin esimerkiksi listalta löytyvät. Mutta eihän mistään kaikki aina samaa mieltä ole. Yleisesti hyväksyttyä yleensä kuitenkin on että tärkeää olisi saada koko ajan paljon kuitua. Jos sitä vaikka kokeili taas vähän erilaisia kuituja.
No ehkä tuossa onkin se ongelma, että se "vatsaystävällinen" ruoka ei välttämättä ollenkaan ole sellaista. Mulle, ja useille tuntemilleni suolisto-ongelmaisille viljakuitu on vihoviimeistä syötävää, vaikka sitä aina niin kovasti näihin vaivoihin suositellaankin. Jos jotakin kuitua vatsa akuutissa vaiheessa sietää, niin sitten liukoista, eli joistakin kypsennetyistä kasviksista ja marjoista tahi kaurasta saatavaa. Niin kerettiläiseltä kuin se kuulostaakin, valitsen koska tahansa mieluummin vaalean paahtiksen ruisleivän sijasta, jos vatsaani haluan ajatella. Viljat ylipäätään on vähän ongelmallisia, mutta silti lääkärien toimesta niitä suositeltuja (mulla tosin viljat eivät vaikuta olevan niin suuri ongelma, mutta monella ne ovat, ja silloin niitä kantsii vältellä). Tässäkin nyt siis kannattaa unohtaa ne "suositukset" ja alkaa etsiä sitä tapaa mikä sinulla toimii. Käytä siis niitä ruoka-aineita, jotka eivät ainakaan aiheuta oireita. Tai jos et tiedä, pidä ruokapäiväkirjaa ja aloita rajoitetulla valikoimalla. Hyvistäkään ohjeista ei ole mihinkään, jos ne eivät toimi käytännössä.
 
Mun peruskulutus on 1713 kcal ilman liikuntaa. Tuolla määrällä paino nousee. Tiedän, kroppa korjailisi niitä "erroreita", jos söisin laihiksen jälkeen jotain 1700 kcal, mutta mun pääkoppa ei kestä. Kilpirauhasen vajaatoiminta + sokeriherkkyys aiheuttavat sen, että paino nousee helposti ja pirun kauan kestää se tasaantuminen. Syksyllä lihoin +13 kg syödessäni 1900 kcal ja aikaa ei kauan mennyt. Voi vain kuvitella, millainen fiilis mulla oli.
No, tuossa on vain se ongelma, että jos ei niitä vaurioita koskaan päästä korjaamaan, niin ne vain pahenevat siellä pinnan alla ja tulevat esille entistä hirvittävämpinä sitten joskus myöhemmin. Eihän sen noin välttämättä tarvitse mennä, mutta suoraan sanottuna olen sitä mieltä, että jos normaalikokoinen nainen lihoo pienellä aikavälillä yli kymmenen kiloa täysin maltillisella syömisellä, se on merkki aineenvaihdunnan ongelmista. Niinhän tuo lisäksi tuppaa menemään, että vasta elämäntapojen muututtua ne vauriot tulevat esille, eivät niiden paskojen elämäntapojen harjoittamisen aikana. Savun hälvettyä tarkistetaan vauriot ja niin edelleen..
 
Aivan loistavaa tekstiä Stashilta!

No niin, asiaan. Niin kyllähän se on sillälailla kuten Stash aikaisemmin sanoi että kroppa ja mieli kulkevat tiivisti käsikädessä. Se mitä swampmonsterin pitää tehdä on ensinnäkin laitettava ruokavalio terveelliseksi. Rakentaa se päivittäinen ruokavalio niin että varmasti saat kaikki tarvitsemat ravintoaineet jne. On ihan väärin puhua että "no ei niistä vitamiinilisistä ollu mitään hyötyä.." Jos niistä puutetta on niin aivan takuulla on hyötyä, ei ehkä viikon tai kahden jälkeen mutta jo kuukauden päästä. Ja miten voit olla varma onko puutetta? No aivan! se on pirun tarkkaa laskemista jos meinaa päivittäisestä "normiruasta" saada kaikki tarvitsemat vitamiinit/hivenaineet.

Elimistö kun vielä on sellainen että sillä menee mukautuessa "uuteen tilaan" henkilöstä riippuen se 4-16 viikkoa. Eli jos sulla on ollut vaikka jonkun vitamiinin puutos niin alat huomaamaan vitamiinilisän tuoman hyödyn pahimmillaan 4 kuukauden päästä.

