Veri

Anyhow... Tein ite tossa pari päivää sitte verilättyjä ihan itse. Ostin kaupasta 0,5l pakasteverta (6e) ja sit sulatin ja sekaan ruis- ja ohrajauhoja, wichyä, munia, rypsäriä... sen sellasta. Hyvää tuli! Puolukkahillon kans popsein. Suosittelen! :thumbs:
Samaten! Just äsken väänsin noita lettuja itekin, tosin vichyn korvasin ihan vedellä ja jauhot oli vehnä- ja ruisjauhoa. Hyvää tuli, ja ravintoarvotkin ihan suht kohdallaan. Paitsi että rypsäri loppui ja paistoin letut VOISSA! Nam. Jos jotain kiinnostaa, niin tässä on ihan toimiva resepti:

5dl verta
5 dl vettä
vajaa kaks desiä vehnäjauhoja
samanlainen satsi ruisjauhoja
muna
suolaa
valkopippuria
1 sipuli hienonnettuna

Toivottavasti en unohtanut mitään...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Työpaikalla on muutamia vegejä... Voisi olla aika hauskat ilmeet kun vetäisi ruokatauolla pullon verta. :)

:D Hahaha. Kiitti sait noi asiakkaat tos vieressä kattoo mua niinku hullua, ku repesin itekseni. :D Onpas töissä taas tylsää ku lukenu viimiset 5 tuntia pakkista :hyvä:
 
EEi vaan, eihän tuo veren käyttäminen ravintona ole periaatteessa sen kummallisempaa kuin lihankaan. Veri on vaan meidän kulttuurissa sen verran stigmatisoitunut aine

Itseasiassa kysyin joskus mutsilta, että mistä ruoista ne sai protskua ja rautaa sen lapsuudessa (syntynyt 40-luvulla), kun olivat köyhiä. Vastaus oli, että veriruoista. Et se on ollu ihan normisafkaa, ja vasta sittemmin unohdettu, kun on varaa kuolevaisilla ostella ihan oikeaa lihaa.
 
Joo kyselly ite kans joskus samaa ni ovat syöneet veripalttua yms mutta eihän semmosia enää nykyää hirveesti tarjolla ole. En kyllä itse ole koskaan edes maistellut kyseistä mättöö, mutta vois kyl saada suht hyvän proteiini- ja rauta lähteen:rolleyes:
 
Tuli muuten tästä mieleeni kun löysin yhden ikivanhan keittokirjan nimeltään Keittotaito vuodelta 1946. Kirja on vajaa 700 sivunen tiiliskivi ja siellä kivoja reseptejä kuten vasikanaivomuhennos, keuhkomuhennos ja vaikka mitä normaalejakin ruokia:D Kirjassa on kerrottu kaloritarpeesta sukupuolen ja ammatin mukaan.
Aiheeseen sopiva resepti ko. kirjasta:

Verivanukas

½ L verta
4dl kaljaa
100g laardia tai muuta rasvaa
1 sipuli
250-300g ruisjauhoja
suolaa
meiramia
valkopippuria
½tl soodaa
½tl inkivääriä
1 rkl siirappia

Veri siivilöidään ja vatkataan vaahdoksi, kalja, kuoritut, hienonnetut ja rasvassa ruskeutetut sipulit, ruisjauhot ja mausteet lisätään. Vanukastaikina asetetaan tunniksi seisomaan, niin että jauhot ennättävät paisua. Kannellinen vanukasvuoka voidellaan ja jauhotetaan korppujauhoilla, seos kaadetaan siihen, ja vanukas saa kiehua vesihauteessa 1 ½ tuntia. Ennen tarjoamista se kaadetaan vadille.
Lisäkkeet: Voisula, puolukkahillo ym.
 
Kaiva sieltä kirjastas veripalttu. Se oli ihan mun lempparikouluruokia ala-asteella kun sitä vielä tarjottiin. Palttua, muusia ja puolukkaa, aijjumalauta!

Ei varmaan uppois enää nykyajan koululaitoksissa.
 
Ei suoraan veripaltun nimellä löytyny, mutta verimakkaran ohje muistutti aineksiltaan veripalttua, kun vertasin netistä löytyviin (yhdessä tosin oli oikein lihaakin)

Verimakkara

1 L verta
1 L kaljaa
1-1½ L ruisjauhoja
2 sipulia
200g voita
suolaa
pippuria
meiramia
Suolta:D

Siivilöity veri ja kalja vatkataan hyvin ja siihen sekoitetaan kuorittu ja voissaruskeutettu sipuli hienonnettuna, ruisjauhot ja mausteet. Seosta pannaan hyvin löysästi puhdistettuihin suoliin ja makkaroiden välille sidotaan aina kaksi lankaa n. 2cm:n päähän toisistaan, niin että makkarat tältä väliltä voi katkaista toisistaan ilman, että ne silti aukeavat. Makkarat pannaan sitten runsaaseen suolattuun veteen kiehumaan kypsiksi. Ne paisuvat hyvin runsaasti, mikä on otettava huomioon sekä makkaroita täytettäessä, että keitettäessä. Ne voi myöskin keittämisen asemesta paistaa oljilla leivinuunissa. Ennen ruoaksi valmistamista paistetaan nämä keitetyt makkarat vielä voissa pannulla.

voi helvetti näitä reseptejä. Täältä löytyy pikkuleipien ohje, jonka nimi on mustat juutalaiset:D ja jos joku herkkusuu haluaa vasikanaivojen tai aivomuhennoksen ohjeen, niin voin kirjotella:kuola:

E. pitäsköhän nää +1000 reseptii kirjotella tonne resepti -osioon...:D
 

Suositut

Back
Ylös Bottom