pikkupasi sanoi:
Nämä ovat siis omakohtaisia kokemuksia ja ne ovat muokanneet jo valmiiksi oikeistolaista kantaani vielä oikeammalle.
Niin, se mikä näissä meidän ideologioissa näyttää olevan erilaista on eriävä ihmiskuva. Siinä missä te oikeistolaiset oletatte työttömien olevan työttömiä siksi, että niitä ei huvita tehdä töitä (=ihminen on perusluonteeltaan laiska ja kaipaa raippaa, ennemmin kuin kannustinta), minä oletan työttömien olevan työttömiä siksi, koska ei löydy kunnollista työtä, jolla tulee toimeen ja pystyisi vielä elämään ihmisarvoista elämää. Ja varmasti meillä on aivan erilainen arvopohjakin. Minä en arvosta rikkauksia ja pröystäilyä, vaan tavallisia työtä tekeviä ihmisiä ja pidän heikommista välittämistä meidän jokaisen velvollisuutena, sillä jos ei heikoista pidetä huolta, se koituu lopulta meidän kaikkien tuhoksi, esim. rikollisuuden ja muun yhteiskunnallisen rauhattomuuden muodossa.
AKV sanoi:
Jospa alettaisiin siitä, että AY-liikkeen aiheuttamat ongelmat työllistämisen suhteen, ulkomaalaisten työvoiman käytön suhteen sekä sen täysin epärealistinen käsitys siitä mikä on maailmanmarkkinatilanteen kiristyessä fiksua (vrt. Paperin sotkut) saataisiin poistettua/minimoitua?
Eli haluaisit, että työnantajapuoli ja työntekijäpuoli ei enää vastaisuudessa sopisi yhteisistä säännöistä? Olet myös sitä mieltä, että Suomeen pitäisi mielummin tuoda ulkomaalaisia työntekijöitä tekemään työt halvemmalla ja jättää suomalaiset työttömäksi tai tekemään työt palkalla, jolla ei tule toimeen? Ja mitä taas tulee noihin paperiliiton sotkuihin aikaisemmin kesällä, siinä oli kaksi osapuolta; työntekijäpuoli ja työnantajapuoli ja työnantajapuoli päätti tehdä isommat tappiot koko paperiteollisuudelle, kuin mitä olisivat tehneet paperiliiton vaatimukset hyväksymällä. Kyseessä oli siis työnseisaus, ei lakko. Kummalla oli siis liikaa valtaa? Molemmat olisivat saaneet työnseisauksen lopetettua myöntymällä toisen vaatimuksiin, ja näin oltaisiin säästytty jättiläismäisiltä tappioilta, mutta kumpikaan ei perääntynyt. Ja mitä tulee maailmanmarkkinatilanteeseen metsäteollisuuden osalta, suomalaisilla on melko iso osa siitä jo ja onhan se nyt oikeus ja kohtuus, että myös varsinaiset työntekijät saavat myös oman osansa niistä voitoista, mitä osakkeenomistajille ja johdolle ovat työllään tehneet.
AKV sanoi:
Miten se mukavoittaa minun elämääni, että sitten 1990-alun laman keskituloisilla on tuloverotus laskenut about 1 prosenttiyksikön samaan aikaan kun palveluiden laatu ja saatavuus ovat huonontuneet JÄRKYTTÄVÄSTI? Joko siis a) nostetaan ne verot riittävälle tasolle (ja tapetaan samalla pk-sektori) tai b) lasketaan veroja sille tasolle että ihmisillä on varaa ottaa enempi vastuuta itsestään. Minusta tuo b) olisi pikkaisen parempi, entäs susta?
Valitsen vaihtoehdon c) pidetään verot sellaisella tasolla ja kohdennetaan ne paremmin, ettei pk-sektori kuole, mutta saadaan silti tuotettua julkiset palvelut paremmin. Ja jos muuten olet keskituloinen, olisit onnellinen siitä, ettet ole pienituloinen. Kyllä kuitenkin keskituloinen pärjää nykyisellä veroasteella kohtuullisen hyvin.
Crusader sanoi:
En tunne näitä kuvioita tarpeeksi hyvin jotta voisin vastata kovin yksityiskohtaisesti, mutta esim. lakko-oikeutta olisi kavennettava ja rangaistukset laittomista lakoista olisi saatava jonkinlaiseen suhteeseen niiden aiheuttamista menetyksistä.
No minäpä kerron sinulle sen verran, että tulopoliittisella kokonaisratkaisulla (eli TUPO:lla) pyritään takaamaan työnantajille se, että lakkoja ei tule. Lakko-oikeus työntekijöillä on silloin, kun yhteistä työehtosopimusta alalla ei ole. On siis molempien tahojen hyväksi, että ammattiyhdistys on olemassa ja neuvottelemassa työntantajapuolen kanssa yhteiset pelisäännöt. Minä en näe, mitä pahaa tässä on, kun tulopoliittinen kokonaisratkaisu on kuitenkin molempien osapuolten etu. Jos tätä lakko-oikeutta olisit rajoittamassa, ilmeisesti olet sitä mieltä, ettei työntekijöillä ei saa olla mitään vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön liittyvissä kysymyksissä ja kaikki valta pitää olla työnantajilla. Nykyisellään nimittäin lakkoilu on ainoa keino vaikuttaa työoloihin, jos yleispätevää työsopimusta ei ole. Ja mitä laittomiin lakkoihin tulee, ne ovat toki laittomia. Siihen en ota kantaa, pitääkö niiden rangaistuksia koventaa vai ei. Joskus kuitenkin pitää tehdä jotakin laitonta, jotta tulisi kuulluksi ja saataisiin kiinnitettyä ihmisten huomio johonkin epäkohtaan.
