YT:t / työpaikkojen katoaminen..

Esimerkki oiekasta elämästä: Ollessani osa-aikaduunissa suomalaisessa kemianalan tehtaassa bruttopalkkani huiteli (riippuen paljonko hommia jaksoi kuussa painaa) jossain 2500e/kk. Firma sitten otti ja perusti Venäjälle tehtaan josta tuli Igor minun oppiini viikoksi. Tuli siinä palkat puheeksi ja kävi ilmi, että firma maksaa tälle jannulle Venäjällä n. 6000e vuodessa. Jos laatu vain saadaan pysymään sielläkin samana kuin Suomessa niin tästä on helppo laskea kummassa maassa tehdasta kannattaa pyörittää.

Terv. nim. Duunipaikkako tiukassa?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
lIhaa sanoi:
Kuriositeettina mainittakoon, että Hallock havaitsi toimitusjohtajien palkan kasvavan enemmän, jos yhtiö on edellisenä vuotena antanut vähintään yhden irtisanomisilmoituksen. :) Jos asiaa ajattelee järjellä, niin eikö ihmisten potkiminen pihalle usein viestitä siitä, ettei yrityksessä kaikki mene ihan suunnitellusti.
lIhaa sanoi:
OK. Mun muistikuva on saattanut jäädä jostain Timen tai muun yleislehden artikkelista, jossa kritisoidaan sitä, että johtajalle maksetaan huippupalkka ja annetaan tuplaoptiot, vaikka porukkaa on pistetty pihalle.

Jälkimmäiseen: ei välttämättä. Kyllähän nykyään työntekijämäärän onnistunut ja sujuva vähentäminen voi viestittää sitä, että firmalla on selkeä suunnitelma tulevaisuuden suhteen.

lIhaa sanoi:
Olikos se nyt viime viikolla, kun Nokia ilmoitti palkkaavansa 200 uutta työntekijää vastatakseen odotettua suurempaan kysyntään.

Joo, näin taisi olla. Mutta nykyajan malliin muistaakseni siten, että uudet otetaan henkilöstövuokrausfirman kautta, kuten Salossa suurin osa. Elinikäinen työsuhde on mennyttä aikaa. Erittäin positiivinen uutinen silti.

lIhaa sanoi:
Esimerkiksi rakennusteollisuudessa on tällä hetkellä pulaa osaavista työntekijöistä. Se, etteivät työntekijöiden osaaminen ja työnantajien vaatimukset kohtaa, on nimenomaan eräs tärkeimmistä ongelmista työllisyyden parantamisessa.

Jep. Rakennusalalla on jo viime nousukaudesta saakka ollut pulaa osaajista. Kortisto on täynnä työttömiä, joiden ammatti on rakennusmies ja viimeisin työkokemus kesältä -72 tiilenkantajana raksalla. Sen jälkeen on mennyt vähän heikommin. Rakennuksilla on myös yhä vähemmän noita "entry level" hommia. Heti pitäis olla ammattimies, mutta missäs treenaat amitsun jälkeen, jos ei töitä saa.

Huvittava oli se, kun jossain iltapäivälehdessä kommentoitiin suomalaisten rakennusmiesten tuohtuneen kovasti, kun joku oli kehunut eestiläisten työn laatua ja ammattimaista asennetta. Eihän ne puoliryssät mitään voi osata, tokaisi remonttireiska ja lähti puolilta päivin alkoon. Onhan nyt perjantai.
 
Pulla sanoi:
Firma sitten otti ja perusti Venäjälle tehtaan josta tuli Igor minun oppiini viikoksi.

No kai sä reiluna miehenä opastit hommat Igorille asiallisesti? :D :sabotööri:

Näinhän se menee. Jos joku homma on sitä tasoa, että Igor oppii sen vuodessa, niin se ei (teollisuustuotannossa) enää ole sitä ydinosaamista, johon meidän kannattaa fokusoida. Noin niinku kansakuntana. Hip.
 
reino sanoi:
Jälkimmäiseen: ei välttämättä. Kyllähän nykyään työntekijämäärän onnistunut ja sujuva vähentäminen voi viestittää sitä, että firmalla on selkeä suunnitelma tulevaisuuden suhteen.
Kaikki ovat siis varmaan tästä lähtien yhtä mieltä siitä, ettei irtisanomisuutinen nosta pörssikurssia automaattisesti. Kurssi voi nousta, jos sijoittajien mielestä irtisanomiset ja muut toimet parantavat yrityksen toimintaedellytyksiä.

