Kun kerran joku seuratoiminnassa sisällä oleva vastasi luppakorvaisen Ellan "provoon" niin kysynkin Hatsalta suoraan, että miksei FFG ole pelkkä vapariseura ? :-) Siis tarkennuksena, miksei FFG lähtenyt alkujuuriltaan 10v sitten (tai varmaan ylikin) luomaan pohjaa pelkästään vaparin varaan ? Kun jos seuratoiminnasta puhutaan niin onhan meillä painiseuroja, nyrkkeilyseuroja, judoseuroja mutta miksei vapariseuroja ? Kritiikkini kohdistui juuri nimenomaan siihen, että vapari on eriytynyt ja jatkaa erityimistään erikoislajiksi ....
Hyvä juttu Ella että provoat, nää on ihan kiinnostavia ja asiallisesti esitettyjä kysymyksiä. Mutta tuotatuota, menee alkuun vähän muisteluksi. Itsehän vaan alkuvuosina kisasin ja jumppasin, en ollut mitenkään mukana seuran pyörittämisessä. Nää mun kommentit on sitten ihan omia muisteluita ja mielipiteitä ja niissä voi olla muistivirheitä ja näkemyseroja sekä nykyseuran viralliseen kantaan kuin myös alkuaikoina mukana olleiden aktiivien mielipiteisiin.
Ekat subbarikisat järjestettiin silloisen seuran, Shootfighting Turun (FFG:n edeltäjä, samat tyypit mukana) toimesta muistaakseni alkuvuodesta 1999. Tuolloin lukkopaini tosiaankin nähtiin yhtenä olennaisena osana vaparin harjoittelua ja ihan vain tukilajina. Vaparikisoja ei tuolloin juuri ollut, joten subbarikisoja pidettiin vaparijamppojen luonnollisena oheisharjoitteluna. Turun kisoissa 1999 oli mukana Finnfight 1 ja 2 otelleita tyyppejä, ja valtaosa noiden kisojen osallistujista kilpaili vaparissakin. Noihin aikoihin meillä ei ollut omaa salia, vaan kaikki kaupungin hallilla pidetyt treenit olivat juuri mainitsemallasi tavalla nimettyjä, eli harjoitukset olivat aina vapaaottelua tai shootfightingia, en muista kumpaa. Lajit nähtiin niin paljon toisiaan tukevina, että esim. itse lähdin ekoihin vaparikisoihini vain siksi kun ekat lukkopainikisat olivat mennneet hyvin.
En tietenkään voi puhua kaikkien puolesta, muuta oon siinä uskossa, että tuohon aikaan kaikki harrastajat ajattelivat harrastavansa vaparia, eikä lukkopainia tai vaikka brassia. Tuohon brassi-näkökulmaan palaan ehkä myöhemmin kun se asiaan liittyy. Turussa painittiin aina paljon koska se tiedettiin omaksi erikoisosaamisalueeksemme, mutta silti kaikki ottivat säännöllisesti myös pystyä ja ennen kaikkea mattolyömistä.
Muistelisin, että lajivalikoima kasvoi siinä vaiheessa kun siirryimme omalle salille. Syynä ei ollut erillisten peruskurssien tuoma hillo, sillä subbarista ei pidetty erillisiä peruskursseja ja brassissakin ensimmäinen vasta muutama vuosi (2003) muuton jälkeen, vaan se, että jengi tykkäsi painia. Tuollonkin vielä suurin osa harrastajista treenasi kaikkea ristiin ja pelkästään lukkopainimassa käyneet olivat vähemmistössä. Vapariporukalle lukkopaini oli täydentävää harjoittelua ja erikoisosaamisen ala, jota oli järkevää ylläpitää.
Sitten jossain vaiheessa alkoi tuo lukkopainin korostuminen, ehkä juuri ADCC:n esiintulon ja muutenkin lukkopainin ja brassijutsun ensimmäinen tuleminen Suomessa. Nuorella FFG:llä brassijutsun ensimmäistä peruskurssia veti norjalainen vapariässä Jokke Hansen ja ADCC:ssä voittanut Jon-Olav Einemo treenasi Turussa. Sekä Hansen että JOE ponnistivat vaparissaan mattopuolelta, joten siksikin heiltä saatu oppi oli meille luonnollista. Mattopainotteisuudesta huolimatta kokonaisuusajattelu oli pitkän aikaa vallalla sekä brassissa että subbarissa. Seuran ykkösguru Heilimö innostui brassijutsusta jo shootfighting-aikoina ja edelleen taitaa nähdä oman moderninkin vaparinsa brassijutsun yhtenä ilmentymänä.
