Kuulostaa vähintäänkin erikoiselta. Melkeinpä väittäisin että olet sattuman ja/tai käytännön kokemuksen ansiosta päätynyt virheellisen teorian kautta oikeaan lopputulokseen.
Lukkopaini, jossa lajisuoritus on 5-20 minuutin erä on tietenkin fyysisiltä vaatimuksiltaan paljon lähempänä kestävyyslajeja kuin potkunyrkkeily, jossa on 2-3 minuutin erät. Ero suorituksen kestossa on samaa luokkaa kuin 1000m juoksu vs. 3000-10000m juoksu. Erätauot ja niillä palautuminen on sitten tietysti oma lukunsa. Joka tapauksessa potkunyrkkeily on paljon enemmän intervallilaji kuin lukkopaini ja sykkeet käyvät tyypillisesti korkeammalla ottelun aikana ja vaihtelevat myös enemmän.
Tämä heijastuu myös lajiharjoitteluun. Potkunyrkkeilyn lajiharjoittelukin on huomattavasti enemmän intervallimaista, kuten välineiden lyömistä 2-3min erillä, lyhyitä sparrieriä jne. Tämä kehittää maksimikestävyyttä mutta ei juurikaan peruskestävyyttä. Lukkopainin tekniikkaharjoittelu on temmoltaan huomattavasti rauhallisempaa ja sparrierätkin ovat selvästi pidempiä.
Tästä nähdäkseni seuraa, että lukkopainin lajiharjoittelu itsessään kehittää peruskestävyyttä paljon paremmin kuin potkunyrkkeilyn. Ja jos harjoitusohjelmassa on paljon tällaista lajiharjoittelua, niin ei tietenkään ole mitenkään välttämätöntä tehdä enää erikseen peruskestävyysharjoittelua. Eihän hiihtäjänkään tarvitse erikseen mennä juoksemaan saadakseen peruskestävyyttä vaan se kannattaa kehittää ensisijassa lajiharjoittelulla - jos vain on lunta.
Jos lukkopainijan lajiharjoittelu olisi estynyt mutta juokseminen (tai vaikka kuntopyöräily) olisi mahdollsita niin suosittelisin kyllä pitämään peruskestävyystasoja yllä lenkkeilyllä, koska tämäkin ominaisuus on lajissa tärkeä voimakestävyyden lisäksi.
Potkunyrkkeilyssä vastaava tilanne on kovien anaerobisten treenien kohdalla. Ne kannattaa tehdä ensisijassa lajiharjoitteluna ja
jos sitä kautta niitä saadaan riittävästi niin ei ole tarpeellista erikseen juosta intervalleja. Peruskestävyyttä taas on hankala (vaikkei mahdoton) tehdä potkunyrkkeilyn lajiharjoitteluna, jolloin siihen kannattaa laittaa oheistreeniaikaa.