reino sanoi:
Rakennuksilla on myös yhä vähemmän noita "entry level" hommia. Heti pitäis olla ammattimies, mutta missäs treenaat amitsun jälkeen, jos ei töitä saa.
Tuota noin. Kyllä ihan se palava tahto rakennusmieheksi riittää alkuunpääsemiseksi, jos osaa oikeasta paikasta töitä kysyä.

reino sanoi:
Huvittava oli se, kun jossain iltapäivälehdessä kommentoitiin suomalaisten rakennusmiesten tuohtuneen kovasti, kun joku oli kehunut eestiläisten työn laatua ja ammattimaista asennetta. Eihän ne puoliryssät mitään voi osata, tokaisi remonttireiska ja lähti puolilta päivin alkoon. Onhan nyt perjantai.
Puolalaisista ja portugalilaisista olen kuullut saman tarinan. Joillekin se tulee vieläkin yllätyksenä, etteivät suomalaiset mitenkään erityisiä työntekijöitä ole muihin verrattuna millään alalla. Joissain tapauksissa suomalaisten asenne työtä kohtaan on aivan perseestä. Mulla ainakin. :)
 
lIhaa sanoi:
Kyllähän tota vaikutusta on tutkittu. Joku rahoitusta lukenut voi tarkentaa, mutta muistaakseni vaikutusta ei ole havaittavissa tilastollisesta datasta.

Onhan tuota tutkittu. Osakekurssireaktioon (negatiivinen/positiivinen) vaikuttaa kylläkin monia yrityskohtaisia muuttujia, mutta keskimääräinen reaktio on kai aikaisemmissa tutkimuksissa ollut negatiivinen (muistaakseni). Muutoksia näyttää kuitenkin tapahtuneen ajan myötä. Tässä kiinnostava working paper:

We study the reaction of stock prices to announcements of reductions in force (RIFs) using a sample of 4273 such announcements in 1160 large firms during the 1970-99 period collected from the Wall Street Journal. We note that the total number of actual announcements for the firms in our sample follows the business cycle quite closely. We then examine changes over time in standard summary statistics (means, medians, fraction positive) of the distribution of stock market reactions, measured by the cumulative excess returns (CER) of firms' stock prices over a 3-day event window centered on the announcement date, as well as changes over time in kernel density estimates of this distribution. We find clear evidence that the distribution of stock market reactions shifted to the right (became less negative) over time. One possible explanation for this change is that, over the last three decades, RIFs designed to improve efficiency have become more common relative to RIFs designed to cope with reductions in product demand. We estimate multivariate regression models of the CER controlling for the stated reason for the announceed layoff, industry, and other characteristics of the announced layoff. We find that almost none of the decline in the negative average stock price reacton between the 1970s and 1990s can be explained by these factors.

http://www.ilir.uiuc.edu/hallock/Papers/exret13.pdf
 
urkki sanoi:
Aina samaa katkeraa tilitystä. Eipä taida Suomessa olla häävit edut, bonukset taikka optio-ohjelmat yritysjohtajilla. Firman menestys on kaikkien työntekijöiden etu ja hyvästä johtajasta kannattaa maksaa reilusti.
Jep. Ero hyvän ja keskivertojohtajan välillä voi olla kymmenkertainen, joten bonusten tulisi olla sen mukaiset. Optioiden ongelmana on tietysti nousukaudella se, että nousu ei johdu pelkästään yrityskohtaisista tekijöistä, jolloin keskinkertaiset johtajatkin voivat saada ruhtinaalliset bonukset. Muistetaanpa vielä, että optiotulot verotetaan ansiotuloina, joten verottaja ottaa niistä suurimman osan.