Tuosta päästäänkin siihen, että ihmiset tekevät sitä mikä on mukavaa. Jos asiaa tekee harrastuksena, niin miksei tekisi sitä mikä on kivaa? Tietenkin vaparijätkät treenaavat vaparia tosissaan, mutta välillä (jo takavuosina) oli kivaa laittaa puku päälle ja rullailla enemmän tai vähemmän tosissaan. Tuo on ehkä se olennaisin syy siihen, miksi esim. meillä tulivat eri lajit lukujärjestykseen. Toisaalta kaikki eivät olleet samaa mieltä hauskuudesta ja hyödyllisyydestä. "Subbari on syöpä" oli erittäin arvostetulta ja kokeneelta jäseneltä kuultu kommentti, jolla tarkoitettiin juuri sitä, että lukkopaini vei aikaa ja harrastajia vaparilta.
Kritiikkini kohdistui juuri nimenomaan siihen, että vapari on eriytynyt ja jatkaa erityimistään erikoislajiks
Hmm, voi nyt olla että puhutaan samoista asioista vähän eri nimilla tai sitten tässä kohtaa on näkemysero. Se, että vaparista on tullut oma lajinsa, on musta puhtaasti hyvä asia. Omalla lajilla tarkoitan sitä, että se ei ole enää alkuaikojen yhdistelmä judoa, nyrkkeilyä ja painia, vaan että vaparia harrastamaan tulevat tietävät mitä tulevat tekemään ja että vaparissa on oma tapansa tehdä tekniikkaa. Tukilajit tukevat ja ovat kivampia harrastaa, mutta pärjätäksesi on harjoiteltava vaparia. Sen enempiä miettimättä heitän esimerkkinä triathlonin. Pärjätäksesi siinä on oltava kohtuullinen osalajeissa ja treenattava niitä erikseen, mutta kaiken yhdistämistä ja kokonaisuutta, eli sitä triathlonia on harjoiteltava eniten. Tai jotain, kuten sanoin en ehdi nyt miettiä esimerkkiä ihan loppuun asti. Samoin kuin vaparissa, on triathlonissakin veemäistä kilpailla ja treenimäärät ovat suurempia kuin jos harrastaisit vain uintia, pyöräilyä tai juoksua erikseen. Ja kuten vaparissa, joku osa-alue on aina toista huonompi ja kurjempi treenattava. Siksi triathlonia ei harrastetakaan samoissa määrissä vain huvin vuoksi kuin juoksua, pyöräilyä tai uintia.
Uskaltaisin väittää, että jos olisi alkumetreiltä lähdetty luomaan seuroja, jossa kalenterissa lukee joka reenin kohdalla vapari, niin harrastajien vähyydestä huolimatta kilpailijoita ja harrastajia vaparissa olisi huomattavasti enemmän kuin nyt ...
Paha sanoa, voi olla noinkin. Unohtaa ei kuitenkaan pidä kaikkia niiitä kisaajia, jotka ovat tulleet vaparin pariin tukilajista. Meiltäkin löytyy useita kavereita, jotka ovat ensin hakeneet kisakokemuksen ja taidot subbarista tai brassista ja sitten siirtyneet vapariin. Olisivatko nuo aloittaneetkaan treeniä, jos tarjolla olisi alusta lähtien ollut vain vaparia?
PS. Saa vaparissakin taputtaa ;-)
Oon kuullut tästä. Mutta jos epämukavuuteen tai pikkukipuun taputtaa pystysparrissa tai seinäpainissa, niin siitä pilkasta ei tule ikinä loppua.
-Huonokuntoinen vanhempi harrastaja: "Aijai, tap tap!"
-Parrakas vapariammattilainen: "Mitä kävi?"
-"No sä löit mua mahaan ja väsyttää. Huulessakin on pipi.."
Sorry OT