Meta title: 💥 Aloittelijan peruskysymykset – paikka jossa tyhmät kysymykset muuttuu kovaksi kehitykseksi

Meta description: Keskustelua treenin, ruokavalion ja tekniikan perusasioista – kaikki aloittelijoiden kysymykset yhteen paikkaan ilman turhaa naljailua.


Bulkkaus on turhaa kaikille. Läskin kerääminen ole millään tavalla pakollista jos haluaa lihasmassaa. Läskin kerääminen itseasiassa vaikeuttaa lihasmassan kasvatusta.

Typerä myytti mikä on lähtöisin jostain 70-luvun bodareiden metodeista.
Juuri yhden treenattavan kohdalla tein "mahdottoman", eli kolmessa kuukaudessa yli 10kg lisää painoa ilman grammaakaan rasvaa. Itseasiassa, rasvaprossa laski tänä aikana.
Ja tämä on tapahtunut käytännössä jokaisen kohdalla, tämä oli vain kohtuu dramaattinen kun ottaa huomioon voimanlisäykset.

Ja joo, luin kyllä mitä kirjoitit, halusin vain painottaa sitä vielä.

En väitä vastaan, päin vastoin. Olen samaa mieltä bulkkauksen turhuudesta ja epäterveellisyydestä. Mullakin on omat kikkani tämän asian suhteen ja 85 % painonhallinnasta tulee ruokailusta. Ihan uteliaisuudesta kuitenkin kysyn, millä mittaustavalla voit todeta, että 10 kg painon lisäyksessä ei ole grammaakaan rasvaa? Vaikka rasvaprosentti pienenee, voi elimistön rasvan määrä silti lisääntyä.

Ja sanoit että aerobista tasan nolla minuuttia. Minkälaisella intensiteetillä teit salitreenit? Ei laihtumiseen aerobista tarvitakaan. Terveydelliset syyt kestävyysliikunnalle ovatkin sitten kiistattomat, mutta nyt puhutaan vain esteettisistä asioista.
 
En väitä vastaan, päin vastoin. Olen samaa mieltä bulkkauksen turhuudesta ja epäterveellisyydestä. Mullakin on omat kikkani tämän asian suhteen ja 85 % painonhallinnasta tulee ruokailusta. Ihan uteliaisuudesta kuitenkin kysyn, millä mittaustavalla voit todeta, että 10 kg painon lisäyksessä ei ole grammaakaan rasvaa? Vaikka rasvaprosentti pienenee, voi elimistön rasvan määrä silti lisääntyä.

Ja sanoit että aerobista tasan nolla minuuttia. Minkälaisella intensiteetillä teit salitreenit? Ei laihtumiseen aerobista tarvitakaan. Terveydelliset syyt kestävyysliikunnalle ovatkin sitten kiistattomat, mutta nyt puhutaan vain esteettisistä asioista.

Sillä että vatsa ja jenkat pienenivät, verisuonet tulivat näkyviin, ja paino vain nousi.

Haluatko selventää tuota että miten on mahdollista että rasva% pienenee mutta rasvan määrä nousee?

Intensiteetti oli lähes aina yli 80%, suurin osa ajasta yli 90%

Tuloskehitystä oli mm. maastavetoon yli 60kg, etukyykkyyn n.50kg.
 
Haluatko selventää tuota että miten on mahdollista että rasva% pienenee mutta rasvan määrä nousee?

Elimistössä voi olla rasvaa parissakin paikassa mihin normaaleilla mittaustavoilla ei voi päästä: sisäelinten ympärillä ja lihasten sisällä. Lihasten sisäisten rasvahappojen määrä ei nyt niin kauheasti nouse, mutta sisäelinten ympärille voi muodostua ns. viskeraalista rasvaa yllättävänkin paljon - ja tämä ei näy välttämättä ulospäin jos elimet on nätissä paketissa. Pihtimittaus kertoo vain ihonalaisen rasvan määrän. Saman tekee maailman paras mittausväline, peili. Bioimpedanssit voi periaatteessa näyttää mitä sattuu, eikä ultrat ja muut rasvakudosta mittaavat menetelmät yleensä ulotu kuin muutaman sentin ihosta.

