Viinit, konjakit, viskit, ... Keskustelua "paremmista" alkoholijuomista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Zone-sarja -42%
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Hei nyt tarttis pakkislaisten apua!

Tarttis naamiaisiin asusteeksi tyhjä tai melkein tyhjä Jack Daniels -pullo. Löytyykö keneltäkään?
Liian kallis ostettavaksi Alkosta, kun en itse sitä juo.. Maksaisin postikulut luonnollisesti ja ehkä euron/pari ylimääräistäkin :)

Laittakaa viestiä inboxiin.

Mulla saattais olla about tyhjä 0,7 pullo. Jos ei löytynyt niin voin tarkastaa illemmalla kun pääsen töistä kottin.
 
Mitenkäs ihmisille maistuvat laadukkaat rommit ja ginit? Vai ettekö laske niitä "hienoiksi juomiksi"

Tässä maistellut illan mittaan Hendrick's Giniä tonic veden ja kurkun kera ja on muuten hyvää. Rommeista Zacapa on maukasta.
Harmi ettei Suomessa arvosteta rommeja kovin paljoa eikä alkosta tahdo löytyä kuin perus bacardit ja captain morganit.

Keskustelua asiasta?
 
Mitenkäs ihmisille maistuvat laadukkaat rommit ja ginit? Vai ettekö laske niitä "hienoiksi juomiksi"

Tässä maistellut illan mittaan Hendrick's Giniä tonic veden ja kurkun kera ja on muuten hyvää. Rommeista Zacapa on maukasta.
Harmi ettei Suomessa arvosteta rommeja kovin paljoa eikä alkosta tahdo löytyä kuin perus bacardit ja captain morganit.

Keskustelua asiasta?
Sopii ketjuun siinä missä konjakit ja viskit. Giniä, lähinnä GT:n muodossa, on tullut lipitettyä litratolkulla nuorempana. Ei ehkä nykyään se kaikista muodikkain drinksu, mutta edelleen ainut ja oikea lentokonejuoma. Bombay Sapphireen liittyy mukava muisto. Ostin sitä yhdelle viikon mäenlaskureissulle 3 litraa henkilökohtaiseen käyttöön. Sillä kertaa yliarvioin hieman kulutuksen, kotiin tuli 2 litraa. Eniten tuli nautittua juuri Bombayta, joka oli omaan makuun parasta giniä. Tai no lasketaanko sitä oikeaksi giniksi, valmistusmenetelmässähän taisi olla jotakin ginille laitonta mukana. Myöhemmin löysin Finsburyn, hinta/laatusuhteeltaan erittäin hyvä raaka-aine gt:n valmistukseen. Nykyisin ei juuri tule juotua giniä tai muitakaan väkeviä, viski pois lukien. Ulkomaille lennettäessä kuitenkin pitää lennon kestosta riippuen yhdestä muutamaan gt:tä nauttia, ettei tule malariaa :). Rommi menee alas, muttei ole samalla tavalla nautintoaine kuin viski.
 
Kyllähän nuo ginit ja rommitkin maistuu, tilanteen mukaan. Nykyään varsin harvoin tulee nuita juotua, mutta kyllä tuossa kesä aikana tuli useampikin Bombaydrinksu maistettua grillailun ohessa, välistä tonicinkin kanssa, mutta pääasiassa raakanapsuna limelohko seuranaan. Myös Tanqueray käy vallan mainiosti Bombayn vaihtoehdoksi. Ginithän on siitä mukavia, että ne sopii oikeastaan tilanteeseen kuin tilanteeseen, mm. ennen ruokaa, ruokailun ohessa, ruuan jälkeen tai ruuan sijasta :)

Rommit sitten pääasiassa kuumina toteina, Rhum Pecoulia tai Angosturaa kuuman veden, sitruunan/limen ja hunajan kanssa maistuu aina pakkasella. Tai lunssassa. Tai muutoin hyvästä tekosyystä.
 
Tanquerayn kymppi, Hendrick's, Bombay ja miksei Beefeaterin 24:kin toimii, jos haluaa maukasta ginitoniccia. Pelkiltään noita ei kyllä tule juotua sen enempää, kuin maistaakseen, jos joku kehuu jotain hyvää giniä. Ja GT on tosiaan semmoinen juoma, josta ei saa kovin helposti juotua itseään pihalle, vaikka kaataisi kurkustaan useamman juoman. Monet juomat rupeaa tökkäisemään muutaman jälkeen. Kannattaa kanssa kokeilla appelsiini- ja karpalomehun kanssa, sekä ginger alella ja murskatulla limellä. Vika varsinkin oikein hyvä ja raikas kesäjuoma.

Kuriositeettina: noin vuosi sitten Beefeaterin karvalakkiversio voitti jenkkiläisen sokkomakutestin, jossa mukana oli muistaakseni ainakin toi kaksnelonen ja Bombay.

