Vegaaninen bodausruokavalio

Liittynyt
11.2.2015
Viestejä
1 125
Olen tässä kevään ja kesän aikana vähentänyt lihansyöntiä aika minimiin, nyhtökaurapullista ja pihveistä on tullut hyvä korvaaja kanalle/jauhelihalle. Kaipaisin vinkkejä millä korvata raejuusto yms maitotuotteet, ja kananmunat. Raejuusto menee mulla puuron päälle, sille on aika vaikea keksiä maistuvaa ja kätevää korviketta, tosin uskon että sellainen on olemassa. Muitakin vinkkejä kasvisperäiseen bodausruokaan saa esittää, kaikki ideat tervetulleita! Soijaa kuitenkin mieluusti välttelen koska se vaikuttaa aika epäekologiselta.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Soijaa kuitenkin mieluusti välttelen koska se vaikuttaa aika epäekologiselta.

Hyvä kun nämä asiat olet hiffannut, äkkiä menee kotimaisen maitotuotteen välttely johonkin kaadettiin sademetsä potkastiin inkkarit veke sieltä ylikansallisen firman homman laariin... Korvaa jos löydät oikeasti parempia, älä korvaamisen vuoksi väkisin. Mut varsinaiseen kysymykseen en osaa auttaa sorry.
 
Jatkan offtopicia: jos ilmastovaikutukset (oletan, että ekologisuuden kannalta tämä on eniten huolestuttava tekijä) kiinnostaa, niin soija on huomattavasti vähemmän hiilidioksidia tuottava tuote kuin soija (jos en väärin muista, niin yli kymmenkertainen).

@DukeBulkem kato Bettina Gräsbeckin Youtube-kanavalta sen vegaanihaaste. Olisko ollu kolme vai neljä jaksoa eli aika paljon katottavaa, mut siellä on hyviä tärppejä ja nimenomaan saliaktiivin näkökulmasta.
 
Soija on mulla siitäkin syystä pois listoilta että en ole hyvistä kokkaustaidoistani huolimatta saanut tehtyä siitä mitään oikeasti maistuvaa ruokaa. Aina se tympeä sivumaku kummittelee taustalta vaikka miten maustaisi. Halpaahan se olisi ja ravintoarvot kohdallaan sinänsä. Pitää varmaan alkaa suunnitella myös jotain pieniä lisäravinnelisiä jos tämä eläintuotteiden käyttö vähenee vielä entisestään, B12 vitamiini tais olla mitä ei kasveista saa?
 
B12-vitamiini sun pitää ottaa purkista, ne on ainakin Yliopiston Apteekissa aina tarjouksessa :D

Jos oot viitsivä, kokkaile itse seitania, gluteenijauhossa on erinomaiset makrot:

  • Ravintosisältö / 100 g:
    Energiaa, 393 kcal / 1644 kJ
    Proteiinia, 81 g
    Hiilihydraattia, 7 g
    Rasvaa, 4 g
  • ALKUPERÄMAA: Saksa
  • TUOTETYYPPI: Seitan
  • OMINAISUUDET: laktoositon, lisäaineeton, vegaaninen
Toi on Ruohonjuurin Seitan Fix-seoksen ravintosisältö.
 
Varsinkin naisten pitäs kyllä olla pirun hyvin perillä vegaaniruokavaliota noudattaessa että mitä on tekemässä. Väitän että naisilla ongelmat korostuu vegaaniruokavaliolla.

edit. ''Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan ihmisen tulisi saada rautaa 1,6 mg/vrk ravinnosta energiana saatua megajoulea kohti eli aikuisilla naisilla noin 15 mg/vrk ja miehillä 9 mg/vrk. Naisten raudantarve vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu kuukautisten aiheuttamasta raudan menetyksestä.''

''Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat rautaa keskimäärin: naiset 10,3 mg/vrk (1,6 mg/MJ/vrk) ja miehet 13,6 mg/vrk (1,5 mg/MJ/vrk). Suosituksiin verrattuna rautaa saadaan liian niukasti; erityisesti noin puolella naisista saanti on pienempää kuin keskimääräinen tarve. ''

Siihen päälle vielä vegaanivalio..
 
Viimeksi muokattu:
Kuhan muistatte että vege prteiinia pitää vetää sen tuplat, koska leusiinin määrä yleensä aika alhaiset. Tai sitten voi turvautua purkkiin.
 
Kuhan muistatte että vege prteiinia pitää vetää sen tuplat, koska leusiinin määrä yleensä aika alhaiset. Tai sitten voi turvautua purkkiin.
Miksi pitää vetää tuplat? Jos puhutaan nyt proteiinisynteesin kohottamisesta samalle tasolle kuin lihaproteiinipitoisella ruokavaliolla niin pienempi määräkin riittää. Tosiaan vähemmän välttämättömiä aminohappoja sisältävällä ruokavaliolla (Esim vegaani) on myös hyötynsä.
 
Miksi pitää vetää tuplat? Jos puhutaan nyt proteiinisynteesin kohottamisesta samalle tasolle kuin lihaproteiinipitoisella ruokavaliolla niin pienempi määräkin riittää. Tosiaan vähemmän välttämättömiä aminohappoja sisältävällä ruokavaliolla (Esim vegaani) on myös hyötynsä.
Onko toisiaan näin? Riittääkö joku 1g leusiinia kohottamaan proteiinisynteesiä?
 
Tähän kohtaan voi sanoa sen kuuluisan "jätän nämä vain tähän" :ROFLMAO:

LucineThreshHold-1.png


The-leucine-trigger-hypothesis.png


Mutta kyllä vegaaniruokavalionkin pystyy rakentamaan bodausharrastusta hyvin tukevaksi.
... ei sillä, että minä vegaaniruokavalioita tekisin. En tee. Älkää tänne soittako :cautious:
 
Herne/riisiproteiini on aika hyvää tavaraa vegaanien proteiinintarpeeseen. Nyhtökaurakin oiva mikä mainittiin joskin kallista. Kikhernepastoissakin on mukavasti proteiinia. Itsellä ongelmaksi on muodostunut vegaaniruokavaliolla lähinnä se että välillä kuitua tulee joskus niin paljon että sitten ei jaksais syödäkkään oikein yli kulutuksen jos lihasmassaa haluais. Mutta kyllä mielestäni ja varmasti moni muukin on sen joskus todennut että vegaaniruokavaliolla voi kasvaa ja kehittyä.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Soija on mulla siitäkin syystä pois listoilta että en ole hyvistä kokkaustaidoistani huolimatta saanut tehtyä siitä mitään oikeasti maistuvaa ruokaa. Aina se tympeä sivumaku kummittelee taustalta vaikka miten maustaisi. Halpaahan se olisi ja ravintoarvot kohdallaan sinänsä. Pitää varmaan alkaa suunnitella myös jotain pieniä lisäravinnelisiä jos tämä eläintuotteiden käyttö vähenee vielä entisestään, B12 vitamiini tais olla mitä ei kasveista saa?
Mä tein emännälle joskus jotain intialaista missä käytin soijasuikaleita. Keitin mausteissa, paistoin ja lykkäsin soosin joukkoon. Se ei edes huomannut ettei se ole kanaa.
 
Onko toisiaan näin? Riittääkö joku 1g leusiinia kohottamaan proteiinisynteesiä?
Ei tietenkään nosta proteiinisynteesiä samalla tavalla, mutta kun kasvisproteiineissa on keskimäärin vähemmän välttämättömiä aminohappoja jolla sitten positiivinen vaikutus IGF-1 tasoihin, insuliiniherkkyyteen ja teittyjen syöpien ehkäisyssä. (Joihin suuri eläinperästen tuotteiden käyttäminen voi altistaa)

Ruokavaliolla proteiinisynteesin buustaaminen on toki tärkeä tekijä lihastenkasvatuksessa, mutta se ei ole koko totuus. Harjoittelulla on esimerkiksi tähän suurempi vaikutus puhumattakaan siitä puuroon mahdollisesti lisättävästä voisilmästä.

Joillekkin tuo proteiinisynteesin optimoiminen ravinnosta on näiden riskien arvoista, mutta ei kaikille. Bodauksessa tästä voi olla kuitenkin apua, mutta ei välttämättä jos terveyden kustannuksella näin tehdään. (Terve keho kun rakentaa myös tehokkaammin lihasta)
 
Eikö tuo syöpäriskin kasvaminen oo vähän vanha juttu jo, kun se ei perustu yhtään mihinkään vaikka söisi lihaa, jos on monipuolinen ruokavalio? :LOL: Ihan yhtä terve elimistö lihansyöjillä on jos ne määrät on järkevällä tasolla. Ja vaikka ei oliskaan, niin geenit vaikuttaa silti enemmän ainakin tuohon syöpäriskiin.
 
Eikö tuo syöpäriskin kasvaminen oo vähän vanha juttu jo, kun se ei perustu yhtään mihinkään vaikka söisi lihaa, jos on monipuolinen ruokavalio? :LOL: Ihan yhtä terve elimistö lihansyöjillä on jos ne määrät on järkevällä tasolla. Ja vaikka ei oliskaan, niin geenit vaikuttaa silti enemmän ainakin tuohon syöpäriskiin.

Käsittääkseni lihajalosteet on syypäänä tuohon. Punanen liha yksinään ei kait aiheuta. Eka meta-analyysi jonka nähny aiheesta. Suosittelen ihmisiä kyllä vähentää lihansyöntiä mutta en kyllä vegaaniutta suosittele- käytännössä kellekkään. Varsinkaa urheileville naisille!

Red and processed meat consumption and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5669970/
 

Suositut

Back
Ylös Bottom