Voiko vanhentunutta proteiinijuomaa juoda?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Depch
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
23.11.2006
Viestejä
14
Löysin kaapin pohjalta 4 kg Giant Mega Mass -massanlisääjäjauhetta.
Oon sitä nyt käyttänyt kunnes tsekkasin yks päivä ohimennen ko. jauhon parasta ennen päivämäärän. 4/2006. Hmm.. Parasta ennen päivä mennyt siis siinä 8kk sitten ohi. Uskaltaako enää käyttää? Toistaiseksi ei mitään sivuvaikutuksia, mutta jos niitä saattaa ilmetä, niin minkälaisia, onko kellää kokemuksia? Tai onko jauhossa ylipäätään enää mitään tehoja jäljellä enää?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
anna mennä vaa, ei sen pitäis paljoa muuttua mihinkää suuntaa, ehkä arvot tippuvat vähän. viisaammat korjatkoo.
 
Onko siis yleensäkin nois jauheis nii että ne ei kovin äkkiä vanhaksi mee että uskaltaa käyttää vaikka oliskin päiväys pari vuotta vanhaa. Mulla itellä on Weiderin Power proteiini jauhetta melkein käyttämätön tonkka ja maistoin sitä vähä sormella ja kyllä se vielä vanilijalle maistu että kai sitä sitte uskaltaa vielä kipata vaikka päiväys oli luokkaa 2004/2005??
 
Ne ovat tosiaan vain parasta ennen-päiviä, joten kyseessä ei ole mikään aikaraja jonka loputtua tuote on pilalla. Proteiinijauhot ovat kuivaelintarvikkeita, jotka kyllä pysvät käyttökelpoisina myös parasta ennen-päivyksen jälkeen. Edellyttäen tietysti, että niitä on säilytetty oikein (kuivassa, ei liian lämpimässä).

"Tehot" tai "arvot" eivät myöskään kärsi, ainoa mihin itse joskus törmännyt on huonompi sekoittuvuus ja vaahtoaminen.
 
No kyllä neljä vuotta kaapissa lojunut hera haisee aika mielenkiintoiselle... En naamaani upottaisi.
 
Jotain niitä alkuaikojen heroja tarkoitin. Maustamattomana vain sai ja maistu tuoreenakin aivan kaamealle. Kilo kaakaota sekaan niin hieman maku peittyy. Löytyi joku 3 vuotta sitten kaapin perukoilta muuton yhteydessä semmoinen pussukka. Oli lojunut 4-5 vuotta... Vieläkin muistan kirkkaasti sen "tuoksun" :urjo:
 
Lääkeaineiden kohdalla on viimeisen käyttöpäivän (oliko noissa protskuissa todella "parasta ennen"-päivä"?) jälkeen ehdoton käyttökielto, johtuen siitä, että niiden kemiallinen rakenne voi muuttua haittaa aiheuttavaksi jopa myrkylliseksi. Tarkennan vielä tuota, eli tiedusteltuani muinoin lekurilta asiaa, tämä koskee yhtälailla myös kosmetiikkatuotteita ja joitakin ravintolisiä, vitamiineja ym. mitä protskuista yleensä löytyy. Itse suosittelisin nakkaamaan purkin huitsunnevadaan ja ostamaan tuoreempaa kamaa. Jos löydät keittiön kaapistasi pari vuotta sitten vanhaksi mennyttä tavaraa, teetkö ruokaa siitä? :)
 
Lääkeaineiden kohdalla on viimeisen käyttöpäivän (oliko noissa protskuissa todella "parasta ennen"-päivä"?) jälkeen ehdoton käyttökielto, johtuen siitä, että niiden kemiallinen rakenne voi muuttua haittaa aiheuttavaksi jopa myrkylliseksi. Tarkennan vielä tuota, eli tiedusteltuani muinoin lekurilta asiaa, tämä koskee yhtälailla myös kosmetiikkatuotteita ja joitakin ravintolisiä, vitamiineja ym. mitä protskuista yleensä löytyy. Itse suosittelisin nakkaamaan purkin huitsunnevadaan ja ostamaan tuoreempaa kamaa. Jos löydät keittiön kaapistasi pari vuotta sitten vanhaksi mennyttä tavaraa, teetkö ruokaa siitä? :)

Siis ei proteiinit lääkeaineita ole. Ja en vertaisi vuoden "vanhaa" prodea vuoden vanhaan elintarvikkeeseen (liha, maito jne). Oikein säilytettynä kuivassa nuo ei pitäisi mennä miksikään muutaman kuukauden yliajalla. Ääntä kohden :kippis1:

Muutenkin tuo aineen "huononeminen", eli arvojen heikkeneminen tapahtuu melko lineaarisesti. Ei se parasta ennen päiväyksen jälkeen mitään kuilua kohtaa vaan normaalisti heikkenee/huononee tuote kuten sitä ennenkin.
Varsinkin avaamaton pakkaus on varmasti hyvin säilyvä ja voi käyttää päiväyksen jälkeenkin.
Jos huomaa jotain eroa tuotteessa, esim. korrelaatio mahan toimivuuteen :urjo: niin silloin kannattaa miettiä onko tuote pilalla? (johtuen esim. säilytyksestä)
Aivan kuten jääkaapissa säilyy maito ja kananmunat jos niitä ei välillä seisoteta pöydällä lämpimässä.
 
Siis ei proteiinit lääkeaineita ole. Ja en vertaisi vuoden "vanhaa" prodea vuoden vanhaan elintarvikkeeseen (liha, maito jne). Oikein säilytettynä kuivassa nuo ei pitäisi mennä miksikään muutaman kuukauden yliajalla. Ääntä kohden :kippis1:

Muutenkin tuo aineen "huononeminen", eli arvojen heikkeneminen tapahtuu melko lineaarisesti. Ei se parasta ennen päiväyksen jälkeen mitään kuilua kohtaa vaan normaalisti heikkenee/huononee tuote kuten sitä ennenkin.
Varsinkin avaamaton pakkaus on varmasti hyvin säilyvä ja voi käyttää päiväyksen jälkeenkin.
Jos huomaa jotain eroa tuotteessa, esim. korrelaatio mahan toimivuuteen :urjo: niin silloin kannattaa miettiä onko tuote pilalla? (johtuen esim. säilytyksestä)
Aivan kuten jääkaapissa säilyy maito ja kananmunat jos niitä ei välillä seisoteta pöydällä lämpimässä.


En missään tapauksessa pidäkään protskuja minkäänlaisina lääkeaineina, tarkoituksenani oli nostaa esille tämä vanhentumista käsittelevä seikka, eli esimerkiksi lääkeaineita ei todellakaan saa käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Elintarvikkeita ei suositella käytettäväksi vikan käyttiksen jälkeen. Kuka tietää, miten asia on ravintolisien kohdalla?

Mitä elintarvikkeisiin tulee, tarkoitin vertauksellani lähinnä kaapista löytyviä jauhoja, mausteita, etc. kaapista löytyviä ruoanvalmistukseen käytettäviä tuotteita. Kyllä ne yleensä lempataan roskiin ja käydään kaupasta hakemassa uusia, jos niihin törmätään. Miksi siis proteiinia ei?

Tuotteen viimeinen käyttöpäivämäärähän on laskettu sen varaan, että sitä säilytetään ja on säilytetty ohjeiden mukaisesti, eli yleensä esimerkiksi kuivassa ja viileässä, ja jo tämän seikan useimmat valitettavasti laiminlyövät :)

Kyllä minä olen vahvasti sitä mieltä, että viimeiselle käyttöpäivälle on olemassa ihan järkevä syy. Ja jos puhutaan siitä, että tuotteen teho laimenee tuon vikan käyttöpäivän jälkeen, niin mitä siellä tuotteessa tosiasiallisesti tapahtuu? kuka voi asiaa tutkimatta kertoa, että sen teho nimenomaan laimenee? yhtälailla se voi tehostua, muuttaa kemiallisia ominaisuuksiaan.. vaikuttaa oudolta, että joku haluaa leikkiä koekaniinia käyttämällä vanhentuneita tuotteita ja todeta niiden olevan pilalla, jos maha menee sekaisin?! Mistä se sitten johtuisi, että maha menisi sekaisin, ellei tuotteen kemiallisista muutoksista? ai niin, ja tuohan "viimeinen myyntipäivä" vaihdettiin "viimeinen käyttöpäivä" -tekstiin juuri siitä syystä, etteivät ihmiset käyttäisi tuotteita tuon käyttöpäivän jälkeen?

Olisi todella kiva, jos esimerkiksi joku kemiaa opiskeleva jannu tähdentäisi, että minkälaiseksi protskut ja erityisesti niihin lykätyt vitamiini- ja hivennäisaineet hajoavat ajan kuluessa. Muistan joitakin artikkeleita, missä väitettiin tiettyjen vitamiini- ja hivennäisaineiden muuttuvan myrkyllisiksi ajan kuluessa.. täytyypä lähteä etsimään tietoa, ettei tarvitse jauhaa epätietoutta täällä.. :rolleyes:
 
"Parasta ennen -merkintä

Parasta ennen merkintä tarkoittaa sitä ajankohtaa, johon asti elintarvike merkinnöissä mainituissa olosuhteissa säilytettynä säilyy tuoreen kaltaisena. Elintarvikkeen voi myydä ja sitä voi käyttää vielä "parasta ennen" päivämäärän jälkeen."

"Viimeinen käyttöpäivä

Helposti pilaantuvista elintarvikkeista ilmoitetaan viimeinen käyttöpäivä. Näitä ovat maito ja kerma, tuorejuusto, munavalmisteet, tuore liha, elimet sekä veri, jauhelihaja muut kypsentämättömät lihavalmisteet, tuore, tuoresuolattu, savustettu ja hiillostettu kala, mäti, äyriäiset ja einekset, jälkiruoat sekä konditoriavalmisteet, joita ei ole kuumennettu. Elintarviketta ei saa myydä eikä käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen."
http://www.kuluttajaliitto.fi/ETpakkausmerkinnat kertovat.htm

Yleensä lisäravinnepussukoissa on "parasta ennen" merkintä.

Ja ketjun aloittajalle. Jos maha ei mene sekaisin niin senkus käytät vaan.
 
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=53444&page=2&highlight=parasta+ennen

ja tähän eräänlainen ajatus asiasta parasta ennen jne:
Mutta kuten jo olen aikaisemmin kirjoittanut niin minua ihmetyttää tuo ihmisten ajatusmaailma että moni ihminen polttaa tupakkaa ja sen topan kyljessä lukee vaikka mitä varoituksia mutta silti ihmiset vaan polttaa. Ja onhan se jo todistettu että tupakka aiheuttaa sairauksia mutta silti vaan riski otetaan. Ja otetaan riski ylitämällä katu päin punaisia jne jne.
Mutta annappa olla jos jossain maitopurkissa tai prode pussissa on tämä päiväys niin heti ollaan miettimässä että voiko tätä syödä tai ottaa. Hyvä ettei heikkohermoisimmat soita jotain palokunnan kemiallisen käsittelyn yksikköä poistamaan sitä maitoa jääkaapista kun se on jo niin myrkyllinen

eli missä oikein on järjen käyttö tässä hommassa?
 