Rommit tulee juotua melkeinpä pelkiltään. Syystä, että kolaa blandiksena en voi sietää, enkä jaksa homoilla mojitojen kanssa. Toi Angostura 1919 (8-vuotias) on ihan hyvä noista nuoremmista kypsytetyistä, ja jotain noita Ron Zacapa -pullotteita tekisi mieli maistaa, mutta niitä ei oikein tuppaa olemaan täällä tarjolla.
 
...jotain noita Ron Zacapa -pullotteita tekisi mieli maistaa, mutta niitä ei oikein tuppaa olemaan täällä tarjolla.

Alkosta (jos ei lähialkosta löydy, niin pyytäkää myymäläsiirtona - kyllä ne sen yhdenkin pullon tilaa, ei tarvitse ujostella!) löytyy 23v centenario, about 50€/leili - itselle maistuu 100x paremmin kuin monien hehkuttamat hyvät viskit tai konkut :)

Parin viikon päästä viroon, täytyy yksi zacapa xo poistella joululahjaksi. Näköjään sinne on tullut myös homovuorten rommeja, extra old ja 1703! http://www.viinarannasta.ee/detail.php?id=24395, siinä myös loistava rommi kylmien talvi-iltojen lämmittäjäksi...
 
Alkosta (jos ei lähialkosta löydy, niin pyytäkää myymäläsiirtona - kyllä ne sen yhdenkin pullon tilaa, ei tarvitse ujostella!) löytyy 23v centenario, about 50€/leili - itselle maistuu 100x paremmin kuin monien hehkuttamat hyvät viskit tai konkut :)
Okei, hyvä. Pitää katsoa jollain kaveriporukalla jossain vaiheessa, kun pelkässä omassa käytössä menisi hukkaan.
 
Itse myös Whiskien ja rommien ystävä, mut olenko ainoa joka hehkuttaa 12 -vuotiasta Appleton Estatea? Joinakin päivinä parempaa kuin Roni, toisinaan ei :) Mut ehdottomasti yksi minun lempi rommeista. Cpt. Morgan & co. menee hyvin kokiksen/hunajan ja kuuman veden kanssa. Muuten ei pysty juomaan.. Kalliimmat rommit tulee nauttia sit paljaaltaan hyvässä seurassa tai kalareissuilla.

Ginien suhteen olen sen verran noviisi, että kaikki menee GT:nä. Hyvää raakanakin, mut en osaa sen paremmin erotella mikä on hyvää ja mikä ei.
 
laph-px.webp

Tuommoinen tarttui haaviin viime laivareissulta. Vielä en ole raaskinut avata ja maistaa. Laphroaigin tuotteista en ole maistanut muita kuin 10-vuotista ja sen verran tykästyin, että päätin ostaa tuon leilin. Onko kellään kokemuksia kyseisestä 'elämän vedestä'?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ginien suhteen olen sen verran noviisi, että kaikki menee GT:nä. Hyvää raakanakin, mut en osaa sen paremmin erotella mikä on hyvää ja mikä ei.
Tuoksusta ja mausta katoaa pistävyys, ja kokonaisuus on paljon pehmeämpi. Ihan kuin paremmissa vodkissakin. Mun junttisuuni ei sen enempää mitään nyansseja erota, muka ero on joka tapauksessa huomattava.
 
Olen itse enempi konjakkien ystävä mutta synttärien kunniaksi kävin sitten Alkosta etsimässä itselleni pullon Suntory Hibiki 12yo:ta, 60e puteli. Pakkaus väittää että tarkkaan pehmeäksi blendattu ja osana on japanilaisissa luumutisletynnyreissä aikaa viettänyt viski. sanoisin että molemmat pitävät paikkaansa, erittäin pehmoinen ja laadukkaan tasapainoinen on, erottuu pieni hiven luumua sun muita tyttöitten juttuja muttei mitenkään kohtuuttomasti. Tuntuu että vesi laimentaa elämystä aika reilusti, vaikka käsitin että japsit yleensä tykkäävät veden kanssa viskinsä nauttia - kenties tästä syystä pakkauksessakin kehotetaan maistamaan suorilta.

hibiki12.jpeg
 
Mä kävin tossa viime viikolla Laphroaigin (edittiä. tai oikeammin sen suomalaisen edustajan eli Edringtonin) viskikoulutuksessa. Olivat raahanneet jonkun viskikouluttajamimmin brittein saarelta tänne pohjolaan, ja se ilmeisesti oli jotenkin harvinainen tilanne.

Perinteisestä tilaisuuden kulusta poiketen maistelu aloitettiin melkein heti, eikä ensimmäistä tuntia käytetty paskanpuhumiseen. Viskit olivat siis Laphroaigin ("La-froyg", opetettiin, jos joku ei vielä osaa lausua) 10-vuotias, 18-vuotias, Quarter Cask ja Triple Wood. Ekana luonnollisesti toi kymppivuotias, siitä kahdeksantoistavuotiaaseen, siitä quarter caskiin ja vikana triple wood.