En siis väitä että treenattavallasi olisi käynyt näin. Kuitenkin on mahdollista, että ihonalainen rasvavarasto pienenee, mutta lisää rasvaa varastoidaan sisäelinten ympärille ja lihaksen sisään. Se on ihan kokonaan oma lukunsa missä muodossa ja minkälaatuista tämä rasva on, mutta sopivassa suhteessa painon noustessa (vaikka osa on lihasta), voi todellakin rasvaprosentti pienentyä elimistön rasvan määrän lisääntyessä. Painotan nyt vielä, että puhun ns. ulkoisesta rasvaprosentista. Todellista, 100% varmuutta elimistön rasvan määrästä saa vain kuolleelta ihmiseltä.
 
Varmaan haettiin sitä että jos paino nousee, voi rasvaprosentti laskea mutta rasvaa silti tulla lisää. Oletko Fuhrer siis valmentaja? Hieman kiinnostaisi tietää tarkemmat tiedot tuosta aikaisemmain mainitusta projektista, mutta ne siis taitaa olla maksullisen palvelun takana?
 
Elimistössä voi olla rasvaa parissakin paikassa mihin normaaleilla mittaustavoilla ei voi päästä: sisäelinten ympärillä ja lihasten sisällä. Lihasten sisäisten rasvahappojen määrä ei nyt niin kauheasti nouse, mutta sisäelinten ympärille voi muodostua ns. viskeraalista rasvaa yllättävänkin paljon - ja tämä ei näy välttämättä ulospäin jos elimet on nätissä paketissa. Pihtimittaus kertoo vain ihonalaisen rasvan määrän. Saman tekee maailman paras mittausväline, peili. Bioimpedanssit voi periaatteessa näyttää mitä sattuu, eikä ultrat ja muut rasvakudosta mittaavat menetelmät yleensä ulotu kuin muutaman sentin ihosta.

En siis väitä että treenattavallasi olisi käynyt näin. Kuitenkin on mahdollista, että ihonalainen rasvavarasto pienenee, mutta lisää rasvaa varastoidaan sisäelinten ympärille ja lihaksen sisään. Se on ihan kokonaan oma lukunsa missä muodossa ja minkälaatuista tämä rasva on, mutta sopivassa suhteessa painon noustessa (vaikka osa on lihasta), voi todellakin rasvaprosentti pienentyä elimistön rasvan määrän lisääntyessä. Painotan nyt vielä, että puhun ns. ulkoisesta rasvaprosentista. Todellista, 100% varmuutta elimistön rasvan määrästä saa vain kuolleelta ihmiseltä.

Aika perseelleen saa mennä jos ruokavalio paranee ja lihasmassa kasvaa kilokaupalla mutta viskeraalirasva ei pienene..
Luotan itse peiliin, ja BioSignatureen. Niillä saa niin hyvää dataa että riittää melko pitkälle.

Ja muut mittarit;

-libido
-energisyys
-psyyke
-voimatasot (!)

Esimerkiksi nuo ovat hyviä indikaattoreita siitä mihin suuntaan ollaan menossa.


Varmaan haettiin sitä että jos paino nousee, voi rasvaprosentti laskea mutta rasvaa silti tulla lisää. Oletko Fuhrer siis valmentaja? Hieman kiinnostaisi tietää tarkemmat tiedot tuosta aikaisemmain mainitusta projektista, mutta ne siis taitaa olla maksullisen palvelun takana?

Ymmärsin tuon niin kuin se olikin, piti vain varmistaa.

Kyllä. Maksullista tietoa joten en sen tarkempia speksejä julkaise. Ei olisi kauhean reilua sille maksavalle osapuolelle.
 
RUokailussa oli pari ydinpointtia;

-gluteeni pois kokonaan
-aamupalalta hiilarit pois, lihaa tilalle
-300-400g protskua päivässä

Haluaisin lisätä tähän vielä pari asiaa.