OMA SANA: Kun elimistö toimii kuten pitääkin ja se saa kaiken tarvitsemansa niin pääkoppa toimii paljon paremmin. Meikäläiselläkin on aurinko paistellu tämän vuoden puolella sateisinakin päivinä ja tekemättömät työt on tullut tehdyksi, siis oikeasti! Olen opiskellut ravitsemustieteitä nyt toista vuotta joten meni "muutama" asia uusiksi omasssa ruokavaliossani tuossa viime syksynä. Pidän vain huolen että syön mitä tarvitsen. Ja sen kyllä huomaa!
 
No, yleensä nämä kaksi kulkevat aika tiiviisti käsi kädessä. Niin että jos aineenvaihdunnassa on häikkää, se näkyy hyvinkin mahdollisesti myös hermoston ja välittäjäaineiden tasolla, mikä tarkoittaa sitten myös mielialaa. Jos ei muuten niin välillisesti vammojen aiheuttaman stressin kautta toki.
Juurikin näin, mutta toisin sanoen käytännössä se mieliala ei juuri parane ilman että fyysinen olotila paranee, kun se mielialan huonous johtuu fyysisestä huonosta tilanteesta.

Kyllä olon pitäisi olla ihan hyvä ilman liikuntaakin (siis lyhyinä jaksoina, en tarkoita sohvaperunana elelyä), eli se ei saisi olla mikään elinehto ihmisen olemiselle.
Ei se elinehto olekaan, mutta parantaa kyllä tilannetta. Jos oikeasti miettii, niin keskiarvoisesti vuoden mittaan harrastan liikuntaa ehkä 2 kertaa päivässä kuntoilumielessä. Käytännössä se painottuu niin että välillä se on 4 kertaa viikossa, välillä ei mitään. Olo on parempi silloin kun se on sen 4 kertaa viikossa - jos vetää liian kovalla tahdilla, sen kyllä huomaa energian totaalisena loppumisena. Tiheydestä huolimatta suorituksen aikana tosin ei yleensä herkkua ole, mutta suorituksen jälkeen fiilis on jees sopivalla tiheydellä.

Tiedän kyllä, kun itselläni sattuu olemaan sama diagnoosi. Ja se, että se on yleinen, ei tee siitä jotenkin "hyväksyttävää" tai "parantumatonta", vaikka tuotahan ne lekurit just yrittävät syöttääkin potilaille, kun eivät osaa mitään asialle tehdä.
No näinhän se on, mutta kuten totesin, joillakuilla "hoidot" (oli se sitten lääkkeet, ruokailutottumukset tai mikä vaan) toimii, toisilla ei. Itselle en ole löytänyt vielä mitään mikä oikeasti toimisi merkittävissä määrin. Ja yritetty on vaikka mitä. Tämä IBS on vanhin nykyongelmistani, se alkoi jo peruskoulussa. Eli on ollut aikaa yrittää. Lisäksi kun sekä syitä että vakavuusasteitakin kun on monia tässä IBS:ssä, niin senkin takia asiat voivat tehota eri henkilöillä verran tai ei ollenkaan.

Mun vatsaongelmat ovat vähentyneet ehkä 70% sen jälkeen kun pistin oman elämäni uusiksi, ja parhaimmillaan ei ollut minkäänlaisia oireita.
Kärsiikö kysyä mikä tarkemmin tepsi omalla kohdallasi?

Jokin on vialla ja korjaushan tuohon pitäisi löytää, eikä mahdollisten korjauskeinojen ylenkatsominen ainakaan auta asiaa.
En ylenkatso, enkä tarkoita vaikuttaa töykeältä apua ja neuvoa tarjoavia kohtaan, mutta kun jos jotain on jo kokeillut kerran tai useamminkin ja ei ole toiminut, tuskin se vielä yksi uusi kerta totta sanoo myöskään? Eli yleensä jos olen jostain neuvotusta asiasta eri mieltä, se tarkoittaa sitä että sitä on jo kokeiltu ja todettu omalta kohdalta toimimattomaksi.