Kymppivuotiaan kanssa piti fiilistellä sitä tislaamon rannikkoa ja tuntea maussa ja tuoksussa suolainen merivesi, voimakas savu ja niin edelleen. 18-vuotiaan kanssa korjailtiin sitä käsitystä, että ikävuodet toisivat voimakkaampaa savua, kun tilanne on toisin päin. Toi 18-vuotias Laphroaig olikin ainut, jota en ollut aikaisemmin maistanut, ja vuodet tosiaan maistuvat siinä viskissä, mutta muuten se ei ollut ihan sitä, mitä odotin. 18-vuotiaan kanssa käytiin läpi myös sitä, mitä tarkoittaa jos viski on täyteläinen (full-bodied). Yksi tapa tämän toteamiseen on se, että kun ottaa esim. aromilasin ja pyöräyttää viskiä lasissa, niin se tekee pieniä renkaita lasin reunaan. Ja mitä hitaammin renkaat alkavat valumaan alaspäin, sen täyteläisempi viski on. Toivottavasti muistin suunnilleen oikein :)

Quarter Caskin kanssa palattiin taas nuoremman viskin savuisuuteen ja höpöteltiin tämän viskin valmistuksesta ja siitä, miten pienempi tynnyri kypsytyksessä antaa eri tavalla makua. Toi kyseinen tuote on oma, melkeinpä ylivoimainen suosikkini tästä perusvalikoimasta.

Triple Woodin kanssa käytiin läpi vielä pikkasen enemmän eri tynnyreiden merkitystä viskin valmistuksessa, ja todettiin jälleen kerran sama asia, että skottilaiset ostavat suurimman osan tynnyreistään Jenkeistä, missä Bourbonin valmistukseen saa samaa tynnyriä käyttää tasan kerran. Triplewood taitaa olla periaatteessa Quarter Cask tuunattuna vielä sherry-tynnyrillä, mutta mun suuhuni toi ero ei tuo mitään positiivista lisää, vaikka muuten sherry-kypsytetyistä viskeistä pidänkin.

Ihan asiallinen tilaisuus, joskin piti ottaa vähän tavallisesta poiketen niin, ettei mene känniksi. Tuli siis aika varoen maisteltua noita tuotteita. Kuriositeettina pureskeltiin samaa ohraa, josta kyseisen tislaamon viskit tehdään. Se oli ihan vekkuli yksityiskohta. Muuten toi oli aika peruskauraa, jossa käytiin läpi perusasioita viskin valmistuksesta ja maistamisesta, ja maistettiin muutamaa tuotetta. Jos jotain tastingeja sattuu omille nurkille, niin kannattaa kyllä mennä tsekkaamaan. Niiden myötä saattaa saada taas vähän enemmän irti omasta harrastuksestaan, jos viskeihin on tykästynyt.
 
Edullisin mihin olen osallistunut oli 24 € / 5 viskiä. Ylähintaa ei ole.

VYS järkkäilee tastingeja ympäri Suomen. Osa tapahtumista on avoimia, osa jäsenille.
 
Metsällä oli mukana Glenfarclasin 105 ja ei hirveästi tehnyt vaikutusta. Mulla on kämpän kaapissa caol ilan sekä muutaman muun viskin samplet ja ne ovat olleet siellä jo vuosia niin niistä oli paras mixattuna caol ila + 105 + glenfiddich. Kaikkia sama noin 2cl sitten saunan rappusille lokakuun pimeässä katselemaan lumisadetta... siinä oli fiilistä ja makua.
Nyt perjantaina ajattelin pitää pienen koti-illan ja maistella muutamaa viskiä sekä uudestaan tuota 105:sta. Laitetaan vaikka sitten rapsaa tänne että miten on maku muuttunut kun nyt pari viikkoa ollut pullo auki ja "paha kaula" poissa.
 
Paljonkohan tällainen ilo sattuisi maksamaan?
Toi sun viestisi alla oleva hinta on aika tarkalleen sitä, mitä täällä päin on pyydetty. Tuotteetkin on kyllä aika perustavaraa, mutta aina siellä joukossa yksi erikoisempi/parempi on tupannut olemaan.

Nää ravintoloiden järjestämät ovat melkeinpä aina tavarantoimittajien kanssa yhteistyössä järjestettyjä, ja se asettaa aina tiettyjä raameja tohon hommaan, mutta ihan asiallista perusinformaatiota niistä saa. Varmaan ton Viskin ystävien seuran kautta pääsee paremmin käsiksi erikoisuuksiin, ja ehkä muutenkin näkökulma on, jos nyt ei asiakaslähtöisempi, niin ainakin erilainen.
 
Back
Ylös Bottom