Ymmärrän kyllä ihmisten innostuksen, paha tuota on moittia.
Mutta näin kuvittajan ammatissa toimineena (kavereita on myös alalla) kyllähän tuo vituttaa. Taito minkä kehittämisen on aloittanut jo lapsena ja teini-ikäisenä suht vakavissaan sitä jo tehtiin, onkin yhtäkkiä pelkkä vitsi. Opiskeluaikaisia tuttuja meni myös kuvaamataidon opettajiksi. Hekin joutuu hankalaan tilanteeseen, auktoriteettiasema ja ammattiylpeys sulaa tavallaan käsiin. Lapset voivat ottaa puhelimen taskusta ja nauraa opettajalle joka "ei pärjää edes tekoälylle". Jaksaako kukaan enää opetellakaan ko. taitoa kohta, ollaanko viimeistä sukupolvea joka jaksoi. ChatGPT tietysti hämmentää koulumaailmassa muutenkin
Tuo AI on koulutettu tuhansien elossa olevien taiteilijoiden töillä, ilman mitään lupaa tai korvausta. AI, jota sitten käytetään korvaamaan ko. kuvittajat työmarkkinoilla. LAION-5B dataset mihin nuo perustuu oli alunperin tarkoitettu non-profit käyttöön, mutta nykyään esim. Midjourney takoo sillä rahaa.
Senhän nyt tajuaa tuosta kuka vaan jos vähän miettii, jos käsket piirtämään Aku Ankan tekemässä vinopenkkiä, niin jostainhan se sen Aku Ankan mallin ottaa, tekijänoikeussuojattu hahmo. Taiteilijoiden työtä käytetään hyväksi, mutta niiden panos piilotetaan vain näkyvistä. Koska AIn luomat kuvat sinänsä ovat uniikkeja. Se ei vain pystyisi luomaan niitä ilman tuota pöllittyä koulutusmateriaalia, vaikka koulutusmateriaali onkin häivytetty lopputuloksessa näkyvistä. Tavallaan ns. "data laundering" jos rahanpesuun vertaa
Jenkeissä Midjourney, Stable Diffusion ja kumppanit on haastettu oikeuteen ryhmäkanteessa:
Linkki
Lakifirman sivuilla tuo hyvin puettu sanoiksi: "While it is common for technology to replace humans, in this instance humans have not been replaced; their contributions are simply hidden, and they are left uncompensated." Toi firma on erikoistunut "antitrust ligitation" caseihin, eli siis haastaja ei ole joku yksittäinen taiteilija vaan toi lakifirma itsessään katsoo, että tässä suuryritykset koittaa taas kusta pientä ihmistä silmään.
Itse en kyllä silti henkeäni pidättelisi tuon jutun suhteen. Saattaa olla tuulimyllyjä vastaan taistelemista. Pari vuotta ratkaisun saamisessa menee. Jonka jälkeen sitä voitaisiin käyttää lainsäädännössä ennakkotapauksena, mikäli voittavat jutun.
Siis tottahan taidetta harrastaa voi, mutta kyllä se on monille Suomessakin myös työ. Käyttötaide nimenomaan. Pakkausten printit, kirjojen kansikuvat, julisteet, mainokset ym.. melkeinpä kaikki mitä ostat kaupasta, niin joku graafikko on tehnyt siihen jotakin. Vaikkei sitä niin ajattele koska se on "vähempiarvoista" kuin oikea taide, mutta leipää se on jonkun pöytään. Eihän sitä kaikkea tietysti AI:lla korvata (esim. logosuunnitelu on lähinnä ideointia) mutta konseptitaiteilijat ja puhdasveriset kuvittajat on ensimmäisenä liipasimella. Monia firmoja ei kiinnosta paskaakaan miten kuva on tehty, jos voivat saada kivan kuvan tuoteeseensa nopeasti ja halvalla. Tietty tällainen meneillään oleva oikeusjuttu asettaa sen eettisesti epäilyttävään valoon. Iltalehti näkyy käyttävän noita AI-kuvituksia jo ajoittain esim.
Tässä
Myös digitaalisen taiteen arvo romahti tässä, uusien digiartistien on todella vaikea saada enää näkyvyyttä, kun ei voi tietää onko oikeasti itse tehty. Huvittavaa että melkein kaikki kuvittajat siirtyi digitaaliseen tekemiseen joitakin vuosia sitten.