Tasaveromalli olisi mielestäni tasapuolisin vaihtoehto kaikille. Sitä saamme tosin odottaa aika pitkään, kun demarit ovat talouspoliittisessa mielessä ihan kuutamolla. Hesarissa oli kerran juttu erään ekonomistin mallista, jossa kerättiin samat verot 29% kiinteällä verokannalla kuin nykyään. Tällä hetkellä vaurastuminen on kyllä mahdollista Suomessa, siitä löytyy paljon esimerkkejä. Oma taktiikkani tulee olemaan kasvuhakuisen yrityksen perustaminen ja sen myyminen sopivalle ulkomaiselle ostajalle, joka hakee alalta jalansijaa Suomessa.
 
lIhaa sanoi:
IronMind jo tähän vastasikin. Tottakai se on hyvä asia, että kaikilla on periaatteessa mahdollisuus vaurastua. Tämän pitäisi ainakin ajatuksen tasolla lisätä kaikkien niiden, jotka arvostavat vaurastumista, sitoutumista järjestelmään. Ongelmana on vain se, että Suomessa tasapäistämisessä on menty liiallisuuksiin, jolloin kovempaa työskenteleminen ei useinkaan kannata.

Juu olet kuule ihan oikeassa. Esim. Pohjolassa pomo yt-neuvottelujen jälkeen, pitkien moraalisten ja eettisten pohdintojen päätteeksi päätti yt-neuvotella myös itsensä ulos firmasta. Ja hänelle maksettiin palkaa yhteensä vain alle 10 miljoonaa euroa!
 
SniffDaddy sanoi:
Joo, mutta kunhan vaan osakkeenomistajat ja yritysjohtajat vaurastuvat.
Kumpikaan näistä mainitsemistasi sidosryhmistä ei yleensä vaurastu konkurssissa. En tiedä, millaiset perustiedot sinulla on konkurssin määritelmästä, mutta tässä Finluxin tapauksessa pesänjaossa tuskin jäänee omistajille mitään, joten vaurastuminen on vahvasti miinusmerkkistä.
 
Dopey sanoi:
Kumpikaan näistä mainitsemistasi sidosryhmistä ei yleensä vaurastu konkurssissa. En tiedä, millaiset perustiedot sinulla on konkurssin määritelmästä, mutta tässä Finluxin tapauksessa pesänjaossa tuskin jäänee omistajille mitään, joten vaurastuminen on vahvasti miinusmerkkistä.

Siinä oli vähän sarkastisesti kiteytetty vain tämän yhteiskunnan funktio. Ei niinq ihan tosissaan kannata ottaa. :)
 
Tästä tilanteestahan saadaan sitten syyttää varsinkin SDP:tä ja SAK:ta, jotka ovat pelanneet suomen menestyksekkäästi ulos kansainvälisestä kilpailusta mitä tuotantoon (lähes kaikenlaiseen) tulee.

Tuo "herrrojen poonukset" on näiden ym. tahojen toitottama mantra, jolla koitetaan nyt sitten siirtää vastuuta pois itseltä. Finluxin konkurssi on tässä hiukan oma lukunsa (oletan että firma yksinkertaisesti tippui kilpailusta, koska ei ehtinyt ajoissa mukaan litteiden näyttöjen valmistukseen,ja kuvaputkimallithan ovat likimain katteettomia nykyään).

Hyvä esimerkki on se jokin viimeaikoina tuotantoaan suomesta poistanut elektroniikka-alan yritys. Siinähän siirrettiin työpaikkoja koska valmistus on muualla halvempaa. SDP:hän tätä on jo vuosikymmenet halunnut: niiltä, jotka saavat palkkaa, otetaan palkka pois ja jaetaan se niille jotka eivät saa palkkaa. Järjestelmä perustuu neuvostomaiseen väärinymmärrykseen ihmisten loputtomasta pinnasta laiskempia ja tyhmempiä kanssaihmisiä auttaakseen, joten tässä sitä paskaa tulee nyt tupaan ja voitte olla varmoja että tahti kiihtyy.

Kun työnteosta ja korkeammasta palkasta rangaistaan välittömästi verotuksella, ja toisaalta työntekijätason palkat on hinattu käsittämättömiksi (eräs kaverini kertoi työpaikallaan olevan DI:tä kumitehtaalla työntekijätasolla, koska siitä saa enemmän mykkyä), ei voi odottaa yhtään mitään muuta kuin tätä. Suomalainen järjestelmä ei perustu ahneuteen, vaan kateuteen, ja progressioiden poistaminen ja työnteon tekeminen jälleen kannattavaksi saa aikaan vastalauseiden myrskyn jo kansalaiskeskusteluasteella (mm. yleisradioyhtiöhän on täällä SDP:n hallussa poliittisen viran takia, joten se siitä riippumattomasta mediastakin sitten). Toisaalta, kansalta joka on tarpeeksi hölmö äänestämään sosialisti-maailmanparantajafreelancer-kukkahattutäti-Halosen presidentiksi, ei kai voi muuta olettaa.
 