- aamupalan voi suurin osa jättää vaikka kokonaan pois, haaraketjuisia aminohappoja tilalle
- hiilarisyklitys treenipäivien mukaan
- muitakin hyviä ja "hyviä" rasvoja kuin kalaöljyä, vaikka ton fisun kustannuksella
- leusiinia 3-4 grammaa heti treenin jälkeen + jokaisella aterialla 3-4 tunnin välein (leusiini stimuloi proteiinisynteesiä)

Leusiinia ei tartte vetää purkista, vaan sitä saa laadukkaasta heraprotskusta, kanan rinnasta, naudan pihvistä, kananmunista, raejuustosta...

Nyt meen päikkärille ja salille. Sit vedän leusiinia.
 
Bulkkaus on turhaa kaikille. Läskin kerääminen ole millään tavalla pakollista jos haluaa lihasmassaa. Läskin kerääminen itseasiassa vaikeuttaa lihasmassan kasvatusta.

Itse ymmärrän, että 'bulkataan', kun kalorit ovat plussalla ja 'dieetataan' kun kalorit ovat miinuksella.
Se, että kuinka suuri osa saavutetusta painonnoususta on laardia/lihasta, riippuu tietysti treenistä ja kuinka suuret ovat +kalorit.
Läskiähän ei tietysti juuri kerry kun malttaa pitää +kalorit suht pieninä.

Typerä myytti mikä on lähtöisin jostain 70-luvun bodareiden metodeista.

Typerää siitä tulee vasta kun +kalorit ovat aivan liian suuret.

Juuri yhden treenattavan kohdalla tein "mahdottoman", eli kolmessa kuukaudessa yli 10kg lisää painoa ilman grammaakaan rasvaa. Itseasiassa, rasvaprossa laski tänä aikana.
Ja tämä on tapahtunut käytännössä jokaisen kohdalla, tämä oli vain kohtuu dramaattinen kun ottaa huomioon voimanlisäykset.

Eli treenattavasi oli bulkilla, jolla söi keskimäärin +778 kcal/päivä.
Milläs todensitte, että kaikki saavutettu lisäpaino oli lihasta? Ruumiin avaus, pilkkominen ja osien punnitus ennen ja jälkeen bulkin?
P.S. Keskiverto treenaamaton mieshenkilö voi lisätä rasvatonta painoaan n. 1 kilogrammman per kuukausi ensimmäisenä kunnon treenivuotenaan.
Ja tämän jälkeen tahti laantuu.
 
P.S. Keskiverto treenaamaton mieshenkilö voi lisätä rasvatonta painoaan n. 1 kilogrammman per kuukausi ensimmäisenä kunnon treenivuotenaan.

Paljonko sen jälkeen? Sulla on varmaan laittaa tästä jotain dataa jos noin asia on?
 
Itse ymmärrän, että 'bulkataan', kun kalorit ovat plussalla ja 'dieetataan' kun kalorit ovat miinuksella.
Se, että kuinka suuri osa saavutetusta painonnoususta on laardia/lihasta, riippuu tietysti treenistä ja kuinka suuret ovat +kalorit.
Läskiähän ei tietysti juuri kerry kun malttaa pitää +kalorit suht pieninä.



Typerää siitä tulee vasta kun +kalorit ovat aivan liian suuret.



Eli treenattavasi oli bulkilla, jolla söi keskimäärin +778 kcal/päivä.
Milläs todensitte, että kaikki saavutettu lisäpaino oli lihasta? Ruumiin avaus ja punnitus ennen ja jälkeen bulkin?
P.S. Keskiverto treenaamaton mieshenkilö voi lisätä rasvatonta painoaan n. 1 kilogrammman per kuukausi ensimmäisenä kunnon treenivuotenaan.

Ihan alkuun kannattaa unohtaa tuo dogmaattisuus pluskaloreista. Ravinnossa on paljon muutakin ajateltavaa.
Huomaat sen kun rupeat valmentamaan ihmisiä melko konkreettisesti.

Äläkä ala viljelemään näitä "totuuksia" siitä kuinka paljon on mahdollista ja missäkin ajassa. Ne ovat täysin paskapuhetta koska ihmisillä on erilaiset potentiaalit.