Crusader sanoi:
Kaiken teollisuuden, ja noin puoleen. Kuten olen jo aiemmin sanonut, esim. DI:n palkka on jo nyt noin puolet siitä mitä esim. Saksassa tai Italiassa, joten korkeastikoulutettujen suhteen alennuksiin ei ole tarvetta.
No siinä tapauksessa, tervetuloa anarkia ja mielenosoitukset! Kyllä duunareissa voimaa on, jos niitä yritetään noin härskisti pakoputkeen panna. Ei kai kukaan hyväksy sitä, että oma palkka puolitetaan. Ei varsinkaan hyvätuloiset. Jostain syystä kuitenkin osa on sitä mieltä, että se palkka pitää pienentää juuri niiltä, joilla sitä rahaa vähiten on. Omituista logiikkaa minun mielestäni, mutta ei kai minun ole tarkoituskaan sitä ymmärtää. Sotii vain minun oikeudentajuani vastaan aika pahasti.
Crusader sanoi:
Ongelmahan on juuri se, että täkäläiset valtaanpäässeet vasurit ovat lähteneet ajatuksesta että elämän pitäisi olla mukavaa, hinnalla millä hyvänsä. Jos ihmistä ei kiinnosta huolehtia omasta toimeentulostaan, sen elämän pitäisi olla pirun paljon vähemmän mukavaa kuin vaikkapa sen yritysjohtajan, joka uhraa elämänsä firmalleen (ja samalla muiden työllistämiseen). En ole laskenut näitä veroasioita, mutta kenties se prosentti löytyisi 15 ja 25 väliltä.
Niin, ja täkäläiset oikeistolaiset ovat lähteneet siitä ajatuksesta, että ainoastaan rikkailla on oikeus elää hyvin ja köyhillä velvollisuus elättää ne rikkaat, koska köyhät on saastaa ja saavatkin kärsiä, koska ovat köyhiksi syntyneet. Ja mitä noihin veroasioihin tulee, ehkä niitä kannattaisi kuitenkin laskea, jos tasaveroa esittää. Ei nimittäin ole kansantalouden ennustaminen mitenkään helppoa ja yksioikoista matematiikkaa, kun yliopistotason ekonomitkin ovat eri mieltä näistä asioista. Hekin lähinnä ideologisista syistä, koska laskuja voidaan tehdä hyvinkin tarkoitushakuisesti. Se(kin) tosin on inhimillistä.
Crusader sanoi:
Ymmärrän kyllä miksi olet tuota mieltä, koska tämä vasemmistosektori on tuollaista tuputtanut vuosikymmenet. Oletan, että oikeasti uskot tuon ideologiasi toimivuuteen siinä missä neuvostoliittolaiset aikoinaan omaansa.
Itseasiassa uskon monipuoluejärjestelmään ja riippuu vallassa olevasta järjestelmästä, minkä ideologian itselleni valitsen. Jos eläisimme puhtaasti sosialistisessa järjestelmässä, jossa valtio sanelisi kaikki säännöt, eikä antaisi yksilölle yhtään vapauksia, varmasti olisin oikeistolainen, mutta nyt kun elämme markkinataloudessa, jossa suuryritykset sanelevat säännöt ja WTO ohjaa ainoastaan suuryritysten etuja tässä globalisoituneessa maailmassa, en näe muuta mahdollisuutta, kuin olla vasemmistolainen ja äänestää heikommassa asemassa olevien puolesta, eli vasemmistopuolueita (huom! SDP ei ole enää pitkään aikaan ollut vasemmistolainen puolue!).
Minun mielestäni Suomi on siis kohtuullisen hyvä maa vielä elää juuri tämän monipuoluejärjestelmän ja demokratian ansiosta. Tällä hetkellä en haluaisi missään muualla asua. Jos kuitenkin pieni- ja keskituloisten oikeuksia lähdetään vielä heikentämään ja hajoittamaan niitä asioita, mitkä tekevät Suomesta hyvän maan asua ja elää (esim. edes jonkinlainen sosiaaliturva), en pitäisi anarkiaa ollenkaan huonona vaihtoehtona omalta taholtani. Hyvien asioiden puolesta kannattaa ja pitää taistella! Tai jos ei muuta, niin ainakin äänestää niin, kuin parhaaksi näkee.
No, siinä oli minun kaksi senttistä tähän keskusteluun. Pahoin pelkään, että kohta kimpussani on koko palstan oikeistolaiset vaatimassa päätäni vadille, joten lopetan tämän aiheen täältä tähän. ;)