Aika jännä juttu, kun tilastokeskuksen mukaan Suomeen on tullut 20000 työpaikkaa lisää viime vuodesta. Eikai tämä Suomen poliittinen touhu nyt ihan perseellään voi olla?

Miten Crusader hoitaisi homman?
 
Työpaikkojen lisääntyminen ei johdu politiikasta. Periaatteessa Suomessa on asiat ihan kohtalaisella tasolla moniin muihin eurooppalaisiin maihin verrattuna. Hyvänä esimerkkinä on Saksa, joka on ollut vuosikaudet lamassa liian jäykän lainsäädännön takia, jolloin talouselämä ei ole pystynyt sopeutumaan muutoksiin. Siellä tappiolliset yritykset eivät pysty vähentämään työntekijöiden määrää, koska niille joudutaan maksamaan monen vuoden palkka käteen irtisanomisen yhteydessä. Tähän suuntaan demarit haluaisivat Suomea kehittää lausuntojen perusteella.

Monet tuntuvat huolehtivan siitä, että kotimaiset yritykset siirtävät tuotantonsa ulkomaille. Paljon suurempi huolenaihe on se, miksei ulkomaiset yritykset investoi Suomeen. Investointien määrä on hyvä indikaattori maan kilpailukyvystä. Suomessa ei tarvitse olla alhaisimmat verot, mutta tasavero aiheuttaisi varmasti samanlaisia dynaamisia vaikutuksia kuin pääomaverotuksen muutos vuonna 1993.
 
Dragon sanoi:
Aika jännä juttu, kun tilastokeskuksen mukaan Suomeen on tullut 20000 työpaikkaa lisää viime vuodesta. Eikai tämä Suomen poliittinen touhu nyt ihan perseellään voi olla?

Miten Crusader hoitaisi homman?

Poliittinen touhu on kyllä perseellään, ja veikkaisin tuota 20000 jonkinlaiseksi tilastokikkailuksi enemmänkin (mm. "kokoaikatyötä tekevien palkansaajien määrä lisääntyi 33 000:lla. Osa- ja/tai määräaikaisia työsuhteita oli 32 000 vähemmän kuin edellisvuoden elokuussa."). Palkansaajien määrä olisi tuon tilastonkin mukaan pysynyt samana, ja tuo työllisten määrä selittyisi siten yrittäjyyden kasvuna.

Miten itse hoitaisin: ammattiyhdistysliittojen valtaa kavennettava huomattavasti. Teollisuuden palkat alas, toimihenkilötasolla palkat ovatkin jo nyt alhaiset. Progressiivinen verotus kokonaan pois (ts. verotus ei-progressiiviseksi), tukijärjestelmää ainakin yhteiskunnan puolelta heikennettevä niin ettei se kannustaisi jäämään työttömäksi (liitot saisivat tottakai päättää itse kassoistaan). Yritysverot alhaisemmiksi. Progressiivisen verotuksen poistaminen rahoitettaisiin säästöillä sosiaalisektorilta ja bkt:n noustua myös verotulot kasvaisivat. Progressiivisuuden poiston vaihtoehtona esim. max 30 veroprosentti. En ota sen kummemmin kantaa valtion ja kuntien verotukseen, mutta sekin rahanpuljaussysteemi on raskas nykyisellään ja verotusta pitäisi siltäkin osin selkeyttää.
 
Crusader sanoi:
Miten itse hoitaisin: ammattiyhdistysliittojen valtaa kavennettava huomattavasti. Teollisuuden palkat alas, toimihenkilötasolla palkat ovatkin jo nyt alhaiset. Progressiivinen verotus kokonaan pois (ts. verotus ei-progressiiviseksi), tukijärjestelmää ainakin yhteiskunnan puolelta heikennettevä niin ettei se kannustaisi jäämään työttömäksi (liitot saisivat tottakai päättää itse kassoistaan). Yritysverot alhaisemmiksi. Progressiivisen verotuksen poistaminen rahoitettaisiin säästöillä sosiaalisektorilta ja bkt:n noustua myös verotulot kasvaisivat. Progressiivisuuden poiston vaihtoehtona esim. max 30 veroprosentti. En ota sen kummemmin kantaa valtion ja kuntien verotukseen, mutta sekin rahanpuljaussysteemi on raskas nykyisellään ja verotusta pitäisi siltäkin osin selkeyttää.