Ja bulkkaus on typerää. Jos lihot, syöt väärin tai liikaa. Niin yksinkertaista se on. Jos et saa lihasmassaa tulematta lihavammaksi et osaa tarpeeksi.


Siksi en näistä jaksa yleensä tännekään ihan kauheasti kirjoitella koska suurin osa ihmisistä ei vain pysty, tai halua ymmärtämään kuinka monimutkainen prosessi ihmiskehon toiminta oikeasti on.
 
Haluaisin lisätä tähän vielä pari asiaa.

- aamupalan voi suurin osa jättää vaikka kokonaan pois, haaraketjuisia aminohappoja tilalle
- hiilarisyklitys treenipäivien mukaan
- muitakin hyviä ja "hyviä" rasvoja kuin kalaöljyä, vaikka ton fisun kustannuksella
- leusiinia 3-4 grammaa heti treenin jälkeen + jokaisella aterialla 3-4 tunnin välein (leusiini stimuloi proteiinisynteesiä)

Leusiinia ei tartte vetää purkista, vaan sitä saa laadukkaasta heraprotskusta, kanan rinnasta, naudan pihvistä, kananmunista, raejuustosta...

Nyt meen päikkärille ja salille. Sit vedän leusiinia.

Olen erimieltä oikeastaan kaikesta muusta paitsi rasvasta.

Aamupala on hyvin, hyvin tärkeä. Se määrittelee kuitenkin välittäjäainetoimintaa loppupäivälle.

Treenin aikana BCAA:ta on hyvä räimiä 20-50g. Nopeimpia kikkoja pakata lihaa päälle.
 
Olin viikon käymättä puntilla ja paino laski 2 kiloa. Mistä tämä johtuu ja tuleeko kuinka nopeasti takaisin?
 
Ihan alkuun kannattaa unohtaa tuo dogmaattisuus pluskaloreista. Ravinnossa on paljon muutakin ajateltavaa.
Huomaat sen kun rupeat valmentamaan ihmisiä melko konkreettisesti.

Toki, mutta viime kädessä totuus nyt vain sattuu olemaan se, että painonousu/lasku riippuu vain ja ainoastaan yhdestä asiasta eli nautittujen ja kulutettujen kalorien suhteesta.
Tämä ja riittävä proteiinin saanti ovat kaikki, mitä aloittavan punttarin tarvitsee tietää.

Äläkä ala viljelemään näitä "totuuksia" siitä kuinka paljon on mahdollista ja missäkin ajassa.

Totuuksia ja totuuksia, mutta asiaahan ovat viisaaammat tutkineet, esim. -> http://www.bodyrecomposition.com/muscle-gain/whats-my-genetic-muscular-potential.html

Ne ovat täysin paskapuhetta koska ihmisillä on erilaiset potentiaalit.

Siksipä käytinkin sanaa keskiverto mieshenkilö.

Ja bulkkaus on typerää. Jos lihot, syöt väärin tai liikaa. Niin yksinkertaista se on. Jos et saa lihasmassaa tulematta lihavammaksi et osaa tarpeeksi.

+kaloreilla syöminen (bulkbulk) nyt vain sattuu olemaan ainoa tapa kasvattaa lihaksia, joiden koko nyt sattuu korreloimaan voimien kanssa.
 
Pummi81, sulla on niin virheellisiä käsityksiä että en edes yritä alkaa oikaisemaan.

Jos pelkkä kalorisuhdanne vaikuttaa niin onko sillon esimerkiksi insuliini merkityksetön? EI ole, joten se siitä.

Lue hetki, muutakin kuin yhtä artikkelia, kokeile käytännössä jotain, ja tule sit sanomaan mua paskanpuhujaksi.

Sitäpaitsi, se on aivan paskapuhetta että että pitää yli kulutuksen jos haluaa lihasta. Muuten vaikka vankiloissa ei kukaan kasvaisi grammaakaan ikinä.

Niin kauan kuin pidät ihmiskehon toimintaa ja adaptaatiomekanismeja noin yksinkertaisina niin rajoitat omaakin kehitystäsi aika rankasti.

E: Jos tuo olisi totta, ja sulla on henkilö joka syö koko ikänsä tasan 70 kaloria alle kulutuksen niin hänen ei pitäisi ikinä kasvaa grammaakaan?
Onko tuo loogista sun mielest?

Eli vaikka kuinka ottaisi punttia ja tekisi mitä niin lihasta ei tule grammaakaan?

Et kai oikeasti usko että asia on noin?
 
Painoa pitäisi pudotella viitisen kiloa tässä kevään kuluessa ilman suurempaa lihasten menetystä ( nyt 85kg ) ja tarvitsisinkin hieman apua tuohon liikuntapuoleen.
Tällä hetkellä päivittäin tulee kuntoiltua pääasiassa lenkkiä ja kahvakuulan kanssa heilumista.

Lenkit 5-10km n. 150 sykkeellä. Pitäisikö olla lyhyempiä korkeammalla sykkeellä?
pitempiä matalammalla ? HIIT ?
Lenkki aamulla vs. illalla ?

Kahvakuulien kanssa tullut tehtyä 5 minuutin "eriä" 3kpl minuutin tauoilla.
Liikkeinä etuheilautus yhdellä ja kahdella kädellä,tempaus,askelkyykky,turkkilainen ylösnousu,puolikuu, erilaisia vatsoja.
Olisiko pitempi harjoitus pidemmillä palautuksilla ideaalimpi ??
 
Olin viikon käymättä puntilla ja paino laski 2 kiloa. Mistä tämä johtuu ja tuleeko kuinka nopeasti takaisin?

Villi veikkaukseni on, että söit vahemmän kuin kulutit...
Kokeilepa syödä enemmän.

Tai sitten vaan yksinkertaisesti lihaksissa on vähemmän solunesteitä, kun et siellä salilla ole käynyt. Huomaat myös luultavasti painon nopean nousun, kun sinne salille taas eksyt/eksyit.
 
Tai sitten vaan yksinkertaisesti lihaksissa on vähemmän solunesteitä, kun et siellä salilla ole käynyt. Huomaat myös luultavasti painon nopean nousun, kun sinne salille taas eksyt/eksyit.

No joo, viikko on sen verran lyhyt aika, että voi olla ihan vain nesteistä kiinni.
Mutta kokeile silti syödä enemmän:)
 
Pummi81, sulla on niin virheellisiä käsityksiä että en edes yritä alkaa oikaisemaan.

Nimeä virheelliset käsitykset ja oikaise ne, kiitos.

Jos pelkkä kalorisuhdanne vaikuttaa niin onko sillon esimerkiksi insuliini merkityksetön? EI ole, joten se siitä.

Aloittelijoiden peruskysymykset-ketjussa kaikki muut ruokapuoleen liittyvät asiat kokonaiskaloreita ja proteiinia lukuunottamatta ovat lähes täysin merkityksettömiä.

Lue hetki, muutakin kuin yhtä artikkelia, kokeile käytännössä jotain, ja tule sit sanomaan mua paskanpuhujaksi.

Um, mitä yhtä artikkelia? Lukuisia on tullut luettua. Toki bro-science-tyyppiset on tullut skipattua, useimmiten.
Enkä käsittääkseni ole (ainakaan vielä) sanonut sinua paskanpuhujaksi. Meuhkaat vaan ihan liikaa asioista joilla on, etenkin aloittelijoille, hyvin vähän merkitystä.

Käytännössä olen kokeillut:
a.) syödä enemmän kuin kulutan ja kas kummaa - paino nousi.
b) nauttia +kalorien lisäksi tarpeeksi proteiinia sekä nostella raskaita painoja ja kas kummaa - kertyvä paino oli lihasta.
c.) syödä vähemmän kuin kulutuan ja kas kummaa - paino putosi.
d.) syödä vähemmän kuin kulutan, nauttia tarpeeksi proteiinia ja nostella raskaita painoja ja kas kummaa, paino putosi, mutta voimat ja lihakset säilyivät.
 
Back
Ylös Bottom