Voiman hankinta kestävyyspohjalta

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Halkojen hakkaaminen ei kyllä kehitä maximi voimia millään tapaa. Kokeilepa hakata pari vuotta halkoja ja testaa sitten paljonko kyykky ja mave nousi. Painonnostajan kuntotaso riippuu ihan tyypistä. Laji ei vaadi minkaanlaista aerobista kuntoa. Osa on kovakuntoisia, osa ei tee mitään aerobista. Laji perustuu räjähtävään voimaan ja tekniikkaan.
Ei halkojen hakkaaminen ehkä kyykkyä hirveästi kehitä, mutta onhan se liikkeenä hyvin käyttökelpoinen kehittämään coren voimia. Voimat tuskinntarttuvat päiväkausia rauhallisesti kirvestä heiluttelemalla, mutta kun laittaa tehoja peliin niin miksipä ei.
 
Ei halkojen hakkaaminen ehkä kyykkyä hirveästi kehitä, mutta onhan se liikkeenä hyvin käyttökelpoinen kehittämään coren voimia. Voimat tuskinntarttuvat päiväkausia rauhallisesti kirvestä heiluttelemalla, mutta kun laittaa tehoja peliin niin miksipä ei.
Tarkoitin juurikin perus rauhallista hakkaamisella mitä se yleensä on. Eipä sillä voimatasoja nosteta. Aika harva hakkaa niin teholla että voi sanoa treeniksi. Joku lekalla rengasta moukarointi toimii huomattavasti paremmin. On riskit mäiskiä kirveellä voimien tunnosta. Lipsahdus vaara kasvaa. On halko hommasta runsaasti kokemusta.
 
Tämän mun kyseessä olleen maratoonarin kanssa tehtiin aika paljon semmosta herättelevää maksimipohjaista treeniä eli semmosta RPE 6-7 tiukkuuden ykköstä ennen työsarjoja. Eli useempia ylirautaherättelyjä ikäänkuin. Opetettiin sille hermostolle pikkuhiljaa parempaa irtiottoa siis. Pieniä oli raudat alkuun ja suurin osa punttia ihan normaalia perustreeniä 5-10 toiston alueella. Ihan turhaa tuossa vaiheessa mitään kestovoimahommia olis ollut teettää, koska sillä ne oli niin tapissa jo valmiiksi.
 
Jos maratoonari haluaa maximivoimaa, idea ei todellakaan ole että hänen pitäisi käyttää vahvuuksiaan. Päinvastoin pitää parantaa heikkouksiaan.
Tämä on kyllä hyvin sanottu ja siinä kiteytyy koko voiman hankinnan idea. Jos voimanostajalla on penkissä huono rinnaltalähtö ja vahva loppuojennus, niin ei se silloin kyllä tee lisää lankkupenkkiä vain koska se on hänen vahvuutensa, vaan pyrkii tietysti parantamaan rinnaltalähtöä. Sama juttu sillä maratoonarilla joka siirtyy voimailuun. Mutta korostan nyt vielä sitä, että voimailu ei ole pelkkiä ykkösiä. Se on pääasiassa kaikkea muuta kuin niitä ykkösiä.
 
Teoriassa voimat kasvaa niinkin että hilaa 30toiston sarjapainoja ylös, mutta huomattavasti nopeammin myös ne 30 toiston sarjamaksimit nousee kun treenaa johdonmukaisesti maksikapasiteettia korkeammaksi. Eli voi tehdä alunperin ajatuksena olleella tavalla, siinä vain ei ole ajallisesti/tehollisesti/järjellisesti mitään tolkkua.
 
Olen lueskellut tätä foorumia, ja mielestäni täällä liikaa painotetaan, että voimaa hakiessa kaikille se keino olisi treenata se noin 3 krt viikossa pääasiassa 12 tai alle olevilla sarjoilla.

Itse en näe asiaa ollenkaan noin.

Sitten kun ollaan jo voimakkaasti erikoistettu saliharjoitteluun vuosikausien treenillä asia on erilainen, vaikkakin silloinkin on suuria eroja siinä montako sarjaa viikossa suoritetaan. Lähtien ihmisten yksilöllisistä eroista mikä on toimivaa.

Ajatellaan että maratoonari aloittaa voimaharjoittelun. Lajinvaihto. Tällöin jos hän lähtee hakemaan suoraan ykkösiä aloittaa hän yhtä pohjalta kuin henkilö jolla ei ole hyvää peruskuntoa taustalla. Tälläiselle henkilölle olen lähes varma paras keino voimanhankintaan on crossfit tms. tyylinen harjottelu, jossa henkilö ottaa käyttöönsä vahvuutensa, eli kestävyytensä ja samalla lisää siihen pikkuhiljaa hivuttamalla voimakomponenttia mukaan. Kunnes lopulta halutessaan pystyy siirtymään lyhyisiin sarjoihin niin, että treenit ovat hänelle tehokkaita.

Väittämäni siis on, että tuo maratoonari kerää tuolla tavalla enemmän voimaa viikossa, kuin perussaliohjelmalla.

Mielipiteitä / tutkimusta asiasta?
Aikalailla mutua on nämä väittämät ja tuntumat. Kannattaa tutustua fysiologiaan ja valmennusoppiin niin alkaa perusteet selvitä. Tai sitten tämä on hyvä provo. :)

@jto :n kanssa samoilla linjoilla, kuten hyvin usein. Mullakin on ollut valmennuksessa useita kestävyyspuolen urheilijoita (mm. uinti, yu, triathlon) ja kaikille on yhteistä että oheisharjoittelua on muutettu radikaalisti nopeus- nopeusvoima- ja maksimivoimatyyppiseen harjoitteluun. Turha sitä kestävyyttä ja kestovoimaa on hakata oheisissa, jos sitä päälajissa tulee 10-25 tuntia viikossa. Oheisharjoittelun idea on kehittää ominaisuuksia joita päälaji ei kehitä, mutta joita kuitenkin tarvitaan lajissa menestyäkseen.

Maratooninkin voittaa se joka juoksee nopeimmin, ei se joka juoksee kauimmin.
 
Mullakin on ollut valmennuksessa useita kestävyyspuolen urheilijoita (mm. uinti, yu, triathlon) ja kaikille on yhteistä että oheisharjoittelua on muutettu radikaalisti nopeus- nopeusvoima- ja maksimivoimatyyppiseen harjoitteluun. Turha sitä kestävyyttä ja kestovoimaa on hakata oheisissa, jos sitä päälajissa tulee 10-25 tuntia viikossa. Oheisharjoittelun idea on kehittää ominaisuuksia joita päälaji ei kehitä, mutta joita kuitenkin tarvitaan lajissa menestyäkseen.

Ei vaan vitsi tuossa oli se, että maratoonari tekee elämänmuutoksen ja päättääkin lopettaa juoksemisen ja siirtyä hakemaan maksimivoimaa. Sitten tuon perusteella entiselle maratoonarille pitäisi tehdä treeniohjelma, jossa pyritään mahdollisemman nopeaan maksimivoiman kehitykseen. Juttu tuossa vastaa omaa tilannettani osaltaan, jossa siis ensin aktiiviurheilutausta, sitten pitkä tauko, jonka jälkeen nyt on tarkoitus saada yleisvoimatasot aluksi sille tasolle mitä ne olivat aktiiviaikana, jolloin maksimivoima oli liiankin alhaalla prioriteeteissa. Jolloin siis tilanne ei ole, että käytännössä mahdotonta, vaan enemmänkin se monta kuukautta menee ennen kuin siihen pääsee.

Oma ajatukseni tuossa tilanteessa oli, että määrällisesti paljon treeniä pienten painojen kanssa, jonka kunto sallii. Muut ovat sitä mieltä, että 3* viikko vaan heti salille.
 
Ryan Flaherty laittoi Meb Keflezighin tekemään trap bar -maastanostoja pelkkää maksimivoimaa tavoitellen. Liikkeestä tehtiin vain konsentrinen osuus, jottei tulisi massaa. Tuon jälkeen Med voitti Bostonin maratonin. Ei mitään ”voimahölkkää” vaan pelkkää suoraan voimatreenin ytimeen osuvaan raskasta punttien kolistelua,
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Back
Ylös Bottom