No joo, liitetään nyt tähän tuo yliopiston apteekin teksti.. :

"Yliopiston Apteekista todetaan, ettei ainakaan mitään lääkevalmisteita tulisi käyttää käytettävä ennen -päiväyksen jälkeen, sillä valmistaja on tutkinut, että tuote säilyy luvatun mukaisena tähän päiväykseen asti. Myös vitamiinivalmisteiden vitamiinipitoisuus alenee ajan myötä, eikä tuote sitten parasta ennen -päiväyksen jälkeen vastaakaan myyntipäällyksen tietoja. Osa lääkkeistä ja mahdollisesti myös ravintolisistä saattaa muuttua vanhetessaan jopa haitalliseksi. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet tuotteet, niin lääkkeet kuin vitamiini- ja hivenainevalmisteet, onkin viisasta viedä apteekkiin hävitettäviksi."

Ja vielä Eviran sivuilta:

"Elintarvikkeiden pilaantuminen
Elintarvikkeiden pilaantumisella tarkoitetaan elintarvikkeen maun, hajun, ulkonäön tai muiden ominaisuuksien muuttumista niin, että tuote ei enää kelpaa myytäväksi eikä nautittavaksi. Pilaantunutta elintarviketta ei saa myydä eikä tarjoilla, vaikkei pilaantuminen aina välttämättä ole terveydelle vaarallista. Elintarvike voi toisaalta sisältää merkittävän määrän terveydelle haitallisia tekijöitä ilman, että pilaantumisesta olisi näkyviä merkkejä.

Elintarvikkeiden pilaantumiseen vaikuttavat monet elintarvikkeiden ominaisuudet sekä ympäristötekijät. Yleisin elintarvikkeiden pilaantumisen aiheuttaja on mikrobien kasvu elintarvikkeessa. Muita pilaantumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. elintarvikkeissa tapahtuvat biokemialliset reaktiot, kemialliset ja fysikaaliset tekijät sekä tuhoeläinten aiheuttamat vahingot. Pilaantumisnopeuteen vaikuttavat merkittävästi mikrobien lisääntymiseen vaikuttavat tekijät, kuten elintarvikkeen happamuus ja vesipitoisuus, sekä ympäristön lämpötila, kosteus ja hapen määrä. Myös virheet käsittelyssä ja säilönnässä saattavat altistaa elintarvikkeen kontaminoitumiselle ja pilaantumiselle.

Esimerkkejä mikrobien aiheuttamasta elintarvikkeiden pilaantumisesta:

Proteiinipitoiset ruoat, kuten liha, lihavalmisteet ja kananmunat, pilaantuvat mätänemällä. Tuloksena syntyy pahanhajuisia kaasuja: ammoniakkia ja rikkivetyä.
Maitohappobakteerit ovat tyhjiöpakatun lihan tai kevyesti prosessoitujen kalatuotteiden yleisiä pilaajia. Maidon happaneminen on tulosta maitohappokäymisestä. Sen saavat aikaan bakteerit, jotka tuottavat rasvoja ja proteiineja hajottavia entsyymejä.
Lihavalmisteiden, esimerkiksi makkaroiden, pinta limoittuu bakteerien aineenvaihdunnan seurauksena.
Sokeria ja muita hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet pilaantuvat lähinnä käymällä tai happamoitumalla. Hiivat saavat aikaan sokeripitoisten hillojen ja mehujen käymisen, jolloin hapettomissa olosuhteissa muodostuu alkoholia.
Homeet saavat aikaan esimerkiksi hillojen, mehujen, leivän ja hedelmien homehtumisen.
Esimerkkejä kemiallisesta pilaantumisesta:

Rasvojen härskiintyminen tai eltaantuminen johtuu tyydyttymättömien rasvahappojen hapettumisesta.
Elintarvikkeesta vapautuvat entsyymit voivat käynnistää biokemiallisen reaktion, jonka seurauksena tuote hapettuu"

OKEI, tässä puhutaan nyt siis lääkkeistä, vitamiineista, hivenaineista ja elintarvikkeista. Kukas osais antaa vastauksen, mikä koskee näitä jauheravintolisiä?

Giant Mega Masshan ei ole pelkästään protskua, se sisältää hydrolysoitua kollageeniproteiinia, maitoproteiinia ja herajauhetta vain 20g/100g, hiilareita löytyy puolestaan 66g/100g, laktoosia 6,8g/100g ja vielä rasvaa 1,8g/100g sekä vitamiineja ja mineraaleja. Aikamoinen mikstuura siis ja ainakin mun mielestä on vaikea uskoa, että tuote olis säilyny hyvin varsinkin kun se on mennyt vanhaksi jo aikoja sitten.

Voipi olla, että tuote on täysin ok jos olet säilyttänyt sen ilmatiiviisti viileässä paikassa .. mitä hieman epäilen (?) ... tuollainen neljän kilon paketti jauhoa ihan varmasti kerää kosteutta helposti..

Itse nakkasin just samanlaisen paketin vieläpä samalla jäljellä olevalla määrällä (n.4kg) olan yli ja helvettiin, kun se oli jäänyt vuoden alusta vanhaksi. Kyllähän se vitutti, koska tuote ei ole mikään ihan halpa, mutta mieluummin näin kuin niin, että olisin aloittanut mikrobifarmaamisen suolistossani.

:kippis1:
 
Niin hei, kyllä mäkin varmasti olisin sen oman pakettini ottanut käyttöön riippumatta siitä, onko se mennyt vanhaksi vai ei, jos se olisi ollut avaamaton ja viileässä säilytetty. Tai ainakin uskaltanut maistella :D

Oletuksena muuten ajattelin, että tuo sun paketti on Weiderin 7kg:n Giant mega massia, eli olisit avannut paketin (mikä on tosi huonosti suljettavissa) ja käyttänyt siitä jo tuon kolmisen kiloa ja viimeksi vähintään 8kk sitten.. ja jos paketti ei ole ollut tosi tiptop ilmatiiviisti suljettu, niin sehän on melko varmasti kerännyt kosteutta, minkä puolestaan luulisi kehittävän pakkaukseen jonkinlaista rihmastoa :hyper: ja niin edelleen.

Tuli muuten mieleen hesarissa joskus 90-luvulla ollut artikkeli makkaran pilaantumisesta, ja siinä todettiin jotain tällaista: jos hipaisee sormellaan (esimerkiksi hotellin aamupalalla ja huoneenlämmössä) siivutetun makkarakasan ensimmäiseen siivuun, niin koko siivujono on pilalla eli saattaa aiheuttaa ruokamyrkytyksen parin tunnin kuluttua tuosta hipaisusta.

Mutmut, hyvä että tämäkin herättää keskustelua suuntaan ja toiseen. Aika harva edes miettii näitä asioita. Enkä mä nyt mikään hygieniahippo ole, mutta muutaman ruokamyrkytyksen jälkeen sitä kummasti funtsii, että mitä pistää poskeensa. Ja toisethan on herkempiä ku toiset, jep jep.. no mutta nythän on ilmeisen selvää, että todella moni vetelee ihan pokkana aikoja sitten vanhaksi jääneitä jauhoja. Kai ne sitten ovat vielä käyttökelpoisia.
 
1) Elimistömme on jo valmiiksi kyllä mikrobifarmi ja sen vuoksi elämme.
2) "Hesarin artikkeli"... En usko!
3) Ei siis millän pahalla. Ihmisillä on erilaisia tottumuksia ja pelkoja. Itse aion kyllä koskea ruokaani ilman panikointia myrkytyksistä.
4) Jos eläisin kuten Michael J. niin kai mä sitten selviäisin päivästä ilman, että yli 10milj bakteeria tai mikrobia tunkee minuun. (10milj=mutu)

Ps. Vanhat heitettäköön pois jos pahaa on ja oman harkinnan mukaan... Maistella soppii :kippis1:
 

Suositut

Back
Ylös Bottom