Pakko sanoa omat sanansa tähän aiheeseen, kun on aiheesta tullut lääketieteen ohessa luettua.
Eli eiköhän näissä vitamiineissakin päde kohtuus kaikessa, toiset voivat olla sitä mieltä, että tableteista otetut pillerit eivät auta ja multitabsit ovat turhia, mutta kyllä kummasti sitten taas toisilla ne esimerkiksi lääketieteellisiä tuloksia parantavat, kun on vitamiinien saanti turvattu (vaikkapa sitten pillereistä).
Ja kun puhuttiin määrästä, niin tosiaan esim. C-vitamiini eli askorbiinihappo on elimistölle todella tärkeä, jolla on monta tehtävää elimistössä, päivittäinen saantisuositus on Vähintään 75-80mg/vrk, MUTTA vaikka ihminen saisi vain 10-15 mg/vrk niin se riittää estämään puutostautien syntymisen, jolloin siis ei kehosi ilmoita, että nyt käydään liian pienillä vitamiini määrillä (jolloin syntyy illuusio, että ei väliä, vaikka ei mitään vitamiineja edes söisi).
Suomalaiset miehet saavat keskim. 100mg/vrk c-vitamiinia, joka tutkimusten mukaan ei sekään vielä riitä täydellisesti, varsinkin jos salilla käy paljon niin pitäisi sitä c-vitamiinia vetää jo senkin takia paljon, että se on osana steroidihormonien synteesissä(jolloin myös d-vitamiini astuu kuvaan sen ollessa steroidihormoni). On siis melko monimutkainen juttu tuo vitamiini ja sen päiväkohtainen saanti, kun siitä ei tarkkaa selvyyttä ole.
Loppuun voisin vielä sellaisen yleispätevän oman neuvon antaa (minkä varmasti kaikki jo tietävät), että jos on tapana vetää paljon, vaikka A , D, E vitamiinia päivässä (esim. niistä Möllerin tupla kalaöljykapseleistä tai muista vitam.pillereistä) niin suhteuttakaa c-vitamiinin saanti muiden vitamiinien saantiin, koska se ehkäisee näiden hapettumista, jolloin ne ylimäärinä otetuttanakaan eivät rasita sitten elimistöä, kun eivät pääse hapettumaan niin nopeasti, jolloin ehkä ne ehtivät paremmin käyttöön. Nyt joku ajattelee, että nyt puhun pelkkää soossia, ettei vitamiineja mihinkään voi varastoida, se onkin totta! Ei voi, mutta kun ne ylimääräiset sinne munuaisnefroniin menevät, niin eivät ne läheskään heti sieltä proksimaalisista/distaalisista tubuluksista poistu, vaan ne kiertävät kehää siellä munuaisputkissa ja solunesteessä ja hiussuonissa (muodostuu alkuvirtsaa päivässä 160 litraa, kuitenkin vain n.1,6 litraa päivässä sitä erittyy). Tuossa kiertovaiheessa ja sitä aiemmin c-vitamiini toimii ja estää näitä muita vitamiineja hapettumasta, jolloin ne ovat kauemmin käytettävissä elimistön käyttöön, sitten loput tulevat ulos.
D-vitamiinin saannista: pitää kerta-annos koot pieninä, niin ei mitään yliannostuksen vaaraa ole, eli kerta-annos <2,5 mikrogrammaa niin sitten sitä D-vitskua voi nauttia, vaikka joka aterialla :D
Ugh, HeZu on puhunut
Nämä tiedot lääketiedon biomolekyylien-kirjasta, ja pikaisella googletuksella löysin samantapaista matskua myös wikkarista:
http://fi.wikipedia.org/wiki/C-vitamiini