Stressiä ei ehkä voi välttää, mutta sitä voi opetella hallitsemaan. Ja parempi onkin, sillä tuo on yksi terveysriskeistä suurin nyky-yhteiskunnassa.
Otan tilanteeseen nähden oikeastaan aika rennosti. Ehkä turhankin rennosti joidenkin mielestä. Vaikka esimerkiksi opiskelun viivästyminen sinällään aiheuttaa stressiä, niin sen väkisin läpi vääntäminen aiheuttaisi vielä enemmän. Nykyinen hidas eteneminen ja sen sijaan enemmän mieluisiin puuhin keskittyminen on kompromissi, mutta vaihtoehdot ovat huonompia. Vähän sama juttu monen muunkin jutun - kuten harrastusten - kohdalla, on pakko yrittää löytää jotain edes vähän parempaa keskitietä.

No ehkä tuossa onkin se ongelma, että se "vatsaystävällinen" ruoka ei välttämättä ollenkaan ole sellaista. Mulle, ja useille tuntemilleni suolisto-ongelmaisille viljakuitu on vihoviimeistä syötävää, vaikka sitä aina niin kovasti näihin vaivoihin suositellaankin. Jos jotakin kuitua vatsa akuutissa vaiheessa sietää, niin sitten liukoista, eli joistakin kypsennetyistä kasviksista ja marjoista tahi kaurasta saatavaa. Niin kerettiläiseltä kuin se kuulostaakin, valitsen koska tahansa mieluummin vaalean paahtiksen ruisleivän sijasta, jos vatsaani haluan ajatella.
Mitä olen lueskellut, niin esim. ne mainitut pasta ja riisi juuri ovat siksi mainittu hyviksi ruoka-aineiksi IBS:n yhteydessä koska niiden kuitu kuulemma juuri on liukoista sorttia? Samoissa tietolähteissä on juuri mainittu että toisin kuin yleensä terveellisen ruuan yhteydessä mainitaan, niin mieluummin pitäsi syödä juuri esim. ranskanleipää kuin kokojyvä- tai ruisleipää. Olen itse juurikin vaalean leivän ystävä, joten ruisleivän "välttely" siten ei ole mitenkään ongelmallista.

Tässäkin nyt siis kannattaa unohtaa ne "suositukset" ja alkaa etsiä sitä tapaa mikä sinulla toimii. Käytä siis niitä ruoka-aineita, jotka eivät ainakaan aiheuta oireita. Tai jos et tiedä, pidä ruokapäiväkirjaa ja aloita rajoitetulla valikoimalla. Hyvistäkään ohjeista ei ole mihinkään, jos ne eivät toimi käytännössä.
Näinhän se on. Yleensäkin käytän niitä suosituksia vain lähtökohtina, eikä sitä toimivaa tapaa tarvitse alkaa etsimään, kun sitä on etsitty sieltä peruskoulusta saakka. Oma kokemus on että nuo vaaleat leivät, riisi ja pasta eivät missään tapauksessa ainakaan huononna tilannetta. Helposti sulavaa tavaraa. Jos esimerkiksi menee pari päivää pelkällä leivällä tai vaikka sillä makaronilla, ei siitä yleensä lisäharmia ole - lähinnä päinvastoin, yleensä ongelmia on jopa tavallista vähemmän. Isoimmaksi ongelmaksi muodostuukin ruokavalion pitäminen monipuolisena - ja siten terveellisenä - samalla kuin IBS-ystävällisenä. Varsinkin kun sen kaikkein "ystävällisimmänkin" ruuan kanssa joskus kuitenkin sisuskalut sekoaa totaalisesti, niin uusien hyvien tuttavuuksien löytyminen voi viedä todella kauan vaikka ei söisi mitään muuta kuin sitä uutta tuttavuutta (mikä taas on huono lähestymistapa ja aiheuttaa omat ongelmansa noin muutenkin). Joka tapauksessa niitä on löytynyt vuosien varrella lisää hyvin huonosti tai ei ollenkaan.

Isolation sanoi:
Jos niistä puutetta on niin aivan takuulla on hyötyä, ei ehkä viikon tai kahden jälkeen mutta jo kuukauden päästä.
No tähänhän se perustuukin käsitykseni että niistä ei hyötyä ole. En minä siihen johtopäätökseen ole päätynyt syömällä pari tablettia ja sitten toteamalla että pöh, eihän tämä mitään vaikuta. Vaan tuokin edellinen "vitamiinikuuri" oli 135 päivää kestänyt. Olo ennen, aikana ja jälkeen oli sama. Ei tahdo opiskelijabudjetti taipua lisäravinteisiin jos niistä ei mitään positiivista vaikutusta saa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom