- Liittynyt
- 8.1.2012
- Viestejä
- 1 690
Luin tuossa hiljattain julkaistun tutkimuksen, jonka nojalla virvoitusjuomien yleisesti todettiin aiheuttavan eräitä ongelmia (lihasten ja rasvan maksoittumista sekä veren haitallisten rasva-arvojen kohoamista). Mietin kuitenkin myös sitä, että ovatko virvoitusjuomat sinällään aiheuttaja, ja onko tämä saatu lopputulos seuraus vai myötävaikutus? Tarkoitan siis sitä, että onko kyseessä suurempi kalorinsaanti ja sitä kautta lihominen, vai aiheuttavatko sokeripitoiset juomat ja tuotteet vastaavia haittavaikutuksia myös silloin, kun harrastetaan fyysisiä aktiviteetteja tai jopa kun laihdutetaan? Minä juon säännöllisesti sokeroituja ja keinomakeutettuja virvoitusjuomia sekä bulkilla että dieetillä, enkä ole joutunut niiden kanssa ongelmiin niin läskin kertymisen kuin laihtumisen hidastumisenkaan osalta, vaan esim. bulkilla ne ovat monesti auttaneet saavuttamaan vaadittavan positiivisen kaloritasapainon.
Monista tutkimuksista nimittäin paistaa läpi se, että niissä on todettu milloin minkäkin aiheuttavan sitä sun tätä, mutta lopulta on ollut luettavissa, että kun henkilöt ovat syöneet ravintoa x, he ovat lihoneet ja sairastuneet esimerkiksi diabetekseen, syöpään, jne. eli siis ravinto x ei ole syy sairauteen, vaan se on syy lihavuuteen, joka on sitten aiheuttanut aineenvaihduntaongelmia ja tuottanut esimerkiksi insuliiniresistenssin tai diabeteksen. Näin siis lähdetään lähtökohtaisesti siitä, että esimerkiksi rasvan määrää pitäisi vähentää kaikin keinoin, koska se lihottaa ja sitä sun tätä, jäkä jäkä. Joissakin tapauksissa en ole voinut löytää ollenkaan korrelaatiota itse epäillylle syylle, esimerkiksi virvoitusjuomille, vaan syy on ollut aina lihavuus. Tämä asettaa mielestäni painostaan kontrollin omaavat vähän hankalaan tilanteeseen, kun esim. minä lasken tarkasti kaikki kalorit, enkä siksi näe mitään syytä rajoittaa mitään makroainetta, kunhan kokonaisravinnne- ja hivenainesaanti pysyy vaadittavissa rajoissa.
Monista tutkimuksista nimittäin paistaa läpi se, että niissä on todettu milloin minkäkin aiheuttavan sitä sun tätä, mutta lopulta on ollut luettavissa, että kun henkilöt ovat syöneet ravintoa x, he ovat lihoneet ja sairastuneet esimerkiksi diabetekseen, syöpään, jne. eli siis ravinto x ei ole syy sairauteen, vaan se on syy lihavuuteen, joka on sitten aiheuttanut aineenvaihduntaongelmia ja tuottanut esimerkiksi insuliiniresistenssin tai diabeteksen. Näin siis lähdetään lähtökohtaisesti siitä, että esimerkiksi rasvan määrää pitäisi vähentää kaikin keinoin, koska se lihottaa ja sitä sun tätä, jäkä jäkä. Joissakin tapauksissa en ole voinut löytää ollenkaan korrelaatiota itse epäillylle syylle, esimerkiksi virvoitusjuomille, vaan syy on ollut aina lihavuus. Tämä asettaa mielestäni painostaan kontrollin omaavat vähän hankalaan tilanteeseen, kun esim. minä lasken tarkasti kaikki kalorit, enkä siksi näe mitään syytä rajoittaa mitään makroainetta, kunhan kokonaisravinnne- ja hivenainesaanti pysyy vaadittavissa rajoissa.