Pelkkä "palkat ja edut alas" -linja ei sinällään mielestäni toimi. Ei ole toiminut ainakaan esim. USAssa jonne kyllä syntyy matalapalkka-alojen työpaikkoja, mutta ei sitä tahtia jota niitä muita katoaa. Progressiivisen verotuksen rukkaaminen Suomessa on jo kyllä aivan pakollista. Yritysverotus täällä on aika maltillista moneen muuhun maahan verrattuna. Kansalaispalkka ja/tai voucher -sydeemi (sellainen jota esim. Bush kaavaili/kaavailee Jenkkeihin) auttaisi mielestäni sosiaali- ja terveyspuolen ongelmiin. Just my two cents.
 
No ei tässä nyt ainakaan korkeasti koulutettujen palkkoja voida pudottaa, ellei verotusta pienennetä huomattavasti. Muutenkin ollaan runsaasti jäljessä muiden Euroopan maiden palkkatasoa, mikä johtaa siihen, että osaavin huippu valuu ulkomaille.
 
Eihän se kivaa ole, jos matalapalkkaisten palkkoja pudotetaan, mutta vielä vähemmän kivaa on varmaan se, jos niiltä aloilta katoaa yhä lisää työpaikkoja. Mutta kyllähän se niin on, että kaikki valittaa työttömyydestä, mutta kukaan ei ole omista eduista valmis tinkimään, että työttömyys vähenisi.

Mun mielestä on aika helvetin typerää, että hallitus yrittää saada firmoja ottamaan niitä 10-15 vuotta työttömänä olleita ihmisiä töihin. Ja vielä muutenkin ihmettelee niiden korkeita työttömyyslukuja. Kukaan fiksu työnantaja ei palkkaa henkilöä, joka on ollut pois työelämästä sen kymmenenkin vuotta, ehkä osin alkoholisoitunut, huono kuntoinen, ja joka tapauksessa jää eläkkeelle suhteellisen pian. Tuolta ajalta työnantajalle syntyy niin paljon kustannuksia, että ei siinä valtion tuetkaan paljon auta.

Ennemmin niilläkin rahoilla voisi antaa lisää helpotuksia kaikkien matalapalkkaisimmille aloille, esim. työnantajamaksujen alentamiseen kohdistuvia. En myöskään ymmärrä sitä, että niin paljon rahaa laitetaan kaiken maailman virkkuukursseihin, joita järjestetään työttömille. Ei niiden avulla saa kukaan työtä. Jos niille työttömille pitää tekemistä keksiä, ettei ne syrjäyde niin mun mielestä sen jonkin muuhan tahon tehtävä.
 
Crusader sanoi:
Miten itse hoitaisin: ammattiyhdistysliittojen valtaa kavennettava huomattavasti.

Miten? Niinkö, että järjestynyt työnantajapuoli ei enää neuvottelisi TUPO:a ammattiliittojen kanssa ja näin turvaisi työrauhaa TUPO-sopimuksen keston ajaksi? Vai niin, että ammattiliitot eivät saisi enää valvoa työsopimusten ja lakien toteuttamista, niin kuin laissa on määrätty, ja ajaa työntekijöiden asemaa oikeudessa esim. laittomissa irtisanomistapauksissa? Jollakin muulla tavalla?

Crusader sanoi:
Teollisuuden palkat alas, toimihenkilötasolla palkat ovatkin jo nyt alhaiset.

Kuinka paljon teollisuuden palkkoja pitäisi laskea ja minkä teollisuuden? Ihan kaikkienko? Suostuisitko itse oman palkkasi laskemiseen? Vai saatko vielä edes palkkaa?

Crusader sanoi:
Progressiivinen verotus kokonaan pois (ts. verotus ei-progressiiviseksi),

Ja veroprosentti olisi mikä? Kaikille esim. 20%, 25% tai 30%? Minkähänlaiset olisivat alempipalkkaisten työläisten toimeentulomahdollisuudet, jos tuo toteutettaisiin? Ehdotat tietenkin, että ainahan voi ottaa vielä toisen ja kolmannenkin työn, niin kuin monissa maissa on tapana? Vai kuuluuko (köyhän) ihmisen elämään mitään muuta kuin työnteko? Onko se niiden kohtalo, että mitään muuta elämää ei ole? Elämän pitäisi olla osalle erittäin kovaa (köyhille ja matalapalkkaisille) ja toisille (onnekkaille? lahjakkaille? pyrkyreille? hyväksikäyttäjille?) erittäin helppoa? Näitä tuloeroja ja elämänlaatua ei voisi millään tasoittaa, että suurempi osa voisi elää ihmisarvoista ja ehkä jopa mukavaa elämää?

Crusader sanoi:
tukijärjestelmää ainakin yhteiskunnan puolelta heikennettevä niin ettei se kannustaisi jäämään työttömäksi (liitot saisivat tottakai päättää itse kassoistaan).

Ymmärsinkö nyt ihan oikein? Olet sitä mieltä, että nykyisestäkin pitäisi esim. KELA:n työttömyyskorvausta laskea, kun se muka kannustaa jäämään työttömäksi ja antaa liittojen päättää itse työttömyyskassastaan, eli työttömyyskorvauksen määrästä? Tämähän lisäisi entisestään ammattiliittojen valtaa, kun useampi liittyisi liittoon paremman työttömyyskorvauksen toivossa. Tätä ammattiliittojen valtaahan sinä halusit kaventaa? Tiedätkö edes, kuinka paljon on KELA:n työttömyyskorvaus ja kuinka "hyvin" sillä tulee toimeen? Vai onko se joku muu tukijärjestelmä, joka kannustaa jäämään työttömäksi? Esimerkiksi toimeentulotuki? Vai onko se asumistuki? Jokin muu? Mitä tapahtuu työttömäksi joutuvalle velallilselle (ja ehkä jopa perheelliselle), joka ei saa töitä yrityksistä huolimatta, kun nämä tukijärjestelmät on heikennetty tai saa ainoastaan sellaista työtä, jolla ei tule toimeen, eikä pysty omaa perhettään elättämään, saati sitten velkojaan lyhentämään? Kannattaa tutustua tuollaisiin ihmisiin, niitä on ihan tarpeeksi nykyiselläkin järjestelmällä.

Crusader sanoi:
Yritysverot alhaisemmiksi. Progressiivisen verotuksen poistaminen rahoitettaisiin säästöillä sosiaalisektorilta ja bkt:n noustua myös verotulot kasvaisivat. Progressiivisuuden poiston vaihtoehtona esim. max 30 veroprosentti.

Ai jaa, että ihan yritysverot alhaisemmiksi ja bkt:n noustua verotulot kasvaisivat samoihin (?), mitä ne on nyt? Kuinka paljon alhaisemmiksi yritysverot pitäisi laskea? Ja progressiivisen verotuksen poistaminen rahoitetaan vielä säästöillä sosiaalisektorilta? Kuinka kauan menisi BKT:n nousuun, että myös verotulot kasvaisivat?

Crusader sanoi:
En ota sen kummemmin kantaa valtion ja kuntien verotukseen, mutta sekin rahanpuljaussysteemi on raskas nykyisellään ja verotusta pitäisi siltäkin osin selkeyttää.

Juurihan otit kantaa valtion ja kuntien verotukseen, kun olit tasaveroprosentin kannalla.

No joo, ei näitä jaksa vatvoa netissä. En itseasiassa tiedä, miksi tähänkään viestiin vastasin. Kai se on se valtava ihmetys siitä, miten jonkun moraali ja käsitykset ihmisistä ja yhteiskunnasta on niin erilaiset kuin omani. Ei näitä kuitenkaan kannata tosissaan ottaa. Jokainen puhuu nettipalstoilla mitä mieleen juolahtaa ja suoltaa oman ideologiansa värittämiä mielipiteitä, miettimättä oikeasti niitä seurauksia, mitä noista ehdotuksista seuraisi, jos ne todellisuudessa toteutuisivat. Onneksi nämä ovat vain nettikirjoituksia, eikä vallassa olevien poliitikkojen mielipiteitä. Sehän se vasta huolestuttavaa olisi, jos joku pättävässä asemassa oleva tuollaisia ehdotuksia laukoisi. Ja siltä varalta, että joku tuollaisilla arvoilla varustettu henkilö pääsisikin valtaan, onneksi meillä on monipuoluejärjestelmä ja oppositio, joka voi äänestää täysin utopistisia ja moraalittomia aloitteita vastaan. Kauan eläköön demokratia... ja sananvapaus! :)
 
Dangerous_Dave sanoi:
Miten? Niinkö, että järjestynyt työnantajapuoli ei enää neuvottelisi TUPO:a ammattiliittojen kanssa ja näin turvaisi työrauhaa TUPO-sopimuksen keston ajaksi? Vai niin, että ammattiliitot eivät saisi enää valvoa työsopimusten ja lakien toteuttamista, niin kuin laissa on määrätty, ja ajaa työntekijöiden asemaa oikeudessa esim. laittomissa irtisanomistapauksissa? Jollakin muulla tavalla?

Vaikkapa sillä tavalla, että jos ny joku pääluottamusmies saa kenkää Tampereella, niin koko metalliteollisuuden ei tarttis sen takia pelleillä jotain ulosmarsseja (=ylimääräinen vapaa -- jätkät hei, Kaijakassa päivästrippi!) monta päivää. Se luottamusmies oli todennäköisesti huomattavan ylipainoinen ja ihmisenä täysi paska, minkä jo sinänsä pitäisi riittää irtisanomisperusteeksi.

P.S. :D
 
"Vai onko se asumistuki? Jokin muu? Mitä tapahtuu työttömäksi joutuvalle velallilselle (ja ehkä jopa perheelliselle), joka ei saa töitä yrityksistä huolimatta, kun nämä tukijärjestelmät on heikennetty tai saa ainoastaan sellaista työtä, jolla ei tule toimeen, eikä pysty omaa perhettään elättämään, saati sitten velkojaan lyhentämään? Kannattaa tutustua tuollaisiin ihmisiin, niitä on ihan tarpeeksi nykyiselläkin järjestelmällä."

Jep jep...

Täytyy sanoa että kyllä riepoo kun 20-30v vellihousu kieltäytyy työstä seuraavista syistä:

a) 8-10 € tunti on liian vähän, ei kannata mennä töihin
b) aamuvuorot on vaikeita
c) iltavuorot on vaikeita
d) yövuorot on vaikeita
e) yli 500 m työmatkaa ei voi tehdä ilman autoa ja kun palkka on vain 10 €/tunti ei ole varaa autoon
f) ei jaksa vielä mennä töihin, ehkä kuukauden päästä
g) ei saa myöhästyä
h) ei saa lähteä töistä silloin kun huvittaa
i) jos menee työpaikalle siellä joutuu töihin
j) ei muuten vaan huvita, mutta katsotaan viikonpäästä

Kun tuet eivät kerran ole liian hyvät niin missäs olisi vikaa kun normaali työ ei kelpaa? Mitä nämä ihmiset miettivät kun ovat mieluummin työttömänä tukien varassa kuin hankkimassa työkokemusta ja sosiaalisia suhteita? Miten helppoa vellihousun on työllistyminen johtotehtäviin 500 liiton päivän jälkeen? Tai 2-3 vuoden sapattivapaan?

Osa näistä persvako näkyvillä vipeltävistä kavereista käy tekemässä 2 vk hommia ja tulevat sen jälkeen pyytämään työtodistusta. Kun kysyn minne on matka, niin vastaus on "työkkäriin". Toisaalta, emme me tuollaista porukkaa kaipaakaan.

Nämä ovat siis omakohtaisia kokemuksia ja ne ovat muokanneet jo valmiiksi oikeistolaista kantaani vielä oikeammalle. Olen töissä yrityksessä joka työllisti vuonna 2004 n. 3800 ihmistä. Näistä tuotanto ja varastotehtävissä 3200. Suurin osa työssä olevista on ok porukkaa, rekrytointi operatiiviselle tasolle on vaan perhanan vaikeata. Johtajia löytyy kyllä... jopa 8 ja 1/2 vuoden peruskoulun käyneistä ;)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom